Rybářské brigády - služba místní organizaci

Rádi chodíte na rybářskou brigádu? Jaké máte zážitky, zkušenosti, nebo představy o plnění brigádnických povinností?
Autor diskuse: knik-licht - Profil , 27.1.2014 všeobecné - ostatní

Rybářské brigády - služba místní organizaci

A) Nechodím, protože nemusím ( Jsem důchodce, dítě, žena,invalidní ...)4%

B) Nechodím a raději platím.48%

C) Nechodím a platím. (protože je málo brigád, nebo se ani nedozvím, že se nějaká koná) 15%

D) Nejsem člen žádné MO.1%

E) Chodím pravidelně, protože nechci platit. 14%

F) Chodím pravidelně, a brigády mne baví.18%

Od 11.2.2014 hlasovalo 100 čtenářů.

Sven - Profil | Út 28.1.2014 21:03:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> myslivci v lese neuklízejí bo na to mají lidi ...

fotojakes - Profil | Pá 31.1.2014 22:05:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> to rok od roku menší zapojování lidí do práce v MO a především okolo revírů vede k tomu, co je příčinou mnoha nešvarů. Tím myslím vztah rybářů k vlastním vodám. Když rybáři nemají vztah k vlastním vodám, je jim povětšinou jedno co se tam děje, neřeší nepořádek a problémy tím jen narůstají. Já se dnes s partou kamarádů starám o rybníky, které vytvořili rybáři svýma rukama, jenže právě díky upouštění od brigád a ztrátě vztahu k vodám jeden z těch rybníků šest let neexistoval i přesto, že tam byl vyhlášen rybářský revír. Prošlo pár povodní, nikdo nepečoval o hráz a dopadlo to tak, že místo půlhektarového rybníku zůstala jen louže, co na jaře natekla a do léta vyschla. Dnes je z toho krásný rybník, který momentálně sice neslouží jako revír, ale používáme ho pro výrobu násadového lína pro vlastní revíry.

A majitele pozemků jako je stát, nebo obce? Ti vody ve svém majetku pronajmou tomu, kdo se o ně bude starat a je jim jedno jestli soukromé firmě, osobě, nebo spolku (svazu). Ty nájmy pro výkon rybářského práva jsou malé, ale jediné co majitele zajímá je to, aby se o pozemky nemusel starat a je mu fuk, kdo to zařídí.

šmudla007 - Profil | St 29.1.2014 11:49:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brigády mi přijdou jako přežitek. V ceně povolenky má být zakalkulovaný režijní náklady na údržbu revíru. Svaz organizace má organizovat za členské poplatky.
Tak kurnik když roční chytání přijde na 2400 korun, tak má povolenka stát 2400Kč, a né. 1400 Povolenka(z toho se nakoupí ryby za 500Kč), členství 400+800brigády prachy někam do kanálu.
MO který nemá žádný revír o který se mají starat, peníze za brigády shrábnou a ryby ani peníze nikdo nikde nevidí ve vodě.. a pak soukromníček skoupí revír a ani není kde namočit háčky.

Včelaři taky dělají brigády na polích? Když zaplatím 2600Kč za to abych mohl chytat, tak chci aby za 600Kč byl zaplacenej nájem nebo splátky revíru a za 2000Kč vysazený ryby do vody. chcu vidět výsledky zarybňování a péče o revír... a ne čumět do prázdné vody půlu sezóny, pak tam nasypou kapříky který bych zaplatil z jedné povolenky klidně ze svýho kapesnýho .. a prej jací jsme pašáci.

Sven - Profil | St 29.1.2014 18:43:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> ano máš pravdu. Mimo jiného jsem i několik let dělal brigadýra, takže vím, o čem píšeš. Lidi jsou čím dál línější a dala by z toho vyvodit i přímá úměra:
"čím mladší, tím línější" ...
No, není divu, když jsou neustále v televizi apod. masírováni, že kdo pracuje manuelně je socka, lopaťák atd. a práce je dnes málem sprosté slovo... ono se jim to v další generaci šeredně vymstí...
Jsou naštěstí i světlé vyjímky ale jsou to opravdu jen vyjímky. Zaplať bůh alespoň za ně...

knik-licht - Profil | St 29.1.2014 16:44:29

Mrknato >> Naše organizace má rybníky a může nasadit víc a velkých ryb protože si kapra do vykrmí nebo nechá vytřít. Taková ryba má větší šanci. O tyto rybníky se musí starat. Na jaro napustit, hlídat aby někdo nepytlačil. K tomu účelu se musí poséct metrová tráva okolo aby se tam někdo (pytlák) nemohl schovávat. Vozit krmivo. Vyčistit potok pod rybníkem. Na podzim slovit a odvážet na revíry. Kdo to bude dělat? Firma? Rybáři na takové brigádě vidí krásné ryby, které si mohou v jednotlivých vodách ulovit a taky co a kolik se kam sadí.

kakr - Profil | St 29.1.2014 10:33:07

Mrknato - 29.1.2014 10:20:25 >>
Si spadl z višně? Rušit brigády? Z čeho se budou platit auta, telefony, benzin, nafta a odměny čilimníkům:-))
Snad nemám chodit pěšky...........

knik-licht - Profil | Út 28.1.2014 22:37:05

Představte si, že máte ve vlastnictví nějaký revír ať už přehradu nebo rybník. Kolik si myslíte, že by jste vybraly na povolenkách? A teď výdaje: Někdo musí okolo uklidit, poséct trávu,pořezat křoví, koupit násadu,hlídat tu vodu atd. A pak zjistíte, že dáte o něco levnější povolenku tomu kdo vám tu trávu poseče, bude chodit na obhlídky jestli tam někdo nepytlačí a podobně. Protože zaplatit lidi ze zisku z ceny povolenek by znamenalo bankrot. Prostě podle mne brigády mají smysl. Taky to není jen o nahození prutu ale o vztahu k rybařině. O ty ryby se starat,starat o rybníky..atd.

mlíčnák - Profil | Út 28.1.2014 20:40:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Asi su pošuk ale pstruhové brigády mám rád . Vcelku fajn parta a ta procházka .

