Přežili byste na pustém ostrově?

Umíte rozdělat oheň, ulovit rybu, zvěř, orientovat se?
Autor diskuse: Šámik - Profil , 10.9.2013 všeobecné - ostatní
Dále moderují: marmyš Profil + MAXXSKATER Profil

Šámik - Profil | Po 4.11.2013 2:12:19

lopuch Jak získat léčivý kořen lopuchu?
Kořen této významné byliny se sklízí buď první rok života rostliny na podzim (září, říjen), nebo druhý rok na jaře před květem (březen, duben). Kořen se opatrně vykope, důkladně omyje a na několik minut se vloží do horké vody. Pak ho podélně nakrájíme a sušíme při teplotě max. 50°C. Uchovávat by se měl v dobře uzavřené nádobě, protože snadno nabírá vlhkost.
Z kořene pak připravujeme odvary, oleje, tinktury a krémy. Jejich využití je opravdu mnohostranné a práce s lopuchem se nám vyplatí. Pokud se nám nepodaří nalézt lopuch v našem okolí, přípravky z něj dnes není problém sehnat v lékárnách, nebo na internetu.Lopuch je balzámem a lékem pro naši kůži
Patříte-li mezi ty, co často nebo chronicky trpí kožními potížemi, určitě se informujte o této staré léčivé rostlině. Sám J.A.Zentrich ji vřele doporučuje např. pro léčbu chronických ekzémů. Důležitým pomocníkem se nám může stát i pokud trpíme akné a nadměrně mastnou pokožkou. Tehdy je odvar z kořene vhodný na omývání pleti a další přípravky s jeho výtažkem na následné pravidelné ošetření. Lopuch také pomáhá proti lupům, užívá se k oplachování pokožky hlavy, nebo jako součást přírodních šamponů a vodiček.
Nejen pány jistě potěší informace, že lopuch je po dlouhé generace užíván proti vypadávaní vlasů, dají se sehnat tinktury s jeho výtažkem, ale i silný odvar z kořene je účinný, pokud ho pravidelně aplikujeme k masážím pokožky hlavy.
Krémy, oleje i odvar působí proti plísním, bakteriím a infekčním zánětům pokožky, urychlují hojení ran a postižené místo dezinfikují. K tomu účelu se dříve používaly i listy rostliny, které mají sice nižší obsah účinných látek, zato jsou však okamžitě dostupné. Rozmačkané listy se přikládaly na poraněné místo jako obklad.Lopuch čistí naše tělo a léčí trávicí trakt
Kořeny lopuchu jsou obzvlášť bohaté na inulin - látku, které vděčí za mnoho svých úžasných léčivých účinků. Inulin je potravou pro tzv. přátelské bakterie v oblasti tlustého střeva (např. důležité bakterie Lactobacillus biffidus). Posílením jejich populace se bráníme přemnožení tzv. nepřátelských bakterií, které způsobují nepříjemné infekce a katary. Lopuch tak působí proti infekčním průjmovým onemocněním a pozitivně upravuje pravidelnost vyměšování.
Důležitou roli může sehrát i při boji s poměrně závažnými trávicími potížemi, např. s žaludečními vředy. Zlepšuje funkci trávení všeobecně, protože stimuluje činnost jater a žlučníku.

Lopuch reguluje krevní tlak a cukr a detoxikuje naše tělo
Jeho dalším, velice přínosným účinkem je schopnost regulovat hladinu cukru v krvi, což ocení hlavně diabetici. Také snižuje vysoký krevní tlak a celkově posiluje naše tělo a zlepšuje kondici.
Skvělou službu nám prokáže i jako prostředek pro detoxikaci. Odvar z kořene je vhodné užívat jako čaj v pravidelných intervalech. Čistí naše játra a ledviny od usazených toxických látek, čímž nám znatelně odlehčuje, působí preventivně proti nemocem a posiluje imunitu. Pomůže nám s odstraňováním ledvinových kamínků a léčí i záněty močového měchýře. Obsahované látky stimulují produkci moči a pocení - léčebně tak působí např. při revma a dně, ale i v případě nemocí jako je chřipka, kašel, nachlazení apod.
Recept na čaj / odvar z lopuchového kořene:
2 lžičky sušeného a podrceného kořene lopuchu krátce povaříme v 1/2l vody, přecedíme a popíjíme v průběhu dne.

