Přežili byste na pustém ostrově?

Umíte rozdělat oheň, ulovit rybu, zvěř, orientovat se?
Autor diskuse: Šámik - Profil , 10.9.2013 všeobecné - ostatní
Dále moderují: marmyš Profil + MAXXSKATER Profil

cocour - Profil | So 7.12.2013 22:41:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...naprosto lehce, kuchnu i položivou srnku když bude třeba.... vzhledem k mému vzdělání (VGJŽ Opava-dnes už skoro nikdo nezná) bych rozsekal zadní část těla i domorodcům....ale, chyběla by mi ženská....třeba moje oblíbená chroustinka, ale spokojil bych se i s manželkou :-) na bylinky i kompas kašlu....maso je základ života :-D a orientace na pustém ostrově je mi k hovnu když trefím do stanu :-p a sežeru cokoliv abych přežil :-)

Šámik - Profil | Ne 13.10.2013 23:35:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čekanka obecná – Cichorium intybus .Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání. Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Nezaměnitelnými vlastnostmi oplývají prakticky všechny její části. Kořen čekanky je nejvhodnější sbírat brzy na jaře či na podzim předtím, než dojde k přízemním mrazíkům. Po sběru by se měly z kořene pečlivě omýt nánosy půdy. Po očištění se kořen řeže na kousky dlouhé přibližně 15 cm, dále se uloží na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se suší při teplotě do 50 °C. Kořen čekanky může dorůstat až do délky 30 cm s průměrem až 15 mm. Z vývaru z nastrouhaného kořene čekanky se dají připravovat nápoje jakožto náhražka v dobách nedostatku kávy.Bachova terapie řadí čekanku mezi 38 vybraných rostlin údajně mimořádného léčebného účinku. Lék představuje nejčastěji vodní výluh z okvětních lístků ("květovou esenci") připravovaný v otevřené nádobě na slunci ("sluneční dynamizace"). Indikací jsou např. deprese a stesky starých zatrpklých dam.

Již staří perští mágové připravovali destilací čekankového kvasu léčebný a magický prostředek údajně zcela mimořádných účinků. Byl prokázán i antiparazitární účinek čekanky proti parazitickým hlísticím přežvýkavců.Látky obsažené ve šťávě z čekanky mají příznivý vliv na trávení, činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a krevního řečiště včetně srdce. Mimo vnitřního užití se dá použít i jako mast na ekzémy, opruzeniny či vředy, nebo jako oční kapky při očních zánětech, k čemuž se využívá pouze květ čekanky. Čekankovou mastí lze také zmírnit bolesti a otoky kloubů. Traduje se, že aplikace šťávy z čekankového kořene na pokožku hlavy podporuje růst vlasů.

MAXXSKATER - Profil | Čt 3.10.2013 22:24:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> Mě snad ne, svého času jsem běhal velmi dobře na úrovni nejrychlešího atleta v mém věku ve východních Čechách, ale ty doby jsou už pryč. Každopádně bych mu snad utekl, když už je v důchodu, jinak bych se obětoval tomu medvědovi raději já sám dobrovolně. :-)

marmyš - Profil | Čt 3.10.2013 18:00:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> pokud medvěd zaútočí,tak mu vraz ruku co nejvíc do huby ,uchop za ocas a obrať naruby--už si ani nevrzne:-)

Šámik - Profil | Ne 29.9.2013 0:12:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> Rabštejn nad Střelou

Šámik - Profil | So 28.9.2013 21:46:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MAXXSKATER >> Za to může Americká propaganda.Ať jim vypnou televize a chovají se jak lidi.Dají lidem hotový zprávy v tv,kde mohou nakukat co chtějí.A Amíci umějí propagovat asi nejlépe na světě.V 60.letech,když potřebovali prodat cigára,tak všude byly bilbordy,že moderní ženská musí kouřit,aby byla in.Čmoudili všechny. A 14 bylo falešně ve zprávách,že byla dobyta Basra.Používali bílý fosfor:. Bílý fosfor lze ve válce legálně používat k osvětlení, vytvoření kouřové clony nebo k zapálení budov, protože tento způsob použití mezinárodní smlouvy, zakazující používání chemikálií jako zbraní, povolují.Podle výcvikových manuálů americké armády je ovšem jeho používání proti lidem nelegální. Použití v obydlených oblastech bylo trvalým předmětem sporů. A v Iráku na balkoně kamery jak v holivůdu. Podívej se na prezidenty od Regana-Vietnam ,Bush měl dokonce-Irák a Afgánistán. Všichni mají nějakou válku.