Old Wolf - Profil | Út 28.1.2014 20:19:03

Jenom pár vět ,ale nebude se ti to líbit...asi.Že jsou brigády přežitek z dob Národní Fronty a akcí Z je myslím docela jasné,že je svaz jako takový využívá a zneužívá jakbysmet.Nehledal jsem to ,ale myslím,že se jedná o světový unikát.Únik nezdaněných peněz do černých fondů,alibismus svazu v souvislosti s levnou cenou ryb uvnitř svazu (nebo hodina brigádníka viz.. níže oceněná) je zadarmo?Platba funkcionářům s oněmi 200hodinami ,bez evidence ,do kapsy.V podstatě odkouření hodin na brigadách a nemylme se takhle jak to popsal Hraji to bude možná fungovat v městech ,ale na vesnicích jsem přesvědčen ne.Na vesnicích je zvykem brigády oddělat a nedat za rybařinu ani kačku navíc.Takže snad takový konečný náhled ,zrušit alibistické brigády ,výrobu ryb nechat odborníkům a statním rybářstvím.

antony - Profil | Út 28.1.2014 19:57:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> já osobně bych z takové MO určitě odešel. Asi jsem stará škola, takže splněná brigáda+členská schůze jsou povinnost. Mysli si o mě co chceš

antony - Profil | Út 28.1.2014 19:46:08

hraji >> nevidím to tak tragicky. Na brigády chodí, aspoň já mám takovou zkušenost, hlavně lidi, kteří mají zájem něco udělat. Nebudu tvrdit, že produktivita práce dosahuje nějakých závratných výšin, ale pokaždé se naplánované akce daří splnit. Ono je to podobné i u jiných spolků. Ať už jsou to myslivci, motokrosaři, či fotbalisti. Z členské základny se účastní těchto brigád pokaždé jedni a ti samí. A těmto skalním by mělo být umožněno si brigádu odfachčit. Zaměstnáváním nějakých úkáček a totálním zrušením organizování brigád připravíme i ty poslední nadšence o jejich zájem se nějak angažovat. Není jich moc, ale jsou.
hola

unudle - Profil | So 15.3.2014 18:21:04

A nechcete si někdo udělat brigádu u mně na zahradě? Placenou.

Jovánek - Profil | Pá 31.1.2014 10:20:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Ty brigády zase. No tak je potřeba na RCHZ nějaká práce, ne? A peníze od lemplů, nebo od těch, co nemají čas zůstávají v MO. Ale tak máš zase nějaké náklady, kde se ty peníze využijou. Ono to je všechno blbě udělaný. Mně se třeba nelíbí to, že podle stanov, mají brigádnickou povinnost všichni stejnou, bez rozdílu pohlaví, žádná věková hranice. Vyjma dětí, mládeže a ZTP. Potom si každá VČS MO určí nějaká kritéria, odlišná od jiných MO. Pak se kvůli padesátikoruně za brigády nebo kvůli dvěma důchodcovským rokům členové stěhují z jedné MO do druhé. Mělo by to být podle mně stejné.

Fero123 - Profil | St 29.1.2014 18:41:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Do důchodu mám ještě 9 let. Co chytám chodím na brigády a nestydím se za tuhle činost. Máme 10 hodin nebo 600. Myslím do 65 let. Ruce mám pořád stejné a občas i dobrý pocit. Nemůžu říci že by jsme se na brigádě nudili. Ani že důchodci plundrují čudly v revíru.Samé blbé kecy a mimo mísu.

Kreja - Profil | St 29.1.2014 17:12:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já na brigády nechodím protože musíme přes víkend držet v práci službu a jsem rád když mám volný víkend.Ale jinak brigádu jako třeba úklid kolem přehrady jsem schvaloval ale jinak jsem absolutně proti brigádám na chovných rybnících kde je jen kapr.Nikdo mi totiž nedokázal vyčíslit opravdové náklady a výslednou cenu za kilo kapra.Jenom když vezmu nájemné,násada,krmení,mechanizace a spousta brigádnických hodin 90kč/hod tak ten kapr musít vyjít dráž než v Tescu.Já tomu říkám předražená akvaristika.Jiné by to bylo v případě nedostatkových ryb jako jsou u nás dravci a lín.

hraji - Profil | St 29.1.2014 14:03:16

Furt dokola, nemá argument, kterým by věrohodně podepřel své vývody, tak diskutéra urazí a diskuzi nasměruje jinam. A furt mu to lidi žerou.

