Oprava dřevěné pramice

Dobrý den . Může mi někdo poradit čím natřít vnitřek staré dřevěné pramice . Jde hlavně o dno ,kde se drží voda. Původní překližka je částečně rozpadlá . Z venku je olaminátovaná . Děkuji za rady.
Autor diskuse: Trilobit - Profil , 28.10.2008 všeobecné - náčiní, doplňky

Makuko - Profil | Út 8.5.2012 14:29:01

Ahoj,
Mam velkou prosbu.
Dostal jsem drevenou pramici, ktera ale byla cca 5let schovana pod strechou.
Naprvni pohled se vse zda v pohode...
Ale chteli bychom ji zrenovovat a opet poslat na vodu.
Poradte mi prosim jak nejlepe zacit. Chtel bych ji jak ž venku tak zevnitr obrousit a natrit bezbarvim lakem. Nevim jestli ji predtim jeste napustit fermezi a nebo zachovat tak jak je. Na vnitrek bych chtel pouzit Tesnici tmel a pak ji take natrit bezbarvim lakem. Ale uz nevim jestli je tento muj postup spravny, vse toto jsem nacerl zde na strankach. Prosim o radu jak zacit a jak postupovat abych pramici jeste vice neublizil.

Predem moc diky.

osud - Profil | So 12.2.2011 8:49:19

chlapi pora´dte jakou barvu použít na natření staré fřevěné pramice.dík

sven - Profil | Út 28.10.2008 12:07:43

Pokud se dno lodi rozpadá , nemrhal bych prostředky na jeho záchranu ale rovnou bych ho vyměnil. Použil bych voděodolnou překližku nebo tradiční, falcovaná prkna ,utěsněná provazcem a zalitá ve spárách těsnící hmotou. Těsnících tmelů ,které nahradí dříve používaný asfalt je na trhu dostatek. V žádném případě bych dno zvenku nelaminoval ani neoplechovával,max.nalepil několik podélných gumových lišt k ochraně dna před poškozením. Krátkodobou provizorní opravu bych řešil důkladným vysušením a navařením asfaltové izolační lepenky s hliníkovou folií do dna lodi.

JKL - Profil | Út 28.10.2008 9:48:21

Obávám se že olaminování znamenalo rozsudek smrti. Vykonání ortelu bych se pokusil oddálit důkladným vysušením - několik dní na prudkém slunci - a následným napuštěním nejprve nějakýou penetraci s fungicidním účinkem a po zasáknutí a zaschnutí důkladným napuštěním horkou fermží.