Ještě jednu zajímavost na závěr - lopuch také patří do skupiny tzv. divoké zeleniny - tedy do skupiny jedlých rostlin, které běžně najdeme v přírodě. Jeho mladý kořen se dá upravovat například do polévek stejně, jako běžná kořenová zelenina. Z praženého a mletého kořene se také připravovala náhražka kávy, jakási cikorka. Mladé výhonky listů se zpracovávají dodnes v některých zemích podobně jako chřest, nebo se přidávají do salátů. Mladé lodyhy se u nás dříve přidávaly do vařených jídel, polévek, zeleninových i masitých pokrmů.
Kdo se nebojí experimentovat a má rád nekonvenční pochoutky, vřele doporučuji lopuch vyzkoušet! Výsledek vás příjemně překvapí.. a navíc prospěje vašemu zdraví!

Šámik - Profil | Po 4.11.2013 2:04:12

KOPŘIVA DVOUDOMÁ
List a kořen kopřivy. Listy kopřivy sbíráme v době květu (červen-září). Kopřivu zkosíme a potom z ní sbíráme dobře rozvinuté listy, které trháme v rukavicích, anebo až zvadnou. Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 50 °C. Kořeny vykopáváme brzy na jaře (březen) anebo na podzim (listopad). Dobře očištěné kořeny sušíme na slunci, ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 50 °C. Vysušené listy jsou na líci tmavě zelené, na rubu světlejší a jsou bez vůně, chuti i zápachu. Kořeny jsou světle zelené, bez vůně, chuti a zápachu. Uskladňují se na suchém a stinném místě.

Chemické složení
Listy kopřivy obsahují vitamíny K a B2, glykosid urcitrín, třísloviny, bílkoviny, kyselinu mravenčí, kyselinu askorbovou, kyselinu pantotenovou, karotenoidy, histamin, karoten, chlorofyl (3 %), xantofyl.

Účinek a použití
Droga působí hemostipticky (zastavuje krvácení) pří krvácení z dělohy nebo hemoroidů, při chronických varikózních vředech (vnější použití), při krvácení z nosu, vykašlávání krve, při dlouhotrvající a silné menstruaci. Zvyšuje tonus (napětí) dělohy, střev a cév a účinkuje blahodárně při zácpě, arterioskleróze, trávicích těžkostech, žaludečních a střevních bolestech. Zlepšuje základní látkovou výměnu a má dobrý účinek při cukrovce, žloutence, onemocněních jater a žlučníku, při poruchách menstruačního cyklu, klimakteriu, snížené laktaci a akné. Vysoký obsah vitamínů, hemoglobinu a erytrocytů (červených krvinek) zvyšuje účinnost drogy při anemiích (chudokrevnosti) a hypovitaminózách. Kromě toho má droga antirevmatický účinek při bolestech kloubů. Stimuluje dýchání při astmatu. Odvar z kopřivy zlepšuje činnost srdečního svalu, stimuluje granulaci a epitelizaci ran, zrychluje srážení krve.

V lidovém léčitelství se revmatizmus léčí „šleháním“ čerstvou kopřivou. Listy a kořeny se používají proti šedivění a vypadávání vlasů ve formě odvaru (vnitřní použití) anebo odvaru ve směsi s octem (vnější použití) na umývání a masírování. Listy a kořeny vyluhované v olivovém oleji se používají na léčbu ran a popálenin.