fotojakes - Profil | Út 28.1.2014 21:22:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> na brigády chodím rád, ta práce kolem vody a ryb mě baví a vlastně si tím kompenzuji to, že už se tím neživím. Také si při tom člověk pěkně pročistí hlavu, když hodně času prosedí u počítače. Jen se přiznám, že letos jsem si brigádu platil, ale to bylo z důvodu, že náš hospodář nechtěl na lovení nikoho jiného, než své "prověřené" kamarády a všechny, kteří mu něco vytýkají odstřihl od možnosti jít si brigádu odpracovat. Sice jsem odmakal několik dní na výlovech jedné ze sousední MO, ale tam to bylo jen o tom, že jsem pomohl lidem, které znám a mohl jsem si zase zalovit i když mi nikdo nikam žádnou hodinu nepočítal:-) Snad to bude tento rok lepší.

mlíčnák - Profil | Út 28.1.2014 20:49:44

Mrknato >> Asik kaprama :-)

fotojakes - Profil | So 15.3.2014 21:27:31

knik-licht >> Ten pravěký způsob je jeden z nejpoužívanějších a rozhodně jeden z nejlepších. Žádné otočení kličkou neexstuje :-)

knik-licht - Profil | So 15.3.2014 21:16:36

Zdravím, pánové !!! Poslední roky chodím na rybník organizace, který připravuji před slovením a hlídáme jej celou noc. Tzn. odpouštění vody, hlídání jestli neutečou nějaké ryby a hlídání celou noc aby nevybraly pytláci. Naše MO, má více jak dva rybníky. A taky elektrocentrálu, kádě, kesery, podběráky a vše nutné na výlov. Od města rybník v nájmu zadarmo jen za to, že se o něj bude starat. Na, rybník který chodím je stavidlo s padesátých let (viz foto). Žádné otočení kličky a voda se odpouští, musí se sejít do šachty vyrazit pár desek a hladina v rybníce začne klesat. Je to práce v celku na pracovní úraz. Chci vidět pokud by přišla firma, která má lidi třeba na sečení a hrabání listí aby toto dělaly. Vypouštět vodu doslova pravěkým způsobem. Počítat ryby. A nasazovat do revíru. Taky si dovedu představit, že se může stát, že polovina ryb skončí u těch zaměstnanců v mrazáku pokud je nikdo nebude hlídat. Bohužel MRS Brno dělá rozhodnutí pro všechny organizace ale pokud některá MO se musí o rybníky starat tak je podle mne volovina na to posílat firmu. Když to zadarmo odpracují brigádníci - členové MO.

Sven - Profil | So 15.3.2014 19:20:35

nofish >> vtipálku :-)) Je nás stovka i s dětmi a důchodci, kteří nepracuji ani neplatí a máme čtyři chovné vody + dvě sportovní + cca 20km chovné pstruhovky... Leda by jsme přijali za člena Rockefellera nebo Buffeta :-)

Sven - Profil | So 15.3.2014 19:00:19

nofish >> kdo říkal, že mě to baví ? :-))) Také bych raději jen koukal jako computerfish:-)) Ale ti mladí a udatní lopaťáci (keseráci) se nějak k dílu ne a ne a nehrnou.....

PB - Profil | St 12.2.2014 17:37:08

Hlasoval jsem F, chodím pomáhat na výlovy, nebo na práce spojené s chovem a nasazování ryb. Nemám problém zaplatit, ale zatím mi práce okolo rybníků baví.

činka - Profil | Út 11.2.2014 19:20:07

knik-licht >> asi tam spíš mohlo být - šel bych, ale není možnost...

trevorlinks - Profil | So 1.2.2014 19:18:26

jednou jsem šel..a celou sobotu jsem těm starým de..bi..lům plel chodník na rybárně a sekal jim dřevo do grilu...od té doby....NASRAT S BRIGÁDAMA (_._)

Jovánek - Profil | So 1.2.2014 18:15:42

knik-licht >> A jééé, to je škoda, byla sranda. Teď to nebude ten pravý říz:-)))

Mrknato - Profil | So 1.2.2014 13:06:25

kakr >> Karle, ty mladý sou úplně blbý..... Když naše rodiče slýchali hesla, jako více práce republice, to je naše agitace, tak jsem si myslel, že už to v žádné formě totality neuslyším a ejhe, tu mladý rybář zvolal : někteří nepracují a pídí se, kde pracující vysadili rybu z práce jiných......

Říká se, že společnost, která se nepoučí ze svých chyb, je odsouzena svoji neblahou historii opakovat. Proto vážení svazočilimníci na brigády seru a seru na ně zvysoka, protože seru na bolševika, kurvu, co se maskuje i za rybáře. Do prdele s bolševikem. Tohle je agitace, jak má vypadat, tak se vy mladí učte.... až na Vás přijde bída a neobolševik, nebo kapitalista a vyžene vás od vody. K70kou ho nevystrašíte.

