Pstruhové vody severní morava

Jaké máte skušenosti se pstruhovkama na severní moravě? Tím myslím zarybnění,úlovky atd.?
Autor diskuse: sushi55 - Profil , 13.1.2013 muškaření - ostatní
14 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nstilet - Profil | Út 21.5.2013 8:06:43

FockeWulf - odbor životního prostředí úřadu, pod který ten úsek patří . Pokud do toho chceš jít, začni telefonátem a vyvoláním místního šetření. Důvod musíš najít na místě, např. zničené trdliště chráněného živočicha (Střevle potoční), výskyt Hrouzka Keslerovho, nebo nějaký odběr vody, o kterém si myslíš, že je nepovolený , když najdeš Říčního Raka, taky dobrý. Jen je tam musíš dostat a nechat udělat jakýkoliv zápis s číslem jednacím. To číslo pak dej dále nějaké AOP (agent. ochrany přírody, nebo Hnutí duha) a vloží se do toho oni. Ne, že by jejich záměry souzněly se záměry rybářů, to ani náhodou, ale jde z toho vytvořit něco k prospěchu všem. Velké sepisování se vyplatí před zahájením projektů, než se schválí. Jak už to jede stavbou, je to na místní domluvě, ohánění se projektem stavbaři umí, ale zatím jsem se s každým na kompromisu domluvil, případně projektant vypustil nějaký zához či dláždění..upadlo do vody několik 3 tunových balvanů nebo tak něco ....tam jde o prostavěné a probagrované peníze a jim je jedno jak je prostaví. ...je to boj a vždy mě nejvíc dostane, když u nějakého zmršeného projektu je vyjádření např CHKO, že souhlasí bez připomínek.
Nebo si zjisti kontrolní den na stavbě a vnuť se tam za rybáře - nikdo Tě nebude legitimovat - a pak měj námitku, JEDNU, ale správnou !!! (např. chybějící hluboké tůně co 150m pro záchranu živočichů v dobách nízkého stavu vody) a trvej na ní, a uvidíš, že pokud bude rozumná, projde (a navíc si všimnou, že Rybáři zájem mají a koukají jim na prsty).
Těžko se radí, je to jen o čase a přesvědčování , argumentech a kousání se do jazyka (aby člověk nebyl neasertivní).
Věř mi ale, když pak za rok ten" vybojovaný" úsek (jen co si ho příroda přivlastní) znovu navštívíš a přivítá Tě vodní život - stálo to za to.
Nevzdávejte to.

Nstilet - Profil | Po 20.5.2013 15:07:34

Tak něco málo "volněji interpretovaných" pamětí z Pvod SM.
V minulém století se do vody muselo dát 1000 ks PO 2 letého, aby se za dva roky mohlo 300 ks PO4 odnést, Na 1000 ks Lipana 1letého, daného do vody, připadlo po cca třech letech 80ks 30+ odneseného od vody.
Dnes na 1000 ks PO2 z divokého (vlásečnicového) chovu, daného do vody se odnese sotva 100ks PO4. Na 1000 ks Li 1 připadne asi 25 ks odneseného lipana.
Jen pár důvodů:
- množství vody v tocích (stavební úpravy, málo zádržných ploch, atd )
- predátoři , např. momentální počet cca 1 vydra na 1 Ha toků při spotřebě 80 kg ryb za rok...! a Chovná (pardon - záchranná) stanice Pavlov dále chrlí další vrhy vyder do Jeseníků a Beskyd za vydatné podpory státu, nebo Volavky popelavé, hnízdící v lipanovém pásmu...stačí velebnosti.
- tzv. technický pokrok udělal z královny rybolovných technik muškaření pouhopouhou plavanou, jež dokáže vyndat jakoukoliv lososovitou rybu odkudkoliv. Jikernačky v srpnu pak mizí z vody na mikronymfách a v potocích se pak tlačí deset mlíčňáku na dvě "holky"
- statistiky ovlivní i nebraní ryby domů, u Lipana to opravdu chápu, ale Potočák má jít ve 30-ti na pekáč, matematické úvahy, že když na dva roky zahájíme 2 000 ks PO3 ve velikosti 20+, tak za ty dva roky tam najdeme 2000 ks PO 35+ jsem už slyšel několikrát ale Matematika neplatí a bude tam cca 200 ks těch 35+ a za další dva roky 20 ks 45+. Při vší úctě, termín "sportovní rybolov" nechť je synonymem vrhání zátěže na cíl. Lov ryb je pro rybu bojem o život.

