Plavačkový utahovák na větší kapry či amury

Zdar chalani, sháním nějakou verzi match nebo float prutu na kapry kolem 60 až 70 cm. Jde o to že chytávám většinou kolem potopených stromu nebo křaků a občas potřebuju zapojit i trochu té síly. Nechci žádné teleskopy nebo kaprové děličky. Běžné match pruty co vlastním jsou pro tento způsob málo. Předem díky za nápady nebo tipy.
Autor diskuse: MethodCarp - Profil , 18.10.2012 plavaná - náčiní, doplňky

Calex - Profil | Ne 21.10.2012 8:35:52

MethodCarp - >> Zdar, chytám podobně, prut Greys Prodigy TX 13ft Specialist Float Rod. Naviják centrepin. Vlasec do 4,5kg. Jsem s ním spokojený. Tu velikost co chytáš, to už není ani na floata, to je pak velkej mazec, většinou se po záběru vracejí zpět. Mladej takhle chytal s Black starem od Vápna a kaprovým navijákem. Přes den v létě v největších teplech, byli kapři vždy v křoví. Našel jsem jednu fotku části prutu, v křoví používám co nejjednodušší montáž s brkem, které je jenom na jedné gumičce, aby to nebylo napevno.

Fishky - Profil | Po 22.10.2012 14:21:02

MethodCarp >> letos mám 99% vycházek odchytaných s 2 Ibs prutem a občas otočit na místě 50 či 70 cm kapra je celkem síla. Chytám kde se dá (nemám rád extrémy) ale na druhou stranu se občas nejde vyhnout tomu kontaktu s větví, kameny, zlomy dna... prostě kapr bojuje a to bezpečí zajíždění do marastu má v sobě. Zasekneš ho na 20 m - silon 0,30 pět metrů od větví - i násaďák dokáže být během sekundy až u větví a dělá ramena, že do nich vletí - ale nevletí, protože sedíš kousek od prutů a i když silon zapruží, prut se prohne a má na své straně ten moment překvapení, tak i tak nemá "sílu" ani tu potřebnou váhu, aby tam zahučel. Bohužel od 60cm už se to tak nějak láme, už to není "násaďák" a už si něco zažil, ví že mu jde o kejhák a dokáže prut ohnout na max. (píšu o dvoulibře, tah kolem 1,5-2 kg). Větší ryba už prut nedokáže "víc využít", víc ohnout nejde v téhle libráži - může udělat víc a delších výpadů, ale nedá se na ní "silněji" prutem tlačit - dá se jen podržet a čekat. Do 70 cm se dá ryba takhle vytáhnout, větší už je spíš na silnější prut a větší sílu při zdolávání.

vašpiv - Profil | Po 22.10.2012 19:48:51

Gratuluji k novému proutku.. Přední brzda je jistota, velcí kapři dají brzdě zabrat a ta zadní je náchylnější. Jestli by ale nestála za úvahu bojová brzda, rychlejší reakce na chování ryby (zastavit ji rychleji před překážkou, povolit pokud se rozhodne u břehu zlobit)

MethodCarp - Profil | Po 22.10.2012 14:05:23

Fishky >> No máš pravdu po menší úvaze jsem zvolil prut Fox Stalker Float 12ft/1.5lb. Ono se může zdát že je to málo ale po přečtení recenze si myslim že to bude to pravé ořechové :) Co ty myslíš?

vašpiv - Profil | Ne 21.10.2012 19:45:05

Proč se zbavovat předností plavačkového prutu, lepšího zážitku ze zdolávání, i za cenu občasné výhry ryby? Myslím, že float prut by měl zvládnout i tvrdší zacházení. Z feedru mám zkušenost s Beastmaster medium a ten vydržel dost. Beastmaster float 3,9m by mohl být tím pravým.

VAlos - Profil | Pá 19.10.2012 12:05:13

MethodCarp >> Mám toledo ve 390 větší ryby jsem s ním tahal - není to špatná volba:-)

Ricci - Profil | Pá 19.10.2012 10:27:13

MethodCarp >> možná k tomu nemám jako plavačkář úplně správný přístup, ale časem jsem se naučil, že tam kde je potřeba síla, je potřeba přitvrdit i v náčiní. Póza toho, že jsem pure plavačkář jde stranou a je mnohdy kontraproduktivní. Riskovat utrženou rybu, která se pověsí za zbytek vlasce v kmenu stromu a uhyne mi za tu pózu nestojí. Takže pro podobné situace používám buď kaprovou děličku, případně tvrdý federový prut s dostatečnou silovou rezervou, odpovídajícím vlascem a zbytkem udice. Dobrým řešením by mohly být lehké kaprové děličky Daiwa, které používá Martin M. Na zkušenosti se zeptej přímo jeho.

Pavouk‌ - Profil | Pá 19.10.2012 10:08:22

MethodCarp >> to Milo gold jsem zakoupil, je na vetsi ryby ale prostě to není prut na tahání ryb +5kg, vytáhnout jdou ale ne primárně.

Woohooo - Profil | Čt 18.10.2012 17:40:09

MethodCarp - >> Ahoj! Minulej rok sem mel tuhle deabtu s kluky od Mivardi na vystave pre sem potreboval presne to co ty ... do puntiku ... a vlastne sme se dobrali toho sameho co pise Pavouk ... pokud chces chytat vetsi ryby v prekazkach ja osobne bych volil pokud chces riskovat a zaroven mit "jemny vercajk" nejakou neznou kaprovou delicku s kerou vetsinu ryb vytahnes s dobrym vlascem ... pro extremni rybu asi tuzsi prut a pletenku nebo nevim :) ... mam jeden z nejtvrdsich matdch prutu od Mivardi co meli na te vystave a kapri se s nim chytaj skvele ale na to co ty mas na mysli je to proste malo ...