REX65 - Profil | So 1.2.2014 12:41:48

Mrknato >> ta 0 nebo 1 koruna pravda měla by být stanovena nějaká minimální hodnota jak hodin tak cena za neodpracovanou hodinu. Ale potřeby každé MO jsou jiné pokud některá MO má jako revír řeky a povodí se o ně stará jak má tak mají problém kde hodiny odpracovat ale pokud se povodí nestará ta za chvíli není kam ryby vysazovat natož se dostat k vodě pro roští a další rostlinstvo tak že brigády jsou někde nutnost pokud chceš chytat

knik-licht - Profil | Pá 31.1.2014 21:39:19

No já si myslím, že jednou, či dvakrát za rok, by brigáda nikoho nezabila. Odpadky okolo vody posbírá kdo ??? Vlastník jako je obec? Řeknou vy tam chytáte, děláte bordel, tak si to uklidˇte!!! Každá organizace jistě má něco na práci. Netvrdím, že by byla práce pro všechny.

kakr - Profil | Pá 31.1.2014 17:46:42

knik-licht >>
Jsi kapánek pomýlený regulátore.
Rybolovec je též jen člověk a neviditelná ruka trhu jej vede tam, kde je to pro něj výhodné. Existují MO, které chtějí za neodpracovanou pracovní povinnost více než 1500kč. Jejich nenažranost nemá meze a pak se diví, že jim ubývají členi. Speciálně to platí pro MO okolo UH a Zlína.
Zapomínáš, že existuje celokrajské hospodaření , kopanec do zadní části těla nevyslovitelné by zasloužili nenažraní čilimníci v MO kde si nechali prohlasovat cenu brigády, která převyšuje cenu povolenky.
Pochlub se nám, kolik u Tvé MO stojí neplněná pracovní povinnost.

Mrknato - Profil | Pá 31.1.2014 15:57:11

REX65 >> Když vezmeš územní povolenku, tak ta pro nečleny stojí u nás, ve Vč.ÚS na MP 3000,-Kč
Pak 3000 - 700,- brigády a - 400,- členské, -400,- zápisné = 1500,-Kč rozdílu, který je v každém ÚS jiný, je to byznys a suma vycucaná z prstu. Tak proč to samé nechtít i po členech v omezeném rozsahu?

V Praze je nečlenská povolenka na MP za 3300,-, ve Stč. za 4000,-, v Jč. 5600,-, v Zč. 4500,-, v Sev.Č 4950,- a na sev. Moravě 4000,-.

REX65 - Profil | Pá 31.1.2014 15:25:41

Mrknato >> Ale nečlen loví u celosvazové povolenky za 7550 Kč a člen za 2000 Kč takže na brigády zaplatí 5500 Kč to je při průměru brigád 20 hodin 275 Kč za hodinu

kakr - Profil | Pá 31.1.2014 11:42:19

Mrknato >>
Nepřipadáš si jako "Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha" když bojoval s větrnými mlýny???

Mrknato - Profil | Pá 31.1.2014 11:26:57

Jovánek >> Hele, k tvému příspěvku z Pá 31.1.2014 11:13:07.

Proč platit MO, když MO není uživatel revírů a za nedpovídá za ně? Pokud nějaký spolek na uzavřené vodě má svůj soukromák, kam nepouští ostatní s územní povolenkou, pak mu nikdo v aktivitách s brigádami, chovem bránit nemůže, ale nemůže to být výhoda, nebo podmínka pro koupi povolenky na úplně jiné revíry.............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!​!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Radu ČRS do toho tahat nebudeme, to je úplně jiný problém. I když také závažný.

nofish - Profil | Čt 30.1.2014 22:34:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Já už se s tebou fakt dohadovat nechci. O chovu a ceně kila nemáš představu. Ono je totiž jednno, jestli to chová pepa z dlouhé lhoty, MO črs... a nebo soukromík co ho to živí. Rozhodující je ekonomická stránka věci. Zaseknul ses a netrvá to týden...
MO zbatné nejsou, podle mě. V nějaé podobě budou potřeba vždycky. Netvrdím že s desetilennými výbory a kdo ví čím, ale....
To, že nejde všechno z povolenek do ryb, se dá čekat. Pak je otázka, co ej třeba koupit a co ne. Ale to je o tom, že je lidi nehlídají a neuhlídají i kdyby chtěli.
Divil by ses. Ale jsou místa kde je diktováno množství, velikost a celková cena, co ti bude proplacena. Pokud se nepletu. A věř tomu, že takové ryby a v tom množství, to by nebylo dobré... A ten cenový rozdíl musí někdo zaplatit. Je jedno, jestli je to nakoupená ryba, nebo z chovu. Tak i tak má nějakou hodnotu.
Ve svazu, neuhlídáš nic. To si uvědom. V tomhle stavu, kdy členi jen nadávají a se*ou na všechno, nemáš šanci. A to není o MO... Udělej audit v ČRS, pak si pokecáme, pokud nebueš dřív odstraněn....
Svaz má jeden problém. Negeneruje zisk majiteli. A proto se některé věci řeší nelogicky (pro nás). Proto je prostor na experimenty s financemi. To si uvědom.

knik-licht - Profil | Čt 30.1.2014 21:38:46

computerfish >> To je řeč chlapa. U nás máme rybník pokud se nepletu od města zadarmo ale na oplátku, musíme se o něj a okolí starat. Tak když brigádníky, kteří odmakaj několik hodin okolo je zadarmo tak nájem vlastně neplatíme. Pokud všechny organizace zabalí vlastní péči o chov a zavolají soukromníkovy, že potřebuje kapry, velká poptávka zase cenu zvedne, protože se ryby nedají tisknout jako peníze v tiskárně. Taky hlásí kolikrát ve zprávách před štědrým dnem kolik zase náš kapr podražil, protože byl špatný rok. Za tu dobu co organizace opustí rybníky se s nich stanou soukromé vody zisku chtivých podnikatelů a až MO zjistí, že udělala chybu nebude se k čemu vrátit, protože to bude v soukromích rukách. Proč nekupovat ryby a mít i vlastní chov v záloze??? U nás se pár rybníků prodalo, protože se zjistilo, že ta voda je nějaká špatná a kapr tam přibírá 10krát pomaleji než jinde, ba dokonce snad na váze ztrácí. Dnes tam loví pstruhy soukromáci.