Víte o někom, kdo se alespoň snaží ( v mezích mírného pokroku a zákona) něco pro P vody udělat, nebo už všichni jen brečej a vytahujou staré fotky.

NRožnovák - Profil | So 22.7.2017 13:39:42

Malenovicak >> Tohle je R. Bečva včera k večeru to je veselejší obrázek, tekl nám tu po dlouhé době kubík za sekundu. Výhledově to vypadá taky na nějaké srážky tak to všechno snad neodteče , protože v létě když něco naprší je ta voda pár dnů a potom je pryč. V létě ruksak na záda čučet na průtoky a srážky a vodu musíš pronásledovat, jina to asi nejde, častěji a slušně chytat. Já sedím jak pecka a čekám a na déšť bo mám 2 nebo 3 oblíbené P revíry co mám pod nosem a mezitím občas navštívím stoják.

NFockeWulf - Profil | Út 2.8.2016 22:25:16

Nic se u nás neděje? Je pravda, že nějak na pstruhovkách nepotkávám rybáře. Tak tu dám jednu z nepůvodní rybu z dneška, skoro potmě, na suchou, paráda. 54 cm, jako vždy jela se mnou na výlet:)

NFockeWulf - Profil | Út 5.7.2016 19:58:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Včera při soumraku na suchou, parádní přetahovačka plná kontrmelců na hladině a poněvadž je to ryba nepůvodní, jela se mnou na výlet. 52 cm a pěkně vykrmený:). Moravice.

NFockeWulf - Profil | Pá 27.5.2016 7:52:08

Včera jsem byl opět vyléčen z představ, že se něco změnilo v chování lidí. Na nejmenované řece jsem potkal kolegu muškaře. Seděl na břehu a něco převazoval, starší než já, chtěl si vykládat, já jsem se těšil na chytání. Napřed řešil, co s jelcem , prý velkým, že ho bere domů kočkám, nebo na karbanátky, no každý má jiné chutě:). Na břehu po něm zůstaly dvě plastové piksle od silonu.... Vzkaz - příště si to seber dědku!
Moje žena vždycky říká, že ti staří trottli se nezmění, prý musí vymřít. Má pravdu!

NFockeWulf - Profil | Pá 29.4.2016 21:26:17

Muška je taky plodná, 49 cm a spousta menších, kteří plavou dál. Moravice 2.

Nvenca1 - Profil | Pá 10.7.2015 10:34:15

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 8.7.2015 12:39:44 >> U nás je to podobné

Nvenca1 - Profil | Ne 28.6.2015 15:46:38

Stilet >> Jsem se dneska prošel, a tak nějak vypadá chovný potok Kobylská. :_))) Ještě se tam něco chová?:-))

Npetrikveprik - Profil | Po 18.5.2015 10:02:39

kolib >> pěkný nepůvodní potočák :-)

NS&F - pescador - Profil | St 14.8.2013 8:50:22

PYTLAKS >> ... až na nějaké výjimky je to bohužel všude stejné .... :(

Nkolib - Profil | Pá 14.6.2013 14:51:35

Zdravim pánove.. sice jsem nezažil krásné léta 80+- jak vy tady říkate.. mám ale v hlavě památku na malou říčku poblíž frenštátu,, jmenuje se Tichavka.. tam jsem poprvé v roce 96 ulovil s mým dědou pstruha na žížalu ( ano je to zakázano ale mě bylo 9 let a neměl jsem z toho rozum) a od té doby mě rybářství více méně lov na pstruhových vodách pohltil..Do roku 2001 v této říčce bylo tolik pstruhů až to pěkné nebylo a byl jsem rád že na této vodě jsem potkal 3 max5 rybářu za sezonu... Zlom přišel po povodních 2002 kdy se začalo regulovat.. od té doby zmizeli raci,pstruzi,ledňačci těch tam bylo mraky.. a zůstala tam jen kamená hradba kolem vody zasypané tůně a mrtvá voda... Kdyby to vše bylo aspoň k něčemu užitečné tak prosím mohlo by se oko přimhouřit ,ale při každé větší hladině vody se řeka vrací zpět do koryta a nezastaví ji nic ani hradby z kamení a betonové břehy!!! proto si myslím že většina řek po regulaci úplně zbytečně padla za vlast!!!! Umřelo v těchto regulovaných tocích 85% života a zbytečně!!!!!!

