identifikace záběru ryby

Zajímalo by mě jak charakteristické jsou záběry různé ryby. Jde mi hlavně rozpoznáte-li záběry (druhově příbuzných ryb) cejna,cejnka resp. plotice,karasa e.t.c. Díky za zkušenosti
Autor diskuse: KGrob - Profil , 19.5.2004 všeobecné - techniky lovu

Honza T. | St 26.5.2004 23:10:32

Třeba taková Parma ta ti čórne splávek z hladiny hned....

Noe | Čt 20.5.2004 20:32:24

Teď jezdím na revír a tam mě ty ryby dokážou vždy nadchnout co se týká záběrů. Záběry vidím jen proto protože lovím cca do 3 metrů od břehu, jinak bych jich polovinu neviděl, kapr s tím jen nepatrně chvěje a třeba jen o 3 mm potopí, zaseknu kapra vytáhnu a on to mo 5 cm v hubě :o)) to samé u karase a lína, jinak plotice tam berou hruběji, jo a zapoměl jsem na hrouzka to je trhač obecný, ten ohne u feeder špičku o pěkný kus, no a se splávkem se nemazlí.

Martin M. - Profil | Čt 20.5.2004 19:08:48

medeo> mne teda skoro vsechbny ryby "lamou spicky", snad krome parem a ostroretek - ty paradoxne berou kratce a rychle.

Medeo - Profil | St 19.5.2004 23:26:20

Strejka : Do letoška jsem si myslel o cejních záběrech to co ty. Letos jsem vsak zažil více brutálních záběru než klasického chvění špičky. zatím mam letos zkušenost s jemnoučkým braním kaprů a lámání špičky od lopatáků. Spíš je to o teplote vody, dostatku potravy atd......

Tom | St 19.5.2004 20:32:58

mam take vyzkousene, ze podle zaberu se neda presne urcit o jakou rybu se jedna. Pozoroval jsem sedmikiloveho kapra v male hloubce u brehu, jak nasal nastrahu, mel ji v tlame asi 15 sekund a splavek se ani nepohnul. Uspesne jsem ho sekl, aniz by se splavek trochu zachvel, protoze jsem si byl na 100 % jisty, ze ma hacek v hube, ale pokud bych chytal na dalku, tak bych absolutne nevedel, ze mi zrovna nejaky kapr nasal nastrahu. Pokud chytas s krmitkem a nevidis do vody, tak nevis zda ti ryby narazeji do krmitka nebo do hacku s nastrahou. Policajt mi nekolikrat poskakoval uplne stejne, kdyz jsem mel zaber od male ryby nebo od vetsiho kapra. Pod vodu vetsinou nevidime, takze nemuzeme presne vypozorovat, co se pod hladinou presne deje a jak se jakakoli ryba chova.

Robert(původní) - Profil | St 19.5.2004 13:36:43

Od té doby, co chytám na položenou se splávkem, tak mám všechny záběry stejné - jemné poťukávání ať to je tříkilový kapr nebo hrouzek. Splávek 1g se málokdy potopí celý.

raduch | St 19.5.2004 13:01:13

Největší vychytávka lín na plavanou.Pravidelně po šestém tuknutí zásek. :-)

.Robo - Profil | St 19.5.2004 12:42:32

vetsinou chytam na cihatka, podobny zkusenosti jako strejka. Karase jsem chytil jenom jednoho a ten to natahnul bez pripravy jako kapr.

osprey - Profil | St 19.5.2004 11:27:52

strejka: Souhlas.
Karas dovede být ještě jemnější než cejn, ale speciálně u stříbřiťáků se to krásně seká.
Jinak záleží na sestavě, roční době, revíru, apetitu ryb.

Navíc do jisté míry si vzhled záběru předpřipravuje sám rybář laděním celé sestavy ať je to plavaná či položená.

miki | St 19.5.2004 10:40:44

To je různé na každé vodě, zvláště jedná-li se o řeku, nebo stoják. Cejn velký nástrahu obvykle nadzvedává, takže se ti splávek položí na hladinu-to je klasika. Cejnek se snaží urvat co možná nejvíc, aby mu to nesežrali jeho kámoši a záběr se projeví po několika 2-3 ťuknutích potopením splávku. Plotice zabere rychle a razantně, při čemž se snaží nástrahu na háčku rozdrtit ve své tlamce. Karas ti zabere jako kapr-rychle a bez otálení, ale může se stát, že ti nástrahu bude ochutnávat a spláveček se ti bude pohybovat, v malých kroužcích po vodní hladině. Vždycky ale záleží, kde chytáš, jak a na co. Jestli dostaneš ještě nějaké otpovědi na svou v pravdě záludnou otázku uvidíš, že se s ostatními asi těžko budeme shodovat.

strejka - Profil | St 19.5.2004 10:37:33

na feedru:
cejn: chveni spice, kratka opakovana vychileni, jemnejsi zabery
cejnek: vyraznejsi prudsi ohyby spice o cca 10cm prudka vychileni a navrat zpet
plotice: ta to napali, ze prut leti skoro z vidlicky
karas: moc jich nechytam...
toto jsou me poznatky z mirne tekoucich rek, ale mam obavu, ze to muze byt jine na stojaku a na rece, ryby se budou chovat jinak v mirnem jinak v silnejsim proudu atd., roli bude hrat i sestava, u prubezne montaze jinak nez u paternosteru, ktery muze fungovat jako samosek atd., osobne se ale pri pohybu spice nijak nesnazim domyslet, co mi to tam zrovna odobava, proste "Az to bude k tomu, tak ji dostanes az jsi kdo jsi.i" :-))