Rybaření pro pamětníky.:o)

Pro všechny ,co mají víc jak 50 roků taková vzpomínková.""Jak to bylo za mlada???"".:-)
Autor diskuse: Petr64 - Profil , 8.4.2016 všeobecné - ostatní
Dále moderuje: barbusna Profil
8 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nairfish - Profil | So 9.4.2016 10:04:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co bylo před týdnem si moc nepamatuji, ale svou první rybu mám před očima, jakoby to bylo včera. Na starém Plhově v té době bývala sádka a na potoce pod nimi máchadlo plné hrouzků a tak jsem většinu času o prázdninách trávil u babičky. Je pravda, že jsem ji za celý den moc neviděl, akorát když jsem měl hlad. Přestože na máchadle byly hrouzků snad stovky, tak chytit je na ohnutý špendlík přivázaný na niti a ještě k tomu bez splávku nebylo vůbec jednoduché. Rybky útočící jako pirani na nastražený kousek žížalky jsem sice na dně viděl, ale zaseknout je na velký špendlík a pouze rukou byl celkem problém. Už přesně nevím po kolika dnech se konečně jedna rybka slitovala a skončila v mé dlani. Jako hrdý lovec jsem se samozřejmě musel babičce pochlubit a tak si hrouzek prohlédl kousek Plhova z poza skla láhve od okurek. Co se ale opravdu nedá nikdy zapomenout, tak na paprsky slunce pronikající malým okýnkem do světnice starého domečku a osvětlující nádherně vybarvenou rybku. Můj první úlovek. Se zapadajícím sluncem začal i hrouzek ztrácet perleťové odlesky a tak jsem usoudil, že je mu smutno a odnesl ho spět mezi kamarády.

Nkakr - Profil | Pá 8.4.2016 11:11:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Otázka je námět na román na pokračování.Za mlada bylo dobře, nebolely kolena, huba byla plná zubů atd.
Povolenka byla za 50 - 80Kčs dle revíru, nebylo celokrajské hospodaření. S nasazováním ryb bych nesouhlasil s kolegou sumcem, nasazoval se pouze kapr v hmotnosti max. do 0,7kg. Reofilní ryby se nevysazovaly vůbec, bylo jich hafo všude. Voda v řekách byla proti dnešku extrémně znečištěná, otravy bývaly na denním pořádku. Kdo pamatuje "řepné kampaně" na podzim, tak ví o čem píši.
Neexistovali žádní CH + P , mírového kapra pustil jen pacient doc. Chocholouška.
Ale člověk má tendence vzpomínat jen na to dobré, špatné si z paměti raději vytěsnil a nebylo toho málo.

NBacha - Profil | Po 11.4.2016 11:36:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je ráno, 16. června, tři hodiny. Deru se z postele, oblékám se a jdu do kuchyně, kde se už svítí. Děda pije meltu a na stole se kouří z čaje...takový ten z červenozlaté hranaté plechovky s nápisem Gruzínský čaj, kterou mám i v batůžku s proděravěným víčkem nacpanou rousnami. Čaj doplním mlékem ze skleněné lahve s fialovým hliníkovým víčkem (plnotučné) osladím velkou lámanou kostkou cukru a rychle dopíjím. Bereme cajk a jdeme do Liďáku, kde už je připravena dršťková a kde jsou už všichni rybáři, abychom společně vyrazili k nedalekému mostu přes řeku. Každý zabere plac a čeká na čtvrtou, aby se mohlo začít. Najednou se nad řekou nese to známé "jedééééééém"......jednou, dvakrát, třikrát......a už to nikdo nevydrží a chvíli před čtvrtou dopadají olova s nástrahami do vody. V sedm jsem potupně vykázán se slovy: "Tak už mazej, nebo přijdeš pozdě do školy!" Při hodině češtiny mě probouzí hlas nějakého chytrolína....."pane učiteli, von spí, podívejte, spí...a při hodině!!!" Pan učitel, starý pán, který nám vyprávěl i o západním odboji z řad místních občanů, chodil v černém plášti a hrál na housle, jenom odvětil: "Tak ho nech, určitě byl s dědou na rybách..."
To bylo dávno...68? 69?.....

Nel.ou - Profil | Pá 8.4.2016 22:19:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobré vlákno.

Nechodili jsme na ryby, ale za rybami. I kilometry v dvoumetrových kopřivách. Přes vyvrácené stromy jsem v zimě překračoval řeku a prochytal každou tůň. Jeden prut v ruce, výjimečně rezervní na zádech, když jsem jel dál. V brašně na opasku co nosili dřív průvodčí, jsem měl vše potřebné. Nástrahy většinou sklenička hnojek a v kapse čtyři rohlíky. Dva pro mě, dva pro ryby. Larvy chrostíků byly v každé tůňce.

Taky na kánoi. Chytali jsme na místech, kde nebyla živá noha. Morava, Lužnice, Vltava, Bečva..

Když se dnes dívám co vše tahám na týden k vodě, sám nad sebou kroutím hlavou :). Člověk věkem zpohodlní. Už si nesednu na zem, bolí mě záda. Neschovám si oblečení do igelitky, abych v plavkách přečkal bouřku. Přespat na lavičce na nádraží, nemyslitelné.

Pořád si říkám, že se vrátím zpět ke kořenům a opíšu ten pomyslný kruh do konce. Ale dvacet mi už nebude :) Ale tu brašnu, tu ještě pořád mám...

Nel.ou - Profil | Ne 10.4.2016 0:10:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rád vzpomínám na ,,náš,, obchod. Prodával tam anděl. Malá, příjemná a opravdu hezká brunetka se smutnýma mandlovýma očima. Všichni jsme ji milovali. Bylo nám tak sedmnáct, ona asi o šest let starší. Nějaké brigády tehdy nebyl problém. Nosili jsme jí výdobytky socialismu a zcela bezostyšně ji korumpovali. Mandarinky a jahody v konzervách, banány, čabajku...Červenala se, ale nakonec vždy podlehla. No v tom věku jsme ukecali cokoliv. Mladá dáma nás pak vždy informovala, kdy dovezou platilku, meppsky, odkládala nám naše první šejkspíry,... Pak mateřská a už jsem ji nikdy nepotkal.