Nnofish - Profil | So 18.5.2013 21:45:42

Pánové, jen abyste viděli, jak se pomáhá severomoravským pstruhovkám. Jen abyste pak neházeli všechno jen na svaz, beton a kormorány. Jsou i jié problémy. Zde je průtok na Moravici z 18.5. - sjíždění řeky lodičkama. Jakpak se na tohle asi tváří ryby a další vodní živočiichové jakožto součásti toho ekosystému a rybí potrava? Co může udělat s řekou úmyslné opakování takových stavů navíc, když už tak jsou "povodně" snad častější než byly?
(zrovna jsem něco hledal a všimnul si toho)
Stavy na obrázku = výtok z Kružberku

Nnofish - Profil | So 22.7.2017 12:51:45

FockeWulf >> Právě že chápu. Ale nechápu, že je někdo nechytne, že tam na ně někoho nepošle.
Protože chápu, co mají v palicích, P povolenku už neberu. Nasypat - hrrrr na ně, vychytat a šlus. Protože ty vody jsou na tom momentálně tak špatně, že tam moc ryb bez vysazení není. Než dovezou ryby, už o tom všichni dávno ví, takže bitva o maso...
Už tak to dotuju z MP, nevím, proč bych měl přispívat na pstruhovku, když nemám náladu se rvát o ryby pár dní za rok a zbytek roku opíchávat huby prckům.
Na té MP s přece jenom najdu víc míst, kde je klid, tloušti nikoho nezajímají, candát taky nežere denně na přání...

Nvenca1 - Profil | St 19.7.2017 12:37:05

Rožnovák >> V Kobylské mám chatu, jsem tam každé volno. Jezdím tam padesát let, tak můžu posoudit. Do hola je to na Kršli, půl Dolního července, Grapa, velká část Kyčery....Tak vypadá Kobylská

NRožnovák - Profil | Út 18.7.2017 13:34:52

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 18.7.2017 11:48:18 >> nazdar, ono to bude i tím že za bolševika mnohdy stačilo pouhé nadšení , dneska chceš něco zrealizovat a musíš mít vyjádření 50 dotčených subjektů, nepočítám vlastníky pozemků. Problém je v tom že se to po roce 90 hospodaření jak na tocích tak v zemědělství nezačlo ubrat trochi jiným směrem.

Nsliver - Profil | So 8.7.2017 14:50:04

FockeWulf >> meliorace (odvodňovací ) u nás probihaji cca od 19. stol. Jasně, že ty z 80tych let byly nejhorší. Jenže taky měly svuj důvod, potravinovou sobestacnost. Tu už asi nikdy mít nebudeme, ale systémy odvodnění zem. půdy mají životnost max. 50 let. Takže meliorace bych jako alfuomegu toho, že je sucho, nebral. Kdy se narovnalo a vybetonovalo nejvíc menších toků a kdo začal dokonce, kromě jiných svinstev, likvidovat i jakekoliv překážky jako jizky apod. I v těch nejmenších tocích ? Trista roků tu rostla sice monokultura smrku, ale vodu zadrzovala spolehlive.Tricet roků se zkouší skladba smiseneho lesa, ale ono to neroste. To už nejsou porosty s funkcí lesa a nic z nich nebude. A jak se nakládá se zem. půdou, dyť z toho mrazí.
To se nedá všechno svést na meliorace, navíc vejde brzo v platnost zákon, že vlastník půdy, kde se ucpe meliorace, bude povinen ji spravit na své náklady. Navíc žádné mapy melioraci už neexistujou. Trošku divný přístup k nejhoršímu zlu, co?

NFockeWulf - Profil | Čt 6.7.2017 14:48:40

sliver >> Věř, že můžou za záník malých vodotečí, o zcelování polí ani nemluvím:)
To že jsou v uvozovkách nefunkční bych moc netvrdil, naprosto změnily hydrologické poměry a voda jde vždy snažší cestou, tou je trubka. Samo, že je více aspektů, ale za záník malých vodotečí mohou z naprosté většiny. Údajně od roku 1948 zaniklo kolem 10000 malých vodotečí v česku. Strašné číslo. Největší krajinářské hrůzy se odehrály za bolševika, to nejde okecat.

NFockeWulf - Profil | Pá 30.6.2017 21:33:25

Letos první, co jel na výlet. Krásných 55cm.

