Patří duhák do potoka?

Dobrý den,
tak jsem dneska na svém oblíbeném potoce o šířce 1,5m odchytil pěkně vybarveného duháka. A naštvalo mě to. Pod Nechranicema nebo na přehradách mi nevadí, není to klasická "pstruhovka". Proč je ale někdo cpe do potoka, kde se daří dobře potočákovi ? Proč mu má tahle americká potvora zabírat jeho tůňku ? Kdyby radši ty místní "správci" odlovili okouny a tloušťáky, tak udělají více užitku... hlavně, že když jim chce člověk pomoct, tak jim nestojí ani za pozdrav, natož o spolupráci. A přitom siveni v některých kyselejších rašelinových potocích mi přijdou fajn, ale ten duhák mě fakt namíchnul. Vídíte to taky někdo podobně ?
Autor diskuse: wop - Profil , 30.8.2012 muškaření - druhy ryb, rekordy

Rybovrah 1 - Profil | Pá 31.8.2012 0:54:28

wop >> A tohle jako patří kam? Podotýkám že to není ryba z nějaký "kyselý komerce".

vanuz - Profil | Po 3.9.2012 21:58:48

duhak v potoku vam vadi, ale argentinske stejky by ste zrali, co?

u.x.a. - Profil | Pá 31.8.2012 20:53:22

nepatří tam patří do nějaké velké přehrady.

Kozič origin - Profil | Pá 31.8.2012 9:42:11

wop - >> Já ti nevím. Ten duhák prostě patří všude. I kapr patří všude. Lidi to tak chcou a je to tak dobře. Lidi ví nejlíp, jak to má být. I tobě se třeba nelíbí okouni a tloušťáci, ale přitom jsou v tom potůčku zcela přirozeně a nikdo je tam necpe.
Prostě tak. Mě třeba těší, že tě namíchnul ten duhák aspoň na potoku. Co mě netěší, a to je daleko horší, jsou zástupy lidí, kteří chtějí prostě chytat a nezajímají je nějaké souvislosti. Pro ně je rybařina o tom, že musí být nějaká díra v zemi naplněná vodou a v ní ryby a hurá, můžem chytat.
Je to tedy složité.
Kdyby se nesadilo, zůstali by u lovu opravdu jen jedinci, co se snaží najít souvislosti a pochopit přírodu.
Dokud je to ale tak, jak je, tak prostě duhák patří nejen do toho potůčku. Prostě bez něj by to nešlo. Já ho tam nechci, ale když si bez něj představím ty zklamané tváře těch mas mentálně zaostalejších, tak je mi smutno. Prostě postiženým se musí pomáhat a svazy se toho chopily za správný konec. Rozsvěcují tváře a činí radost.

Tukan - Profil | Pá 31.8.2012 8:28:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kvůli jednomu prašivýmu PD v nějakým čůrku taková debata?
I Mrknato si vyšlápl. Hmmmm.
Pokud bych já měl "svůj " potok a v něm našel PDečko, tak ho klepnu a sežeru a hotovo...a pro další si budu chodit jako do ledničky, až tam nebude ani jeden a zůstanou tam zase jen ti "moji" milí potočáci obecňáci.......Pepa, Karel, Bedřich, Emil a Božka. S těma bych si pak chodil povídat.

jehla - Profil | Út 11.9.2012 22:16:51

Mates PB >> urostlá těla kaprů a duháků z Ohře potěší každého znalce...:-)))

AntonM - Profil | So 8.9.2012 10:22:18

Pokud může být v každé louži kapr tak nechápu proč by tady nemohl být duhák.

Je to naprosto stejný případ ovšem kapr nikomu nevadí.

