Rybářské brigády - služba místní organizaci

Rádi chodíte na rybářskou brigádu? Jaké máte zážitky, zkušenosti, nebo představy o plnění brigádnických povinností?
Autor diskuse: knik-licht - Profil , 27.1.2014 všeobecné - ostatní

Rybářské brigády - služba místní organizaci

A) Nechodím, protože nemusím ( Jsem důchodce, dítě, žena,invalidní ...)4%

B) Nechodím a raději platím.48%

C) Nechodím a platím. (protože je málo brigád, nebo se ani nedozvím, že se nějaká koná) 15%

D) Nejsem člen žádné MO.1%

E) Chodím pravidelně, protože nechci platit. 14%

F) Chodím pravidelně, a brigády mne baví.18%

Od 11.2.2014 hlasovalo 100 čtenářů.

Sven - Profil | So 15.3.2014 18:53:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> ahoj. S tou poslední kombinací se nedá nesouhlasit :-))
Právě dnes ráno, jsme na výlovu pěkně promokli a díky ledovému větru i promrzli.. Pikantní na tom je, že nikdo z nás brigády dělat nemusí anebo je už má desetkrát splněný...,Tedy za zaplať pánbůh a hospodářovo "dík kluci" .. :-)
No ale jak píšeš, jsme lety sehraná parta, každý ví co má dělat a nikdo tam zbytečně nepřekáží..

Richtworthcom-plex - Profil | So 1.2.2014 20:12:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Chlapi po úrazu zad jako rybařská brigada mi umožnili skladát ryb lístky..výkaz:)

fotojakes - Profil | So 1.2.2014 18:07:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

computerfish >> RMV je dle mého stejně jen důsledek nespokojenosti rybářů. Já osobně mám raději tyhle vody o které je opravdu pečováno, ale jak píšeš, na územní a CS rybolov to má negativní účinky. Na druhou stranu před sjednocením a CS rybolovem to fungovalo všechno jako RMV:-) Jinak volné vody, tedy řeky a přehrady by dle mého vůbec neměl mít možnost získat do užívání soukromník, nebo nějaký spolek (svaz), ale mělo by to zůstat státu, který by tam umožnil lovit na RL, samozřejmě za jinou cenu než dnes. Pokud zůstane v platnosti legislativa současné podoby, děsím se doby, kdy ve výběrovém řízení na nějaký úsek řeky vyhraje soukromník, nebo nějaká samostatná MO.

Obrtlik - Profil | So 1.2.2014 17:25:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar, Když se sejde par dobrych lidi, je sranda , a prace jde sama od ruky. Už několik let chodime z mojim brachou na vylov rybniku v Hati. A nenechal bych si to ujit ani za nic.

fotojakes - Profil | Pá 31.1.2014 22:05:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> to rok od roku menší zapojování lidí do práce v MO a především okolo revírů vede k tomu, co je příčinou mnoha nešvarů. Tím myslím vztah rybářů k vlastním vodám. Když rybáři nemají vztah k vlastním vodám, je jim povětšinou jedno co se tam děje, neřeší nepořádek a problémy tím jen narůstají. Já se dnes s partou kamarádů starám o rybníky, které vytvořili rybáři svýma rukama, jenže právě díky upouštění od brigád a ztrátě vztahu k vodám jeden z těch rybníků šest let neexistoval i přesto, že tam byl vyhlášen rybářský revír. Prošlo pár povodní, nikdo nepečoval o hráz a dopadlo to tak, že místo půlhektarového rybníku zůstala jen louže, co na jaře natekla a do léta vyschla. Dnes je z toho krásný rybník, který momentálně sice neslouží jako revír, ale používáme ho pro výrobu násadového lína pro vlastní revíry.

A majitele pozemků jako je stát, nebo obce? Ti vody ve svém majetku pronajmou tomu, kdo se o ně bude starat a je jim jedno jestli soukromé firmě, osobě, nebo spolku (svazu). Ty nájmy pro výkon rybářského práva jsou malé, ale jediné co majitele zajímá je to, aby se o pozemky nemusel starat a je mu fuk, kdo to zařídí.