NFockeWulf - Profil | St 31.8.2016 21:37:05

Dnešní podvečer na Moravici, nádherný duhák ve skvělé kondici, 52 cm. Samozřejmě pozván na výlet:). Letošní sezóna je bezva:).

Nsushi55 - Profil | St 31.8.2016 8:52:16

minulé pondělí..

Nsushi55 - Profil | St 31.8.2016 8:51:15

v pondělí..

Npetr66 - Profil | Út 17.5.2016 22:20:48

Bachy >> jezdím Moravici cca 18-20 návštěv ročně . Neni to sice moc , ale za poslednich cca 6 let - myslim , že určitá zkušenost je..... Spousta vécí mi vadí ale určitě ne - těch pár víkendů s vodáky..... Je to sice "síla" jednou jsem zapomněl na termín a "vlna" mě zastihla uprostřed řeky.... Jde to postupně - ale docela rychle..... než se to ze 2,5m3 zvedne na 10m3 trvá to cca 10-15 min .... Žádná velká hrůza se neodehravá - voda se zvedne o cca 20 cm ... Nemyslím , že zrovna tento jev - je průser řeky.....

Nsliver - Profil | Út 17.5.2016 20:47:48

Bachy >> no a půl dne 1 . 6 m3 a půl dne 10 m3 , to je v poho ? To je 6x větší průtok během okamžiku , zadna možnost přizpůsobení . Tobě nevadí vydry , bobři , kormorani , volavky , rafty , velka voda , ty zachytas dycky a co chceš . Jsi jediny na naší Moravici , já ti fandim .

Nsliver - Profil | Út 17.5.2016 20:20:33

Bachy >> co to meleš ? Když běžný průtok max . 2 kubiky proplachnou 20 kubikama . Sledovals to někdy ? Z podhradí je to za 5 hodin v brance . To je pruplach , jinak to nelze nazvat . Jiná teplota , jiná chemie .

Nsushi55 - Profil | Pá 29.4.2016 13:13:44

mepska je plodná :D

Nsushi55 - Profil | St 20.4.2016 12:53:51

cosi malo ze včera.... akorat zase zajimavě nasazeno.......

Npetrikveprik - Profil | St 20.4.2016 12:34:29

Roh1!ck >> jsem to měl podobně. Dokonce mám i podobnou fotku s podobným (asi) kolowratem :-))

NRoh1!ck - Profil | Út 19.4.2016 21:12:23

Sobota + neděle u vody, ryb celkem dost a i pěkných velikostí. Pěkně to začalo, snad to bude po zbytek sezóny pokračovat podobně.

NFockeWulf - Profil | Po 12.10.2015 21:40:54

potočák 62 >> Souhlas, ale jak píšu, máš chuť se furt někde nervovat? Co dělají porybní, lozí kolem toku stejně jako my. Navíc si myslím, že jsou jako policajti, jdou cestou nejmenšího odporu a zla, kontrolují dokola stejné rybáře a jinak jsou slepí a hluší. Jak říkám, joko dopravní policajti.

Nnofish - Profil | Ne 11.10.2015 21:31:01

FockeWulf >>njn, mě zas třeba nebaví, když mi někdo řekne, že tama tam neteče voda a přitom na to nikoho neupozorní, stěžují si o půl roku později. To už se dá těžko něco ovlivnit.
Policajti taky mají placeno za práci a přitom je lidi k vloupačce volají a nečekají, až to najdou sami. Prostě, až to budete ve víc lidech hlásit a nic se nestane, pak je třeba nadávat, do té doby je to jen o ochotě něco udělat.

Nvenca1 - Profil | Ne 11.10.2015 12:46:24

FockeWulf >> Tak teď vypadají chovné potoky na H.Bečvě. Konkrétně Kobylská. :-((

Nvenca1 - Profil | So 10.10.2015 19:35:43

101st >> Dnešní Ostravice v Paskově, na mouchu totální zero.:-))

Nvenca1 - Profil | Čt 8.10.2015 21:18:22

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 8.10.2015 21:05:16 >> Je to príma voda, lov v kamenolomu. :-))

Nvenca1 - Profil | Čt 8.10.2015 20:57:54

bajox >> Myslíš že to půjde? :-)) Ostravice pod Frýdlantem. :-)

NStilet - Profil | Čt 9.7.2015 20:12:16

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 8.7.2015 12:39:44 >> Sergač jsme prošli před dvěma léty na kontrolu, bývá tam každoročně malý samovýtěr PO do ročka + Vranka pruhoploutvá. Je to ale opravdu vlásek, navíc s vysokou bariérou u vtoku do přehrady. Takže co tam je, je jen dílo síly přírody.