Proč ?

medvěd - Profil | Pá 31.8.2012 20:47:54

ZN >> ještě mi upekla tohle

Drozďák - Profil | Pá 31.8.2012 9:45:07

vaga >> podívej, s nasazením duháků chodí k vodě pseudorybáři, kteří mimo tato období danou vodu nenavštíví, jak je sezona dlouhá. Loví, dokud je co žrát. Takových je nadpoloviční většina v každé organizaci a vsadím cokoliv, že i u vás.
Profil těchto jedinců je jasný, klepnou co skončí na háčku a má alespoň přibližně míru. Takže sazením duháků se jenom zvětšuje rybářský tlak na daný úsek vody a s duhákem to odserou i ti ostatní.
Takže chránit potočáky vysazováním duháků je nemlich to samé, jako hasit požár olejem.

Jestli chceš přirozenou obsádku opravdu chránit, tak na menších revírech nevysazovat nic v lovné míře, aby se tahle svoloč odjebala do prdele a u vody byl klid. Pro ryby.

malamut - Profil | Čt 30.8.2012 23:54:22

wop >> to, že je někde málo potočáků, není vina okounů nebo tloušťů, oni jen dokážou zaujmout místo v toku změněném činností člověka natolik, že se potočákovi stal nevhodný.

Drozďák - Profil | Čt 30.8.2012 22:32:24

Jarda Š. >> Tím se dostáváme k jádru pudla, kterým je generální zpíčenina jménem výtěžnost. Dál to rozvádět nebudu.

Chléb a hry...

Mates PB - Profil | Út 11.9.2012 21:33:40

mlíčnák >> pche

PYTLAKS - Profil | So 8.9.2012 10:08:30

nepatří,ale sadí se ve velkém,je to pro funkcionáře pohodlnější a levnější navíc se rybářům dvakrát za sezónu nasadí a zavře se jim huba,tak to funguje u nás,v krásnéh horském zregulovaném potoku se 14 dní poflakujou duháci než se vychytají a pak je potok prázdný,zůstane v něm jenom pár hladových malých potočáků,nadruhou stranu duhák za to nemůže,je to jen o nás a naší pohodlnosti,hamižnosti

Mrknato - Profil | So 1.9.2012 8:23:54

mlíčnák >> Ono by bylo také zajímavé, aby nám zastánci "druhové čistoty" a známí světoběžníci prozradili, kde všude v Evropě duháky, siveny a průmyslové potočáky (Kolowrat,Ital) vysazují. Navíc ve spoustě států té "lepší" Evropy to nebude záležitost ochrany státem, ale věcí majitele a toho bych se obával i u nás, resp. mohli by nám říci, kde je zákaz jejich vysazování. Stačí se podívat, jak mocně změnil svaz (ČRS) looobingem zákon 99/2004 a jak MZe cupuje svoji vyhlášku neopodstatněným povolováním lovu 24hod, lovu pod ledem a zcela jinak se chová a měří normálnímu rybáři ve srovnání se závodníkem.

Tady je citace ze zákona o rybářství, co je to ryba nepůvodní:
"s) nepůvodní rybou a nepůvodním vodním organizmem geograficky nepůvodní nebo geneticky nevhodná anebo neprověřená populace ryb a vodních organizmů, vyskytující se na území jednotlivého rybářského revíru v České republice méně než 3 po sobě následující generační populace,"

Tři po sobě jdoucí populace bych odhadl na cca období devíti let. To na většině revírů duhák a někde i siven splňují. V úlovcích se vyskytují a jak se v revírech objevili, nikdo řešit nebude.

Když může MZe občůrávat ten samý zákon s povolením lovu 24, že uživatel podá žádost :
"b) uděluje výjimky z doby hájení ryb, nejmenší lovné délky, denní doby lovu a rybolovných metod
na revírech, kde je prvoinstančním orgánem, a též v případě, že žádost bude vztažena na revíry naúzemí více správních celků."
Čímž de fakto se každý revír může vysmeknout omezeným kompetencím místně píslušného RO.