Šámik - Profil | So 28.9.2013 18:54:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jinan dvoulaločný (výluh, list)
Ginkgo giloba
ginko, gin-nan
Rozšiřuje kapiláry v periferním cévním řečišti a zlepšuje průtokové vlastnosti krve.Má antioxidační účinky, prokrvuje i ty nejmenší žilky a tím přináší kyslík a glukózu=lepší prokrvení mozku, zlepšení koncentrace a schopnost lépe si zapamatovat.Zpomaluje stárnutí organizmu.Užívá se při rekonvalescenci u osob po mozkové mrtvici.při hluchotě způsobené nedostatečným průtokem krve ke sluchovým nervům, při chronickém pískání v uších i při chronické závrati. Podle jiné studie z roku 2008 je však zcela neúčinný proti Alzheimerově chorobě, kterou měl údajně mírnit.Jinan dvoulaločný se objevil v knize Jaroslava Foglara Stínadla se bouří, kde jedna ze skupin Vontů zvaná Uctívači ginga užívá listy ginga jako odznak příslušnosti.

jaka - Profil | So 28.9.2013 10:13:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S šéfkuchařem Zoidem v pohodě :-)

JaLi - Profil | Út 24.9.2013 6:27:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> Stačí se rozhlédnout na loukách na krajích lesů a podobně. Je to u nás hodně rozšířená kytka. A co třeba taková klasika jako Podběl lékařský : má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se při zánětech horních cest dýchacích k lepšímu odkašlávání a k potlačení zánětů. Užívá se v nálevu, samotný nebo v čajových směsích. Čerstvé lístky z odvaru se přikládají na spáleniny, oteklé a bolavé klouby a na špatně hojící se vředy. Má mírný močopudný a antiastmaický účinek. Lidové léčitelství doporučuje obklady z jeho výluhu na záněty žil a obtížně se hojící rány. Sbírá se květ a list. Žluté květy se sbírají v březnu a v dubnu. Zdravé a nepoškozené listy se sbírají od května do června.

Fidisak - Profil | Po 23.9.2013 23:25:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vyhrabání jsem zatím nenašel, ale hned na začátku tu je jak pije vodu z vlhkého písku a na konci z velblouda....


Fidisak - Profil | Po 23.9.2013 23:04:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moc fajn jsou díly od Beara Gryllse. Přežívá na poušti, v horách, ostrovech, všude. Jsou tam docela zajímavý věci, jak třeba získat vodu v poušti, nebo jak rozdělat oheň z baterie mobilu.

Tento borec zkusil fakt všechno.

JaLi - Profil | Po 23.9.2013 13:42:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> A co třeba taková Pupava bezlodyžná. ÚČINNÉ LÁTKY A PŮSOBENÍ: Obsahuje silici (1,25%) s hlavní složkou karlinaoxidem s antibakteriálním účinkem a karlinenem, dále třísloviny, pryskyřici a 18-20% inulinu. Konzumuje se po odstranění nažek a listů. Jí se bílá podsada kalichu. Struktura je podobna kedlubnu, zatímco v chuti je cítit inulin (jako u topinamburů) s mírným ovocným nádechem. Podrobné info mám z wikipedie, ale pupavu mě ukázal v přírodě můj táta a myslím, že to je docela zajímavá ropstlina.

lunimus - Profil | Po 23.9.2013 10:37:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> pozerám, že máš celkom záľubu v liečivých rastlinách.
Tak to ti musím odporučiť autorku Máriu Trebenovú - knižku zdravie z božej lekárne.