Jovánek - Profil | Pá 31.1.2014 10:20:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Ty brigády zase. No tak je potřeba na RCHZ nějaká práce, ne? A peníze od lemplů, nebo od těch, co nemají čas zůstávají v MO. Ale tak máš zase nějaké náklady, kde se ty peníze využijou. Ono to je všechno blbě udělaný. Mně se třeba nelíbí to, že podle stanov, mají brigádnickou povinnost všichni stejnou, bez rozdílu pohlaví, žádná věková hranice. Vyjma dětí, mládeže a ZTP. Potom si každá VČS MO určí nějaká kritéria, odlišná od jiných MO. Pak se kvůli padesátikoruně za brigády nebo kvůli dvěma důchodcovským rokům členové stěhují z jedné MO do druhé. Mělo by to být podle mně stejné.

nofish - Profil | Čt 30.1.2014 22:34:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Já už se s tebou fakt dohadovat nechci. O chovu a ceně kila nemáš představu. Ono je totiž jednno, jestli to chová pepa z dlouhé lhoty, MO črs... a nebo soukromík co ho to živí. Rozhodující je ekonomická stránka věci. Zaseknul ses a netrvá to týden...
MO zbatné nejsou, podle mě. V nějaé podobě budou potřeba vždycky. Netvrdím že s desetilennými výbory a kdo ví čím, ale....
To, že nejde všechno z povolenek do ryb, se dá čekat. Pak je otázka, co ej třeba koupit a co ne. Ale to je o tom, že je lidi nehlídají a neuhlídají i kdyby chtěli.
Divil by ses. Ale jsou místa kde je diktováno množství, velikost a celková cena, co ti bude proplacena. Pokud se nepletu. A věř tomu, že takové ryby a v tom množství, to by nebylo dobré... A ten cenový rozdíl musí někdo zaplatit. Je jedno, jestli je to nakoupená ryba, nebo z chovu. Tak i tak má nějakou hodnotu.
Ve svazu, neuhlídáš nic. To si uvědom. V tomhle stavu, kdy členi jen nadávají a se*ou na všechno, nemáš šanci. A to není o MO... Udělej audit v ČRS, pak si pokecáme, pokud nebueš dřív odstraněn....
Svaz má jeden problém. Negeneruje zisk majiteli. A proto se některé věci řeší nelogicky (pro nás). Proto je prostor na experimenty s financemi. To si uvědom.

Fero123 - Profil | Čt 30.1.2014 20:21:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Už mi to moc nebaví,ale aby jsme se jednou nedivili. Pěněz můžeš mít kolik chceš když si za ně nemůžeš nic koupit.Tím nechci říkat,že je vše v lati.

computerfish - Profil | Čt 30.1.2014 19:59:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Náklady by přece měl hospodář vykázat, jsou to přece obyčejné kupecké počty. Ne, že to nejde je to jeho povinnost. Jinak zrušit ty chovné louže v MO je blbost. Když je opustí, tak už je nikdy nezískají zpět. Ale je blbost v nich chovat unudlané kapry, které je možné koupit na trhu. Kdyby měl svaz zájem, mohl u schopných MO a kde je to možné objednávat násadu, kterou nelze na trhu koupit. Otázkou je, jestli svaz vůbec má zájem takové ryby vysazovat a není pro něj výhodnější permanentně nasadit kapry. Bohužel svaz ty přebytky kaprů od nich odkoupí a ještě ze dobrou cenu, protože co by si MO s nimi asi počaly že?

Fero123 - Profil | Čt 30.1.2014 19:48:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Tak když to bude dělat každá MO ,bude za chvíli stát povolenka tak 5 000. a členství jak do golfového klubu. Můj názor.

