- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Truman na grilu - jak nejchutněji?
Můžete mi, prosím, poradit, jak nejchutněji připravit trumana (sum. amerického) na grilu či v troubě? Nejlépe bez emocí CaR :-) Dík!
Autor diskuse: Honza Pok. - Profil , 6.6.2006 všeobecné - domací dílna
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
0x v oblíbených a 0x v ignorovaných.
Petrson - Profil | Út 6.6.2006 20:36:49
>> G. Moolis > poslal jsem Ti mail.
>> All > nepřehlédnutelným rozpoznávacím znakem kromě vousů je tuková ploutvička, jako u salmonidů. Takže opravdu SPLÉST si je může jen začátečník nebo nějakej jarin.
Jinak se dají samozřejmě připravovat i klasicky na grilu nebo klacku, taky jsme je tak dělali, ale sumeček je hodně křehká ryba, tudíž má tendenci se připékat na rošt a rozpadat, proto je alobal vítaným pomocníkem a pro mě nejlepší způsob. Taky se tam utvoří výpek, zvlášť když do nádivky přidáte kousky rajčat - to je pošušňáníčko.
>> Vašek > tak to bylo Tvoje pole, neboj, letos jedem zas - že bys nám tam tu zeleninku už nachystal :-)) Ba ne, nádivka mě napadla až na místě, tentokrát už budem mít vlastní zásoby.Jinak jezení patří k mým nejoblíbenějším pracem (asi tak hned po rybaření), takže si dávám na přípravě záležet :-)
>> All > nepřehlédnutelným rozpoznávacím znakem kromě vousů je tuková ploutvička, jako u salmonidů. Takže opravdu SPLÉST si je může jen začátečník nebo nějakej jarin.
Jinak se dají samozřejmě připravovat i klasicky na grilu nebo klacku, taky jsme je tak dělali, ale sumeček je hodně křehká ryba, tudíž má tendenci se připékat na rošt a rozpadat, proto je alobal vítaným pomocníkem a pro mě nejlepší způsob. Taky se tam utvoří výpek, zvlášť když do nádivky přidáte kousky rajčat - to je pošušňáníčko.
>> Vašek > tak to bylo Tvoje pole, neboj, letos jedem zas - že bys nám tam tu zeleninku už nachystal :-)) Ba ne, nádivka mě napadla až na místě, tentokrát už budem mít vlastní zásoby.Jinak jezení patří k mým nejoblíbenějším pracem (asi tak hned po rybaření), takže si dávám na přípravě záležet :-)
Georgino - Profil | Út 6.6.2006 12:17:11
ryba-afm.szm.sk:Já jsem se na tu slovenštinu koukal tady v atlasu tak nevím.
G.Moolis - Profil | Út 6.6.2006 12:15:17
Petrson: Mám chuť. Nedal bys recept na revír, abych mohl jet zvýšit stavy sumečků, prosím?
ryba-afm.szm.sk | Út 6.6.2006 12:14:50
Georgino takto to je správne cz-Sumeček americký SK-Sumček hnedý, en-American catfish, Brown bullhead, lat-Ictalurus nebulosus
Zoidberg - Profil | Út 6.6.2006 12:10:56
Honza Pok.: To já posledně jásal, že jsem chytil prvního sumce v živote a asi to byl trůman :o( Až na fotce jsem viděl něco, co je asi čtvrtý pár vousů.
No a trůmana vyudit, to je asi nejlepší, nicméně ten recept v alobalu je luxusní. Zkusil bych ho ale udělat i přírodně napíchnutýho na klacku nad ohněm nebo na grilu jen potřeného kořením na ryby.
No a trůmana vyudit, to je asi nejlepší, nicméně ten recept v alobalu je luxusní. Zkusil bych ho ale udělat i přírodně napíchnutýho na klacku nad ohněm nebo na grilu jen potřeného kořením na ryby.
vasek - Profil | Út 6.6.2006 12:03:35
Petrson: je vidět , že nejsi línej se napapat. Dělám to podobně a vynikající je i úhoř , navíc přidávám k rybě do alobalu nakrájené brambory a když to jen zapékám v tobě tak posleních 8-10minut alobal roztrhnu aby byla kurčička.
Jo a ještě už vím která ku.... mi chodí na pole na zeleninu:o))
Jo a ještě už vím která ku.... mi chodí na pole na zeleninu:o))
Georgino - Profil | Út 6.6.2006 10:23:25
Honza Pok. Tak to asi považují záměrně vždyť ty ryby jsou úplně jiný.
Honza Pok. - Profil | Út 6.6.2006 10:17:59
Díky za dosavadní odpovědi, Petrson je má krevní skupina :-)
Jako perličku přidávám fakt, že někteří rybáři považují podměrečné sumce za krásné trůmany a tím se vystavují riziku dostatku času na studium teorie... :-)
Jako perličku přidávám fakt, že někteří rybáři považují podměrečné sumce za krásné trůmany a tím se vystavují riziku dostatku času na studium teorie... :-)
Honza Pok. - Profil | Út 6.6.2006 9:53:27
Bosanac - Profil | Út 6.6.2006 8:55:55
xycht: S trumanem nebo Petrsonem :-))
Na grilu pripravit podobne jak krkovici , jen do nalevu pridat vic bylin .
