Kdyz je amuru malo, jak na ne?

Chytam nejradsi na plavanou a verim teto technice. Na mem oblibenem rybnice (13 Ha) byly amuri pred nekolika lety masove vychytani. Zustala jen mala skupinka citajici asi 10 ryb, ale jejich velikost je uctyhodna. Ryby jsou, ale opatrne a maji hodne prirozene potravy (hodne zarostla voda). Muze mi nekdo poradit jak na ne???
Autor diskuse: roming - Profil , 16.1.2009 plavaná - techniky lovu

roming - Profil | Po 19.1.2009 6:57:08

Nezkouseli ste nekdo neco netradicniho na opatrne ryby? Co se tyce lovu z hladiny, tak pri zakrmeni par kostickami chleba nebo rohliku se v lepsim pripade amuri nesplasili a jenom projeli kolem nich. V horsim pripade se neukazali nejblizsi 2 hodiny.

sven - Profil | Pá 16.1.2009 18:27:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

roming >> neznám podmínky na Tvé vodě , ale mohu Ti popsat, jak lovím amury já. Na našich vodách je amurů také poměrně málo a navíc jsou velmi opatrní a plaší. První předpoklad je tedy absolutní klid u vody, nejlépe pokud tam jsem sám. Vybavení: dalekohled, prak, krátký, feedrový prut (3,3m) s 2uncovou špičkou, vlasec 0,20 , háček Owner s lopatkou č.1 a podběrák. Nástraha: kostky chleba cca 3x3cm. Návnada: kostky chleba cca 1,5x1,5 - 2x2 cm. Nic víc nepotřebuji, protože při lovu stojím nebo chodím, pokud možno ve skrytu. Nejprve k vybavení. Dalekohled potřebuji k tomu, abych zjistil, kde se amuři pohybují u hladiny a mohl pozorovat záběry. Prakem nastřeluji návnadu. Feedrový prut proto, abych mohl zdolat amura i pod nohami a v zarostlém terénu a kde bych u běžného prutu v mrtvém úhlu dávno ulomil špici. Silnější špice mi pomůže přesně nahodit a slabší vlasec prodlouží délku hodu. Větší háček zabezpečí jistější zachycení v tvrdé tlamce amura. Pokud se mi podaří amury objevit, opatrně prakem nastřelím do jejich blízkosti několik kostiček lehce namočeného chleba. Dalekohledem pozoruji, zda je zaujmou. Pokud ne , tak lov končí. Pokud ano a začnou se krmit, znovu přistřelím, tentokrát již větší množství. Pokud v hodování pokračují, nastražím na háček velkou kostku, krátce ji omočím ve vodě a nahodím do těsné blízkosti ryb. Chléb namáčím proto, aby byl těžší a dál a přesněji doletěl. Ihned po nahození , nasadím dalekohled, protože amuři se neomylně vrhnou po největší kostce. Jakmile se potopí, sekám. Každý zásek je sázka do loterie, amur má tlamu poměrně malou a tvrdou. Ale občas se i zadaří. Protože nepoužívám žádnou zátěž a nástraha plave, je nejlépe tuto metodu použít za bezvětří, případně se snažit mít vítr v zádech , aby nástraha neodplavala kam nemá. Jako všechny metody lovu, ani tato není pro univerzální použití. Na některých revírech bude úspěšná a jinde ne. Ale třeba Ti to pomůže.

Laňas - Profil | Pá 16.1.2009 16:39:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

roming- Myslím si,že amurů je vždycky málo,ale 10 ks na 13 ha, tak to je velmi málo,to se budeš muset obrnit velkou trpělivostí a hlavně u té vody strávit nespočet dnů.Ale fandím Ti a přeji hodně úspěchů.Takovéto extrémy taky rád vyhledávám:-) Já chytám amury(žádné obry cca 60-80 cm) na "cucku" nebo-li mlaskačku(tak jak tady bylo psáno), ale dělám to tak,že jeden flek rozkrmím chlebem (tam se snažím natáhnout kapry,protože pokud hodím oba pruty do zakrmeného místa tak tam vždycky visí kapr) a druhý prut si hodím na amura uplně mimo (to místo si určím tak,že několik nocí opravdu sleduji kde ti amuři najíždějí)....jako nástrahu na amura používám většinou grahamové rohlíky nebo i různé druhy celozrného pečiva (chleba ne,ten jen na kapry), které vždy těsně před lovem dám na pár minut do páry (vydrží déle na háčku)....průběžnou montáž tvoří malé kulové plovátko,zarážka z ventil gumky a háček, prut dám volně do vidliček a mezi očka dám přeloženou hliníkovou fólii jako "policajta",kterou volně položím do trávy(funguje skvěle,jde v noci vidět a signalizace je skvělá, v tom tichu krásně zašustí a ty následně vidíš jak se Ti pomaličku přilepí až pod prut).....jeden poznatek z lovu na mlaskačku mám ten,že když v noci fouká tak jsou amuři trošku míň opatrnější a v těch vlnách nástrahu berou s větší důvěrou.Jakmile je hladina jak sklo tak tito "páni profesoři" jsou velmi opatrní a mnohdy nepolapitelní.....velkou nevýhodou lovu na mlaskačku je ta,že pokud se na revíru vyskytuje slušné množství kaprů(hlavně násaďáků) tak se úspěšnost ulovení amura rapidně snižuje (kapři to všechno z té hladiny vyluxují).....loni jsem mluvil s jedním borcem a ten amury chytá zásadně na kousek rákosu a je velmi úspěšný (ještě jsem to na rákos nezkoušel)....jinak zkoušel jsem růžičkovou kapustu,pařenou brokolici,ale vždy byl úspěšnější grahamový rohlík....myslím,že těch možností je mnoho,ale na každé vodě to bude trošku odlišné....jelikož si psal,že často pozoruješ jak se amuři na tvém revíru pasou, tak to bude chtít kus něčeho "zeleného".....nicméně tak jak tady už někdo psal na mlaskačku se dají nachytat i krásní kapři, takže i když nepřelstíš pěkného amura může Tě mile překvapit slušný kapr....jinak v minulosti jsem s tátou na mlaskačku chytal i krásné boleny.....nejdůležitější a nejnutnější záležitostí u lovu amurů na mlaskačku je naprostý klid u vody!!