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:35:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čekanka obecná – Cichorium intybus .Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání. Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Nezaměnitelnými vlastnostmi oplývají prakticky všechny její části. Kořen čekanky je nejvhodnější sbírat brzy na jaře či na podzim předtím, než dojde k přízemním mrazíkům. Po sběru by se měly z kořene pečlivě omýt nánosy půdy. Po očištění se kořen řeže na kousky dlouhé přibližně 15 cm, dále se uloží na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se suší při teplotě do 50 °C. Kořen čekanky může dorůstat až do délky 30 cm s průměrem až 15 mm. Z vývaru z nastrouhaného kořene čekanky se dají připravovat nápoje jakožto náhražka v dobách nedostatku kávy.Bachova terapie řadí čekanku mezi 38 vybraných rostlin údajně mimořádného léčebného účinku. Lék představuje nejčastěji vodní výluh z okvětních lístků ("květovou esenci") připravovaný v otevřené nádobě na slunci ("sluneční dynamizace"). Indikací jsou např. deprese a stesky starých zatrpklých dam.

Již staří perští mágové připravovali destilací čekankového kvasu léčebný a magický prostředek údajně zcela mimořádných účinků. Byl prokázán i antiparazitární účinek čekanky proti parazitickým hlísticím přežvýkavců.Látky obsažené ve šťávě z čekanky mají příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a krevního řečiště včetně srdce. Mimo vnitřního užití se dá použít i jako mast na ekzémy, opruzeniny či vředy, nebo jako oční kapky při očních zánětech, k čemuž se využívá pouze květ čekanky. Čekankovou mastí lze také zmírnit bolesti a otoky kloubů. Traduje se, že aplikace šťávy z čekankového kořene na pokožku hlavy podporuje růst vlasů.

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:22:09

Kozlík lékařský (Valeriana officinalis) je v ČR rostoucí bylina. Tradičně se používá ke zklidnění, proti úzkosti a nespavosti, celkovým zklidněním pomáhá proti bolestem hlavy z přetažení, přepracování a stresu.Květy jsou bílé nebo červenavé, Výchozím materiálem je sušený oddenek, získaný nejlépe v květnu. Oddenek se omyje studenou vodou a suší se při teplotě do 30 st.Kozlíková tinktura se užívá při nespavosti, neurastenii, křečovitých bolestech spojených s mdlobami, neuralgii, slabosti nohou, nervozitě, žaludečními křečemi, nadýmání a pocitům strachu.

Šámik - Profil | Čt 10.10.2013 1:48:22

Navigace

Azimut je úhel pochodu a udává se ve stupních.

Pokud chceme zjistit azimut v terénu, namíříme šipku nebo rysku na buzole k objektu (hradu, zámek apod.) a otočným kruhem otáčíme až do chvíle, kdy označená část střelky ukazuje k označení severu na otočném kruhu. Hodnotu azimutu zjistíme u šipky nebo rysky na buzole.
Známe-li pouze hodnotu azimutu, nastavíme tuto hodnotu k šipce nebo rysce na přístroji a otáčíme se spolu s přístrojem do té doby, až ukazuje označená část střelky k označení severu na otočném kruhu přístroje.
Víme-li odkud a kam máme jít a naším úkolem je tedy zjistit hodnotu azimutu na mapě, spojíme oba body hranou buzoly (přímkou) a otáčíme kruhem buzoly tak, aby označená část střelky ukazovala k označení severu na otočném kruhu. Hodnotu azimutu přečteme u šipky nebo rysky na přístroji.
Druhá možnost je, že známe výchozí bod a hodnotu azimutu a musíme zjistit cíl naší cesty. V tomto případě musíme nejprve zadat hodnotu azimutu na otočném kruhu k šipce nebo rysce na přístroji. Roh buzoly přiložíme k výchozímu bodu a otáčíme (pouze) buzolou na mapě tak dlouho, až bude označená část střelky ukazovat k označení severu na otočném kruhu buzoly (písmeno S nebo N).