To, že někteří vyráží do boje za lepší, kapitalistické zítřky s vlajkou echt pstruha je přirozené, když se nepodařilo revíry rozkrást, tedy zprivatizovat a ani rozložit diverzanty zevnitř MO, viď Drozďáku. Vše je otázka peněz. Co vím, tak průmyslová ryba vydrží po vysazení i do příštího roku. Fakt je, že 90% se vypráší do tří týdnů. Na zahájení chytám duháky i siveny (duháci jsou v lepší kondici) ještě před vysazováním druhý rok. To, že se po nějakém čase přestanou lovit, neznamená, že se vychytali, ale že se částečně adaptovali a rozjeli z hejna.

LSD - Profil | Pá 31.8.2012 21:09:06

Jo, a s duhošem se docela dobře spolupracuje
neodmlouvá, nereptá, .............

LSD - Profil | Pá 31.8.2012 20:47:00

Jako ale, fakt tam nepatřej

LSD - Profil | Pá 31.8.2012 19:54:45

Jo duhák?

z potoka ven a sežrat !!!!!!!!!!!!

Tukan - Profil | Pá 31.8.2012 15:29:38

Pro Mrknato:

Mohl bys prosímtě přestat diskutovat? Jdi radši na ryby, teď určitě nesbírají, tak se můžeš realizovat u vody než vyschne

jelen10 - Profil | Pá 31.8.2012 11:22:35

Duhák do našich malých toků, kde se daří potočákovi ,objektivně nepatří. Otázkou podle mě je, kde najít potok, kde se potočákovi daří - nevím co si pod tím slovem představit. Vhodný charakter toku, odpovídající kvalita vody, vhodné stabilní klimatické podmínky, malý rybářský tlak? Při současném stavu jsou debaty o „přirozené obsádce“ a „původních druzích“ něčím mezi mlácením prázdné slámy a rétorickým tréninkem amatérských environmentalistů. Buďme rádi za duháky.

Drozďák - Profil | Pá 31.8.2012 10:11:42

vaga >> kecy....

Kdybys napsal, že stojíte i o prachy těhle vohnoutů a potřebujete je k žití, tudíž jim musíte lézt do zadku, sice bych s tím postojem nesouhlasil, ale ocenil bych rovinu a komentář k věci. Do jisté míry bych ho i chápal.

S tímhle na mě nechoď. Samozřejmě že ji máš. Můžeš je odjebat domů k televizi. Stačí je přestat vykrmovat. Např. a krom jiného.
Víc nemám co dodat.

mirmen - Profil | Pá 31.8.2012 1:09:09

wop >> no, zmiňuješ .. "kdyby radši odlovili okouny a tloušťáky, tak udělají více užitku " . proč by je ale měli odlovovat z prostředí, kam už miliony let patří? Vím, že je leckdo zabíjí jen proto, aby nekonkurovali potočákovi, ale celé je to nesmysl. Vždyť volavky, ledňáčci a další rybožrouti budou mít při nepřítomnosti "plevele" na mušce jen pstruha.

V rybářském věstníku někdy z r. 1947 je publikován článek o obsahu žaludku velkých pstruhů, nad 1 kg hmotnosti . převažuje tloušť, hrouzek do 10 cm, následuje menší pstruh.

Rybovrah 1 - Profil | Čt 30.8.2012 23:52:01

Duhák ani siven vůbec do vody nepatří, ani do nějakého kyselého potoka. Vždy a jenom na pánvičku(pokud je nějaký obvzlášť vykrmený) tak na malý pekáček. Nejlépe vypadá např. v mandlové krustičce s bylinkovým máslíčkem.