V tejto knižke nie sú rozobrané rastlinky, že táto je použiteľná na to a to, ale ide na to opačne.
Bolí ťa žlčník? vhodné rastlinky sú X,Y,Z ktoré vyzerajú takto, zbierajú sa takto, overená zmäska vyzerá takto ...
Máš problémy s ...? použi toto ...

naozaj výborná knižka. http://www.martinus.sk/?uItem=11153

Šámik - Profil | Ne 22.9.2013 23:45:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kopretina – Pyrethrum parthenium – je česká bylina použitelná proti migrénám. Její pravidelné, každodenní užívání může snížit výskyt záchvatů, a to až o 70 %. Blahodárně může působit i na některé střevní autoimunitní záněty (Crohnova choroba). Ačkoli se pěstuje i jako okrasná rostlina, účinnější jsou volně rostoucí kytky.Kopretina řimbaba (také Řimbaba obecná) je velice zdobná rostlina, jejíž žlutobílé květy z dálky připomínají heřmánek. Díky větvení nadzemní části tvoří velmi dekorativní keříky, dorůstající výšky kolem 20-50 cm. Kvete v průběhu celého léta až do pozdního podzimu. U nás se dá pěstovat venku jako letnička, v teplejších oblastech přestojí i mírné mrazíky. Můžeme ji ovšem uchovávat i jako trvalku v květináči, který na zimu přemístíme domů. Budeme pak mít její léčivé listy k dispozici čerstvé po celý rok.

Kopretina řimbaba - účinný lék na migrénu, bolest páteře a kloubů
Migréna a úporná bolest hlavy nervového původu jsou stavy, které dokáží člověku neuvěřitelně ztrpčit život a vzít veškerou energii.. Stejně tak chronické bolesti zad a krční páteře, nebo revmatické bolesti kloubů.. všechny tyto potíže nás nutí brát až nebezpečné množství syntetických analgetik, abychom mohli "normálně fungovat"..
Pokud patříte do skupiny takto postižených, určitě se co nejvíce informujte o kopretině řimbabě, protože tato bylinka vás může ušetřit nejen bolesti, ale i nežádoucích účinků léků a zbytečně utracených peněz.

Nadzemní části této byliny se používají k tlumení bolesti nejspíš už po několik tisíciletí, stejně jako k léčbě jiných neduhů, o kterých si povíme níže. Z řimbaby se připravovaly odvary, nálevy, obklady, čaje a výluhy, které se podávaly lidem trpícím bolestí. Dnes se nejběžněji užívá ve formě alkoholové tinktury nebo tablet s výtažkem účinných látek. Nutno říci, že její obliba jako analgetika je na vzestupu, s minimem nežádoucích účinků totiž často zabírá i u těžkých případů některých typů migrén a chronických bolestí.
Přírodní léky na bázi výtažků z kopretiny řimbaby dnes koupíme jak v lékárnách, tak i ve specializovaných internetových obchodech.

Řimbaba funguje i jako účinná prevence bolesti
V případě migrén a chronických bolestí se osvědčilo užívání řimbaby pravidelně v menších dávkách jako forma prevence. Odborné výzkumy dokonce prokázaly, že až 70% pravidelných uživatelů pocítilo znatelné snížení frekvence záchvatů bolesti a její celkové zmírnění... to je v případě přírodního produktu - bylinky, až neuvěřitelný úspěch.
Pokud chceme jako prevenci konzumovat čerstvé listy, postačí 1-2 denně. Jednodušší v takovém případě ale bude zvolit tinkturu nebo tablety a dodržovat předepsané a doporučené dávkování.

Jak ji správně užívat?
Pokud máme k dispozici živou rostlinu kopretiny řimbaby, můžeme na sobě její účinek vyzkoušet tak, že při např. úporné bolesti hlavy asi minutu žvýkáme v ústech 2-3 její listy a pak je polkneme. Někomu sice může být nepříjemná jejich hořkost, ovšem v mnohých případech se nám vyplatí ji vydržet. (Při užívání tablet či kapek/tinktury je aplikace samozřejmě jednodušší.) Často již do 10-15 minut se dostaví výrazná úleva, u někoho dokonce bolest úplně zmizí. Tento efekt mám osobně vyzkoušený jak při silné bolesti hlavy, tak při chronické bolesti krční páteře a mohu potvrdit, že potíže často zmizí úplně, a to i s dlouhodobějším trváním.