Když sám pří západu slunka čumím špunty, občas mi vzpomínky na ni proletí hlavou. A je to příjemné...

Nsven - Profil | So 9.4.2016 11:42:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbusna >> Ahoj. Dřív nás taky nešetřili ... :-)
Jezdili jsme skoro každý víkend na čundr na Vidlák, Nebák, Věžák nebo na Malou Skálu a když tě Venca s Bohoušem načapali pod širákem, tak tě hnali jak škodnou. Když byl některý akčnější, tak jsi dostal peškem od cesty.. :-))
Nejvíc nás osolili v Solenicích u Orlíku, kde je na nás poslal nějaký domorodec.
Přespali jsme v dešti v prázdné maringotce u vody, která neměla dveře a uvnitř byla zaparkovaná pramička...
Za "vloupání" dostal každý po stovce a druhou, že měl dlouhý vlas ale ne na občance.. :-)
Dvě kila byla tehdy slušný peníz, když stálo pivko v hospodě 2 kačky a řízek se salátem cca 8.- ...

Totalitní kuřivo :-)
Astra - 2,30 Kčs Detva - 1,- Start - 4,- Lípa - 2,- Letka - 2,- Partizánka - 1,60,-

Nsven - Profil | Pá 8.4.2016 20:59:22

Petr64 >> Přesně tady, jsem na Cidlině, na ohnutý špendlík, sirku a niť, chytil v šesti letech prvního hrouzka a vlastně i sám sebe :-))
Dnes bych za to dostal pár lajků v ML.. Tehdy jsem dostal na prdel, že jsem bez dovolení utekl k vodě :-))

Nairfish - Profil | Pá 8.4.2016 11:13:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jj to byly časy. Ryb bylo všude hromada, já byl ještě hubený a Fanda měl vlasy:))

Nkakr - Profil | So 30.4.2016 12:50:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Má maličkost a otcova Z 250, někdy okolo roku 1946 - 1947.

Nel.ou - Profil | Po 18.4.2016 23:46:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbusna >> Za mě. Jsem naprostý všežravec a teď mi došlo, že musím letět co nejdřív do knihovny. Naše knihovnice mi půjčila novinku s tím, že jí budu mít přečtenou rychleji než ona. Tři týdny, to budou asi výčitky :(((

Do čtrnácti let jsem přelouskal snad všechny Májovky, Verneovky, Londony z našich Foglara, Čapka, Trosku, Štorchla a hromadu sci - fi.

Dnes mám nejraději Remarquea a Hemingwaye. Zřejmě díky dědovi. Byl ve válce. Nikdy o tom moc mluvit nechtěl, ale na sklonku svého života začal vyprávět. Už jsem byl dospělý chlap a mohl jsem to strávit. Seděli jsme pod jeho tisem, usrkávali vodku a já poslouchal příběhy, po kterých mi dobře nebylo. Jak o velké lidskosti, tak i o neskutečných zvěrstvech. Zní to jinak od člověka kterého máte rádi, něž když to jen čtete.

Když občas sedíme s kamarády s lahví pod smrkem a řešíme další nastalý bilanční předěl, jsem asi spokojený. Zdraví včetně rodiny zatím dobré, válku jsem nezažil, na bolševiky rychle zapomněl a ne vše tenkrát bylo úplně špatně. I když tehdy jsem to vnímal jinak. Dnes kdo chce, nějaký prachy vydělá. Ty pak mění za baráky, auta, elekroniku, volnočasové aktivity a spoustu dalších capin. Tohle je to, co naši generaci dostává. Nenasytnost. Předci žili skromněji. Míň peněz, míň všeho, dřeli rukama a jak koně, ale bez stresu dnešní doby. My nemáme čas, musíme vydělávat na kraviny. Snad proto se nám ten svět točí rychleji. Rychleji než stačíme zestárnout.

No ať to odlehčím. Nejsem žádný kmet, sice stříbro ve vlasech, ale pořád ocel v kalhotách :)) Jen pamatuju doby, kdy pětadvacítka měla 2,5kg, ženský ještě chlupy a den byl delší... Hmm, jsem se nějak rozepsal :)

NDetroit93 - Profil | So 9.4.2016 17:26:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sice přes 50 let nemám, ale člověk který mě k vodě dovedl ,ano.Jeho vyprávění u vody jsem miloval, soutěže kdo chytne víc ryb a další prču... Fotka je ze závodů 2003 v Číhalíně už ani nevím na jakém místě se děda umístil, bylo mu to fuk, hlavně že byl u vody. :)

Nladan1303 - Profil | So 16.4.2016 9:08:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ahoj,jak se říká mám už svůj věk.někdo by si mohl postesknout ale já ne.jsem rád že jsem už něco prožil a zažil.a taky už něco pamatuji.pamatuji dobu bez televize.pamatuji dobu kdy nám rodiče před spaním četli.pamatuji si na nedělní vycházky,kdy jsme korzovali kolem řeky a všechny uctivě zdravily.pamatuji na ty rána kdy jsme se u babičky probudily a na kamnech voněla melta.pamatuji si na maminku která prádlo prala na valše.pamatuji si na dobu kdy jsme my děti žily venku, ne u počítačů.pamatuji toho hodně a jsem tomu rád.i tu rybařinu pamatuji takovou pohodovou.dobře si pamatuji na dobu kdy jsem dospěl a měl vlastní děti kterejm sem předával svoje zkušenosti a rady do života ta k jak i já jsem je přijímal od svých rodičů a prarodičů.bohužel doba mě předběhla a vývoj nezastavíš.svět se změnil a proto jsem rád že pamatuji kdy byl ještě normální.