šumava - Profil | Čt 13.9.2012 7:53:17

na řece kde je několik pstruhařství se může mnohdy zdát, že existuje přirozený výtěr, mnoho ryb uniká z chovu a pak se chytají duháčci od ročka dál. Na jednu takovou řeku občas jezdím a místní se mnohokrát dušovali jak se tm duhoni třou. Když na dva roky omezili či snad úplně stopli jejich chov (veterinární problémy), do roka byl duhák neznámou rybou.
Je pravda že se ve starší literatuře psalo o zdomácnění Pd na některých řekách zvláště VČ (Smědá, Metuje a hlavně Loučná) já to tam tak neznám, ale skoro mám dojem že tento údaj zmińovaný poprvé snad Tejčkou na Loučné možná Vackem se stále přebírá dál a to bez řádného ověření. On taky ten duhák z prvního dovozu byla dost jiná ryba než to co známe dnes.
Argumentovat že duhák vydržel několik generací v řekách a tak je ,náš, je dost zcestné, když budu pravidelně a intenzivně vysazovat do přírody třeba klokana, taky tu bude mnoho desítek let, ale původním druhem se nestane.
Jinak duhák má i ve volných vodách opodstatnění, ale tam, kam byl původně určen - zhodnotit rybářsky pásma řek které už teplotou a jinými faktory nejsou vhodné pro Po a přitom charakterem - nevelká hloubka, proudy ap. mají jenom velmi omezený výskyt cených druhů ryb (z rybářsko sportovního hlediska) Pomíjím intenzivní chov na konzum, kde je jeho role jasná.

Salmo1 - Profil | Út 11.9.2012 23:47:31

u.x.a. >> Asi se budeš divit, nebo netuším co budeš dělat, ale níže popsané si píše.Trochu jinak se to čte, ale já si to dokážu přečíst každý rok na hnízdištích kormoránů.V hnízdech to máš každý rok napsané černé na bílém.

Salmo1 - Profil | Út 11.9.2012 23:29:02

rover >> Člověk pochopitelně ovlivňuje i Kormorány, rybníky, chovy a celkově akvakulturou.Dokonce si Kormorán přiletí přednostně dožrat i ty vysazence a vždy budou na jeho jídelníčku v první linii.Myslím, že jsem napsal názor dostatečně pochopitelně a rýpat se v hovnech nehodlám, na to jsou zde lepší machři.

rover - Profil | Út 11.9.2012 23:19:34

Salmo1 >> Asi tak, nicméně života schopnost této obsádky zase ovlivňuje člověk, ...že by začarovaný kruh ?
Pro případ mýlky, Kormorán není člověk ...

Dawemaster - Profil | Út 11.9.2012 22:21:55

Mates PB >> Zkus lína nafiletovat a přes noc ho nech naloženýho v citronové štávě (z citronů,nikoliv citronku...). Druhý den nebude po kostech ani památky....

Dawemaster - Profil | Út 11.9.2012 22:17:16

u.x.a. >> To je pravda,pstruh mi taky nějak nešmakuje,má takové moc jemné měkké maso mi přijde...lipana jsem na vlastní oči ještě ani neviděl,takže o tom ani nemluvím.. :D

šmudla007 - Profil | Út 11.9.2012 19:21:46

mlíčnák >> Ale myslím to vážně. Nebo ty znáš revíry kde se daný čtiři druhy samovolně rozmnožují (prokázaný roček dvouroček ze samovýtěru)? Ty druhy ryb kerý sem vyjmenoval se normálně a běžně vytřou sami od sebe aniž by jim musel člověk pomáhat. Revíry kde se rozmnožuje lín kapr duhák můžeš asi spočítat na jedné ruce ..v ČR teda.
Pokud se některý druh vysazuje tak jenom jako přilepšení stavu populace(nevyvážený odlov apod). "Plevel" je v tomto případě označení ryby co se sama rozmnožuje, "ušlechtilé ryby" se musí nasypat aspoň dvouročci aby něco dorostlo(zahradnický příměr k předpěstované přísadě- rajčata a spol co by u nás normálně nerostli). Sis snad všimnul že ouklejí hrouzkem ploticí cejnem se nezarybňuje a ve vodě furt sou ne?
Duháka kapra amura přestaneš vysazovat a během pár generací budou vychytáni do posledního kusu a lokálně vymřou.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Ne 9.9.2012 9:44:58

Duhák je kámoš. Kde není duhák, tam je smutno.

xmac - Profil | So 8.9.2012 17:33:33

Já chytím rád duháka hlavně na podzim při lipanech. Už má ploutve, barvu, umí sbírat a krásně bojuje. A taky ho už na podzim vrátím, když přečkal celý rok...

