Jak přežijí zimu ryby v potoce?

Od dětství s tátou diskutujeme, jak vlastně ryby přežívají zimu v menším mimopstruhovém nížinném potoce (5 m šíře). Zda v něm zůstávají, nebo se stahují do rybníka, popřípadě zda se různé druhy chovají různě. Vůbec by mne zajímalo, zda je osádka těchto potoků po celý rok stálá, nebo se v různých ročních obdobích mění v důsledku migrace různých druhů z rybníků do potoka a naopak. Znáte li někdo odpovědi, prosím napište.
Autor diskuse: L. Švec - Profil , 10.2.2006 všeobecné - ostatní

rybomil | Pá 10.2.2006 14:56:00

Z prověrek čeřenem vím, že téměř všechny ryby rozházené velkou vodou např. při vypouštění rybníku na takovém potoce( 5m šíře ) budou po 1. větším mrazu sjeté v 1. velké jámě po proudu, kde je alespoň 1,5 - 2m hloubka. Čím větší a hlubší jáma, tím více ryb. Vyzkoušeno po mnoho roků. Tam se vydráci pěkně napapkaji ! Na jaře, jak začne jít více vody jedou proti proudu zpět, třebas tloušti aj. i ty kilometry.Pokud je potok s málo vodou, obsádka brzy odejde pomocí volavek, norků a chatařů, Při záplavách najede mnoho ryb z řeky, přehrady.

Klikař - Profil | Pá 10.2.2006 14:28:25

Bachy - ® Nechci ti kazit iluze ale můžeš mi říct jak z řeky Moravice migrují do řeky Opavy ?Je tam jezů jak naseto?

Bachy - Profil | Pá 10.2.2006 13:35:05

U nás na opavsku máme Moravici 1 a většina ryb z asi 4km úseku migruje na zimu do hlubší Opavy 4. Na jaře je pak radost tyto migrující ryby pozorovat jak se vrací zpět ve velkých hejnech - hlavně ostroretky.

osprey - Profil | Pá 10.2.2006 13:00:49

Jo a ještě k těm druhům - samozřejmě jak který a hodně záleží na možnostech, které voda nabízí.
V zimě je možná 90 - 95 % vody prázdné a všechno je namačkané v tom zbytku.

osprey - Profil | Pá 10.2.2006 12:58:52

V tekoucích vodách se s příchodem zimy dějou věci.
Některé druhy migrují a když je koryto propustné, je to i v řádu kilometrů, něco se stáhne do jam a hlubších tažných úseků, něco by mohlo skončit i v tom rybníce.

Až sleze led, můžeš si to projít s lehkou plavanou, možná najdeš zbytky ryb ulovených různými dravými živočichy a po letech si složíš jakous takous mozaiku, jak to na té tvé vodě chodí.

Viděl jsem třeba zimující hejno potěru, skrz které jsem neviděl na dno, vím o místech, kde jsem v době, kdy ještě u nás nebyli kormoráni, mlátil při prosincové přívlači do zimujících ryb tak často, až jsem tam přestal chodit. Když povolili lov na jaře po 16. 6. tak jsem zjistil, že z velikého nadjezí dole na řece stoupá vlna stovek, možná i tisíců ryb a pomalu razí proti proudu a postupně se buď rozptýlí nebo koncentruje pod jezy.

Uzavřu to názvem jednoho staršího filmu: Jdi a dívej se...