tomfisherman - Profil | Pá 16.1.2009 14:24:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

roming >> To bude hodně těžký, zde to bude chtít čas, trpělivost a štěstí. Navíc pokud je tam hodně kaprů, tak dvojnásob. Špatný by nemusel být lov na hladině - na chleba, housku či třeba kronout od zmrzliny. A lovit i za většího větru či po tmě, do půlnoci (či do povolené doby lovu). Na tu plavanou by mohla být úspěšná houska, medovky, kukuřice, ale slyšel jsem i o záběrech na žížalu či červy. Dobré období by mělo být koncem dubna a v květnu. Aspoň rybníky, co znám, tak v tomhle období se na nich chytne dost amurů i velkých. Takže pokud to bude možné tak v dubnu a květnu bych se na ně zaměřil více.

roming - Profil | Pá 16.1.2009 13:57:52

bombardák >> Dik za politovani... A taky za trefne pouceni. Zatim jsem rozhodnut letos zkusit plavackovou sestavu. Nejspis mne to bude mrzet, ale sezona je dost dlouha na to abych mohl experimentovat, pripadne abych si to rozmyslel...

Lauri - Profil | Pá 16.1.2009 13:55:33

zkus housku na hladině,u nás to pěkně funguje a když je absolutní klid tak máš šanci

bombardák - Profil | Pá 16.1.2009 13:48:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

roming >> Vůbec ti kamaráde, tuto krásnou činnost nezávidím. Jsem však rád, že mne vášeň a touha po sportovním lovu, této určitě bojovné a zajímavé ryby částečně opustila. Doba, kdy jsem se plně věnoval tomuto zajímavému lovu byla, dobou proher a patologické nevyspalosti. Určitě Ti neřeknu nic nového, co by jsi nevěděl, ale alespoň se budeme snažit na něco přijít. Dnes spolu s rybářským parťákem, se snážíme v období dozrávání ovoce , jako je mirabelka, špendlík, trnka v co největší míře krmit v místech, která jsou pro nás dostupná a hlavně je tam předpoklad, že amury tam vůně návnadý přitáhne. Nechci ti kecat, ale toto ovocné krmení, je potřeba sypat do vody dlouhodobě a hlavně ve velkém objemu. Amur je takový normální kombajn, který spase obrovský objem potravy, ale využije celkem malé množství. Co se týká rybářského cajku, Tvá představa je dost sportovní, spíš bych řekl, že úsměvná. Chytáme převážně v noci, pruty běžné, jako na zdatné kapry a nepoužívám slabší vlasec, než - 0,28mm, pevný háček a sestava bez zátěže. Nástraha většinou nejsladší trnečka. Dobré je použití pípáků, ale kamarád používá pouze baitíka a nemá problém. Ty jízdy jsou neskutečné a nyní se projevuje použití pevného cajku - zásek musí totiž sedět a je nutné, aby byl nekompromisní. Druhou metodou(pokud se to dá říct) je chytání na vyplavanou(mlaskačka), určitě to má i jiné pojmenování. ale je to můj možná nejúspěšnější způsob lovu těchto krasavců. Pokud je absolutní klid, taška plná rohlíků, je možné často počítat s velkou trofejní rybou. V tvém případě je však potřeba, využít možnosti spojit příjemné s užitečným, zaplavat si do míst kde chceš nahazovat a snažit se vyčistit si větší místo v zarostlé vodě, možná i několik. Taková oka jsem si vytvářel v místech zarostlých písníků v okolí HK, kde jsem několik let bydlel. Pak už je potřeba jen trefovat tato vyčištěná místa a zde je na místě správná úvaha co použít na lov. Vždy se snažím tato místa zakrmovat 1/2 rohlíku, jednoduchým způsobem nahodím na vyčištěné místo, chvilku počkám a plavající rohlík utrhnu, to několikrát zopakuji. Pak už jen v klidu čekám. Někdy je taky vhodné požití kousků chleba. Dál můžeš použít krmení místa kukuřicí, dnes je možné použití - ,,monster kukuřice" v systému s nadlehčením pomocí pěnovky,korku aj. Dokonce se snad šoulají kuličky, speciálně určené pro lov amurů s příchutí žabince, ale to už jsme v kategorii speciálních selektivních nástrah a to je doména kaprařů kuličkářů. Závěrem jen jedno doporučení - Tvým spojencem je tma a ticho(klid) a hlavně bych přitvrdil muziku - což znamená - použít vlasec, se kterým máš šanci, aspoň pár kousků trávy uřezat.