gabo24 - Profil | So 8.9.2012 12:40:44

S mojho pohladu a je to len môj subjektívny názor,dúhaka treba brat ako športovu rybu.Nemala by byť vysádzaná do revírov kde je dominatnou rybou trebárs potočák a lipeň.Skôr si myslím že dúhák je ryba na spestrenie nepstruhových revírov kde by sa mala vysádzať len v obmedzenom množstve.Je to domestikovaná ryba ktorá bola určená skôr na tanier ako na osídlovanie evrópskych vôd a preto dúhaka beriem len ako spestrenie rybačky kde neberiem ohľad na pravidlo chyť a pusť.

kakr - Profil | So 8.9.2012 10:41:21

To je diskuze jako o třídním nepříteli.

Dovolím si upozornit, že více jak před 100 roky, přesně v roce 1904 bylo na 45 líhních v Čechách na Moravě a ve Slezsku 9 612 000 jiker pstruha duhového.
Tedy blahé paměti za císaře pána Franz Josefa.
Císař pán byl pedant, měl vše pěkně podchyceno i bez počítačů a internetu:-))

Ale duháka asi do potoků moc nedávali, spíše jej dodávali do hotelů a hospod. Na sežrání.

AntonM - Profil | So 8.9.2012 10:37:13

PYTLAKS >>

Kapr je původní ryba ??

To snad nemůžeš myslet vážně.

Ledaže by byla původně nepůvodní která nemněla původně způvodnět ale nakonec způvodněla .

Tak tomu bych rozuměl. To jo.

Dawemaster - Profil | So 8.9.2012 10:30:11

AntonM >> Pravda.Kapry se taky nikdo nesnaží vytlačit ačkoliv to je u nás nepůvodní druh a byl k nám zavlečen a uměle vysazen a díky němu jsou u nás původní druhy ryb jako je například lín,pomalu vzácností.... tohle nikomu nevadí ale z duháků se může každý pominout :D. Však oni si lidi časem zvyknou,stejně jako na kapra a potočáka jednou budou brát jako příjemné zpestření úlovku stejně tak,jako když se mezi miliony kapry podaří chytit jeden lín.....

seko - Profil | So 8.9.2012 3:16:11

Mates PB >> Potocaky nad 50 to uz sa neda ani jest.Velke potocaky v USA nikto neje,Akurat Poliaci ale ti zezeru aj kapra.

rover - Profil | Pá 31.8.2012 23:29:47

MilošK >> Zdání může klamat, ...lépe je vědět.

Bosanac - Profil | Pá 31.8.2012 22:34:01

retrívr >> Aha , nekdy je je treba dat i pomlcku do prispevku .

medvěd - Profil | Pá 31.8.2012 22:30:18

retrívr >> bylo včera 22,16 hod

rover - Profil | Pá 31.8.2012 21:34:44

u.x.a. >> Ten potok bez ryb s Duhákem je v dnešní době ještě přijatelná záležitost, ...za naše chechtáky. Je to "těžký" paradox ...

LudvaBrno - Profil | Pá 31.8.2012 21:25:19

Mimochodem, ti tloušti a okouni mají na ten potok stejné právo jako potočáci. Jsou taky místní. Jinak s duhákama souhlasím, neměli by se do menších potoků dávat.

mlíčnák - Profil | Pá 31.8.2012 21:02:24

PD se dá vy škarohlídi :-)

LSD - Profil | Pá 31.8.2012 20:49:55

a musí z kola ven !!!