V obou případech nesmíme zapomenout na to, že ještě před určováním azimutu musíme zorientovat mapu. Po zorientování bychom už mapou neměli pohybovat.
Mapa a zorientovaná mapa
Mapa je zmenšeným a zjednodušený obrazem krajiny z ptačí perspektivy. V turistice slouží k základní orientaci v terénu, k určení vzájemné polohy zajímavých míst a k předběžnému plánování trasy. Nerovnosti zemského povrchu se na mapě znázorňují kótami, které označují nadmořskou výšku daného místa, nebo vrstevnicemi, což jsou křivky spojující místa se stejnou nadmořskou výškou. Významné objekty (domy, mosty, silnice aj.) se zakreslují smluvenými značkami, tzv. mapovými značkami. Měřítko mapy udává, kolikrát je skutečná krajina zmenšená v zobrazení na mapě. Mapy s velkým měřítkem (1:1 000 000 nebo 1:1 500 000) zachycují velké území, ale nezobrazují tolik podrobností jako mapy s malým měřítkem (1:100 000, 1:50 000 nebo 1:20 000). Mapy s nejmenším měřítkem (1:10 000 a menší) se nazývají plány. Turistické mapy mají měřítko 1:100 000 nebo 1:50 000. Měřítko 1:100 000 znamená, že 1cm v mapě odpovídá 100 000 cm (tj. 1 km) ve skutečnosti. Na každé mapě je vždy měřítko uvedeno a obvykle ho doprovází i stupnice označení skutečnými vzdálenostmi.
Pojem zorientovaná mapa znamená, že se sever na mapě shoduje se severem ve skutečnosti. Zorientovanou mapu potřebujete nejen pro správný směr vaší cesty, ale také např. pro práci s azimutem. Buzolu položte do rohu mapy, nejlépe do levého dolního rohu, a po té otáčejte s mapou, na které leží buzola, tak dlouho, než bude označená část střelky ukazovat k označení severu na otočném kolečku buzoly (písmeno S nebo N). Toto písmeno musí být nastaveno u rysky nebo šipky na přístroji. Další způsob zorientování mapy použijeme, pokud jsme v terénu a nemáme u sebe buzolu ani kompas. Orientaci provedeme tak, že si v okolí najdeme dva až tři body (kostel, potok, hospoda, vesnice …) a s mapou se v terénu postavíme tak, aby rozložení těchto bodů na mapě odpovídalo skutečnosti.


Šámik - Profil | Út 8.10.2013 21:24:34

Určení severu podle Slunce je méně přesná metoda. Použijeme ji např. tehdy, máme-li hodinky digitální a nebo víme-li čas jen přibližně. Platí, že Slunce je v 6 hodin na východě, v 9 hodin na jihovýchodě, ve 12 hodin na jihu, v 15 hodin na jihozápadě a v 18 hodin na západě.
Podle hvězd určujeme sever v noci. Na obloze si najdeme Polárku (Severku), která je na severu. Najdeme ji, když pětkrát prodloužíme vzdálenost zadních kol Velkého vozu. Venuše je při východu Slunce na východě a při západu Slunce na západě. Také se jí říká Jitřenka nebo Večernice. Je to nejjasnější hvězda na obloze.

Šámik - Profil | Út 8.10.2013 21:10:43

Určení severu podle Slunce a hodinek je jednou z nejpřesnějších metod. Hodinky natočíme tak, aby malá ručička ukazovala na Slunce (Pozor s ručičkami hodinek nehýbáme! Otáčíme celýma hodinkami.). Úhel mezi malou ručičkou a dvanáctkou rozpůlíme a tato osa nám ukazuje na jih. Pouze musíme dát pozor na letní čas, protože podle středoevropského času (a ten je pro určení rozhodující) je o hodinu více.

Šámik - Profil | St 2.10.2013 22:22:10

Hlavně nedělat bobky: Medvědy z neznámého důvodu láká pach lidských výkalů, proto je na to brán veliký důraz. V některých případech se ale přímému styku s medvědem nevyhnete. V tomto případě se snažte medvěda zastrašit (křičte, mávejte rukama, hůlka, vším možným). Některý medvěd uteče, jiný se rozzuří ještě víc. Poté odhoďte batoh, tím odlákáte medvědovu pozornost a zkuste utéct. Když ani to nepomůže, skulte se do "klubíčka" a chraňte si hlavu. Medvěd je velmi citlivý na čumák. Proto rána nějakou větví přes čumák je také velmi účinná. V krizové situaci se pokuste medvědovi způsobit bolest (dloubání do očí). Každý jedinec se povahou liší a co udělá se dozvíte až v praxi. Samozřejmě nejúčinnější zbraní proti medvědům je obyčejný pepřový sprej

Šámik - Profil | St 2.10.2013 22:05:11

Šámik - Profil | Po 30.9.2013 0:10:20

MAXXSKATER >> Ustál to.Ještě,že se nerozflákal o klenoty:-))) Lužní lesy.