Vodní kurka - Profil | Čt 30.1.2014 19:37:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar všem.Já na brigády chodím už několik let a jsem rád,že tam chodím.Poznal jsem několik lidí ze svazu a taky spoustu rybářů,které potkávám u vody.Začal jsem s krmením násadových ryb a k tomu jsme sekali a hrabali trávu okolo rybníka a jezdil jsem tam třeba jen na dvě hoďky.Po nějaké době jsem se dostal i na výlov a tam chodím s bráchou a je tam vždycky fajn.Můžu každému jen doporučit,ale nikomu to vnucovat nebudu.Pokud je na výběr ze dvou variant tak je každého věc jestli půjde na brigádu a nebo si ji zaplatí.Proto nemá podle mě cenu to moc rozvádět.

Pe-pig - Profil | St 29.1.2014 21:26:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

No, nějak jsem to nepročetl úplně celé, dost jsem přeskakoval. Každopádně jsem toho názoru, že pokud jsou brigády smysluplné (osobně chodím na pstruhové slovy a když je potřeba, i ve větším počtu hodin, než je požadovaný) půjde na ně každý rád. Blbostí je "nesmyslné" sbírání odpadků...to se dá dělat pořád a pořád je tam bordel, za to si však můžeme sami a brigády to nezmění. Když už si nějakého pstroužka v sezóně vezmu, aspoň si to trochu obhájím tím, že jiných několik set až tisíců, jsem pomáhal slovit a vysadit... toť můj názor. Vlastně mě baví být u vody a ne vždy u toho musím mít prut...

Sven - Profil | St 29.1.2014 19:33:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

computerfish >> stížnost na výboru svazu ? Co to je ? :-)
Stížnosti na výbor MO řeší vždy a pouze dozorčí komise MO.
Stanovy ČRS
§ 10
Dozorčí komise
1) Dozorčí komise je kontrolním orgánem místní organizace; zprávy o své činnosti předkládá členské schůzi. O výsledcích provedených kontrol informuje výbor místní organizace, v odůvodněných případech může navrhnout výboru místní organizace svolání mimořádné členské schůze.
2) Členové dozorčí komise volí ze svého středu předsedu.
3) Dozorčí komise kontroluje veškerou činnost a hospodaření místní organizace a jejich orgánů a komisí. Předseda dozorčí komise nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí výboru s hlasem poradním; komise může přizvat ke spolupráci odborníky.
4) Dozorčí komise je kárným orgánem prvního stupně

Pokud dozorčí komise MO neuspěje, obrátí se se stížností na:

§ 14
Územní dozorčí komise
1) Územní dozorčí komise je kontrolním orgánem územního svazu. O výsledcích své činnosti informuje výbor územního svazu; zprávu o výsledcích své činnosti předkládá územní konferenci.
2) Členové územní dozorčí komise volí ze svého středu předsedu.
3) Územní dozorčí komise kontroluje veškerou činnost a hospodaření územního svazu a jeho orgánů. Předseda územní dozorčí komise nebo jím pověřený člen má právo účastnit se všech schůzí výboru územního svazu a zasedání odborů a komisí s hlasem poradním a seznamuje výbor s výsledky provedených kontrol.
4) Na žádost výboru územního svazu, výboru nebo dozorčí komise místní organizace, provádí další kontrolní činnost v rámci působnosti územního svazu; komise může přizvat ke spolupráci odborníky. Dozorčí komise provádí kontrolu v místních organizacích ČRS i bez souhlasu těchto jednotek, jedná-li se o majetkové vztahy, jejichž účastníky jsou územní svaz a místní organizace.

Kulajda - Profil | St 29.1.2014 19:01:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím. U nás letos vymysleli, že zaplatíme všichni 600 kč do zálohy. Když brigádu (5 hod) odpracujem, tak se záloha přesouvá na další rok. Prý aby neměli problémy s vymáháním. Mně se to ale vůbec nelíbí. S brigádami jsem nikdy problémy neměl. Máme asi 400 členů x 600 to máme 240 000 kč v pokladně. Myslíte si že je to legální???

Sven - Profil | St 29.1.2014 18:43:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht >> ano máš pravdu. Mimo jiného jsem i několik let dělal brigadýra, takže vím, o čem píšeš. Lidi jsou čím dál línější a dala by z toho vyvodit i přímá úměra:
"čím mladší, tím línější" ...
No, není divu, když jsou neustále v televizi apod. masírováni, že kdo pracuje manuelně je socka, lopaťák atd. a práce je dnes málem sprosté slovo... ono se jim to v další generaci šeredně vymstí...
Jsou naštěstí i světlé vyjímky ale jsou to opravdu jen vyjímky. Zaplať bůh alespoň za ně...

