Shimano Big Baitruner XTA LC + Medium + CI4...

Zdravím Vás přátelé rybáři.
Často se tu setkávám s otázky na tyto navijáky.Chěl bych zde založit diskuzi s návody na opravy těchto navijáků..Pár diskuzí tu sice máme,ale nejsou obsáhlé a nezaměřují se přímo na danou problematiku.Myslím že to bude užitečné pro všechny se podělit o informace a zkušenosti.
Návody na promazání,přihnutí pérka na cvrčka,rozebrání navijáků,jak využít přesně přiložené podložky pod cívku a veškeré úpravy,poruchy a nešvary těchto navijáků.
Sám tyto navijáky vlastním a rád se něco přiučím i dozvím.
Návody s fotky jsou velice vítány.Samozřejmě foto od vody v akci také super.
Všem děkuji.

Jaký vlasec používáte?

A) Shimano Tribal Carp 2%

B) Shimano Technium Line12%

C) Shimano Technium Tribal Line 2%

D) Sufix Tritanium Carp11%

E) Sufix Synergy Carp2%

F) Sufix Duo Core Carp3%

G) Awa - Shima Ion Power Camo Quattro 7%

H) Awa - Shima Ion Power Reflector26%

I) Mack-2 - C-MAX LINE 2%

J) jiné33%

Od 25.4.2014 hlasovalo 123 čtenářů.

kuBITCHek - Profil | Čt 8.5.2014 17:34:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bullteriér >> ..

kuBITCHek - Profil | Čt 8.5.2014 17:07:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bullteriér >> Tak se divam na ty navi a zjistil jsem, ze se mi povolily matice, ktere drzi rotor. Mozna to byla pricina toho zvuku...mel jsem si to zkontrolovat v ramci udrzby uz drive :-( a mam tam stejne jako ty 2 podlozky..

brčál - Profil | Út 6.5.2014 11:17:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

taky jsem si udělal radost a koupil je.tak jen pište,ať posbírám nějaké rozumy :)

kuBITCHek - Profil | Út 6.5.2014 10:37:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Letos jsem namotal od Carp spiritu Celt 2X v 0,31 mm a vyměnil jsem ho za Awa shimu ref.line 0,323 mm.....Ne, že bych s awou nebyl spokojený, ba naopak! Je to fakt držák, ale chtěl jsem na ten vlasec konečně vidět :-) zvláště pak večer!! Taky se přiznám, že mě zaujala ta originální barva(zatím ještě neokopírovaná)....Awa uvádí při průměru 0,323 mm nosnost 15,9 kg - krásné číslo :-) , ale nezkoušel jsem to teda změřit(pravda je, že se do něho dá fakt opřít) Oproti Celtu, který udává nosnost cca 7,6 kg a je pouze o 0,013 mm tenčí. Nějak mi ty čísla neseděly :-) , přitom cenově ty vlasce vychází skoro stejně! Když jsem ale poprvé osahal mezi prsty ten Celt, tak mi bylo hned jasné, jaký je to ze strany Awy poděl!! Škoda, že to nemám kde změřit! Vážně by mě zajímal skutečný průměr a nosnost v uzlu, čekal bych něco kolem 0,36 - 0,38 mm...Již tedy nemám důvod doporučovat značku, která chytá své zákazníky na nesmyslné údaje a polopravdy. Raději si zaházím o pár metrů dál s tenčím a přitom skoro stejně pevným vlascem....
Toť jsem se teda vybrečel nad šňůrama a jinak používám Big b.runner XTALC od května 2012, čili asi 2 roky a jsem s něma max spokojený...je ale pravda, že mi jeden někdy při smotávání vydává divné zvuky(jak budu u vody, zkusím nahrát krátké video a vložit...). Zkusil jsem vše promazat, rozdělal jsem i rolničky a vyčistil ložiska...zkrátka jsem nebyl schopný pořádně určit odkud se ten zvuk bere...Ale při pročítání této diskuze mě napadá ten chránič proti zapadnutí vlasce!! Škoda jen, že jsem ty podložky až moc důkladně schoval :-)) uvidím až zítra u vody a podám info....

Erva - Profil | Pá 25.4.2014 12:41:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bullteriér - Ta jedna podložka která tam byla už když jsi je koupil by tam měla být , protože pak ti bude dřít o cívku ta plastová obruba o cívku , která je za cívkou - brání padání vlasce pod cívku , možná to ani na první pohled nepoznáš , ale pokud zkoušíš z navijákem pomalu navíjet a budeš poslouchat , tak dochází k mírnému tření a pokud pak sundáš cívku a podíváš se na ty 3 nožičky které drží tu plastovou objímku , tak zhruba u prostřed budeš mít ty nožičky mírně pro dřeně , dělá to jen když cívka dojíždí do dolní úvrati , tedy k tělu navijáku .

agig - Profil | Pá 25.4.2014 6:51:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bullteriér - >> Ahoj mám xta lc mám je 5 měsíců tato otázka mi přijde dost zvláštní tyto navijáky jsou na trhu dost krátce aby jsme se zabývali otázkou oprav ;-) a servisu a co se týče podložek pod cívku nic jsem nepoužil neni to nutné návin je v pohodě i vše ostatní tak že asi tak ;-)