Chytání v podjezí

Potřeboval bych poradit od všech, ale pokud se tím zaobírá někdo z RS tak ještě lépe. Můžu lovit ze břehu v podjezí (mám na mysli velké jezy na Vltavě nebo na Labi), pokud tam nejsou žádné značky? Dle RŘ ano, jelikož tam se píše jen, že nesmím lovit 100m od přehradní hráze a jez toto není. A můžu lovit i tam kde je např. značka přístup k jezu a chytání ryb zakázáno v délce 100m? Někde jsem četl, že taková značka musí být vydána MŽP.
A další otázka. Mohu tamtéž lovit na loďce pokud tam není značka, která zakazuje vjezd lodím? Mohu vjet bezprostředně pod jez, nebo max. k bójím? Setkávám se s velice nevlídným přístupem jezných, tak by mně zajímaly vaše zkušenosti, ale hlavně, jak je to legislativně v pořádku.
Děkuju Tomáš
Autor diskuse: paletka - Profil , 31.10.2007 všeobecné - ostatní

paletka - Profil | Čt 1.11.2007 0:29:40

Vyčerpávající odpověď. Ještě bych potřeboval vědět od někoho, kdo zná plavební řád, jestli můžu vjet pod jez na loďce, když je na konci plavební komory značka "zákaz plavby" nebo vjezdu nebo jak se jmenuje. Někde jsem slyšel, že to platí pouze pro lodě nad 12 metrů, ale s tímto argumentem jsem u jezného nepochodil, byl jsem vyhnán. Děkuji

pajin - Profil | St 31.10.2007 17:52:18

Rokem 2004 společně s uvedením úpravy prováděcí vyhlášky č.197/2004 zákona č.99/2004 ze dne 13.dubna 2004 bylo vypuštěno z ryb.řádu platného od 1.ledna 1992 resp.1999 (jeho úprava) oddílu VII.písm.c) ryby nesmí být loveny u přehrad, JEZŮ a zdrží sloužících k plavbě nebo výrobě el.energií, ve vzdálenosti 100m od hrázového tělesa nebo od jezu a v téže vzdálenosti také od objektu vodních elektráren, čerpacích stanic , od zařízení plavebních, odvodňovacích a závlahových kanálů a plavebních komor, a to ikdyž jsou tato vodní díla ve stavbě. Nevztahuje se na MVE místního významu.
V nové vyhlášce je pouze uvedeno k našemu tématu toto:HLAVA III:§ 13 odst.2.zakazuje se lov- písm.f) plavebních komorách, g) v blízkosti přehradních hrází nejméně 100m od hrázového tělesa a k)v rybím přechodu nebo do vzd.50m nad a pod ním. Toť vše. Z toho lze se domnívat, že pokud není z obecných důvodů přístup či lov v blízkosti jezů zakázán tak nevidím důvod proč by se zde lovit či jakkoliv jinak trávit čas nesmělo. Je třeba ovšem dodržovat plavební řád, kterým se musíme řídit stejně jako například chodci na silnicích v rámci silničního zákona.
Dále, patrně máte na mysli jez v Čelákovicích kde je vyvěšena cedule: PŘÍSTUP k jezu, lov ryb a koupání zakázáno. Tato cedule je z dob minulých a není mi známo, že by pozbyla svou platnost . Z toho ovšem vyplývá pouze beprostřední blízkost na tělese (betonová podezdívka stavby). Takže pokud chcete znát můj pohled z hlediska RS na celý tento problém, tedy vězte,že když se nedopustíte jiného rybářského přestupku, můžete u zmiňovaného jezu chytat. I z loďky (pozor na rybí přechod)! Může se ale také stát, že spácháte přestupek proti plavebnímu řádu (ve kterém si nejsem jist v kramflecích a určitě bude někde na netu), který je u RS definován jako přestupek nerybářský tudíž rybářsky nepostihnutelný. Toť vše na toto téma.