Nbarbusna - Profil | Pá 8.4.2016 14:19:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr64 >> Tušil jsem něco podobnýho; ale spíš jsi ten bič na sebe upletl ty :-). Moderovat takovou diskuzi nebude jednoduché.

Ale jako „taktrochuiniciátor“ taky přispěji:
- tráva byla zelenější ☺
- sníh byl opravdu bílej a hlavně byl☺
- ryb bylo podstatně víc (a tím nemyslím kapra, ale hlavně reofilní druhy).
- neotravoval nás kormorán a když jsme viděli jako kluci vydru, tak to byla taková vzácnost, že i když jsme byli zapálení pro ryby a věděli jsme jak dokáže řeku čistit, tak jsme ani nedýchali, abychom ji nevyplašili
- v každý druhý louži bylo nejen mraky žab, ale i čolci a mlok nebyl taky žádná rarita
- každou chvíli jsme museli zdrhat před porybným, protože ten byl u řeky opravdu pořád
- povinností byl rybářský kroužek a tam se do nás bušila teorie (dodnes mám knížku Rybářské minimum) a chytat se smělo vlastně za odměnu. A to jsme si museli prvně ten rybníček, na němž jsme mohli v rámci kroužku chytat, vyčistit od okřehku..

Vyrostl jsem u Unkasem zmiňované Oslavy (NnO) a když si vzpomenu na hejna ostroretek, které jsme chytávali na kroupy;
na mřenky, jež se ukrývaly ve vlajících trsech trávy, o které ani netuším jak se jmenovala a na to, že jsem vlastně mřenku neviděl už celý léta;
na parmy, které se blýskaly pomalu v každém proudnějším kamenitém úseku a nebylo jednoduché je ulovit, protože Oslava3 byla tehdy pstruhová a nesmělo se tudíž chytat na rousnice, které však na ty „barbusny“ nejlíp platily;
na jelce, na něž jsme chodili hned první den prázdnin s pytlíkem třešní a soutěžili v nevyhlášených závodech, kdo jich nachytá víc;
na krásně tečkované potočáky, kteří se dali chytit na rotačku, ale nejlíp na „meppsku Black Fury“;
na úhoře, na které jsme chodili „ke kanálu“ nebo „pod Lidunas“ a riskovali, že nás tam někdo čapne, protože bez té rousnice to prostě nešlo;
na mraky slunek a další rybí drobotě, které se zdržovaly na sluncem vyhřátých naplaveninách písku v tehdy neregulovaných úsecích pod kamenným mostem;
na celý stáda hrouzků, jež se vlastně nedaly vychytat a přitom ty malé kopie parem braly prakticky na cokoliv;
...a takhle by se dalo vzpomínat hoooodně dlouho nejen na ryby chycené, samozřejmě i na ty velké, které byly silnější než naše náčiní a chytřejší než my a vyhrály ty souboje s námi, na první prut s kolečkem, ale hlavně na lidi, jež jsme okolo vody potkávali... a už nepotkáme

No a je to tady. V klubu 50+ je jedno veliký nebezpečí. Jakmile ho navštíví stářníci našich dětí, tak nejen, že nám moc nevěří, ale taky nám připomenou jací jsme byli my v mládí....
A to se zas až tak starej necítím :-))

Nladan1303 - Profil | Pá 29.4.2016 10:04:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdarec občani , už jsem tu přečetl spoustu příspěvků k tématu -retro.pro mne je však největší retro doba kdy si dva chlapi podali ruce a řekli plati to.

Nbarbusna - Profil | St 20.4.2016 20:05:31

Zemřel soudruh Brežněv. Všude je smutek. Všechna zábava se ruší. V kině zhasla promítačka a rozsvítilo se světlo. Předstoupil ředitel kina a pronese:"Soudruzi, končím promítání, zemřel soudruh Brežněv!". Nato vstal starý pán v poslední řady a pronese:"Kurva, to nemáte jiného promítače?".

Nsumec 1950 - Profil | So 16.4.2016 5:31:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak to bylo za mlada??? Já myslím že asi takhle.

Nvenca1 - Profil | So 9.4.2016 17:38:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ceczubr >> Tož jsi mne donutil vytáhnout starý cancák.:-))

NPetr64 - Profil | So 9.4.2016 12:46:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

venca1 >> Není lehátko,jako lehátko.Z některejch se pohodlně nejen nahazuje,ale i chytá.Pro případ ukolébání vlnama slouží místo příposlechu dotykovej indikátor záběru,při kterém spolehlivě plní funkci pípáku lovec.:o))

Notoš - Profil | Pá 8.4.2016 18:04:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...stýská se mi po místech, které již nejsou na mapě...(řeka Váh a přilehlé štěrkoviště)

Nsumec 1950 - Profil | So 16.4.2016 8:04:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A dnes už jenom takhle.

NTEZAR - Profil | Pá 8.4.2016 23:24:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr64 - >> Ahoj-pěkná diskuse.Jen lituju,že jsem tenkrát nefotil-jezdili jsme na Dyji,Nežárku,Lužnici a mnoho těch míst je už dnes bez klidu a pohody-škoda...