Npetrikveprik - Profil | Čt 9.7.2015 12:34:28

Pro oživení jedna "mrtvá" fotka z pstruhové bečvy v zubří - foceno včera z cyklostezky. Asi tam ještě něco zbylo - všimněte si toho "rybáře s červeným zobákem" uprostřed vyschlého koryta.. Myslím, že to suché koryto bez vody je jasný obrázek dokumentujicí proč mizí lipan, pstruh... za chvilku zmizí i pstruhovka. Ať žijou protipovodňová opatření. Fungují dokonale.. Ještě že nám ČRS zavedlo míru lipana 40cm.. Takto to koryto vypadalo po včerejším dešti!! (sorry za kvalitu fotky - mobil)

Nkolib - Profil | Po 18.5.2015 9:44:52

šli .-)

Nvenca1 - Profil | Ne 3.5.2015 16:33:58

FockeWulf >> Tu je foto toho Bubeníčka.

NFockeWulf - Profil | Čt 30.4.2015 13:15:07

venca1 >> Bomba!!!! Gratuluju.

NStilet - Profil | Po 27.4.2015 9:56:57

101st >> Vzpomínal jsi Ostravici a "BÁJEČNOU CHYTAČKU", tak nevím co si pod tím představuješ. Byl jsem tam 5 hodin na SV. Jiří. Mezi Ostravicí a přehradou Šance. Ještě jsem neviděl něco tak deprimujícího, nádherná voda ale úplně bez života, nic, ani vranče, ani tlouštík, dokonce ani okounci z přehrady. Jediné tři ploutve na 2 km a to komerční PO, nasazení 14.4. - našel jsem je dva a jednoho asi na místech kam je vylili, uplně ztracení, jeden zaútočil, bylo mi ho líto tam nechat, ale i tak jsem ho dal zpět. Jestli tohle je budoucnost našich P revírů...? Je hezké se vymlouvat na vydru, ale tenhle revír odepsali sami rybáři (MO Frýdlant n. O a HO VÚS OVA)...:-(((.
Snad mi nenapíšeš, že jsi byl trochu jinde a že tam to bylo jiné - myslel bych si, že jsi reklamní agent VÚS OVA :-). Ty vody tam znám 30 let.

NFockeWulf - Profil | Út 21.4.2015 16:17:10

Stilet >> Klid, o nic nejde. Ale, já si z toho svazu žádný profit ( zisk ) neberu, za všechno co přes něj spotřebuji řádně platím! To jen na okraj. to je jen základní lekce ekonomie:)
Dalšímu, ač jsem četl několikrát nerozumím : Rozumím, že to jsou z hlediska "upokojení svědomí" pro některé členy dostatečné dvě činnosti.
Pokud jsi rybářská stráž, přeji Ti hodně pevných nervů a dobře prosím vykonávej činnost. Naše stále ještě společné revíry ( za což každý platíme ) to potřebují jako sůl.

Nvenca1 - Profil | Ne 19.4.2015 12:40:37

FockeWulf >> Taky jednoho Bubeníčka vlastním, ale je trochu opotřebovaný.:-)

Npesty - Profil | So 12.7.2014 11:53:03

Rryby jsou, bohužel hlavně duháci, pěkných potočáků je málo. Zárukou ůspěšného lovu však jsou C&R revíry (Bečva ad.)

N101st - Profil | Po 31.3.2014 21:33:13

Kkubek >> Já to vidím na Ostravici.

NLaMa1 - Profil | Út 29.10.2013 12:50:45

Bych se s nimi ne-sral, normalne bych volal primo na spravu kde vadavaji povolenky nebo na PČR... Mobil si mel, ne? Je trebas zacit drzost pytlaku trestat aspon v mezich zakona, ktery je bohuzel zalostny... Letos jsem taky uz volal PČR, sice mas pak otraveny cely den, ale aspon neco....

