První ryba v roce

Pouštíte první rybu,kterou v tom kterém roce chytíte?Je to pověra,tradice,nepsaný zákon...?Trochu toto téma rozebírám ve článku na www.azbestus.cz a zajímají mne Vaše názory a pohled na věc.Pouštím už nějakou dobu všechny ryby,takže už nejsem ve hře,ale párkrát jsem se sebou musel svést kdysi boj a někdy ho i prohrál...:-))
Autor diskuse: Azbest - Profil , 23.1.2008 všeobecné - nástrahy, návnady

carnigie - Profil | Po 4.2.2008 13:04:54

V sobotu už jsem svoji první letošní rybku pustil, byl to kapřík 12cm :-))

kuBITCHek - Profil | Po 4.2.2008 10:58:12

první jde vždy zpět, ikdyž ty ostatní většinou vlastně taky.Ale ta první snad spadá pod nepsaný rybářský zákon nebo tradici každého rybáře, ne??? ikdyž mám často štěstí, že ta první je největší z celé sezony. hlavně se mi to stává na pstruzích... vše beru s úsměvem a dobrým pocitem!

Přemas - Profil | Po 4.2.2008 7:16:07

kapr

Azbest - Profil | Pá 1.2.2008 20:39:14

Lutra-asi se nechceš srovnávat s predátory závislými na trom,co uloví?Ale a tak až potkáš minka-zeptej se:-)

Lutra - Profil | Út 29.1.2008 17:48:48

První se snažím pouštět, ale už se mi taky nedopatřením stalo, že jsem to porušil. Zatím mne za to nikdo ani nezastřelil ani nezavřel. Tradice se mají dodržovat a toto je ta z těch lepších.
Jen by mně zajímalo, jestli taky vydra, kormorán, mink atd. taky aspoň první rybu pustí.

KEULI - Profil | Út 29.1.2008 17:45:24

šmudla -Pán je znalec

šmudla - Profil | Út 29.1.2008 17:43:17

No pokud vím tak vnitřnosti parmy(jikry) sou jedovatý. Jinak záleží z jaké je vody- pokud žije pod chemičkou nebo v znečištěným úseku tak to smrdí "jedem" asi každá ryba. Co si pamatuju tu náhodnou dvaašedesátku tak byla dobrá. Maso rozhodně tužší konzistence - tužší než jelec v létě. kostí vydliček v hřbetu má požehnaně (dělat z parem 40cm+ zavináče by teda bylo docela barbarský). Do kuchyně si myslím že se hodí parma z čisté vody tak velikostně 1,5kila-3 (rozhodně přes padesát cm). Chutově asi záleží jak kdo koření ryby, udělat filetu(ryba podélně napůl) nasolit, sušenej česnek, případně grilovací koření, nechat odležet hodinu či do rána v ledničče, šups na pánvičku, trocha cibule porku.

Parma do kuchyně? Větší parmušku jako zpestření občas: no proč ne, ale kulinářsky je rozhodně cennějsí při zdolávání na druhým konci vlasce než na talíři.

Mě osobně ale třeba plotice mi chutnají víc než kapr(dietní-nejsou tak tučný+je jich hafol+skoro nikdo je neloví) a jelce taky chytám jen párkrát do roka když nic jinýho nebere(třeba včil sem jich pár chytl).Chceš recept na plotice?
Do dubna budu chytat asi enom bělice cejny sem tam se splete okounek a jestli budou po mírné zimě na přehradě kapříci zasádlený tak je u nás nikdo nebude chtít jíst a tím pádem jich více zůstane ve vodě(aspoň teda za mou osobu).

hroch2 - Profil | Út 29.1.2008 16:45:22

šmudla:a jaká je ta parma na jídlo??moc chvály sem na ni neslyšel...nebo jde o přípravu.nebojte nemam v plánu je masově vybíjet!!!!§