MAXXSKATER - Profil | Ne 29.9.2013 23:50:59

Šámik >> Miloš Tě sleduje. Tak si dávej bacha na to, co děláš. :-) Jináč bude průser. =)

Šámik - Profil | Ne 29.9.2013 23:41:41

Výtažky z modřínu mají pro náš organismus blahodárné účinky. Obsahují enzymy, stopové prvky a další cenné látky. Šťáva z jehličí, pryskyřice i kůra pomáhají při dýchacích potížích, mírní kašel a uvolňuje hleny. Všechny tyto prvky zlepšují činnost nervové soustavy, posilují organismus a zvyšují jeho obranyschopnost. Odvary z modřínu mají příznivé účinky na pokožku. Velmi ceněná je pryskyřice modřínu, které říkáme benátský terpentýn. Terpentýn získaný z pryskyřice je účinný při léčbě ledvin, močového ústrojí a revmatických chorob. Kůru z modřínu sbíráme na jaře z konců mladých větviček. Užívají se hlavně k inhalacím dýchacích cest a průdušek.

Čerstvé mladé větvičky k inhalacím a do koupelí
Čerstvé větvičky a jejich konce se vloží do horké vody a inhalují se. Tato kůra výborně protáhne a pročistí dýchací cesty. Mladou kůru i mladé nasekané větvičky používáme také k odvarům do koupelí. Kůru chvíli povaříme a necháme 15 minut odstát. Pomáhají při revmatismu a bolestech kloubů.

Šámik - Profil | Ne 29.9.2013 23:37:29

Pro léčivé účinky se sbírají plody a listy.
Syrové bobule jeřábu jsou pro nás nestravitelné. Můžeme je používat sušené a tepelně upravené. Naši předkové používali jeřabiny pražené jako náhražku kávy. Plody mají široké použití v léčitelství. Obsahují mnoho důležitých vitamínů, velké množství vitamínu C a A. Jeřabiny sbíráme v srpnu a v září. Plody sušíme nejdříve zavěšené ve vzdušné, dobře větrané místnosti v původních trsech a pak je dosušíme rozložené. Po usušení odstraníme stopky z jeřabin.

Léčivé účinky
Jeřabina je výborná na ledviny a trávící ústrojí. Má lehce projímavý účinek, pomáhá při zácpě a léčí hemeroidy. Doporučuje se pít při revmatismu a kloubních potížích. Léčí vysoký krevní tlak, je vhodná na očištění organismu, zlepšuje metabolismus.

Čaj ze sušených listů:
1 lžičku sušených listů na jeden šálek horké vody, necháme 10 minut vylouhovat a poté přecedíme.

Šámik - Profil | Ne 29.9.2013 0:12:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> Rabštejn nad Střelou

Šámik - Profil | So 28.9.2013 23:31:05

Olejomalba 7,5 tisCtirad Kubošek
Mobil: +420 776 054 399
Roštín, okres Kroměříž 2.9.2013

Šámik - Profil | So 28.9.2013 23:06:41

Rabštejn

Šámik - Profil | So 28.9.2013 22:52:36

Léčivé účinky stromů -Osoby, které pobývají delší dobu v lese a objímají stromy, mají totiž v krvi vysokou koncentraci imunitních buněk, které jsou schopny bojovat se zhoubným nádorem a dalšími chorobami. K produkci těchto buněk přitom dochází právě při pobytu mezi stromy.Pobyt v lese sám o sobě sice rakovinu nevyléčí, ale výrazně může přispět k úspěšné léčbě. Mezi stromy se navíc výrazně snižuje stres, svalová únava, hyperaktivita a porucha pozornosti, léčí se tam deprese a upravuje kolísavý srdeční rytmus.Mnoho lidí se cítí uvolněně a dobře, když je v přírodě mezi stromy. Ale nemnoho z nás ví, že máme vědecké důkazy o tom, že příroda skutečně léčí. Tím, že se snižuje stres a úzkost, dochází k produkci imunitních buněk, které mohou bojovat s nemocí a dokonce i se zhoubným nádorem,