Mrknato - Profil | Čt 30.1.2014 20:41:46

nofish >> Když se 3, 5 10, rybářů dohodne, že si koupí, pronajmou nějakou kaluž, vysadí 100 10cm kapříků, tak se to vyplatí. Když MO se 100 členy vybere na brigádách a členských 100 tisíc, na zarybnění dostane od ÚS dalších desettisíc, tak se to vyplatit nemůže, protože se tam víc než těch 100 mírovejch nevejde. Mohlo by se koupit třeba 1800 kapř 35 cm. Ale koupí se ta stovka, podle plánu a těch 100 tisíc se někde rozpustí.... Třeba se ten rybník oplotí, provede se osvětlení, chodník k revíru, postaví bufet, vyplatí odměny, člení si uspořádají závody, tancovačku, výlet... To není o chovu, ale potenciálu. Těch 1800 mírovejch kapř, nebo línů, okounů by mohlo za ty peníze plavat ve vedlejším revíru sousední MO a lovit je všichni. Ale plavat tam nebudou, to je ten potenciál, který nemá s cenou chovu až tolik společného.

Fero123 - Profil | Čt 30.1.2014 20:12:20

Mrknato >> Twl ještě Babiš,tohle mělo být o brigádách.Zajdi si na Novinky cz.

Mrknato - Profil | Čt 30.1.2014 20:08:00

nofish >> V tom případě ani Babiš, který chce vybrat na daních více peněz a neutratit ve státní správě tolik co doposud, nemá šanci... Budou to asi spekulace......

Fero123 - Profil | Čt 30.1.2014 20:06:57

Mrknato >> Nevím přesně kolik kam jde peněz,ale něco zůstane MO a určitě něco na svaz .Členství 400 ,povolenka 1200. Pak jsou peníze za brigádu.U nás 600. Tj 2 .200. U nás děláme kapra,pstruha,mníka a sumce. Až nebude nikdo chtít nic dělat (brigády a pod.) bude mnohem hůř. Vím je to práce a ne zrovna u PC.

Fero123 - Profil | Čt 30.1.2014 19:48:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Tak když to bude dělat každá MO ,bude za chvíli stát povolenka tak 5 000. a členství jak do golfového klubu. Můj názor.

knik-licht - Profil | St 29.1.2014 22:18:44

Pokud u někoho je cena za rybolov rozhodující. Tak buď odpracuje brigádnické hodiny nebo se časem na rybařinu vykašle. Proto jsme odhlasovaly poplatek 150 kč za hodinu. Asi podnikatelé co jsou za vodou si to zaplatí ale těch je minimum. A ty další ať se klidně při placení mlátí do hlavy když byly líní na brigádu jít. Každý dostává jednou ročně korenspodenční lístek s informací o brigádě. Další brigády jsou na netu MO. Na ryby chodit chceš a na brigádu ne? Vidím v tom, že rybářů ubyde když jich pár odpadne pro finanční nákladovost povolenky a brigád. Stejně to budou lemplové, kteří tam nechávají odpadky. Taky tvrdíte, že je moc rybářů a málo ryb ??? Ano, je to tak, každý chce 40 kaprů za rok, chytit metrového sumce... no a když má MO 1000 členů, kolik by to bylo ryb?

Pe-pig - Profil | St 29.1.2014 21:26:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No, nějak jsem to nepročetl úplně celé, dost jsem přeskakoval. Každopádně jsem toho názoru, že pokud jsou brigády smysluplné (osobně chodím na pstruhové slovy a když je potřeba, i ve větším počtu hodin, než je požadovaný) půjde na ně každý rád. Blbostí je "nesmyslné" sbírání odpadků...to se dá dělat pořád a pořád je tam bordel, za to si však můžeme sami a brigády to nezmění. Když už si nějakého pstroužka v sezóně vezmu, aspoň si to trochu obhájím tím, že jiných několik set až tisíců, jsem pomáhal slovit a vysadit... toť můj názor. Vlastně mě baví být u vody a ne vždy u toho musím mít prut...

Sven - Profil | St 29.1.2014 20:16:43

computerfish >> obecná rada není k ničemu... pokud už něco radím, tak by to mělo mít pro příjemce nějaký přínos.
Řadě problémů by se předešlo, kdyby měla členská základna alespoň základní povědomí o nastavení chodu Svazu. Spoléhat na to, že mi nějaký "funkcionář" jehož povědomí je zhusta rovněž na bodu nula, poradí jak postupovat ve stížnosti proti němu nebo jeho kamarádovi je drobet pošetilé...
Téměř všechny potřebné informace jsou k nalezení na webu ČRS http://www.rybsvaz.cz/ a skrývají se pod kolonkou "vnitrosvazové předpisy".
Pokud tedy něco nevím, otevřu si Stanovy nebo Jednací řád.