šmudla - Profil | Út 29.1.2008 15:39:24

Kdybych přepočítával ryby na peníze tak výpočty ukazují že koupit rybu je levnější než ji chytat.
Byl sem spokojenej když sem chytl pár běliček, a sem spokojenej i dneska kdy můžu říct:jdu na jelce=chytím jelce, jdu na kapra=chytím kapra.A taky si dovolím "luxus" mírovýho kapra v podběráku šupsnout zpátky do vody. A eventuální výkendové bagristy s dobrou radou "tady berou jenom plotičky a sou tady samý věšáky pařezy" odpoklonkuju o kilometr dále na pláž. Momentálně prostě těch +-cca 20kaprů + drobotinu na zpestření (cejny plotice jelce okouny) za rok od vody beru. Pro letošek je dokonce omezení které vítám a chápu - 10kaprů za měsíc(oproti loňskému 50kaprů/rok,6kaprů/týden). Pro SM stála povolenka +příslušenství mě osobně 1500Kč.

šmudla - Profil | Út 29.1.2008 15:23:54

No seděli sme kus od sebe, on chytil(a pustil) 5kaprů 45-50cm , vzal si tuším jednoho 48kerej byl poraněnej, já sem chytil 10cejnů(šel sem na cejny) 1 kapr mi to urval, u vody byl klid pohoda, oba sme byli spokojení.
Epizoda dva: on šel na dravce, vytáhl candáta 55,60, tři štiky +-55cm, vzal candáta 60(protože byl špatně chycenej jinak by ho pustil), já sem ten den nechytl ani šupinu(a chytit candoše 55,nepustil bych ho), čili on za jednu vycházku chytil a pustil dravce kerý já nelapnu za celou sezónu- ryby v té vodě jsou- někdo chytne jinej má smůlu :)

Flander - Profil | Út 29.1.2008 15:16:13

Šmudla: Nepřepočítávej ryby na peníze! Skoro to vypadá jako by jsi těch peněz za povolenku na který jsi neměl nic napsanýho litoval.

Mr.Stick - Profil | Út 29.1.2008 15:12:50

@šmudla: Tvůj známý už má asi z těch umasařených ryb ploutve a žábra, ne? Sto ryb ročně nemůže sežrat ani velká rodina, aniž by to nenechalo stopy mnou popsané.

Knapík - Profil | Út 29.1.2008 15:11:33

Myslím, že vztah lovce k ryběse mění v průběhu života většiny rybářů. Mě učil chytat děda a je to pan rybář, chytalo se spoustu ryb a někdy se jich i pár vzalo, kapr skoro vždy, vývojem jsem došel k tomu, že naprostou většinu ryb pouštím a nejhorší pocity zažívám ve chvíli, kdy v euforii lovce klepnu rybu a pak se dostaví onen pocit zbytečně zmařenýho života, nejčastěji v případě, když má být někomu darována. Postupně se blížím k tomu, že budu pouštět víc a víc ryb a snad časem i všechny. Zbytečně zabitá ryba je podle mě asi nejhorší co může přijít. Spousta lidí chytá na živé a mrtvé rybky a ty musí taky někde vzít(zabít, trápit). Můžeme se o tom bavit, ale celková změna v přístupu je v nedohlednu, vidím to na desítky let a to pouze u populace českých rybářů. Invaze rusínů, Bulharů, Vietkongu a jim podobným (pouze část z nich se o ryby zajímá) bere bez rozdílu naprosto vše a vždy, je to verbež a mám takový dojem, že i knám se mílovými kroky blíží doba, kdy bude nutností nosit zbraň. Ale to bych se rozepsal a od toho jsou zde jiní a já už taky odbočuji od tématu.....

šmudla - Profil | Út 29.1.2008 15:08:22

Ryb si vážím a při lovu se k nim chovám ohleduplně. Na ryby chodím často a kdybych chtěl bagrovat co to dá - mohl bych ale nechci. Půlku kaprů nachytám přes letní dovolenou(loni léto 12ks, jaro(7), podzim zbytek), v září brali candáti (15vycházek=13 candošů,3500Kč za utržené nástrahy), do loňského roku jsem na Hartě chytl 1ks candáta(prcek těsně nad míru) náhodou při chytání okounů.
Taky u vody vídávám dědky důchodce co ráno má dva kapry ve vezírku, po vytažení třetího odkluše do auta a za hodinu je zpátky u vody, ale pro vás tady jsem já masařka že? Známý od vidění z Harty má za sezonu candátů 25-35ks(průměr 3kg) kaprů 50ks včetně kousků 60-65-70cm o který si já ani neškrtnu), štiky bere od 65cm nahoru(10-15/rok).
Když budu chodit jenom na plotice cejny a jinou všudypřítomnou drobotinu abych nikomu nevychytával ty "jeho zaplacený nasazený ryby" tak to bude OK? A těch patnáct roků co sem chytil pár běliček a platil ryby jiným, to sem byl svazu a úspěšnějším rybářům dobrej?

