Obměna silonů, návazců

Po jaké době obměnujete kmenové silony a návazce. Nemyslím tím evidentně poškozené, ale např. to, zda vyměnujete na cívkách kmen po každé sezéně. Nebo jakou životnost má návazcový silon, nepoužitý, nevystavený světlu a extrémnímu chladu, pokud je na původních rolkách. Nechodím ny ryby moc často a o víkendech ještě střídám jednotlivé techniky. Takže za rok nespotřebuji ani 50m návazce. Díky za radu.
Autor diskuse: Mirek Saf. - , 4.6.2004 plavaná - nástrahy, návnady

rybomil | Po 14.6.2004 16:34:49

Vyzkoušel jsem si jaká značka vlasců hlavně na přívlač mi vyhovují a jaké ne a kolik asi vydrží.Podle toho měním.Vánoční dárky od členů rodiny nerybářů dávám rovnou na podklad, myslím,že prodavač pozná kdo nerybaří a prodá ten absošmejd jako tuty dárek.Prodavači ve vyhlášených prodejnách mi dávají rady nad zlato, v tom chválím Prahu !

Lojza - Profil | Pá 11.6.2004 21:41:31

Kmen 0,12 nebo 0,14 na vlacku nekdy i po dvou tydnech , 0,16 tak po mesici. Vlacim castejc - prumer 2-3 hodiny denne.

Z.N. | Čt 10.6.2004 10:56:55

Chytám převažně přívlač a dosud jsem každou sezonu měnil koncových 100 m. Ale včera jsem při přípravě na zahájení této sezony našel na půdě naviják ABU starý alespoň 20 let s původním návinem kmenovky a zdá se mi, že si uchovala dobrou kvalitu, tak ji schválně vyzkouším, jen doufám že mne to nebude stát nějakou pěknou rybu. Návazce měním nejméně při zahájení lovu příští den, ale pokud mám pdezření na poškození, tak i několikrát během lovu.

zubáč | St 9.6.2004 7:41:19

Podle opotřebení, zpravidla však po sezóně silony přetočím a tedy logicky po každé druhé sezóně vyměním, závisí to samozřejmě od stavu silonu po otočení, někdy když je evidentně pomačkaný a vykazuje nesprávné vlastnosti, raději silon vyměním...

Šlehy | So 5.6.2004 18:48:51

Většinou měním každou zimu kmenové,ale letos jsem třeba zjistil,že potápivej na match má stejný vlastnosti, jako bych ho tam namotal včera.Tak jsem ho tam ještě nechal a myslím,že min. jednu sezonu ještě vydrží.
Návazce měním i několikrát během dne,ale i tak mám některé 50m cívky návazcovýho vlasce 2 roky doma,než ho spotřebuju.Mám je v originál plastových krabičkách a nepociťuju nějakou ztrátu na pevnosti nebo pružnosti.

Martin M. - Profil | Pá 4.6.2004 17:42:16

Kmeny se snazim menit vzdy v zime. Krome kaprovych vlascu, ty klidne 3 roky (nechytam s nimi tolik a pokud zeslabnou o 30-50% (?strilim od boku), tak je to v tom prumeru furt snesitelne). Navazce jsem loni na pozdim koupil od kazdeho prumeru 4x50m, zabalil je do alobalu kvuli UV* zareni ... a hlavne mi nikdo nerikejte, ze mi zestarnou :-) Mam je v normalni pokojove teplote doufam tak na 2 sezony. Ty civky, co sebou nosim k vode, chranim taky pred svetlem, ale ne tak dukladne. Jinak da varka vlascu, z ktere jsem to kupoval, je na pultech jeste ted jen tak volne v regale na svetle. No, mozna umele svetlo nevadi, nevim, nejsem dobry chemik/fyzik, ale dobrej pocit bych z toho nemel.

jura | Pá 4.6.2004 16:39:01

Já chtám většinou "na odhoz" a tak té šňůry moc "nenamočím", po dvou měsících vždy tu namáhanou část šňůry utrhnu a pokračuju dále. Každým druhým rokem vyměním kompletně šňůry. Nikdy je tzv. neotáčím, protože vespodu návinu jsou pomačkané a dlouho drží naučený tvar. Petrův zdar.

KGrob - Profil | Pá 4.6.2004 15:57:15

Já osobně měním kmen po roce (když mě nase.. tak i častěji) a forpasy poctivě měním po jednom lovu (pakliže netrhám, tam měním i 5-10 za den). Vyjímka je pletenka na feedru tu mám déle. Je to ale spíš o tom,že přes sezonu vymyslím další super monofil,který dál testuju místo původního a tak dál a dál močálem černým kolem bílých skal....:-)