LSD - Profil | Pá 31.8.2012 20:42:32

ale těm duhákům se v tom potůčku docela daří

medvěd - Profil | Pá 31.8.2012 20:04:24

LSD >> to nebyl duhák

LSD - Profil | Pá 31.8.2012 19:57:28

a karboše z něho, mňňňam

medvěd - Profil | Pá 31.8.2012 19:56:03

LSD >>

medvěd - Profil | Pá 31.8.2012 19:33:32

Mrknato >> ale krásně jsi to napsal.Takže z článků a v hospodě.Já takhle procestoval svět a přilehlé galaxie

šumava - Profil | Pá 31.8.2012 19:21:21

duhák do potoka rozhodně patří a mělo by jich tam být co nejvíce. Záleží ovšem kde ten potok je, respektive kam teče. Mně absolutně v potoce nevadí.
P.S. zapomněl jsem dodat že mluvím o potocích co tečou třeba v Idahu či Kalifornii. Na Šumavě to působí trochu nepatřičně.

Drozďák - Profil | Pá 31.8.2012 11:40:47

jelen10 >> nesouhlasím ani s jednou větou. Takových vod, kde by potočák prosperoval není úplně málo. Naopak je jich celkem dost. Jen by se do nich neustále neměl někdo srát, například sazením duháka. Poslední dvě věty nebudu komentovat vůbec. Přístup ve stylu "buďme rádi za duháky" znamená potočáka s lipanem na červeném seznamu než bys řekl švec.

Duhák není můj nepřítel, naopak. Ale vysazovat velmi, velmi rozvážně.

strejka - Profil | Pá 31.8.2012 11:31:27

Mě na tom nejvíc štve to: Když hovno, tak pro všechny. Jestliže většina, i kdyby 90 %, chce duháky a kapry, OK, ať si má 90 % revírů pro kapry a duháky, asi to tak je správně. Ale proč má mít hezky pěkně demokraticky nárok na zničení 100 % revírů, to nikdy nepochopím...

Drozďák - Profil | Pá 31.8.2012 11:08:23

Papíry nejsou a nebyly posvátná kráva. Nikde a ničeho. Že mám na něco glejt ještě neznamená, že jsem způsobilý.
Dřív se dělaly zkoušky, ano. Taky se chodilo do rybářských kroužků, člověk si budoval od mládí nějaký vztah k rybařině, anebo ještě lépe ho formovali jiní (musí to ale být na výši, ne že povedou mládež nějací fuocové a podobní sráči), zkrátka vypracovat se, vybudovat si, trpělivě čekat a zasloužit si znamená taky se podle toho chovat a vážit si.
Dneska je to pro všechny a v podstatě zadara. Pak ten materiál podle toho vypadá.

Proto stále říkám - rozjebat to.
Nejde o to zničit systém. Jde o to změnit přístup, podmínky a tím i myšlení. Bez toho se nelze pohnout a nelze se pohnout bez demonopolizace.

rarach - Profil | Pá 31.8.2012 10:57:01

Co dokáže jeden duhák v potoce....neumím si představit, kdyby chytil wop třeba tři???

kakr - Profil | Pá 31.8.2012 8:42:05

Pár poznámek.
Kolega Drozďák použil zastaralý výraz, který platil za bolševiků - výtěžnost.
Dnes v moderní době je nahrazen kouzelným slůvkem - výlovek.

Zda duhák může být revíru nasazen, či ne nerozhoduje ani výbor, ani hospodář. Každý revír má stanoven zarybňovací plán který určuje jaké druhy a v jakých velikostech se nasazují. Existují přepočítávací koeficienty, podle nich lze nahradit například Po2 zvýšeným počtem kusů Po1. O vhodnosti či nevhodnosti nediskutuji, jen uvádím co umožňuje vyhláška.

Dnes a troufnu si to říci s plnou zodpovědností si nikdo nedovolí do revíru nasadit rybí druh, který není uveden v zarybňováku.
Pokud není šílenec.
Ovšem i šílenci tvoří určitou část populace.......

Mrknato - Profil | Pá 31.8.2012 7:51:25

Salmo1 >> Jen malý dotaz. Jak hospodář zajistí fungující přírodu? Myslím, že hodně přeceňuješ ideály. Stejně jako jedna vlaštovička, ani celé hejno jaro nedělá. Ústup potočáků a lipanů nezapřičinil duhák, ani siven. Na Loučné trvala symbioza potočáků, lipanů i duháků dlouhá desetiletí, víc jak sto let, tak do roku cca1992. Posledních cca 15-20 let je to ale úplně stejné, jako na jiných revírech, kde uvědomělí rybáři, kterým hojně podkuřují pro změnu různá "muškařská fóra, kluby", se začínají vymezovat a hledají nepřítele tam kde není. No a tam, kde je, ho nevidí.