NPetr64 - Profil | Ne 24.4.2016 21:34:49

barbusna >> Koš vypadá jinak.Z tohohle se dá vystoupit.:o)

Nsven - Profil | Čt 21.4.2016 21:56:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr64 >> Jo dřive, to se lidi uměli obléknout na ryby.. ne jak dneska... :-))

Nmiroslave - Profil | Ne 10.4.2016 17:07:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


Zdravím Vás již dříve narozený. Vzpomínati na staré časy je to, už mnoho let a vody odteklo.
Bejvávalo řeky plné ryb nebylo ani kam plivnouti.Parmy štiky jako polena metrové jsme pomalu používali jako nástražní rybičky.Úhoři 2až 3 kg nebyly žádní trofejní rybky.16. června se chodilo s bílým praporem na zahájení rybolovu a lovu štik na vyvěšenou. Byl to svátek jak rybáři říkali Tichých bláznů.Jizera byla opravdu krásná voda plná ryb,plotice přes 1. kg štiky většinou okolo 1. m parmy větší se málo komu podařilo vytáhnout většinou utrhla udici,nebylo tak kvalitní náčiní ani vlasce.
Nechalo by se mnoho vzpomínati.
S pozdravem Miroslav P.....

Nsven - Profil | Ne 10.4.2016 12:39:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Karel K70 >> bezva stan :-)) My měli podobnej :-)))

Nairfish - Profil | Ne 10.4.2016 11:41:42

kareldj >> U nás pijavice zmizely s výstavbou ĆOVky. Chrostíkům naštěstí čistá voda nevadí a jsou tu i teď:)

NPetr64 - Profil | Ne 10.4.2016 11:24:33

kareldj >> Se nediv.Pijavice sedí ve vládě.:o)

NCalex - Profil | So 9.4.2016 12:05:45

sven >> V Třeboni jsme pili Regenta 10° za 1,70kč a ani reklamu to nepotřebovalo.

Nkeltt - Profil | Pá 8.4.2016 22:59:23

.

NMiraryb - Profil | Pá 8.4.2016 16:58:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jo, jo, kde jsou ty časy, když to stálo za guvno. Ryby se daly chytat pod břehem potoka do ruky, když nás chytil porybnej bez lísku, tak nám dal pár facek a bylo vše vyřešeno. Pochlubit se s tím doma, tak bych dostal ještě jednou (asi za to, že jsem se nechal chytit:-D). Při výlovu rybníku jsme zezadu vlezli do loviště, rybáři z nás měli na loďkách srandu jak se brodíme v teplácích bahnem a porybnej se mohl na hrázi zbláznit. To nás nic nebolelo a mohli jsme porybnejm utíkat.

NBušák - Profil | Ne 1.5.2016 9:47:30

Killerův jeep,když někde zapadne tak mu ho vytáhnou psi

Nstoupa066 - Profil | St 27.4.2016 17:10:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak takhle se v 70 letech bivakovalo v deltách na Dunaji. Otec tam jezdil každý rok na ryby se strýcem na Jawě 250. Pamatuji si jak měl mašinu vždycky obloženou cajkem a zapřařený PAVa.

Nbarbusna - Profil | Út 26.4.2016 16:41:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbusna >> A tak abych šel trochu příkladem

NTEZAR - Profil | Po 25.4.2016 21:58:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbusna >> Na retro-šejky chytám skoro pořád a velká spokojenost.

NPetr64 - Profil | Ne 24.4.2016 20:53:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pánové. I polodůchodci se dokážou odvázat.:o)))

Nbarbusna - Profil | Pá 22.4.2016 17:31:34

mlaďoch >> Tanec s vlky mě napadl, když jsem nadhazoval téma film. Ale napadla mně jich ještě hromada. Asi je těžké říct, který film je ten nej. Zkusil jsem namátkou vybrat a vylezlo z toho toto
Přelet nad kukaččím hnízdem
Vykoupení z věznice Shawshank
Zelená míle
Kmotr
Malý velký muž
Tenkrát na Západě
MacKenovo zlato
Butch Cassidy a Sundance Kid
Sedm statečných
Rain Man
Leon
Motýlek
Forrest Gump
Svět podle Garpa
Pro pár dolarů navíc
Slavnosti sněženek
Smrt krásných srnců
Fimfárum
Dva muži ve městě
Stará puška
Šakal (ten starší)
Medvěd
Volný jako vítr

A to jsem si na spoustu filmů ani nevzpomněl. To, co uvádím mně však nějakým způsobem uvízlo v paměti a určitě bych se nezdráhal se znova podívat

Nvenca1 - Profil | Ne 17.4.2016 12:38:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Pár plechů na sumce, z doby kdy nebyly ,a musel sis je vyrobit..-))

NTEZAR - Profil | Pá 15.4.2016 20:15:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

el.ou >> Tos mi připomněl moje prázdniny u prarodičů v jižních Čechách-taky soukromničili.-)Bylo tam nádherně-jak to popisuješ.

Nvenca1 - Profil | Čt 14.4.2016 9:31:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přidám pár Rouskových much a brouků oškliváků.:-)

Nvenca1 - Profil | Čt 14.4.2016 8:51:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ceczubr >> když návazce, tak návazce.:-)

NNeutron - Profil | St 13.4.2016 20:31:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...

Nbrach - Profil | St 13.4.2016 18:16:38

Na tomhle jsem jezdil na ryby - tedy, já měl zeleného, mimikry jsou mimikry...

Nsven - Profil | St 13.4.2016 0:15:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Plus další knihy, plus časopisy Rybářství a Kajman ..
A pak přišel MRK :-)

NCalex - Profil | Po 11.4.2016 21:33:30

LSD >> Borci nehulte. Lahvinka na hezký večer.

NKarel K70 - Profil | Ne 10.4.2016 12:32:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

merca >> Jo,to byli doby,3 kluky na posledních 9 dní prázdnin,4krát rybařina,všecko narvaný do 120,jenom ten guláš jim už moc nejel,bramborák jim srovnal chutě,i na pivko došlo,čištění zubů jsem je taky naučil.Takže byli připraveni vyrazit do světa,a mohu říct že se jim daří! Jenom já jsem zůstal u těch bramboráků,ale už s někým jiným........