Sven - Profil | St 29.1.2014 19:33:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

computerfish >> stížnost na výboru svazu ? Co to je ? :-)
Stížnosti na výbor MO řeší vždy a pouze dozorčí komise MO.
Stanovy ČRS
§ 10
Dozorčí komise
1) Dozorčí komise je kontrolním orgánem místní organizace; zprávy o své činnosti předkládá členské schůzi. O výsledcích provedených kontrol informuje výbor místní organizace, v odůvodněných případech může navrhnout výboru místní organizace svolání mimořádné členské schůze.
2) Členové dozorčí komise volí ze svého středu předsedu.
3) Dozorčí komise kontroluje veškerou činnost a hospodaření místní organizace a jejich orgánů a komisí. Předseda dozorčí komise nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí výboru s hlasem poradním; komise může přizvat ke spolupráci odborníky.
4) Dozorčí komise je kárným orgánem prvního stupně

Pokud dozorčí komise MO neuspěje, obrátí se se stížností na:

§ 14
Územní dozorčí komise
1) Územní dozorčí komise je kontrolním orgánem územního svazu. O výsledcích své činnosti informuje výbor územního svazu; zprávu o výsledcích své činnosti předkládá územní konferenci.
2) Členové územní dozorčí komise volí ze svého středu předsedu.
3) Územní dozorčí komise kontroluje veškerou činnost a hospodaření územního svazu a jeho orgánů. Předseda územní dozorčí komise nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí výboru územního svazu a zasedání odborů a komisí s hlasem poradním a seznamuje výbor s výsledky provedených kontrol.
4) Na žádost výboru územního svazu, výboru nebo dozorčí komise místní organizace, provádí další kontrolní činnost v rámci působnosti územního svazu; komise může přizvat ke spolupráci odborníky. Dozorčí komise provádí kontrolu v místních organizacích ČRS i bez souhlasu těchto jednotek, jedná-li se o majetkové vztahy, jejichž účastníky jsou územní svaz a místní organizace.

tuzemak - Profil | St 29.1.2014 18:35:01

knik-licht >> včil si to tu hezky celý zazdil....

Sven - Profil | St 29.1.2014 17:24:41

knik-licht >>

Mrknato - Profil | St 29.1.2014 11:33:23

computerfish >> Normálně jsi zešílel. To pak některé MO budou prodávat CS povolenky za 500,- a jiné, kde se nemaká za 5000,-Kč? Zřejmě jsi přebral lysohlávky, protože standardní revír nemůže být v ničím vlastnictvím a pokud je nějaká voda soukromém vlastnictví, pak se nejedná o standardní revír. Žvaníš ukrutný pitomosti a pokud na nich trváš, tak je prosím racionálně vysvětli......

computerfish - Profil | St 29.1.2014 10:37:59

Brigády jsou přežitkem doby. Zachovat jen pro ty MO, které mají nějaké rybochovné zařízení sloužící ku prospěchu svazu. Ostatní utržené peníze ukládat do nějakého průhledného fondu pro eventuální nákup vhodných vodních ploch. Bohužel vhodná doba pro nákup od restituentů, už byla dávno promrhána a peníze protopeny, protelefonovány a prosezeny v nájmech v režii MO. Proto také rybářských revírů ve vlastnictví svazů je naprosté minimum. Fatální selhání původních a někde i současných funkcionářů.

Mrknato - Profil | St 29.1.2014 8:45:09

Tady máte jedno foto rybářský schůze, nějaký MO v Americe, pod širým nebem, stejně, jako se tam hrají zápasy NHL....
Asi to bude nějakej lepší oddíl..... Bejt to foto z ČR, tak si tipnu na "Slušovice".....

smike - Profil | St 29.1.2014 8:28:05

voz >> ty brigády máte trochu přestřelené, ale to s tou členskou schůzí se mi líbí.viz.naše organizace - 1000 členů a schůzi vždycky tak 150.a potom většinou ti, co na schůzi nedojdou, nejvíc nadávají

Ladineeek - Profil | St 29.1.2014 8:21:12

voz >> S tou výročkou to není špatnej nápad. Těm, co se ani neomluvěj, bych to taky napálil. Člověk si tam pak třepí hubu úplně zbytečně.

computerfish - Profil | Út 28.1.2014 23:24:26

Mrknato >> Na jednu vaši otázku nemám odpověď: A kdo ten bordel u vody, který bohužel prokazatelně způsobili rybáři uklidí? Vy si poradíte, vy přece všechno víte, vy to zařídíte.........?

LaV. - Profil | Út 28.1.2014 22:12:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jejejej ono by se našlo práce - stačí si přečíst všechny Vaše příspěvky a víte co je třeba udělat. Od úklidu přes označení revíru, vyčištění náletů, obrostů a jiných prvobytně pospolných činností sběračských.. až po odbornější práci s lovem generačních ryb, výtěry ( nebo odvozem ke kolegům kde mají líheň a za vytření a odchov do nejlépe krmeného plůdku jim nechat část produkce ) převoz generaček zpět a jejich vysazení do "hlavního" revíru a krmených pišišvorů do "malých" částí revírů či chovných struh až po popularizaci ( přednášku, výstavu fotek s diskuzí ??? ) nových metod vybavení či lovu ( bez protihrotu, K70 apod. ) a nebo aspoň správného způsobu chování u vody. Mějte se krásně a když již diskutujete tak prosím bez vzájemného osočování a slušně ... Zdraví Vás Ladislav Vacek

Mrknato - Profil | Út 28.1.2014 22:10:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Kde to má výsledky a je to efektivní, tak ano, ale to jsem psal. No a záležitosti okolo chovu by se měly platit, jako si rybář platí povolenku. Pak by asi lépe chápal, jestli ryby chovat, protože to je svazové, nebo je kupovat u profíků a klidně i u profíků z MO.... Pak by většina pochopila, proč by bylo dobré sloučit brigády s cenou povolenky..... Pak by se ukázalo, jak levnou rybu svaz chová.