roming - Profil | Pá 16.1.2009 13:38:32

Jeste jedna vec: Tuhle temu jsem zamerne dal pod plavacku, protoze se je snazim dostat timto zpusobem. zkousel jsem take lehkou polozenou, ale nebylo to nic pro mne a navic jsem stejne nechyt nic.

Mafi - Profil | Pá 16.1.2009 12:08:00

DejF >> jo jako na vlas, ale je to pakárna navázat, a ve vodě se to rozplizne jak pavučina.

roming - Profil | Pá 16.1.2009 12:03:35

Dik scorpi, ale vsechny clanky tykajici se amuru, ktere jsem na mrku nasel jsem uz precetl... :D

scorpi - Profil | Pá 16.1.2009 12:01:59

roming))))) klikni si na články,pak na všechny články a najdi si článek od fishkyho (jeden na jednoho-lov amurů) docela to tam hezky popisuje. Scorpi

DejF - Profil | Pá 16.1.2009 11:56:42

Mafi >> a jak se na to chytá? ... jako na vlas?

jirazabr - Profil | Pá 16.1.2009 11:55:55

Mafi >> nevim...nikdy jsem ho nezkousel pouzit

Mafi - Profil | Pá 16.1.2009 11:52:34

jirazabr >> to pavučinový vlákno má nosnost 25 kg

jirazabr - Profil | Pá 16.1.2009 11:47:10

Mafi >> nevim jesli by to byl dobry napad...to uz bych tam mozna dal nejakej silnej flurokarbon

roming - Profil | Pá 16.1.2009 11:47:07

K tomu ovoci: To jsem take zkousel. Ty zlute tresne - mirabelky rostou na dvou mistech hned u vody. Ty mista jsem zakrmoval tak 3 dny a pak jsem zkusil chytat. Amuri skutecne najeli, ale ani se me nastrahy nechytli. Chodil jsem tam pak tyden a stale to misto prohazoval mirabelkama. Ale ani jednou jsem zaber nemel. :(

Mafi - Profil | Pá 16.1.2009 11:43:42

jirazabr >> a co zkusit návazec z pavučinovýho vlákna ??

Bertík 007 - Profil | Pá 16.1.2009 11:43:26

Doporučuji kobercový rozptyl...nejlépe granátem F-1 nebo RG-4.....úspěch zaručen

jirazabr - Profil | Pá 16.1.2009 11:36:30

HP >> mas pravdu ze s cim vetsim prumerem vlasce klesa pocet...to mame ozkousene taky...vim jak taha amur...sice mam nejvetsiho 84cm ale zatahal pekne:-)))

HP - Profil | Pá 16.1.2009 11:33:06

jirazabr >> On opravdu veký amur a jeho výpady jsou podle mě mnohem nebezpečnější než dá se říci stalej tah kapra. Každopádně to, že s větším průměrem klesá počet záberů je opravdu ozkoušené.

roming - Profil | Pá 16.1.2009 11:32:55

No s tim vlascem jsem zkusil 0.20 a 0.16 jsem dal jen jako navazec.

Stanley 87 - HH ten chleba s maslem nebo kytku ti budu verit az das na mrk video o takovemto lovu... Ale nic neni nemozne, Rusove taky chytaj stiky na mrkev. ;o)

Dekuji zatim vsem zucastnenym a prijimam dalsi napady :D

bajox - Profil | Pá 16.1.2009 11:29:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hodně úspěšné na amury bývá ovoce.Hlavně když dozrajou švestky,nebo takové ty žluté třešně(říkám jim špendlíky).Myslím,že kdyby jsi jím to místo kde se vyskytují zkusil par dní prokrmovat,že by se mohl nějaký chytit.Hlavně nic neuspěchat pokud jsou to jen větší kusy!Amuři,ale ovoce milují přirovnal bych to k tloušti a třešní.

jirazabr - Profil | Pá 16.1.2009 11:28:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

HP >> ja bych to tam prubnul treba ne s 0,16 ale s 0,18 a nebo 0,20...ale taky zalezi hodne s jakou 0,16 tam bude chytat...ja letos chytal kapry s feederem na kukurici na vode ktera byla z 90% totalne zarostla...nejvetsi byl sice 71cm ale vlasec to vydrzel...