NPYTLAKS - Profil | Út 13.8.2013 11:36:12

Mates PB >> ale tam opravdu nic není,ten potok se každý rok opravuje a my se jen smějem nad tím proč asi:-))vidíš to,kameny zase nachystané

NPYTLAKS - Profil | Út 13.8.2013 8:30:25

žalostný stav,copak v tomhle betonovém korýtku se bude dařit pstruhům nebo jiným druhům ryb?volavky a černí čápi je mají jak na talíři

NLaMa1 - Profil | Ne 11.8.2013 9:31:52

Vítek >> tak tim to nebude, chodim pokazde jinde a navic mam jeste i druhou povolenku se kterou muzu chytat od Rychvaltic az po oboru na Hukvaldech... ;)

Nstilet - Profil | Út 2.7.2013 8:21:56

Malou připomínku k "opravám" toků. Například na Bečvě se dělá dva roky a některé prvotní, všemi schválené (i CHKO!!!) projekty, měly datum kreslení 1956!!...a toto byla oprava do původního stavu !!! Že tyto výkresy vznikly v době pětiletek, kdy se úspěch státu měřil počtem vyrobeného a někam vylitého betonu nebudu komentovat.
Další problém nastal, když se po povodních urychleně a provizórně opravovaly kamenno dřevěné prahy s vývary zasypáním balvany - a ejhle, najednou už v plánech Povodí nejsou prahy a splavy ALE Kamenné skluzy!.
Zvrátit zasypávání vývarů opravovaných jezů a jiných kanálových prasáren se podařilo s umluvenou hubou, spoceným trikem a uchem od mobilu, ale podařilo a Bečva se už alespoň nezhoršila.

NGeoG - Profil | Po 1.7.2013 12:54:19

fojtas >> Jak píšeš na Vidnávce je se může jen mouchu, okolo Javorníku jsou asi čtyři potoky, které jsou prstruhovými revíry, nikdy jsem na nich nechytal, ale jsou to fakt jen potoky, na kterých jsem třeba při pohledu z mostu nikdy nic kloudnýho neviděl. Poslední možností je spodní usek Bělé jesenické 1, kde přívlač povolená je. O víkendu tam bývá nárvano, zrovna teď o víkendu tam zase bylo přeprsačkováno,nevím co tam všechni jezdí hledat podle mě, to je nehezká absolutně necitlivě zregulovaná řeka s jen s jedním pěkným úsekem.

Nstilet - Profil | Ne 16.6.2013 10:19:44

nofish >> V dnešní době, kdy je egoizmus jednotlivce denně prezentován jako samozřejmost, skoro nutnost, je každý kompromis, který nemá jednoho "víťeze" a několik poražených ale výsledkem je přijatelná skutečnost pro všechny zúčastněné, spíše zázrakem.
Omlouvat se není potřeba, každý máme svoje zkušenosti a jednáme na jejich základě.

Nsiri - Profil | So 15.6.2013 16:55:13

Nofish - ja vim, ze se v tehle zalezitosti shodneme ve vetsine veci, :) taky si rozhodne nemyslim, ze by uzivatel jakehokoli prirodnejsiho reviru mel v prvni rade zarucit jeho navstevnikum moznost nachytat si ryby v konzumni - nebo dokonce trofejni - velikosti (o komfortnim pristupu k vode nemluve, krom snad nejakych tech moznosti pro invalidy). Za necim takovym at si jedou na ten soukromak. Spis by mel v prvni rade, jako zaklad, dbat na udrzovani zivotaschopne obsadky takove vody, nejakeho vyvazeneho stavu - a nenarusovat ho 'sazenim' ryb nevhodnych druhu (ci forem - a velikosti). Ostatne, neco takoveho mu snad ukladaji i zakony a drzeni dekretu tim podminuji... Ostatne tu mame dost vod (rybniky a ruzne useky vodoteci, ktere tak uz nikdy fungovat nebudou, mestske useky, nektere sekundary a nekde treba spodni casti pstruhovek v huste osidlenych oblastech, doregulovane, s vysokymi jezy, pres ktere se ryba nedostane), kde by se mohl dat urcity prostor i tem, co 'nemaji cas ztracet cas' rybarenim (fakt jsem onehdy nekde na MRKu cetl podobnou formulaci - a ani se snad nezdala nikomu natolik divna, aby na ni nejak reagoval...). Ale nikdy by to tak nemelo fungovat 'v zakladu'.