Anýzový dědek - Profil | Út 28.1.2014 21:57:07

Mrknato >> prostě cokoliv je třeba na revíru udělat. Byť by to bylo přitloukání nových cedulí :-D

nofish - Profil | Út 28.1.2014 21:46:37

hraji >> Vždyť jsem to níž psal. Jsem pro. Kolik potoků by dopadlo kdo ví jak, kdyby tam ti pstroužci nebyli? Je to dobře, že se to dělá.
Ale myslím, že víš že zarybnění vod to jen tak nezachrání. Tuplem ne dneska. Ono sypání mírových duháků, taky ne.
Poslední dobou si pořád víc a víc všímám, jak ty potoky vysychají, povodí je likviduje a kde se mu to nepodaří a jsou ryby, tam zelení vypustí vydru. Proto jsem plně pro to aby se ty potoky udržovaly a ty ryby tam byly. Když se nic nezmění, tak i na tohle budem jednnou jenom vzpomínat.

hraji - Profil | Út 28.1.2014 21:38:44

nofish >> přece ryba vychovaná v přírodním prostředí, bez granulí, z plůdku z místních zdrojů je ta nejlepší verze využití chovných potoků. I kdyby to bylo prodělkové, furt je to smysluplná péče o vody a ryby. Nejde o to, zda to je byznys, MO které mají víc chovných potoků a jsou schopné vyprodukovat tisíce dvouročků, je nabízejí přes svaz jiným MO, my kupujeme pstruhy obecné od MO na sever od nás, prostě snaha vyprodukovat na chovných potocích vlastní násadu má smysl vždy. Bez ohledu na to, co si myslí Mrknato.

Mrknato - Profil | Út 28.1.2014 21:28:33

mlíčnák >> To jsem chtěl vědět, sám si peru sám si vařím.....Pak je to OK a důkaz že i z takové bohulibé činnosti nemají revíry nic a co si místní odloví, to si i sežerou.....

Mrknato - Profil | Út 28.1.2014 21:22:47

nofish >> Já to frajere nijak nezpochybňuju, pouze to beru jako byznys, za který by měla příslušet odměna, protože vysazovat ryby a lovit agregátem nemohou všichni, pokud k revíru náleží životaschopné chovné přítoky. Další věcí je, kde ti frajeři berou plůdek do těch chovných potoků....

Mrknato - Profil | Út 28.1.2014 21:18:53

Anýzový dědek >> Já se stále nemůžu dobrat toho, jaké jiné činnosti, vykonávané na brigádách jsou prospěšné pro společnou rybařinu? A musí je zajišťovat MO? Výkon rybářského práva na státních vodách není podmíněn úklidem těchto vod a břehů.

Mrknato - Profil | Út 28.1.2014 21:11:43

mlíčnák >> "Výkrm" takovéhoto plůdku v chovných potocích je hlavně byznys pro MO a pár lidí. Kolik lidí se na vysazení a pak po roce, či dvou na slovení agregátem uplatní? Pět? Šest? A proč je nezaplatit normálně, protože podnikání je dnes jedním z cílů svazu a za násadu pstruha MO dostane zaplaceno....? Myslíš, že sehraná parta pak mezi sebe pustí cizího?

nofish - Profil | Út 28.1.2014 21:10:21

Anýzový dědek >> jo, já to vidím z pohledu toho že ty práce dělám, znám ty samé i z provozu kde tě ty práce živí. Jestli mám udělat kilometr stoky a potřebuju na to dvacet lidí, tak vezmu deset pracovitých brigádníků a deset "externích". Ne dvacet "externích". Ale ty to furt nechápeš, těžká matematika, tohle...

Pstruh27 - Profil | Út 28.1.2014 20:59:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mlíčnák >> No - u nás sa za každú neodpracovanú hodinu platí 5 eur, čiže mňa by neodpracovanie brigád stálo 50. Bol som si ju odrobiť na rybníku - zbieranie odpadkov, úprava parkoviska. Nič až tak zmysluplné lebo ten problém je hlavne v rybároch - keby sa nechovli ako prasatá - nemuseli by sa zberať odpadky.
ALE - na 2 strane, kamarát bol zlovovať potok a chovných potokov tu máme ozaj dosť čiže treba na to aj nejakých brigádnikov, za pozornosť stojí vybudovanie mnohých splavov na chovných potokoch ale ozaj velký kus roboty sa urobil na odchovni lososovitých rýb - to fakt klobuk dole.
Takže pokiaľ sú brigády rozumne organizované a účastnia sa ich rozumní členovia tak zmysel určite majú.

nofish - Profil | Út 28.1.2014 20:48:26

Anýzový dědek >> Pokud mám reálnou a smyslupnou práci, pro těch deset, tak proč ne? Každý, opakuju, každý normální člověk nejdříve zaměstná "své" lidi a pak shání "jiné zdroje".