Fero123 - Profil | St 29.1.2014 18:41:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Do důchodu mám ještě 9 let. Co chytám chodím na brigády a nestydím se za tuhle činost. Máme 10 hodin nebo 600. Myslím do 65 let. Ruce mám pořád stejné a občas i dobrý pocit. Nemůžu říci že by jsme se na brigádě nudili. Ani že důchodci plundrují čudly v revíru.Samé blbé kecy a mimo mísu.

Kreja - Profil | St 29.1.2014 17:12:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já na brigády nechodím protože musíme přes víkend držet v práci službu a jsem rád když mám volný víkend.Ale jinak brigádu jako třeba úklid kolem přehrady jsem schvaloval ale jinak jsem absolutně proti brigádám na chovných rybnících kde je jen kapr.Nikdo mi totiž nedokázal vyčíslit opravdové náklady a výslednou cenu za kilo kapra.Jenom když vezmu nájemné,násada,krmení,mechanizace a spousta brigádnických hodin 90kč/hod tak ten kapr musít vyjít dráž než v Tescu.Já tomu říkám předražená akvaristika.Jiné by to bylo v případě nedostatkových ryb jako jsou u nás dravci a lín.

šmudla007 - Profil | St 29.1.2014 11:49:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Brigády mi přijdou jako přežitek. V ceně povolenky má být zakalkulovaný režijní náklady na údržbu revíru. Svaz organizace má organizovat za členské poplatky.
Tak kurnik když roční chytání přijde na 2400 korun, tak má povolenka stát 2400Kč, a né. 1400 Povolenka(z toho se nakoupí ryby za 500Kč), členství 400+800brigády prachy někam do kanálu.
MO který nemá žádný revír o který se mají starat, peníze za brigády shrábnou a ryby ani peníze nikdo nikde nevidí ve vodě.. a pak soukromníček skoupí revír a ani není kde namočit háčky.

Včelaři taky dělají brigády na polích? Když zaplatím 2600Kč za to abych mohl chytat, tak chci aby za 600Kč byl zaplacenej nájem nebo splátky revíru a za 2000Kč vysazený ryby do vody. chcu vidět výsledky zarybňování a péče o revír... a ne čumět do prázdné vody půlu sezóny, pak tam nasypou kapříky který bych zaplatil z jedné povolenky klidně ze svýho kapesnýho .. a prej jací jsme pašáci.

tuzemak - Profil | St 29.1.2014 11:34:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

a taková to byla zajímavá diškuza.....

Lauri - Profil | St 29.1.2014 10:11:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> vždy je řešení, ale muselo by se chtít....
u nás je ještě totáč, jeden hází lopatou 4 lidi mu radí jak to dělat co nejlépe a dalších pět jsou někde mimo a baví se o jiných věcech

voz - Profil | St 29.1.2014 0:20:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

U nás je povinnost 12 hodin, nebo 12 x 100,- Kč. Navíc je povinná účast na výroční schůzi. Neúčast na výročce = 3 hodiny brigád navíc, nebo 3x100,-. takže kdo nemaká a nejde na výročku, tak zaplatí ročně 1500,- Kč.
Doporučil bych takové podmínky plošně všem organizacím.

