Co potrebuji k vyrobe boilie

Zdravím osazenstvo MRKu. Jen by jsem se chtěl zeptat, informovat- chytám na hotové kuličky, ale zvažuju možnost, že bych i já sám zkusil něco vyrobit. Co všechno je k tomu potřeba? Nechci konkrétní rady, ale jen to co je za potřebí-myslím tím Rolball atd... Popřípadě co směs musí , nebo by měla obsahovat. Abych dokázal nakonec zjistit, jestli mě nevyjde lépe koupit 5kg mraženek od Mikbaitsu:-D Děkuju předem všem za slušné odpovědi...
Autor diskuse: Forcell - Profil , 18.2.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

Tomo11 - Profil | Pá 2.7.2010 13:44:36

Ahojte.
Mam doma vajicka asi pol roka v chladnicke. ked ich rozklepnem niesu smradlave a vyzeraju v pohode. Samozrejme ze su uz 3 mesiace po zaruke. mozem take vajicka pouzit na vyrobu?

Malda512 - Profil | So 23.5.2009 14:17:57

Kup si směs třeba od těšináka 50/50 a přidej si tam co budeš chtít. Dej si k tomu bud aminocomlex nbo levnější csl a už můžeš rolovat. Není zřejmé proč chceě loulet.Jestli ti jde o peníze tak si kup nějakou levnějši směs a obohat ji o nějaké rybí moučky,ptačí zob a robin red. Pak už záležína tobě pro jakou esenci se rozhodneš. Ale jestli chceš kvalitní boili tak je jednoduší ho koupit hotové.

CT Timata - Profil | So 23.5.2009 13:40:40

Tomo11 >> staci ti len to, ta zmes v tom ultra packu uz vsetko obsahuje.

Tomo11 - Profil | So 23.5.2009 12:42:07

Ahojte. Cital som tu par clankov a chcem si len potvrdit ci som pochopil.

Ak si chcem spravit doma boilies staci mi kupit trebars ULTRA PACK od mikbaits a podla navodu s toho nasulat gule ?

Netreba uz do toho nic miesat ? Preco je potom v receptoch na vyrobu tolko zloziek a ingrediencii... ???

dik za odpoved

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 16:45:59

S dosavadních zkušeností si myslím,že bude, ale jak říkám jsem rád za každou radu,připomínku a cokoli v tomto stylu,určitě nebudu nic přeskakovat,když o tom nic nevím,ale těším se jestli mi vyjde první várka těch kulatých potvor...ale jsem každopádně vděčný všem kdo se zůčastnili,aby i oni poučili začátečníka ,toho si moc vážím...

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:43:41

Marda >> Začni hotovým mixem a uvidíš, jestli tě to vůbec bude bavit rolovat a všechno okolo ;-)

Petr Koch - Profil | St 18.2.2009 16:38:29

Neznaboh:-D >> Tak takhle daleko bych se do debaty nepouštěl. Vím prd, co je základem a kolik tam případně albuminu je. nerozumím tunění ve smyslu přidávání mouček a podobných " objemovek" Proč to potom nesložit od základu?
Jako tunění směsi vnímám přidání rozpustného rybího proteinu, extraktů, vitamínu E třeba na jaro,....atd, ale ne to co řešíme.
jak jsem psal, začni mixem hotovým, uvidíš jak se chová těsto, co to dělá a potom něco vymejšlej, stejně to nepřeskočíš. Naděláš si víc škody než užitku...

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:35:23

Neznaboh:-D >> A nebo bych koupil lepší mix... Vylepšování nejlevnějšího mixu by taky mohlo skončit tak, že to toho narveš víc peněz než kolik stojí vyšší řada mixu a ještě to bude mít nějaké komplikace - viz Petrem zmíněná pojivost atd....

bik kapr - Profil | St 18.2.2009 16:35:09

Petr Koch >> jo taky se na tunění vykašlu stejnak nevíš s čeho je ten základ ,ale taky jsem tak začínal

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 16:34:30

Petr Koch >> takže když přidám robin ,tak k tomu potom dodat třeba albumin?

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:33:36

Neznaboh:-D >> V podstatě jo... Dobrý je přidávat atraktory, max 5-10%. O ostatních záležitostech bych se případně zkusil poradit s výrobcem...

Petr Koch - Profil | St 18.2.2009 16:31:31

Neznaboh:-D >> No objemovky, možná jsem to blbě napsal. Nejde o složky, který by měly menší hodnotu, ale třeba konkrétně Robin red má dost mizerný pojivý vlastnosti :o) je to sice dobrej a osvědčenej atraktor a boilís snese klidně i několik desítek procent podílu, ale já to myslel právě k té pojivosti. Který složky dobře pojí? Gluten, pšeničné klíčky, některé ptačí vaječné zoby,... Tedy když už člověk tuní směs Robinem, nebo třeba jen tříděnejma moučkama, měl by přidat do nového objemu cca 10% pojivých složek, ale když už něco vymejšlet, tak od základu, na tunění bych se asi vykašlal....

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 16:30:14

Marda >> takže tím,že přidám nějakou objemovku to nijak nevytuním,kdybych se rozhodl třeba pro mletý tygří ořech,nebo huňáčka,tak to nemá význam.jen to przním..chápu to dobře,že jo?

