MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Truman na grilu - jak nejchutněji?

Můžete mi, prosím, poradit, jak nejchutněji připravit trumana (sum. amerického) na grilu či v troubě? Nejlépe bez emocí CaR :-) Dík!

Autor diskuse: Honza Pok. ®
Zařazeno do: všeobecné - domací dílna, 6.6.2006

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N xycht - ® St 7.6.2006 9:40:35
Bosanac :-)))) s trumanem, ale rád vyudim i kapra
N Petrson - ® Út 6.6.2006 20:36:49
>> G. Moolis > poslal jsem Ti mail.

>> All > nepřehlédnutelným rozpoznávacím znakem kromě vousů je tuková ploutvička, jako u salmonidů. Takže opravdu SPLÉST si je může jen začátečník nebo nějakej jarin.
Jinak se dají samozřejmě připravovat i klasicky na grilu nebo klacku, taky jsme je tak dělali, ale sumeček je hodně křehká ryba, tudíž má tendenci se připékat na rošt a rozpadat, proto je alobal vítaným pomocníkem a pro mě nejlepší způsob. Taky se tam utvoří výpek, zvlášť když do nádivky přidáte kousky rajčat - to je pošušňáníčko.

>> Vašek > tak to bylo Tvoje pole, neboj, letos jedem zas - že bys nám tam tu zeleninku už nachystal :-)) Ba ne, nádivka mě napadla až na místě, tentokrát už budem mít vlastní zásoby.Jinak jezení patří k mým nejoblíbenějším pracem (asi tak hned po rybaření), takže si dávám na přípravě záležet :-)
N Bosanac - ® Út 6.6.2006 12:19:34
G.Moolis: Prozradim ti misto kde berou na blesivce .
N Georgino - ® Út 6.6.2006 12:17:11
ryba-afm.szm.sk:Já jsem se na tu slovenštinu koukal tady v atlasu tak nevím.
N G.Moolis - ® Út 6.6.2006 12:15:17
Petrson: Mám chuť. Nedal bys recept na revír, abych mohl jet zvýšit stavy sumečků, prosím?
N ryba-afm.szm.sk Út 6.6.2006 12:14:50
Georgino takto to je správne cz-Sumeček americký SK-Sumček hnedý, en-American catfish, Brown bullhead, lat-Ictalurus nebulosus
N Zoidberg - ® Út 6.6.2006 12:13:21
Na obrázku je ten "sumec" :o(
N Zoidberg - ® Út 6.6.2006 12:10:56
Honza Pok.: To já posledně jásal, že jsem chytil prvního sumce v živote a asi to byl trůman :o( Až na fotce jsem viděl něco, co je asi čtvrtý pár vousů.

No a trůmana vyudit, to je asi nejlepší, nicméně ten recept v alobalu je luxusní. Zkusil bych ho ale udělat i přírodně napíchnutýho na klacku nad ohněm nebo na grilu jen potřeného kořením na ryby.
N vasek - ® Út 6.6.2006 12:03:35
Petrson: je vidět , že nejsi línej se napapat. Dělám to podobně a vynikající je i úhoř , navíc přidávám k rybě do alobalu nakrájené brambory a když to jen zapékám v tobě tak posleních 8-10minut alobal roztrhnu aby byla kurčička.
Jo a ještě už vím která ku.... mi chodí na pole na zeleninu:o))
N Georgino - ® Út 6.6.2006 10:23:25
Honza Pok. Tak to asi považují záměrně vždyť ty ryby jsou úplně jiný.
N Honza Pok. - ® Út 6.6.2006 10:17:59
Díky za dosavadní odpovědi, Petrson je má krevní skupina :-)
Jako perličku přidávám fakt, že někteří rybáři považují podměrečné sumce za krásné trůmany a tím se vystavují riziku dostatku času na studium teorie... :-)
N Honza Pok. - ® Út 6.6.2006 9:53:27
http://www.mrk.cz/r/atlasy/atlas_ryb/maloostni/sumeckoviti/sumecek_americky/
:-)
N Georgino - ® Út 6.6.2006 9:51:47
Vimpy:Sumeček americký, slovensky Sumček krpatý
N Vimpy - ® Út 6.6.2006 9:05:13
Aka je to ryba? Viete ako sa vola po slovensky???
N Bosanac - ® Út 6.6.2006 8:55:55
xycht: S trumanem nebo Petrsonem :-))
Na grilu pripravit podobne jak krkovici , jen do nalevu pridat vic bylin .
N xycht - ® Út 6.6.2006 8:47:06
Do udírny s nim! :-)
N Petrson - ® Út 6.6.2006 1:16:38
>> Honza > truman je snad jediná ryba, kterou odnáším od vody ve větších počtech, pokud se zadaří. Činím tak s vědomím, že se velmi dobře množí, jejich obsádky i přes mé několikaleté "nájezdy" evidentně netrpí (dokonce na těchto vodách vykazuji stoupající tendenci úlovků, ale možná je to tím, že dělám pokroky :-))), a dovoluji si tedy tvrdit, že člověk zůstává jejich jediným predátorem, který stojí za zmínku (přes spekulace, že snad někde jejich počty klesají vlivem sumců). Takže se za to nestydím - pokud jejich stavy významně poklesnou, změním i svůj přístup.
Výhodou trumanů v kuchyňi je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná úprava spočívá v kuchání a vyčištění. Mám velmi dobrý recept na jejich přípravu přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme k tomu pouze alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté trumany (použili jsme papriku a cibuli ze "sponzorských darů" polabských farmářů, takže tímto jim děkuji) osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do alobalu (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky pak klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale i plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | domací dílna ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniTFG boty Hardcore Trail Boots

Za 2 374 Kč s DPH.
Nejpohodlnější a neuniverzálnější obuv, jakou si můžete na ryby přát.


akce, rybareniOblečte se kvalitně za super ceny!

Kvalitní a pohodlné oblečení je základem Vašeho komfortu při výpravách k vodě! Mnoho zajímavých kousků do Vašeho šatníku máme nyní za skvělé výprodejové ceny!


Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
PEPA cestovní kancelář s.r.o. PEPA cestovní kancelář s.r.o.

Široká nabídka rybářských zájezdů a výprav: Švédsko, Norsko, Finsko, Irsko, Kanada, Aljaška, Kamčatka, Chile, Argentina, Panama, Maledivy,...