LaV. - Profil | Út 28.1.2014 22:12:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jejejej ono by se našlo práce - stačí si přečíst všechny Vaše příspěvky a víte co je třeba udělat. Od úklidu přes označení revíru, vyčištění náletů, obrostů a jiných prvobytně pospolných činností sběračských.. až po odbornější práci s lovem generačních ryb, výtěry ( nebo odvozem ke kolegům kde mají líheň a za vytření a odchov do nejlépe krmeného plůdku jim nechat část produkce ) převoz generaček zpět a jejich vysazení do "hlavního" revíru a krmených pišišvorů do "malých" částí revírů či chovných struh až po popularizaci ( přednášku, výstavu fotek s diskuzí ??? ) nových metod vybavení či lovu ( bez protihrotu, K70 apod. ) a nebo aspoň správného způsobu chování u vody. Mějte se krásně a když již diskutujete tak prosím bez vzájemného osočování a slušně ... Zdraví Vás Ladislav Vacek

Mrknato - Profil | Út 28.1.2014 22:10:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nofish >> Kde to má výsledky a je to efektivní, tak ano, ale to jsem psal. No a záležitosti okolo chovu by se měly platit, jako si rybář platí povolenku. Pak by asi lépe chápal, jestli ryby chovat, protože to je svazové, nebo je kupovat u profíků a klidně i u profíků z MO.... Pak by většina pochopila, proč by bylo dobré sloučit brigády s cenou povolenky..... Pak by se ukázalo, jak levnou rybu svaz chová.

Bogi - Profil | Út 28.1.2014 21:37:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> Já chodím na brigády rád. U nás jsou pstruhaři co se starají o okolní potoky a ikdyž mám mimopstruhovku tak chodím s nima. Letos už jsem byl dokonce na dvou. Využili jsme že bylo teplo a slovili jsme na dvou potůčkách dvouročky a pustili do čerstvě opraveného potoka ze kterého jsme loni na jaře museli všechno slovit. Je to příjemně strávené sobotní dopoledne a ještě ušetřím. Je pravda, že spousta lidí mi řiká : "to si to raději zaplatím" ale já si to klidně odmakám. Ono kdyby u nás nestála hodina 60 kaček ale aspoň stovku, tak by bylo hnedle víc zájemců.

fotojakes - Profil | Út 28.1.2014 21:22:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

knik-licht - >> na brigády chodím rád, ta práce kolem vody a ryb mě baví a vlastně si tím kompenzuji to, že už se tím neživím. Také si při tom člověk pěkně pročistí hlavu, když hodně času prosedí u počítače. Jen se přiznám, že letos jsem si brigádu platil, ale to bylo z důvodu, že náš hospodář nechtěl na lovení nikoho jiného, než své "prověřené" kamarády a všechny, kteří mu něco vytýkají odstřihl od možnosti jít si brigádu odpracovat. Sice jsem odmakal několik dní na výlovech jedné ze sousední MO, ale tam to bylo jen o tom, že jsem pomohl lidem, které znám a mohl jsem si zase zalovit i když mi nikdo nikam žádnou hodinu nepočítal:-) Snad to bude tento rok lepší.

Sven - Profil | Út 28.1.2014 21:03:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> myslivci v lese neuklízejí bo na to mají lidi ...

Pstruh27 - Profil | Út 28.1.2014 20:59:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mlíčnák >> No - u nás sa za každú neodpracovanú hodinu platí 5 eur, čiže mňa by neodpracovanie brigád stálo 50. Bol som si ju odrobiť na rybníku - zbieranie odpadkov, úprava parkoviska. Nič až tak zmysluplné lebo ten problém je hlavne v rybároch - keby sa nechovli ako prasatá - nemuseli by sa zberať odpadky.
ALE - na 2 strane, kamarát bol zlovovať potok a chovných potokov tu máme ozaj dosť čiže treba na to aj nejakých brigádnikov, za pozornosť stojí vybudovanie mnohých splavov na chovných potokoch ale ozaj velký kus roboty sa urobil na odchovni lososovitých rýb - to fakt klobuk dole.
Takže pokiaľ sú brigády rozumne organizované a účastnia sa ich rozumní členovia tak zmysel určite majú.

mlíčnák - Profil | Út 28.1.2014 20:40:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Asi su pošuk ale pstruhové brigády mám rád . Vcelku fajn parta a ta procházka .

antony - Profil | Út 28.1.2014 19:57:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> já osobně bych z takové MO určitě odešel. Asi jsem stará škola, takže splněná brigáda+členská schůze jsou povinnost. Mysli si o mě co chceš

Červené karty: Mrknato, tuzemak