LudaT - Profil | Út 29.1.2008 14:57:31

šmudla: bohužel si to nepochopil, tady nejde o tři parmy.

šmudla - Profil | Út 29.1.2008 14:44:33

OK. Parmy v současnosti nelovím tak nevím proč se tak čertíte, jako ryba se mě parma líbí, vloni sem viděl kluka co na plavačku v porudu chytil během cca hodinky asi čtiři parmy(35-54cm) , já sem nechytil ten den ani šupinu(prostě sem se byl odreagovat u vody a nevadilo mi že sem domů nic na večeři nepřinesl).
Kluk parmy pustil všecky, měl sem ho utopit nebo nějakou vyprosit :)??
Ano teprve cca poslední tři sezóny za rok ulovím a odnesu větší množství ryb (+ 15roků předtím sem obvykle za rok chytl cca 3-5kaprů,pár jelců ). Na ryby chodím často, a vzhledem k tomu že jsem úspěšnější rybář tak i víc ryb pouštím(před cca třema rokama bych kapra 45,48 cm nepustil ani náhodou).
Mělo by se do rybářskýho řádu zařadit třeba pasáž: když vám ryby příliš berou musíte se okamžitě přemístit na místo kde berou méně nebo nejlépe vůbec- třeba z důvodu že jste si zakrmili a přijelo hejno?
I když za rok chytnu celkem dost ryb (loňský rok jsem chytnul na přehradě v podstatě moje první candáty-braly v září), investice do povolenky je ta nejmenší položka, sousedovi sem doporučil si kapra koupit v rybeně protože ten chycený na udici vyjde dráž.
Znám situaci jenom na řekách Moravice, Morava(olomouc)+ Bystřice hanácká. V moravě parem evidentně přibylo- chytají se tu kusy přes 70cm, dle vyjádření známého porybného je parma v moravě nejhojnější rybí druh. Dosud jsem chytil(a vzal) 3 parmy(slovy tři jedince)- poslední před dvěma roky(62cm zabrala na třešeň), takže jsem asi parmy vyhubil já? Jednu parmu mám z moravice-potažmo z přehrady Harty (53cm,4roky dozadu) a poslední parmu 51cm před 6roky z Lučiny(někde u Ostravy).
Na Bystřici Hanácké jsem lovil pstruhy(5-22 míráků 30+ za sezonu, již 6roků nechodím na pstruhy), nastěhovala se vydra a celoroční úlovek mírových pstruhů klesl z předchozích cca 450ks/sezónu na 40-50(celkově na všecky vydané Pstruhové povolenky), znatelně to bylo poznat i při odlovech generačky pro výtěr- předtím se generačky na výtěr nalovily na cca 2km úseku potoka. Včil stejný úsek kde bývalo 200-300 pstruhů(po sézoně) se slovila jedna konev generační ryby(40kusů).
Je snad jediný štěstí že se na moje vody ještě nenastěhovali kormoráni a hejna volavek šedých abych aji já plakal nad poklovanýma rybama bez života na břehu? Zatím mě stačí sbírat mrtvolky po rybičkářích kteří systematicky likvidujou na Hartě candátí a štičí dorost(třpytky sou drahý).

