Angličák nebo Cejňák ???

Zatím mám zkušenosti z průběžnými splávky tzv. cejňáky (hojně používané na Vranovské přehradě). Je to asi 30 cm splávek. Jeho zátěž určuje velikost těla. Při záběru cejna splávek ve většině případů celý vyjede nad hladinu. Není na chytání na větší vzdálenost jak 10m. Moc lehké. Jaký bude rozdíl při vázání udice a způsobu lovu z angličákem? Díky
Autor diskuse: jariss - Profil , 2.10.2001 plavaná - techniky lovu

Jurin | St 3.10.2001 16:30:40

Ja jsem to myslel taky spis jako system, nez jako typ splavku.
Tzn. System cejnak (muze to byt i wagler, ale bez zateze ve splavku): vsechna zatez se zlehka dotyka dna, vzhledem k jeho vyvazeni sebemensi pozdvihnuti zateze zpusobi povyjeti splavku z vody.
Anglicak: zatez je z velke casti ve splavku (nekdy vsechna).
Pri lovu systemem cejnak je naprosta jistota, ze je nastraha na dne a je jednodussi zmerit hloubku vody.
Predvazene splavky maji zase jine vyhody (viz nize).

jariss - Profil | St 3.10.2001 13:38:16

MM : chtěl jsem se Tě ještě zeptat Ty kupuješ angličáky někde v rybýřských potřebách? Nebo si je vyrábíš sám? Mohl bys mě a nejenom mě případně prozradit jakou technikou a z jakych materiálů bych si angličák mohl vyrábět doma, aby fungoval, tak jak jsi popsal niže? Pokud tedy budeš chtít, díky.

Martin M. - Profil | St 3.10.2001 13:06:53

chtel jsem rict, ze na kratsi vzdalenost staci obycejny wagler (bez predvazeni), ale chyta se s nim stejne, jako s anglanem.

Martin M. - Profil | St 3.10.2001 13:05:46

pro zvednuti anglicaku o 2-5cm staci zvednou brok o vaze max. 0,3g - zkuste si, kolik to bude u obycejneho splvku s bambusovou spejli - jiste kolem 1-2g. To je sice take mala zatez oproti jinym systemum, ale prece jen je to mnohokrat vice, nez u anglana. Jinak "anglan" neni potreba, jde o system lovu - tedy zadne plne tluste antenky, zadne tezke olovo na dne, zadne potapeni vlasce napnutim vlasce. Toto bych pouzil tam, kde proudi voda nebo kdyz chci mit nahozeni 30 a vice minut.

jariss - Profil | St 3.10.2001 12:24:47

Jurin, MM : jaký bude rozdíl ve způsobu lovu a vázání udice, kdybych si chtěl pořídit k cejňákům ještě angličáky? Bude mi tenhle přechod dělat nejaké problémi?

Jurin | St 3.10.2001 12:03:28

Jeste jsem zapomnel, ze cejnak se vaze jako prubezny se zarazkou, na pevno jsem ho jeste nikde uchyceny nevidel. Uz proto ze se chyta vetsinou ve vetsich hloubkach.

Jurin | St 3.10.2001 11:59:05

MM: Vzhledem k tomu, ze je cejnak vyvazen tak, aby se vznasel ve vode, nebo volne klesal, tak pri zaberu nemusi cejn zvedat temer zadnou zatez, protoze na oluvko pusobi vztlak splavku. Kdyz je presne nastavena hloubka, tak se nemusi splavek po nahozeni potahovat a tim padem se da i prut drzet v ruce. Jestli chci chytat na dně, zda se mne to jako dobre reseni (zvlast ve vetsi hloubce).
Anglicakem se da samozrejme dal nadhodit, da se s nim prolovovat cely sloupec vody a chytat na propad.

Martin M. - Profil | St 3.10.2001 10:52:53

v tom pripade je anglicak jednoznacne lepsi, protoze cejn nemusi zvedat zadne tezke olovo ze dna a navic je antenka anglicaku citlivejsi - ma mensi objem=vztlak. Zabery se projevuji stejne - antenka vyjede asi o 2-5cm nad vodu. Pri pohnuti prutem se splavek nehybe, pokud tedy nezatahnes moc vlascem. Prut muzes drzet v ruce - u tveho postupu to nejde.

jariss - Profil | St 3.10.2001 7:21:54

Cejňák jak mi tomu říkáme je splávek vyrobený z balzového dřeva. Skládá se z vlastního tělíčka, 2 signálních kuliček a bambusové špejle dlouhe asi 30 cm. Na spodní části špejle je očko, asi do 1/2 části špejle je vlastní tělo splávku, záleží jak je veliké. Tím se určuje jeho zátěž kterou musíme dát. Na špičce je jedna kulička a asi 3 cm pod mí je druhá. Aby byl správně vyvážený, tak nám po zapíchnutí háčku z navázané udice do očka splávku musí pomalounku klesat pod vodu. Pak uz jen zbývá nastavit hloubku tak, aby asi 1/3 aplávku koukala nad hladinu. Pak mírným namotáním splávek stáhneme, aby nám koukala jem horní količka. Když posuneme prut, nebo nam zabere cejn, tak splávek vyrukuje ned hladinu. Snad to takhle stačí? Díky

Martin M. - Profil | Út 2.10.2001 17:23:13

popis prosim vice ten "cejnak", takt onejde odpovidat.