Nstilet - Profil | Pá 14.6.2013 8:15:33

nofish >> To spojení "ATRAKTIVITA REVÍRU" je zavádějící a každý si pod ním vybaví něco jiného.
V našem případě byl první impulz snaha o zastavení obrovského poklesu členů. A to členů, kteří chodí na ryby třeba jen desetkrát v roce, když mají trochu volna. Oni zaplatili cca 2 500,- a když se dostali k vodě byla tato už vychytaná díky nějakým dvaceti "rybářům", kteří chodili k vodě často a přisvojili si legálně povolený počet ryb. (statistiky ukázaly, že 15 lidí si odneslo od vody více jak polovinu !!! všech ulovených ryb). Co takový člověk logicky udělá? - Vystoupí ze svazu a za těch 2 500,-Kč si zajede 8 krát na soukromák, kde si nejen posedí, ale i zachytá. Ještě upřesnění, tito rybáři přitom rybu od vody většinou neodnáší, ale vadí jim, že na vybrakovaném revíru jsou dopředu "bez šance" na jakýkoliv lov (pokud chápeš, co chci říct). Omezením počtu ulovených ryb se podařilo udržet revír ve stavu, že kdokoli a hlavně kdykoli v průběhu sezóny přijede MÁ ŠANCI SI RYBU ULOVIT, PROTOŽE TAM OPRAVDU JE! Další úpravy, třeba horní míry lososovitých, jsou kromě možnosti lovit trofejní ryby hlavně věcí hospodářskou, ale to by bylo na dlouho. A ti, co jsme jim omezili počet třeba kaprů z 50 na 20 ks? Sice brblají ale samozřejmě nikam neodešli a taky si zvykli, že si "pro rybu" můžou kdykoli v sezóně.

NFockeWulf - Profil | St 12.6.2013 16:47:48

Jirka_K >> Milý Jirko_K, až dáš tolik peněz na rybářství jako já ( sponzorství ), tak pls piš své poznámky. Neznáš mě, tak se ke mě nevyjadřuj. jednou pochopíš, že čas je drahý a tu brigádu si taky rád zaplatíš. Já navíc jsem zastánce pravidla, že lidé mají být za práci náležitě placeni a ta práce má odpovídat jejich kvalifikaci. Opravdu nejsem typ, který by celý den dělal nekvalifikovanou ( pro mě - uklid rybářského dvora, sbírání odpadků, házení lopatou atd...) práci aby odpovídala ceně brigády - te ten obnos zaplatím a raději budu spát, třeba. Nicméně si nesmírně vážím lidí jako je zde například Stilet, který zjevně dělá hodně.

Nstilet - Profil | St 12.6.2013 7:49:10

FockeWulf >> Bučkový potok jsem oživoval i vlastníma rukama (splávky), lovívalo se tam i 800 ks PO2, v poslední době je nad 100 ks zázrak...tam už nejde o hospodaření, ale jen ať není mrtvý...no MŽP jistě zadotuje další umělý odchov Vyder, ...kolik času bude trvat, než se, stejně jako u Kormorána, zjistí, že SE OPRAVDU ASI TROŠKU PŘEMNOŽILY a díky hlupákům v kostýmech ochránců přírody přišla tato krásná země o další obrovský kus vodního biotopu !!!
Přehradu jsem nenabízel na položenou - je dnes dost jiná, než před 20-ti lety :-).

Nstilet - Profil | Út 11.6.2013 8:20:02

FockeWulf >> nejsem sice nejlepší ročník, ale něco taky pamatuju. K tomu nářadí, pořád mám uložen laminátovej mušák někdy ze 70-tých let . Dnes jde ale spíše o PLAVANOU než o muškaření, těžko se smiřuji s mikronymfou na francouzském návazci se signalizátorem záběru!!! a stále si myslím, že je to často, hlavně na menších tocích, porušování vyhlášky , protože tzv nosná muškařská šňůra je použita jen jako podmotek na navijáku a přes očka prutu jde jen monofil....
Samozřejmě se dočkám vyplísnění za nechápavost k vývoji a novinkám - já si ale myslím, že tohle je jenom změna způsobu lovu na lov na P vodách nepovolený.
Občas si vyslechnu jak je někdo přece MUŠKAŘ a tedy král rybaření, co ví vše nejlíp - jo - muškaření byla opravdu královská disciplína a uměli ji jenom "králové rybolovu", ostatní se učili a zlepšovali. Dnes si koupíš 7-mi metrový návazec, pár mikronymf, naběhneš k jakékoliv prohlubni, kde by ryba mohla být , trochu zamachruješ "sušením" nahodíš doprostřed a s pohledem na barevné rozlišení na návazci čekáš na záběr - a on většinou přijde, protože u dna ta ryba je.
(pardon na SM návazec 5,5m - bez komentáře).
Návazec by neměl být u muškaření delší než prut.
Dnes ryba nemá nejmenší šanci a je nekompromisně vydolována z jakéhokoliv místa - to, že ji velkoryse pouštíme po vyfocení a vyválení na břehu s tím nemá co dělat.