Nsven - Profil | Ne 10.4.2016 12:00:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

venca1 >> no jasně, že jde o prd, čo bolo, bolo :-))
Ptá se babka:
"dědku jak je venku" ?
"Nevím, byl jsem tam jen chvíli" :-))

Popravdě, já s dozorem moc zkušeností neměl. Spočítal bych na prstech, kolikrát jsem prosil cizího rybáře aby mi dělal dohled. Z příbuzenstva ani známých, nechytal nikdo. Byl jsem jediný, postižený :-)
Od šesti do jedenácti jsem pytlačil, http://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=9600 a do šestnácti jsem papíry měl.
Pak rybařinu zválcovaly splašený hormony, čundry, pivko a tak :-)
Trochu jsme pytlačili jako vojáci, pak přišly rodinné starosti a k rybařině jsem se vrátil až po nějakých letech. Ale už natvrdo :-))
Ještě k tomu dozoru... U nás byla jen jedna řeka, Nisa a to byla odpadová stoka textilek. Přehrada o ničem a těch pár revírů kam chodili rybáři, mně nelákalo. Tedy můj akční radius byly potůčky, potoky, tůňky, lesní rybníčky, zapomenuté nebesáčky...
Takže jsem vlastně pytlačil s papíry, dnešním pohledem :-)

NPetr64 - Profil | So 9.4.2016 20:43:25

Detroit93 >> Třeba Mrk přežije,třeba přežije i tahle diškůs a ty budeš v roce 2043 dalším moderátorem v řadě.:o)))

NCalex - Profil | So 9.4.2016 13:22:02

Bacha >> 30 háků tuzéra a hospodskej měl za hospodou novou Simcu z Tuzexu.To byla fakt zvláštní doba.:-)))))))

Nceczubr - Profil | So 9.4.2016 12:44:03

U Veselí nad Mor. malá přehrádka Lučina,u výtoku bylo koryto z betonu 3m široké 10m dlouhé a poměrně hluboké,asi od 2,5m do 0.30m,pak pokračoval potok u kterého stojím na fotce,MP, potoci kousali pulce,malinký hrouzky a hlavně kožuchy-chrostíky,na žížalu a rybku jsem tam chytal i úhoře.Rok 1980 červenec.Teleskop Sona 2.75 navi.Stabil.

Nsven - Profil | So 9.4.2016 12:05:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak kdopak pamatuje kapříka Pepíka ? :-)))

Nkakr - Profil | So 9.4.2016 8:51:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vzpomenete si, jaká ryba byla úplně první, kterou jste ulovili?

Já ano, byl to hrouzek a lapil jsem ho na Svitavě v Blansku s dědou, který byl velký rybář a i nějaký funkcionář v Blanenském spolku. Děda mi uřízl proutek, dnes by se odborně nazýval bič, navázal vlasec, háček a brček, napíchl červa a hrouzka jsem vytáhl úplně sám. Ještě jsem tehdy nechodil do školy, odhaduji, že to mohlo být v roce 1949.
Od té doby ryby lovím, v padesátých letech existovaly prázdninové "pionýrské povolenky", zbytek roku jsme museli "pytlačit" a že nám to šlo!
Offis rybářem jsem od roku 1961, kdy jsem vstoupil do spolku v Brně - Husovicích, tehdy ČRS.

Nmedák - Profil | Pá 8.4.2016 23:13:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr64 >> Fajn vlákno s příjemnou diskuzí. I když je mi přes padesát, s rybařinou jsem začal před cca10roky a dotáhli mě k ní báječní kamarádi, kteří mě naučili to co znám.Nemůžu se tedy počítat k vám veteránům, ale vzpomínek mám taky dost. Nemám svazové papíry, tak jezdím na soukromák, takový malý kačák(Staňkovský u Chlumu). Dost často jsem sám, i když.... poslední dva roky mám parťáka ve svým psovi. Náramně si užíváme jak rybaření(ač se stává, že za týden nechytím krom pár cejnků nic), tak procházky po břehu. Nejlepší jsou ale večery, kdy vzhledem k odlehlosti míst kde chytám, je lze vídat snad tisíce hvezd a svítání se sluncem přehoupnuvším se přes hrabu lesů. Večer božský klid a svítání se zpěvem ptáků jsou k nezaplacení. Kamarádům jsem dodnes vděžný, že mne k rybaření přivedli, i když se u vody dnes potkáme málokdy. Omlouvám se, že jsem toto směřoval k Tobě, ale je to s poděkováním za tuto "lajnu"

Nfheavy - Profil | Pá 8.4.2016 17:31:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Byly to spravny casy po prve jsem byl s rodicama na rybach tyden pod stanem na brnenske prehrade v 5 letech to bylo jeste okolo prehrady povolene taboreni ,jenou za tyden to vybiraly nejakej mensi poplatek bylo to v r.1970 uz jsem to skoro zapomnel,ale bylo to poprve na rybach s otcem na vic dni.dalsi roky jsme jezdily pravidelne nekam na dovolenou na ryby,vranov,orlik,n.mlyny atd.bylo toho hodne vcetne ryb,dnes uz otec nezije a obcas jezdim se synem a zavzpominam si na mista kde jsem sedaval ja jako kluk se svym otcem.

NPetr64 - Profil | Ne 26.2.2017 8:22:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je krásný nedělní ráno.Jdu roztopit v tavírně,než začne pršet,protože stavebního materiálu není nikdy dost.:o)

Nsumec 1950 - Profil | Čt 12.5.2016 21:07:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moje příprava na sezonu s odborným dohledem našeho Kuby.

NTEZAR - Profil | Ne 8.5.2016 21:35:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takhle jsme jezdili i na ryby-třeba na Sázavu z Braníka.-)

NCalex - Profil | Út 3.5.2016 17:46:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

.......Hotel Radnice v Liberci byla II.cenová, takže asi bez montérek a trošku zadráž:-)))))))

NCalex - Profil | St 27.4.2016 21:31:43

brach >> Zdar, jednička byla myslím dole a lítala až 120km/h. Přestala se vyrábět někdy okolo r. 1981, co sem šel na vojnu. Sen byl ale stejně pořád JAWA 362 Calif. Ten lítal ještě o trochu víc. Nejlepší co kdy JAWA vyrobila.