KóĎA - Profil | Út 29.1.2008 13:34:08

šmudlo, šmudlo, velmi se bráním nějakému vulgárnímu vyjádření ohledně některých tvých názorů. Sice nějaký ten čas ryby pouštím, to ale neznamená, že kdybych na ni měl chuť tak si jí nevezmu. A pokud se jedná o násaďáka tím spíše. To jenom na úvod. Parem bylo třeba na Berounce v okolí Křívoklátu za bolševika plná řeka (to vím spíše z vyprávění), začátkem 90. let také, ale teď o ní nezavadíš. Takže to asi kvalitou vody nebude. Labe také hostilo desítky obřích kaprů (alespoň podle vyjádření předních č. kaprařů - tohle ale nedokážu posoudit) a postupem času (kvalita vody se lepší) značně ubyli. Parma by si jednoznačně zasloužila celoroční hájení. Důvodů je myslím několik. Díky regulaci toků ubývá vhodných toků, kormoráni, je odkázána na přírodní rozmnožování, dlouhá délka života než dosáhne pohlavní zralosti atd. Určitě by se dalo ještě něco vymyslet. Pokud tohle všechno nevidí svaz, měli by to vidět alespoň sami rybáři. Bylo by přeci škoda, aby takhle krásná bojovná ryba z našich toků vymizela. A jak jsem v úvodu zmínil Berounku, tak to skutečně jde. A řeka tím nesmírně ztratí na své kráse.

tomm - Profil | Út 29.1.2008 13:25:06

b.gun > Ty toho naděláš, stejně jsou ty mrchy fousatý přemnožený:-) Je to furt daleko lepší než drancovat moře, tam se to totiž vymasaří daleko snadněji.

LudaT> Tvůj příspěvek z Út 29.1.2008 11:11:37 naprosto přesně vystihuje chování a myšlení převážné většiny českých rybářů, mělo by se to tu zarámovat.

šmudla > Jestli ti mohu doporučit, tak jez prosím hlavně parmy i s celou rodinou, myslím, že existuje jen pár lepších způsobů jak do sebe dostat koňskou dávku těžkých kovů a dalších jedů, které se v mase parmy za její dlouhý život nashromáždí (v našich vodách obzvlášť). Hlavně děckám je to potřeba dávat:-)

b.gun - Profil | Út 29.1.2008 12:26:21

Ač ateista, musím konstatovat - díky Bohu, že je zatím ještě neumíš chytat a doufám, že ti to ještě dlouhou dobu vydrží ...

Jinak k tomuhle:
šmudla - ® Út 29.1.2008 9:58:14
"V r.řádu je tuším parma hájená 15.3-15.6, míru má taky stanovenou, co mi brání po nalezení zimoviště si pěkně zachytat, z pěti parem si jednu dvě vzít ..."
Když na to příjde, dalo by se na to třeba aplikovat ustanovení §13 odst. 3 písm. i) zákona č. 99/2004 Sb. o rybářství, které praví: V rybářských revírech se zakazuje lov v místech, kde se nahromadily ryby za mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody a též ryby shromážděné k přezimování a rozmnožování, lovit rybí plůdky, pokud tato opatření nečiní uživatel rybářského revíru k záchraně ryb nebo k jejich přenesení do jiných vod.

Flander - Profil | Út 29.1.2008 12:16:54

šmudla: Doufám, že se ti budou i nadále parmy vyhýbat obloukem, do té doby než přehodnotíš své názory.

Pvl - Profil | Út 29.1.2008 11:56:26

HP - ® Příjde Ti to tak ... Nikoho se nechci zastávat, ale taky stoprocentně nevíš , jestli si nedělá jen legraci ? To je věc druhá .. Jinak jsem toho názoru jako JKL " To si musí každý srovnat sám se sebou."

Georgino - Profil | Út 29.1.2008 11:54:50

MrKosi nepoužívej to slovo :o)

JKL - Profil | Út 29.1.2008 11:46:05

Pánové - tohle nevyřešíte. To si musí každý srovnat sám se sebou. A ono to dost funguje. Vidím kolem sebe dost výrazný posun. Tedy alespoň u části kolegů.

HP - Profil | Út 29.1.2008 11:41:09

Pvl: Jo jeto ta¨k že se k tomu nemusí přiznat, ale mě to přijde jako by se tím vytahoval. No prostě ja osobně si vážim ryb v řece, v rybníku už to beru trochu jinak. Každej nato mame svůj pohled.
Ale mrk ovlivnil už spoustu masařek a zas naopak dal jinam možnost si rozšířit znalosti a zdokonalit techniky.