NPYTLAKS - Profil | Po 10.6.2013 22:27:44

domácí divoké ryby jsou nahrazeny rychlenou rybou a duhákem,nebo dovozem ze slovenska,určitě to není lepší teď jak kdysi,v každém splavu byly ryby kolem 40cm,třely se samy,nikdo je nevysazoval,jenže teď při vybetonování koryt se ryba nemá kde schovat a ani množit,protože při rychlém odtoku vody z horních částí se nemá kde vytřít,nemůže se tam ani dostat přes splavy

NMates PB - Profil | Po 10.6.2013 10:08:05

stilet >>Výraz "socialistický hlad" mi nějak ke pstruhovkám nejde. Už vzhledem k tomu, že za socialismu tam byl třetinový tlak a co si budem povídat, ty ryby tam byly taky. Každopádně souhlasím, že současná situace je velmi nenažraná a lidi nemají k ničemu úctu a soudnost už vůbec...

Nnofish - Profil | So 25.5.2013 14:22:57

Šupina >> Trošku nadhledu určitě. Akorát nevím, jestli ten nadhled má i příroda, ryby a další vodní orgaizmy a jestli bylo myšleno na lidský nadhled když příroda a evoluce dělaly své dílo. Ono totiž nejde jen o to že ti někdo pustí víc vody do řeky. Jde i o to jakou vodu a kdy tam pustí... Zkus si zjistit jakou má teplotu vypouštěná voda, jaký by byl normálně asi tak průtok a jak funguje vývoj života v řece během roku... Pak pochopíš, že lodička na hladině není ten problém.
A upozorňuji, že ani na tu muchu na té pstruhovce nechytám a že celý tenhle zápis myslím vážně. Už proto že mě zajímají ryby, život ve vodě a okolo ní a to i z jiného pohledu, než jak je dostat na háček a vytáhnout z vody.

NDrozďák - Profil | Po 20.5.2013 11:50:54

Tukan >>

Šance odspodu realizovatelná není, klidně na tom vezmi jed.
Můžeš se zkusit ptát v MO, ale jen zopakuješ cestu, kterou před tebou prošlápli jiní. A prohráli.
Můžeš i zkusit nějakou MO se spřizněnými dušemi infiltrovat, ale téměř jistě to taky prohrajete, nebudete li mít tak drtivou převahu v hlasování, že výbor ustoupí. Stále Vás ještě ale i tak může klepnout přes prsty nadřízená (prý servisní) organizace.
My nesponzorujeme jim kapry, ale oni nám pstruhy. To je realita. Hnusná, ale realita.
Myslím, že to off topic není, dokonce si troufám tvrdit že jsi zpátky na SM...


Nnofish - Profil | Po 20.5.2013 11:44:21

Tukan >> Jenom abych tě vyvedl z omylu. Tvá slova: "jak jim ty kapry sponzorujem." --- je obecně známo (alespoň u SM územního svazu), že jestli se něco sponzoruje, dotuje, tak je to pstruhovka. Prostě to není tak, že všechny prachy z MP povolenek by končily zase na MP a pstuhovka by byla taky samostatné finančně vyrovnaná, nemluvě že by "vydělávala" na mimopstruhovku. Poptej se a uvidíš.

Nkunnan - Profil | Po 20.5.2013 9:41:59

Tento víkend jsem strávil na P vodách SM. Sazenky už byly sloveny a sežrány tudíž byl u vody naprostý klid a pohoda. Vandrácký cirkus už odtáhl chytat kapry na stojáky. Děkuji tímto svazu že to tak dobře vede.

NMates PB - Profil | Po 20.5.2013 8:59:53

Tukan >> Pytláci, povodí, kormoráni, vydry, svaz = Fenomén pstruhových vod.

NPYTLAKS - Profil | Pá 17.5.2013 15:18:29

prázdná lomná,vody dost,ryba žádná

NButchi - Profil | Ne 13.1.2013 11:40:15

bart.bm >>
Nezapomeň na to, co veškerá povodí provedla s řekami po povodních.
Narovnáno, vykáceno, takže z toho udělali mělké kanály, do toho přiletěl kormorán a mohli jsme rybám udělat maximálně tak pápá.