NCalex - Profil | St 27.4.2016 18:49:40

stoupa066 >> Postavit stan je věda :-))))))

Nstoupa066 - Profil | St 27.4.2016 18:41:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sven >> Zdar: Otec měl dvěstěpadesátku. To bude asi strýce, už si to nepamatuji. Jezdili tam spolu každý na své. :-) Později už jezdili autama.

NLSD - Profil | Út 26.4.2016 17:03:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sem si před asi pětatřiceti lety upravil krabičku k obrazu svému
:-)))

NCardinal - Profil | Út 19.4.2016 9:40:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Keď už sme pri tom vercajchu, bol som nedávno prevetrať postaršie veci a stále sú OK.

Npouzy - Profil | Út 19.4.2016 9:29:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Páteční vzpomínkový večer na lovy dávno minulé.

Nkakr - Profil | Ne 17.4.2016 12:34:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krabička "mekenzáků" kus za 20 haléřů.....

Nel.ou - Profil | Pá 15.4.2016 19:59:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Škraloup zásadně do kafe s melty:) Babička vařila každý den čerstvou. S karlovákem, bomba. Děda donesl metr krakovské od místního řezníka, 10 kaček kilo. Konina jak víno, to už nikdy neochutnám :(

Na Slovensku u druhých prarodičů jsem chodil s klukama pást krávy. Každý den jsme nafasovali kus špeku a okurek jak ruku. Vyhánělo se ráno a do večera nás nikdo neviděl. Nahoře jsme nasbírali ryzce, pekli je na šutrech. Jen sůl a kmín a ta slanina. Voda ze studánek, borůvky, maliny, ostružiny...co les dal. Grulí na všech záhumenkách plno a nikdo nám nikdy nic neřekl. Pásli jsme všech. Pokud se hnalo kolem bači, vždycky dal džinčicu a kousek sýru. Ten z předchozího dne byl nejlepší. Kam se hrabe ricotta, mozzarella, bauchspeck, prosciutto..

Když jsem trochu povyrostl, ptám se dědy. Jak to, že na dědině bylo tolik krav a žádné JRD? On mi říká, víš oni na nás při kolektivizaci nějak zapomněli. Tenkrát na východě..

Nairfish - Profil | Čt 14.4.2016 9:10:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A dřevěné pohledy někdo pamatuje? Asi sedmdesátá léta.

Nbrach - Profil | Čt 14.4.2016 8:51:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můj návazcový systém z roku 1972...

NBacha - Profil | St 13.4.2016 8:31:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak to taky musím. Střežím po dědovi jako oko v hlavě...

Nairfish - Profil | St 13.4.2016 8:06:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tahle knížka se u mne řadí do skupiny stokrát přečtená.
Novější výtisk jsem sehnal nedávno v antikvariátu.

Nel.ou - Profil | St 13.4.2016 0:55:51

barbusna >> 1000+1? Snad tisíc plus jednou přečtená :) Nejoblíbenější o šupinách: Tom Sawyer a Huckleberry Finn, Dvacet tisíc mil pod mořem, Trosečníci na Koryféně, Světem zvířat, ryby, plazi, obojživelníci i ty Příběhy štiky. A spousty dalších.

Televize po osmé v mém dětství? Pouze o víkendu a zcela výjimečně. Jak jsem záviděl spolužákům, kteří mohli.. Máma, letitá členka knižního klubu, má dodnes stovky knih a já je tehdy hltal do noci s baterkou pod peřinou. A doposud v městských knihovnách.

Taky jsem poslouchal Luxembourg, český rozhlas, Vltavu.. Muziku, rozhlasové hry, mikrofóra, kolotoče... Na starém Menuetu, to jsem měl povoleno :)

Jsem rodičům vděčný. Naučili mě vnímat knihy a naslouchat příběhům lidí.

Zhruba před šesti lety jsem osiřel na rybách. Kamarádi si museli odskočit do práce. Kroutím čudlem na tranďáku, ve snaze naladit nějaký poslouchatelný bigbít. Najednou zazní znělka, kterou jsem třicet let neslyšel. Mikrofórum??? Hleděl jsem na to rádio jak na ufona.To ještě existuje? Nekecám, měl jsem husí kůži jak pralinky. No od té doby mám zpět starého kámoše. Co jen tak šeptá, když čekám v noci na úhoře. A občas i dobře zahraje :)

Nbrach - Profil | Út 12.4.2016 23:10:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbusna >>
Ještě mám někde Broučka, Pavla...

Nbarbusna - Profil | Út 12.4.2016 21:27:00

Tak protože po včerejší zápisové euforii to zde nějak usíná, měl bych návrh: co kdyby každý z vás napsal, kterou knížku z rybářskou tématikou měl rád v dětství?
A je jedno, jestli to byla literatura naučná nebo krásná. U mě to byly knihy, které jsou na obrázcích. Původně jsem chtěl fotit, ale Ryby našich vod nemůžu najít.
A když už jsem hledal na netu, nedalo mně to, abych se nepodíval i po těch dalších, které mám doma. Uvedené knihy byly ty první a dodnes si v nich s chutí zalistuju. Sportovní rybářství dodnes považuju za rybářskou bibli a 1000+1 radu za nový zákon :-))

Nemka1 - Profil | Ne 10.4.2016 15:36:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kde sú tie časy... moje začiatky (oficiálne) boli v Prostejove... na ryby som chodil na bicykli za 600 Kčs, udice plnolaminátky po 200 Kčs cez plece a na cesto a červíkov a podberák s vezírkom stačila sumka od plynovej masky... silony 0,35 mm a navijaky Roenky...a mebolo nad háčiky krištalky...(ešte stále to mám niekde v montértaške ulošené, aj s balíčkom marsiek za 4 Kčs)... a čo hlavné na Romži i Plumlovskej priehrade sa ryby nachytali... tam sa aj moja od susedy naučila rybaciu polievku variť... to boli časy... teraz mi už nestačí auto na ryby... toľko zbytočností vláčim k vode...( také boiles, onaké boiles, kresielko, lehátko, brolíčko, stojan, pípaky...a iné zbytočnosti...) a rýb viac ako vtedy nenachytám...