Šámik - Profil | So 28.9.2013 19:02:59

Jinan dvoulaločný. A středeční čaj v podvečer potěší vás i manželku:-))))

Šámik - Profil | So 28.9.2013 18:54:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jinan dvoulaločný (výluh, list)
Ginkgo giloba
ginko, gin-nan
Rozšiřuje kapiláry v periferním cévním řečišti a zlepšuje průtokové vlastnosti krve.Má antioxidační účinky, prokrvuje i ty nejmenší žilky a tím přináší kyslík a glukózu=lepší prokrvení mozku, zlepšení koncentrace a schopnost lépe si zapamatovat.Zpomaluje stárnutí organizmu.Užívá se při rekonvalescenci u osob po mozkové mrtvici.při hluchotě způsobené nedostatečným průtokem krve ke sluchovým nervům, při chronickém pískání v uších i při chronické závrati. Podle jiné studie z roku 2008 je však zcela neúčinný proti Alzheimerově chorobě, kterou měl údajně mírnit.Jinan dvoulaločný se objevil v knize Jaroslava Foglara Stínadla se bouří, kde jedna ze skupin Vontů zvaná Uctívači ginga užívá listy ginga jako odznak příslušnosti.

Šámik - Profil | So 28.9.2013 18:02:38

Hloh obecný
Crataegus oxyacantha
hlozinky, pluhač, luhovec, trn, loh, srdeční chléb
působí na srdce a krevní oběh, rozšiřuje vejčité tepny, snižuje krevní tlak, sklidňuje srdeční neurozu, působí protiskleroticky, užívá se při arytmii, na doléčení infarktu myokardu, při angíně pectoris, při otocích srdečního původu, migrénách nebo klimakterických potížích


jaka - Profil | So 28.9.2013 10:13:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S šéfkuchařem Zoidem v pohodě :-)

Šámik - Profil | So 28.9.2013 1:00:21

MAXXSKATER >> Tak jo.Je jen tvoje.

MAXXSKATER - Profil | So 28.9.2013 0:48:41

Šámik >> Kajak na ryby by se hodil. Já bych doporučil za sebe i pár štěrbinek, abychom se tam mohli přirozeně reprodukovat. :-)

Šámik - Profil | So 28.9.2013 0:20:44

Dunajská delta

Šámik - Profil | So 28.9.2013 0:19:35

Vrš na odchyt ryb,
Vynikající a velice šetrný prostředek pro odlov ryb ve Vašem jezírku. K ulovení - chycení ryby dochází tím ,že ryba při svém pohybu sama vplave do těla vrše a tím dojde k jejímu chycení. Užívání vrší sahá do dávné minulosti. Tvarově i materiálově mají vrše mnoho podob. Přesto princip jakým fungují zůstává pořád stejný. Vrš ve vodním toku nebo stojaté vodě tvoří překážku, na kterou ryba při svém pohybu narazí a vplave do vlastního těla vrše. Nedílnou součástí vrše jsou tzv. "úvršky". Jedná se o zúženou část vstupu, kterou ryba není schopna zpětně po vplutí do těla vrše najít. Vrše slouží k lovení vzorků ryb i k průmyslové těžbě ryb, ve stojatých i tekoucích vodách. Obsahuje kapsu na umístění lákadla (granule, pečivo, atd.) a otvor se zipem, kterým se ulovené ryby odebírají. Velikost vrše je 95 x 50 x 50 cm, průměr vstupů (úvršků) je 15 cm.

Šámik - Profil | Út 24.9.2013 23:30:34

pes

Šámik - Profil | Út 24.9.2013 23:14:35

Šámik >> liška