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:26:41

Neznaboh:-D >> Robin Red je atraktor i když někdo ho dává do mixu tolik jako objemové přísady...

Objemovky - výraz pro přísady, které tvoří hlavní část mixu, obvykle min 10% (rybí moučky, ptačí zoby, mléčné produkty, obilné produkty a podobně)

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 16:22:48

Petr Koch >> jak jsou myšlené obejmovky? Třeba i ten robin red?

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:17:26

Petr Koch >> Taky dobrej tip ;-)

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:16:38

Petrasek >> Dobrej tip ;-)

Petr Koch - Profil | St 18.2.2009 16:15:49

Neznaboh:-D >> začni opravdu na mixech, které jsou odzkoušené, aspoň poprvé a potom teprve začni experimentovat. Kdyby jsi přehnal další ingredience mohlo by se ti stát, že by jsi měl třeba problém s těstem. kdyby se jednalo o třeba jen 20% není to asi takovej problém, ale směsi jsou většinou vyladěné tak, aby pojily a měly i další vlastnosti. čím víc dáš dalších suchých složek, tím ponižuješ třeba ty pojivé složky. Mohlo by se ti stát, že by se to blbě šoulelo. Na to přijdeš časem co přidat a co třeba ne. Ale podle mě by se měla směs tunit hodnotnějšíma složkama a neměla by se ředit třeba objemovkama...

Petrasek - Profil | St 18.2.2009 16:12:17

Marda >> já mám pravotočivou HS2, pro extrémně tuhé hmoty:-)))

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 16:11:43

Marda >> Dobře už tě nebudu otravovat mými všetečnými otázkami,každopádně děkuju za velkou pomoc...

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:09:10

Neznaboh:-D >> Nemam zkusenost s timhle mixem...

Marda - Profil | St 18.2.2009 16:00:01

Neznaboh:-D >> Nedelej z toho takovou vedu.... Klidne to tam pridej a mas 12kg mixu ;-)
A jestli das 100ml aminokomplexu na 2kg nebo 2,4kg mixu - to taky zase neni na to, aby sis z toho delal starosti...

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 15:51:42

Marda >> Na mě ne,protože i kdybych se rozhodl přidat nevím potom poměr mezi směsí a Aminokomplexem... kdybych přidal plácnu třeba 10%Rybí moučky a 10%robin red a dělal to z 1kg směsi v tu chvíli mám 1,2kg směsi a na tu potom dát cca 12vajec a na každé s vajíček 4-6ml Aminokomplexu, je to tak?

Marda - Profil | St 18.2.2009 15:47:42

25% rybích mouček je OK, ale máš tam v tom katalogu i tip, že se dají další přidávat. Záleží na tobě...

Koření v mixu - např. nějaký podíl Robin Redu nebo španělského pepře... Do vajec můžeš přidávat Black pepper esenciální olej - pokud už není obsažen v Aminokomplexu.

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 15:43:01

Marda >> 25%není to málo? kořenit budiž,ale máš na mysli kombinací Aminokomplexů,nebo přísady...

Marda - Profil | St 18.2.2009 15:42:30

Ale to už je asi zase moc konkrétní... Ber to tak, že do mixů s rybíma moučkama přidej max 2-3ml oleje na vejce a víc zatím neřeš... Nebo tam olej nedávej vůbec, ono to zase tak nutné není...

Marda - Profil | St 18.2.2009 15:41:00

Neznaboh:-D >> Kořenit se dá všechno :-)))

Teď jsem to četl v katalogu - MultiMIX má 25% rybích mouček... při průměrném obsahu 8% oleje v rybích moučkách = 20g oleje jen v rybích moučkách na kilo tohoto mixu...

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 15:38:31

Marda >> Já zvažoval možnost ananasu... kořeněného? jako třeba do mixu papričky?nebo máš na mysli kořeněnou směs? nebo aminokomplex(t) kořeněný??

Marda - Profil | St 18.2.2009 15:35:52

Neznaboh:-D >> Jestli jsou tam rybi moucky, tak to s olejem neprehanej. Neznam tenhle mix, na jaro bych ti doporucil neco koreneneho...

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 15:34:17

Marda >> Bavme se konkrétně- Budu brát 10kg Mikbaitsu multimixu. takže nevím sice tam je psané rybí moučky,ale nevím v jakém poměru,protože je tam i ptačí zob,mléčné proteiny.

Marda - Profil | St 18.2.2009 15:30:33

Jak to myslis u sladkych? V pripade oleju jsem nemluvil o rybine jako o aroma aminokomplexu, ale o pouzitem zakladnim mixu.
Kdyz mas mix, kde je velky podil rybich moucek, je uz hodne oleje primo v tom "suchem" mixu, protoze rybi moucky maji olej v sobe.
Trochu mene oleje je v mixech z ptacich zobu a pod. tam muzes pridat tekuteho oleje trochu vic nez do rybich mixu.

Neznaboh:-D - Profil | St 18.2.2009 15:24:35

Marda >> A u sladkých to vynechat celkově,jo? Hodně se mi zamlouvala kombinace jahoda/klobása- a u toho bych byl v pasti...