NHonza7 - Profil | Ne 10.4.2016 11:13:02

Dovolím si tady citovat Z LIŠKOVÝCH RYBÁŘSKÝCH DOPISŮ.
Citace z 7.5.1934: " Dle mých odhadů plave ze příznivých dnů po Otavě denně as1/2 vagonu různého hmyzu ( mimovodního ) - jednou jsem v Žich. napočítal 142 včel za 1 minutu. Těch chrostíkových larev odhaduji na mnoho vagónů ročně."
Tento skvělý rybář, myslivec a znalec přírody vydal knihu v roce 1926 Sportovní chytání pstruhů, kterou považuji za první ucelené dílo v Českých zemích, které se věnovalo "gentlemanskému" sportovnímu rybolovu lososovitých ryb. Když se podíváme na to retrospektivně jak to vypadalo v době našich praotců a za nás, tak máme co napravovat. Problém bohužel není pouze jenom na straně rybářů, ale velký vliv na současném stavu mají zemědělci. Postřiky, které se v zemědělství běžně používají se s přicházejícími deští dostanou i do vodních toků a tam škodí hned dvakrát. Mají přímý podíl na zdravotním stavu rybí populace, ale podílí se i na množství potravy, protože likvidují larvy hmyzu ve vodních tocích. Tím, že část života některých druhů hmyzu se odvíjí ve vodních tocích, tak není dobře vidět dopad postřiků na vodní bezobratlé živočichy, kteří jsou přirozenou potravou ryb.

NLSD - Profil | So 9.4.2016 15:43:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nezapomenu na ten okamžik, když mi rodiče konečně koupili pořádnej prut a naviják. Bylo to v Plzni, v nově postaveném obchodním domě PRIOR, roku 1968.
Modrásek dvoudíl Tokoz a k němu naviják Stabil IV.
Ryby jsme s klukama z paneláku chytali už dříve. Do ruky pstruhy v Bahnitém potoce u Valů, který se tam vlévá do Kosího potoka. Na pytlačku v Dvouhrázovém rybníce u Nádraží. Na malý proutek lískáček na nádrži u bývalého Zaječáku (nebo taky Lískovec). Pěšky jsme chodili z Kynžvartu až na Kladskou, kde jsme u výtoku jezírka chytali malé okounky i na prázdný háček.
V roce 1967 se nás v Kynžvartě ujal starý pan Zikmund a založili jsme rybářský kroužek. Nutně jsem jako správný rybář potřeboval prut a naviják. Rodinný přítel pan Schubert z Březové u Sokolova (myslivec a rybář) mi věnoval bambus pepřák a k němu nějaké kolečko. Ale nebylo to ono, když kámoš už měl jednodíl žluťáska.
Tak jsem se pak dočkal.
To je on, ale s Rexíkem

NCalex - Profil | Pá 8.4.2016 23:59:40

sven >> Já byl dobrej kaprař od malička.:-)))) V pubertě mně to naštěstí přešlo.

Nfheavy - Profil | Pá 8.4.2016 21:02:55

otoš >> jedna z mista cinu

NPetr64 - Profil | Pá 8.4.2016 20:50:31

otoš >> Ryby tam sou.Hlavně ty vyhledávaný dlaňovky.:o))

Notoš - Profil | Pá 8.4.2016 20:13:58

fheavy >> ...já jsem tam ,,každý" den...když ne s udicí, tak se psem...

NČingi - Profil | Pá 8.4.2016 15:14:45

Před 50 lety jsem prožil své rybářské začátky v Pikovicích na Sázavě.Je pravda,že se to s dneškem nedá srovnat.Zahájení ve 3h 16.6.a těžká invaze rybářů na obou březích.Ryby se chytaly a taky velké.Nebylo tolik aut a jezdilo se vlakem.Volna moc nebylo protože se dělalo i v sobotu.Rybářů bylo taky dost ale dnes je jich mnohem více.Možná jsme byly slušnější a ohleduplnější ale třeba se mi to jen zdálo.Byla to fajn doba(tedy rybářská) a mám na ní krásné vzpomínky.Občas tam zajedu a vzpomenu si na něco z těch časů.No ale dnes je u vody také pěkně,jen těch míst kde je člověk sám,už tolik není.

Nceczubr - Profil | Pá 8.4.2016 12:47:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můj otec mě přivedl k rybolovu,tekhle mě vozili v kočárku,zkouška prutu ze štípaného bambusu po tátovi.myslím že te rohlík a rousnice je nepřekonatelná,proto u této nástrahy zůstávám dál,asi jako mi všichni.Postupně budu přidávat další fota z dalších let ,toto bylo v 17-18 před vojnou,1975-6,otec 1952,než jsem se narodil.Fotky hrozný,ale pro mě nostalgie.

Nariane - Profil | Pá 8.4.2016 10:06:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ryb bylo dost, ale nedaly se třeba z Labe vůbec jíst. Komárů bylo taky víc, protože se zavodňovaly louky kolem Labe a Orlice. Výkřikem techniky byl duralový prut a naviják Rex. Náhony a potůčky byly na jaře plné štik, stačilo nosit v kapse kus drátu a bylo to. Začaly vznikat první větší písníky.... Ach jo, to byla doba.