Upozornění pro užívání: kopretinu řimbabu nikdy neužíváme spolu s preparáty na ředění krve a v těhotenství. Dále bychom nikdy neměli překračovat předepsané dávkování, uvedené na zakoupeném preparátu.
Při užívání čerstvých listů nejprve zkusíme, jestli se u nás neobjeví alergická reakce v podobě drobných vřídků v ústech. V případě takové reakce raději zvolíme tinkturu nebo tablety.

Řimbaba proti horečce a zánětům
Mimo analgetického účinku řimbaba působí také protizánětlivě a snižuje teplotu. Toho se využívá například při léčbě nachlazení a virových a bakteriálních nákaz, chřipky, zánětů dýchacích cest apod. Protizánětlivý účinek působí také v celém zažívacím traktu, tinktura je vhodná i např. jako lék zánětů v oblasti střev, které zároveň i čistí a ničí nežádoucí mikroorganismy. Také se doporučuje i k brždění zánětlivých procesů v kloubech (artróza).

Řimbaba a zdraví ženy
Dříve babky kořenářky běžně používaly řimbabu k vyvolání opožděné menstruace a spuštění porodu, což nám samo o sobě napoví, že by ji ženy neměly užívat v těhotenství, mohla by vyvolat potrat či předčasný porod.
V době menstruace je ale naopak velmi vhodnou bylinou, umí zmírňovat bolest během menzes, za tímto účelem ji začneme v malých dávkách užívat nejlépe 3-5 dní předem. V některých případech také tlumí změny nálad a depresivní stavy.

Kopretina řimbaba je bylinkou, jejíž účinky vážně stojí za pozornost.. pro mnohé z nás se totiž může stát nepostradatelným přítelem a pomocníkem, doslova darem z lůna přírody.

rover - Profil | Ne 22.9.2013 20:16:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co můžeš udělat hned, neodkládej ani o minutu ...

MAXXSKATER - Profil | Ne 22.9.2013 10:33:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsme dneska se Šámikem grilovali po Marmyšovy bývalé manželky a přítelkyně. :-)

retrívr - Profil | So 21.9.2013 11:34:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover >> Máš pravdu.Myslím, že už brzy přijde čas, kdy to bude na spoustu lidí působit.Mám zkušenost speciálně z jara, kdy vyloženě pociťuji, že mi chybí " zelený" a těším se na Velikonoční nádivku s kopřivama, medvědí česnek a pažitku s tvahohem atd.Možná je to i věkem, to nevím.Stejně tak mám pocit i jarního slunce, bohužel zimy teď moc slíčka nepřinesou.

mekula - Profil | Pá 20.9.2013 23:58:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!


vokounek - Profil | St 18.9.2013 20:12:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

elhierro >> Ahoj u nás na strednom Slovensku je velká osada Zaježová kde žijú ľudia ako kedysi. Snažia sa byť sebestačný stavajú domy z dreva, hliny, sena a majú aj vlastnú menu Jež. Jeden jež sa rovná hodine práce keď napríklad potrebuje niekto nasekať drevo alebo pokosiť lúku. Sú to také kopanice rozťahané na veľkom území. Na nete je toho o nich kopa..

JaLi - Profil | St 18.9.2013 12:41:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> Já mám krásnej pouťovej teleskop, rozložený cca 140cm, složený kolem těch 30cm. Nidky bych nevěřil ,že se na to dá udolat 57cm kapr s vlacem 0,14mm ve vodě plné vázek (větve + palachy). Byla to moje asi nejlepší letošní zdolávačka. Myslím, že výraz tváře hovoří za vše :)