Sven - Profil | Út 28.1.2014 20:42:48

knik-licht >> no pravda, trochu jsme ujeli od tématu..omluva.
Původní myšlenka byla řešení nedostatkové pracovní síly. Někde najímají Ukrajince, jinde využijí "volnou kapacitu" nudící se v base. Já jsem pro brigády svépomocí ale podle jiného modelu:
Každý člen by zaplatil částku schválenou členskou schůzí, předem.
Částka x počet členů by přesně stanovila rozsah plánované práce.
Pokud by měl člen zájem pracovat, měl by možnost si peníz vydělat zpět, pokud by zájem neměl, našel by se jiný zájemce, případně pracovník z vnějšku.
Odvedenou práci by kontroloval kontrolní orgán MO - např. dozorčí komise.
Ale to by se řadě MO asi nelíbilo, neboť by to bylo příliš transparentní...

JaLi - Profil | Út 28.1.2014 20:34:08

Já si brigády platim, protože ten čas radši strávim s rodinou nebo na rybách :-) na druhou stranu jsem minuly rok šel dvakrát na dobrovolnou brigádu sbírat odpadky okolo Dyje5. Byla to super akce a jestli bude další kolo, tak půjdu zase :-)

knik-licht - Profil | Út 28.1.2014 20:28:27

Sven >> Vůbec nevím co tady řešíte !!!

hraji - Profil | Út 28.1.2014 19:49:01

knik-licht >> tak jsem ti to tady rozpohyboval, tak udržuj oheň.

knik-licht - Profil | Út 28.1.2014 19:36:09

hraji >> Pokud počítáš těch 150kč tak máš chybu v počtech 150 krát 4 hodiny je 600 kč krát 7 lidí je 4200 kč. Jinak mi děláme minimálně dvě brigády po 5 hodinách. Takže by nikomu za pár hodin nikdo nenapsal splněné pracovní povinnosti. Za druhé když je brigáda tak je u nás vyhlášena na netu MO. A je tam počet lidí a co budou dělat.Každý kdo má zájem se účastnit, se musí ohlásit, že přijde. A zavazuje se k účasti. Navíc na rybochovném zařízení máme vše k práci od rukavic po prsačky. Vlastní věci bývají jen strunové sekačky a motorové pily což, takový brigádník dostane dvojnásobek hodin za použití vlastního nářadí a spálení benzinu. Ukrajince nezaměstnávám ale taky to nebude bůh ví co.

hraji - Profil | Út 28.1.2014 19:35:25

nofish >> proto taky mají MO na takové práce své lidi, kteří jsou vybavení, ale ti taky nemohou odedřít všechno. A představa, že bude mít MO někde ve skladu kvůli jednomu odbahnění uložených desatery gumové prsačky je srandovní, protože většina rybářů je stejně přes pupek nenatáhne. To je vážně lepší najmou externí lidi, kteří si donesou i svoje lopaty a vodku.

nofish - Profil | Út 28.1.2014 19:29:07

hraji >> Hele kolego. Já si jenom všimnul, že máte v MRS stejné tendence jako všichni. Ona je prča, když má jít člověk na brigádu a přinést si ještě svoje prsačky, nedej bože rovnou lopatu a vidle, často ještě odrovnat si po cestě lesem své auto. Není t otak všude, někde jo. Ale v dnešní době většinou zajišťuje ochranné pracovní prostředky "zaměstnavatel (v tomto případě). Taky bych se k vám nehrnul do bahna abych odpracoval za 1500 a zničil si věci za 3000...
A takhle je to často.
Ale to máš ve finále jedno. Protože co vím, tak to všude funguje stějně. LIdí co chtějí makat je minimum a chodí pořád ti stejní.
Nebudem si nic namlouvat. Brigády jsou všude stejě hlavně zlepšením rozpočtu MO. Velice často peníze na další kapry...

hraji - Profil | Út 28.1.2014 19:21:07

Podívej se na věc z praktického hlediska. Potřebuješ vystokovat chovný rybník. To je potřeba udělat než jej napustíš, tedy někdy v březnu, kdy je zima , hnusně. Stokovat rybník taky není práce pro slečinky, potřebuješ chlapy v gumákách minimálně prdelačkách, ne-li přímo v prsačkách.
Když ti dojde sedm brigádníků, polovina z nich bude v polobotkách, dva budou po nemoci a nemůžou dělat těžkou práci, takže do bahna naženeš tak tři maníky, kteří víc kecají a kouří než dělají. Po 4 hodinách je uděláno prd a všech sedm ovšem chce, aby se jim uznalo, že odpracovali. Tak MO přišla o 7x1500 korun, tedy 10.500,- korun.
Když se na organizování takové brigády vykašleš, členové ti zaplatí 10.500 korun. Ty si zavoláš brigádníky placené, nejlépe nějaké Ukrajince. S jejich šéfem domluvíš cenu na 250 korun na hodinu. Přijdou tři, budou beze slova odporu dělat po stanovenou dobu to, co jim řekneš a ukážeš. Práci, kterou by členové neudělali za dva dny zvládnou za 8 hodin s jednou přestávkou. Zaplatíš za ně 8x3x250 = 6000 korun a máš hotovo. Tak proč organizovat brigády?

Červené karty: Mrknato, tuzemak