zimní lov

Jaký je jáš názor na lov na stojaté vodě kde je "okno" a rybář stojí na ledě. Je to možné nebo se to musí posuzovat jako lov na dírkách či pod ledem? To "okno" není uděláno člověkem podotýkám!
Autor diskuse: Vláďa - Profil , 10.3.2006 plavaná - techniky lovu

Sagar - Profil | Út 14.3.2006 7:51:55

Z plavané zkušenosti nemám, ale vláčel jsem na jednom písáku v HK, který byl zčásti zamrzlý a u přítoku bylo nezamrzlé "okno", kontrolovala mě RS a bylo to bez připomínek.

Bachy - Profil | Út 14.3.2006 6:52:04

Na rozmrzlém oku, které udržují bez ledu kačeny bych právě pro jejich přítomnost nechytal, ale vemte si třeba přehradu u přítoku. Přítok na jaře udělá taky rozmrzlé oko, přitom se k oku často nedá jinak dostat než stoupnout na pobřežní navalené kry ledu. Třeba na okouny je to na jaře super. Rozmrzlá plocha může být od 5*5m až třeba 30*30m - taky sporný lov pod ledem.

Petrson - Profil | Út 14.3.2006 2:40:44

>> Vláďa > "z etického hlediska" - s tím souhlasím. Mě třeba vadí, když na některých revírech je zakázáno lovit skoro na 3/4 březích s výmluvou, že jde o chránění ptačích teritorií. Přitom tam ptáci evidentně nemají svá stanoviště a hnízdiště, nejsou tam k tomu dokonce ani vhodné podmínky. Prostě standardní podemletý břeh, úzký pás trávy oddělující asvaltku, sem tam strom, keř. Porost rákosin zhruba na 1/6 celého zakázaného úseku. Je to jen špatně maskovaná snaha funkcionářů z revíru vypudit co nejvíce rybářů omezením lovné plochy. Ale ve Vašem případě se jednalo o zřejmé krmné stanoviště ptáků, a myslím, že rybáři by měli brát ohled na to, že nejsou jedinými uživately vodní plochy, a nebránit ptákům v zajištění obživy při omezených zimních podmínkách. Což pro ně - na rozdíl od našeho lovu - je životně důležité. RS to pořešil rozumně - zvolil kompromis mezi potřebami jak Vás, tak vodních živočichů, kteří jsou na revíru doma. Koneckonců Vás nevykázal, jen doporučil přesun. Ještě podotek - výše napsané nevztahuji na drancování kormoránů.

Vláďa - Profil | Po 13.3.2006 8:08:08

Děkuji všem za odpovědi.Po prostudování jsem došel asi k tomuto závěru: není to zakázaný ale raději to nedělejte!
Petrson: otázka byla položena na základě vlastní a Iškovi zkušennosti.Jedná se o díru kterou udržují kachny a ryby tam braly opravdu pěkně. Jen lov ze břehu znamená stát a tom hejnu kačen a každou chvíli očekávat hromadu chleba na zádech.RS nás tedy napomenul a vykázal resp. doporučil lov ze břehu. To prý se může!! A hlavně prý z etického hlediska by to bylo vhodné.... tak nevím.

Petrson - Profil | Po 13.3.2006 4:57:46

>> Išek > to je prostě problém absence výkladu v zákoně. Je tam uvedeno, jak píše Tlamoun: "...lovit ryby pod ledem" - jedna holá věta, bez definice ve výkladu pojmů (jak by slušelo § 2), která v reálu může mít desítky podob. Řekněme, že okno bude velké 5 x 5 m. Budeš-li lovit uprostřed, pak se dá argumentovat, že fakticky nástraha pod ledem nespočívá, tudíž se o tento lov nejedná. Co když si ale RS lov pod ledem vyloží tak, že na tom ledu nesmíš ani stát? Je to minimálně sporné. Pominu-li bláznovství onoho počínání - lézt na led odtátý do takové míry asi nebude bez rizika i pro zdatné plavce - můžeš o povolenku přijít v cuku letu. I kdyby později na základě stížnosti krajský orgán dal za pravdu Tobě, stojí za to řekněmě měsíc, dva nechytat a dohadovat se po úřadech?
Někdy prosazení dobrého principu vyžaduje oběti, ale tohle asi není ten případ, už proto, že otázku vzhledem k velkému riziku takového způsobu lovu považuji spíš jen za teorii.

Tlamoun - Profil | Po 13.3.2006 3:53:57

§13 odstavce 2 a 3 zákona č 99/2004 Sb písmeno c) lovit ryby pod ledem. Jestli na něm stojíš, nebo ne, je jedno

P.T. - Profil | Ne 12.3.2006 18:31:25

podle mě když stojí na ledě tak je to bráno jako lov pod ledem..ale ze břehu v tom podle mě není problém, když je ta díra přírodní...

Išek - Profil | Ne 12.3.2006 17:47:31

Chlapi, kde jste našli (zákon, vyhláška, BP), že se při lovu nesmí stát na ledě? Neřeším teď velikost nezamrzlé plochy, jen mě zajímá, kde se mi v předpisech zakazuje při lovu stát na ledě? Rád a bez řečí dodržuji zákony, ale nesnáším, když jsem vydán napospas libovůli jakéhokoliv kontrolního orgánu.

Petrson - Profil | So 11.3.2006 19:33:48

Při psaní prvního příspěvku jsem si neuvědomil, že v otázce je zadáno "rybář stojí na ledě". Svůj názor jsem myslel tak, že rybář loví ze břehu, což je značný rozdíl. Tímto teda dávám Abemu za pravdu - pokud rybář stojí přímo na ledě, na což se tazatel ptá, myslím že příchozí RS by takové rybaření kvalifikovala jako lov pod ledem, a to zcela správně. Velikost "okna" v tomto případě nehraje roli, podstatu to myslím nemění.

Abe - Profil | Pá 10.3.2006 21:49:39

Petrson to napsal velmi výstižně, ale já bych řekl, že jakmile stojíš na ledě a chytáš v okně třeba velkém jako autobus, tak chytáš nedovoleným způsobem, tak kde je teď ta rybářská pravda.

Petrson - Profil | Pá 10.3.2006 1:19:23

Jde o další spornou fázi, kdy ledy postupně odtávají. Nedá se říci, že rybář loví pod ledem, ovšem ani to, že revír je bez ledu. Řekl bych, že pokud bude nezamrzlá plocha dostatečně velká - tedy minimálně několik m2, nedá se zde rybaření jako lov pod ledem kvalifikovat. Výklad ale bude záležet především na případném RS. Zákon lov pod ledem nijak blíže nedefinuje, a co když strážník bude zastávat tvrzení, že je třeba zohlednit stav celého revíru, např. kvůli možnému úniku ryby pod zamrzlou část plochy? Bohužel, on je ten, kdo má pravomoce a tedy bude momentálně rozhodovat. Když se špatně vyspí, může Tě šmahem připravit o povolenku. Proto myslím, že nestojí za to takto riskovat a máš-li možnost, před definitivním rozpuštěním ledů na stojácích se zaměř raději na řeky.