Tavris29 - Profil | St 18.9.2013 12:19:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik - >> Vše je otázkou psychiky. Nejhorší je panika:o)

pupin11 - Profil | St 18.9.2013 11:34:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> když krev tak rovnou z medvěda :D

pupin11 - Profil | St 18.9.2013 11:05:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lunimus >> možná novější poznatky vím já ?? mě to bylo řečeno cca před rokem pořád se všechno vyvíjí mění a zlepšuje tak proč ne i survival poznatky. Každopádně na krev jako tekutinu proti dehydrataci ofafrně ;-)
Btw: jj jak píšeš než tělo zvířete vychladne dá se použít k prohřátí např. omrzlých končetin

lunimus - Profil | St 18.9.2013 10:54:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> to je presne ono. Pri prežití sa treba sústrediť na získanie energie systémom, že viac energie prijmeš, ako vydáš.

Btw. uvediem jeden príklad. Hovorí sa, že králičie mäso je vhodné pri držaní diéty, aby človek schudol.
Ja to len doplním. Ak by sa človek živil výhradne králičím mäsom, tak po čase umrie od hladu. Mäso síce nie je ťažko stráviteľné, ale obsahuje tak málo využiteľnej energie, že viac energie tvoje telo spotrebuje na strávenie králika, ako získa jeho strávením.
Pri chudnutí teda platí, že králik ti zacpe žalúdok a ty nemáš pocit hladu, ale prijmeš menej energie ako vydáš.

pupin11 - Profil | St 18.9.2013 10:51:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lunimus >> právě že ne krev je jako jídlo ne jako tekutina...na strávení 1 l krve tělo spotřebuje 2 l vody prý... tak mě to bylo řečeno na kurzu přežití,ale nerad bych se hádal vyzkoušený to nemám a ani to zkoušet nehodlám :D

lunimus - Profil | St 18.9.2013 10:47:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> k tejto rastline si vynechal popis: "Zprvu chutná sladce, pak však dostává odpornou hořkou příchuť" ... tou odpornou horkou príchuťou sa rastlina vylučuje z ďalšej konzumácie.
Okrem toho plody tejto rastliny sú tak jedovaté, že smrteľnú dávku u dospelého môže tvoriť už 10 bobulí. To znamená, že ak nie si alergik, tak jedna bobuľka ťa nezabije. Okrem iného, ak zacítiš horkú príchuť, tak to nebudeš predsa prehĺtať, ale to vypľuješ, čím znížiš obsah prijatého jedu na prijateľnú úroveň :)

lunimus - Profil | St 18.9.2013 10:37:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Šámik >> čo sa týka tekutín, tak celkom zaujímavý zdroj tekutín + výživy je krv iných živočíchov. Síce to vyzerá nechutne, ale je to spôsob, ako prežiť :)

lunimus - Profil | St 18.9.2013 10:15:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Téma veľmi zaujímavá, ale ako pozerám, tak 90% zápisov je len veľmi teoretických.
Všetky videá, ktoré tu sú, sú síce fajn, reálne sa takto dá prežiť, ale predpokladajú, že sa vyberieš do divočiny s batohom v ktorom máš na prežitie najnutnejšie veci.
Autor diskusie ale predpokladá, že som stroskotal na ostrove len s nožom a tak je veľká časť vedomostí získaných vo videách aspoň zo začiatku nepoužiteľná.