S&F - pescador - Profil | Pá 31.8.2012 7:48:36

Mrknato >> Blud samozřejmě nikdy neodhalí ten, kdo jej dosud sám sdílí.
Sigmund Freud

wop - Profil | Pá 31.8.2012 0:11:11

Rybovrah 1 >>
no já chodím na siveny na Flájskou přehradu a myslím, že tam patří.... dokonce se tam i v omezené míře třou. Do pstruhovky pod přehradou se nedostanou (snad) a v rašelinovejch potocích nahoře mi nevadí, alespoň je tam život.... a na suchou si je rád zachytám. Dole v potoce by mě štvali, ale nahoře, kde se pstruhovi nedaří ať klidně jsou

mirmen - Profil | Čt 30.8.2012 23:58:25

wop - >> no jo, jenomže právě tebou zmínění " okouni a tloušťáci" do té vody patří ( určitě už nějaký ten milion let ) , společně s dalšími . To jenom člověk vymyslel šuplík jménem PSTRUHOVÁ voda a označil kulinářsky nezajímavé ryby za plevel.
Ten duhoň by tam ale být nemusel, maso se dá vysadit i na rybník.

LaMa1 - Profil | Čt 30.8.2012 23:29:36

Ja trebas duhaka letos vubec nechytil...samej potocak, lipan, tloust, proudnik... nejednou jsem videl u vody jak tam meri rybu na brehu dost dlouho a snazi se ji namerit 25cm ... obcas ji hodi zpatky do vody protoze vi ze at se snazi jak se snazi tak 25cm ji nenameri a ryba pak plave brichem vzuru proudem obcas ji rovnou zabije... radci at ve vode plave sem tam duhak a takovi lidi si od vody odesou duhaka ktery je k tomu predurcen stejne jako kdyz do vody nasypou kapry a u vody to vypada jako na zavodech nez aby takovi lidi mordovali potocaky... pstruhove vody jsou plne tloustu a myslim ze ti nadelaji ve vode vetsi skodu nez kdyz obcas narazite na duhaka... a takovy vetsi duhak ktery je ve vode uz dost dlouho je dobrym souperem a svym soubejem alespon me vzdy potesi ...

malamut - Profil | Čt 30.8.2012 22:55:29

Drozďák >> dobrý, už jsem to našel, jsi neskutečně sečtělý a umíš to prodat, i já kolikrát v úžasu zírám.

afjee - Profil | Čt 30.8.2012 22:53:10

Duhák patří na pánvičku.

Jovánek - Profil | Čt 30.8.2012 22:50:03

wop - >> Duhák patří do Emeriky.

hovadoz - Profil | Čt 30.8.2012 22:39:49

Do malýho potoka ne, do řeky jo.

Antares - Profil | Čt 30.8.2012 22:39:34

Jednoznačně tam nepatří, chraňme si naši faunu a původní druhy ryb. No ale zkus to říct na ČRS.Zasrali jsme si vody rakem americkým a náš kamenáč pomalu vyhynul. Nasypat tam, ale něco musí.......

malamut - Profil | Čt 30.8.2012 22:39:06

wop - >> patří, do americkýho potoka bezesporu patří.

S&F - pescador - Profil | Čt 30.8.2012 22:23:30

wop - >> Kategoricky NE.

Drozďák - Profil | Čt 30.8.2012 22:20:04

wop - >> vidím to stejně. Na velkou řeku a nejlépe sekundárku - prosím. Tam ho mám i rád. Na menší a malé říčky, které svým charakterem vyhovují potočákovi a lipanovi nepatří.

retrívr - Profil | Čt 30.8.2012 22:16:21

wop - >> Nepatří.