Na grilu pripravit podobne jak krkovici , jen do nalevu pridat vic bylin .
Petrson - Profil | Út 6.6.2006 1:16:38
>> Honza > truman je snad jediná ryba, kterou odnáším od vody ve větších počtech, pokud se zadaří. Činím tak s vědomím, že se velmi dobře množí, jejich obsádky i přes mé několikaleté "nájezdy" evidentně netrpí (dokonce na těchto vodách vykazuji stoupající tendenci úlovků, ale možná je to tím, že dělám pokroky :-))), a dovoluji si tedy tvrdit, že člověk zůstává jejich jediným predátorem, který stojí za zmínku (přes spekulace, že snad někde jejich počty klesají vlivem sumců). Takže se za to nestydím - pokud jejich stavy významně poklesnou, změním i svůj přístup.
Výhodou trumanů v kuchyňi je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná úprava spočívá v kuchání a vyčištění. Mám velmi dobrý recept na jejich přípravu přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme k tomu pouze alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté trumany (použili jsme papriku a cibuli ze "sponzorských darů" polabských farmářů, takže tímto jim děkuji) osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do alobalu (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky pak klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale i plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.
Výhodou trumanů v kuchyňi je to, že neobsahují svalové kůstky ani šupiny a tudíž jediná úprava spočívá v kuchání a vyčištění. Mám velmi dobrý recept na jejich přípravu přímo v terénu, pokud pravidla dovolují rozdělat menší oheň. Potřebujeme k tomu pouze alobal, trošku zeleniny, pár plátků slaniny a špetku soli. Na malé kousky pokrájenou zeleninou naplníme vykuchané a omyté trumany (použili jsme papriku a cibuli ze "sponzorských darů" polabských farmářů, takže tímto jim děkuji) osolíme, obalíme do plátků slaniny (může být prorostlejší, protože nahrazuje olej - určitý tuk je nutný, aby se ryby s alobalem nespekly), a důkladně "vakuově" zabalíme do alobalu (klidně i po 2 - 3 ks - tak akorát na 1 porci). Tyto balíčky pak klademe do žhavého popela - je dobré oheň připravovat s předstihem, aby se nám nahromadilo dost žhavíků, kterými posléze porce zasypeme i s vrchu. Pečeme 15, max. 20 min. (obracet nemusíme).
Při úpravě v zázemí domova samozřejmě můžeme recept zpestřit - místo slaniny obvykle alobal pomažu olejem, do nádivky jsem přidal předdušené houby - výtečné! a doladil kořením na ryby od Vitany (podle mě je fakt nejlepší). Fantazii se meze nekladou - do nádivky každý může přidat dle libosti, co má rád - takový podrcený česnek a grilovací koření rovněž dodá pokrmu správný šmrnc. No a po upečení již jen rozbalit a pochutnat si s chlebem či vařeným (případně v tomtéž popelu pečeným) bramborem. Dobrou chuť!
PS: Na čundrech jsme tímto způsobem připravovali i jiné druhy - zvlášť výborní jsou líni, ale i plotice stály za to. Také zde můžeme uvolnit průchod fantazii a použít, co příroda "zrovna dá" - nať z divoké petržele, divoký česnek aj.
Živě na MRK.cz
Kde to žije - všechna témata
6:47Rybáři a vinařství 199
5:51Pruty Hearty Rise 274
ČtÚhyn kaprů v rybníku 1,5ha 44
ČtKleště na O kroužky 4
ČtČerné stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat (Bleskovka) 10
ČtRyby se mi po chvilce vypnou, co dělám špatně? 70
ČtFeeder vs. picker 15
ČtPruty pro lehkou kaprařinu 44
ČtVýběr prutů značky Century 593
ČtRybolov v Rumunsku 0
ČtLepší prut na těžší přívlač 705
Čt🚷 zabezpečení výbavy a místa k lovu🚷 125
ČtNohejbalové jádro rybářů 414
StJak poznám dopad krmítka na dno ? 17
StOrient Rods pruty 196
Co je nového - všeobecné
ČtBleskovka: Černé stavby u novomlýnské nádrže mají lidé zbourat
PoBleskovka: V JAR proběhl 45. kongres C.I.P.S.
NeBleskovka: Děti a rybáři společně oživili řeku Bílinu novými obyvateli
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
26.4.Benátský Blinkr 2024
27.4.OBSAZENO !!!! Jarní rybářské...
27.4.Jarní rybářské závody Víceměřice...
27.4.Přísnotické jarní závody
27.4.Rybářské závody DOMAŽLICE 2024
27.4.rybářské závody Trojice Jaroměř
27.4.Rybářské závody na rybních pod...
27.4.Rybářské závody v Horním...
28.4.O putovní pohár MO ČRS Příbram -...
28.4.Rybářské závody Čelákovy -...
NEJLEPŠÍ Z KATALOGU
Doporučujeme e-shop
Rybářské centrum Olomouc
Rybářské potřeby pro Vaše životní úlovky. Na prodejní ploše 160 m2 a na eshopu naleznete vše pro sladkovodní i mořský...