Nmarmyš - Profil | Út 7.8.2018 11:56:23

Rudina >> Napřed člověk sbírá rozum a pak ho po letech zase začne ztrácet. To období uprostřed je krátké,u někoho sotva postřehnutelné:-)

NPetr64 - Profil | Út 7.8.2018 6:40:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ladan1303 >> a tuhle?:-)

NPetr64 - Profil | Ne 5.8.2018 9:35:12

Calex >> V práci je to výhodnější.Rodina ušetří za výdaje na převoz zdechliny ze zahraničí.;-)

NPetr64 - Profil | So 4.8.2018 21:10:20

Calex >> Na 8 ovinů bere tohle. Taky je to jedlý.;-)

Ntuzemak - Profil | Ne 26.3.2017 15:45:56

sven >> já si myslím,že už jsme minimálně na jejich úrovni,dnes bonzuje kdejaký pamrd,že topíš dřevem a čmoudíš,že ti řvou papouši na zahradě ve voliéře.o)))

Nvenca1 - Profil | Ne 26.2.2017 8:30:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr64 >> Kdyby to bylo ve zlatě, tak by to vypadalo na celkem spokojené stáří..-))))

Nsumec 1950 - Profil | Po 9.5.2016 18:39:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tuto diskuzi mám v oblíbených.Kdykoliv otevřu počítač,vše si přečtu.Mám-li potřebu,napíšu svůj komentář,nemám-li potřebu,nenapíšu nic. Toť vše,netřeba vše hrotit,netřeba za každou cenu psát.

Nsven - Profil | Út 3.5.2016 19:15:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Calex >> taky něco mám :-)

S tím hotelem Radnice jsi mě dostal... vůbec nepamatuju, že takový v Liberci byl.
No, kdo by taky chodil v té době do hotelu, ... že jo :-)
Přímo v radnici byla restaurace Radniční sklípek a pivnice Parlament, to jo..
Ale hledal jsem, viz foto... tam kde je teď vchod do hotelu, byl v roce 68 vchod do obchodu Maso-uzeniny.

NCalex - Profil | Ne 1.5.2016 8:21:35

kakr >> Zdar, blbě tam stojíš :-))...Řazení na nádrži měla Jawa 250 standart nebo speciál. Spíš to ale vypadá na ČZ 250 Tourist nebo pozdější Sport, ta měla řazení napravo, trošku pod nádrží, většinou pak ale dělali nožní. Potom se dělala ČéZeta ve 250 až v šedesátých letech.
http://www.eurooldtimers.com/cze/galerie-stroj/1723​-1937-1947-cz-250-sport.html

Nkakr - Profil | Pá 29.4.2016 13:07:44

Papíry na Pincka (do 50ccm) jsem dělal v roce 1959 následovně. Zašel jsem na Dopravní Inspektorát v Brně u okýnka zaplatil 10Kčs, dostal papírek a chvilku počkal než na mě došla řada na chodbě u dveří, kde se zkoušelo. Pak jsem vešel, pan policajt mi dal obrázky 3 značek, když jsem je zodpověděl tak na dalších obrázcích ještě 3 křižovatky. Vyřešil jsem je, pan policajt mi dal na papírek razítko a podpis, šel jsem zpátky k okénku, podal paní papírek a za chviličku dostal kartičku opravňující k řízení vozidel do 50ccm. Vše trvalo cca 1/2 hoďky.
Jízdy se tehdy žádné nekonaly.......

NCalex - Profil | St 27.4.2016 16:37:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

barbusna >> Mám toho teď víc, ale nejde mi to nějak dostat z telefonu. Tyhle ryby jsou loňský, někdy z léta.

NCalex - Profil | St 27.4.2016 16:13:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

berlinan >> Zdar lovče, otočný kolečko už ale nebude pin ale ,,naviják smekací,,. :-))))))))))))))) Bude se určitě kroutit vlasec. U pinu musí jít vlasec rovně z navijáku a rovně do navijáku. To si na boloňku můžu dát rovnou Raracha. Prostě převod 1:1 nemá chybu ale je potřeba to s pinem rybám položit pěkně před hubu:-))))))) Je to občas masakr :-))))

Nbarbusna - Profil | Út 26.4.2016 17:13:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

medák >> Jo, já původně do kolečka jít nechtěl, dokonce jsem si pořídil (tady na bazaru) starýho Reexe. Ale ten nejde nasadit na ten nádhernej pepřák, takže jsem se potom domluvil na této parádě a koupil jsem to jako komplet.
Ten roláček je originál Rousek a tomu systému otáčení cívky se snad říká cetrepin. Aspoň jsem to kdysi četl v nějaké starší literatuře. Kdyby nebyl otočný, tak bych moc uvažoval, jestli do toho jít. Takhle doufám, že na zmiňovaném Bambus Cupu uspěju alespoň v kategorii Umělecký dojem :-))

Nairfish - Profil | Út 26.4.2016 10:58:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bacha >> Tenhle by se ti hodil k té rádiovce:)

NBacha - Profil | Po 25.4.2016 21:21:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Origo rádiovka, je neskutečné že ještě existuje. Jsem zemědělec a traktoristi v ničem jiným nejezdili. A chodili v tom i na ryby. Já ji mám do svého Zetora 25A :-D

NPetr64 - Profil | Po 25.4.2016 17:51:56

ceczubr >> Chce to s tebou vyměnit za auto.:o)

Nceczubr - Profil | Po 25.4.2016 15:56:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Před časem jsem dostal od kamaráda manžetové knoflíčky od firmy Sona,je to zalitá muška v epoxidu,nebo něčem podobným,žádný potisk.

Nbrach - Profil | Po 25.4.2016 10:41:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Maličká otázka - a kam zmizelo Rybaření pro pamětníky?
(Tím nechci říci, že by mi to nějak moc vadilo.....)