Ak predpokladám, že som na pustom ostrove s vegetáciou a zvieratami, určite tam bude aj zdroj pitnej vody. Ten je dôležitý avšak nie prvoradý.
Je tu totiž základná otázka, či chcem ostať na tomto pustom ostrove, alebo existuje šanca na záchranu. Ak šanca existuje, tak v prvom rade je nutné vytvoriť viditeľnú stopu, že som tu, že som živý a chcem byť zachránený. Napr na pláž treba do piesku napísať HELP, prípadne ak sú poblíž nejaké konáre, kamene, palmové listy atď, bude takýto "help" trvanlivejší.
Vytvorenie základného signálu je jednoduché a nezaberie moc času.
Je veľký predpoklad, že po stroskotaní budú vyslané do oblasti záchranné zložky. Asi by nikto nebol nadšený, keby mu pátracie lietadlo preletelo nad hlavou v momente, keď sa prediera húštinou a hľadá vodu. Takže ten signál tam byť musí ako prvý.
Čím dlhšie som na ostrove, tým je šanca na moje objavenie menšia. Voda je základ prežitie, ale minimálne v prvých okamihoch by sa človek nemal vydávať ďaleko mimo miesta stroskotania.
Dôležité je, aby prísun energie bol vyšší, alebo rovný výdaju energie. Nezačnem teda hneď budovať chatu, ani nezačnem kopať jamu na mamuta.
Ak som stroskotal na ostrove loďou, tak som asi niekde na pláži.
Btw. predpokladám stále len stroskotanie loďou, lebo ak niekde padnem s lietadlom a náhodou prežijem, tak mám do základu celkom slušné vybavenie a nie len nôž :)
Minimálne budem mať nejaké plechy z lietadla použiteľné ako odparovacie dosky na zdroj vody, elektrické káble, ktoré použijem na výrobu jednoduchej pasce na menšie zvieratá, v lepšom prípade bude k dispozícii nejaká baterka, minimálne dočasne bude vyriešené ubytovanie vo vraku lietadla atď ...
Vráťme sa teda na pláž. Nevidel som ešte more, kde by sa nedalo nájsť nejaké mušle, kraby a kde by pri brehu neplávali menšie rybky. Ako som spomenul, tak minimálne na začiatku je nutné nevydávať zo seba zbytočne veľa energie, takže chytať to, čo neutečie. Maximálne by som z nejakých prútov uplietol jednoduchšiu vršu. To je v princípe kôš, môže to byť jednoduchá rúra, kde sa na vstupnej strane spraví lievik smerom dnu. Do vrše sa vloží návnada, popučené mušle a iné lastúrniky, prípadne zbytky rýb a umiestni sa to celé do vody k nejakej skale, kde sa prirodzene držia rybky, kraby atď. Tie vojdú dnu, ale málo kedy sa im podarí uniknúť von.
Chytanie rýb kopiou je vo väčšine prípadov blbosť. Je to síce fajn spôsob získavania kúsok väčších rýb, ale to chce cvik a to zas vyžaduje na začiatku veľký výdaj energie.

Kritické však bude získanie pitnej vody. Aby ti práve v mieste stroskotania tiekol potok so sladkou vodou, na to asi môžeš zabudnúť. Stráviť 2 dni hľadaním zdroja je tiež blbosť. Ak nemáš žiadnu nádobu, tak na pustom ostrove z teba nebude McGyver, aby si orazu povedal : "aha tam je kokosová palma a rozpolením orechu získam 2 misky" ... takto to skrátka v praxi nefunguje ...
Isto, je veľa vecí, ktoré sú použiteľné ako alternatíva misky. Môže to byť napr. väčšia ulita ... treba sa rozhliadnuť okolo seba.
Ak už nemám v danom okamihu zdroj pitnej vody, tak i keď asi nie v dostatočnom množstve, ale aspoň niečo na predĺženie života, kým človek niečo nevymyslí, sú použiteľné šťavy z rôznych rastlín, prípadne ich koreňov. Tu však treba dávať pozor na možnú toxicitu. Preto nebudem piť šťavu, ktorá je horká, trpká alebo inak nechutná. Rovnako platí, že nebudem piť túto šťavu hneď po litroch (o pití sa hovoriť vlastne nedá, keďže budem skôr korene žuť). Treba trochu ochutnať a počkať aspoň hodinku na reakciu nášho tela. Ak sa mi čokoľvek nepáči, tak s danou rastlinkou neexperimentovať! a v kritickom prípade vyvolať zvracanie. Ak nepozorujem žiadne negatívne vplyvy, dávku je možné zvýšiť, ale znovu budem čakať na reakciu tela.

Inak by som odporučil absolvovať nejaký výcvik prežitia, kde je na získanie vody kladený celkom slušný dôraz :)

Kruan - Profil | St 18.9.2013 8:19:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stopař >> Babka u nas teda rikame chroustokovi letnímu : http://cs.wikipedia.org/wiki/Chroustek_letn%C3%AD

rover - Profil | Út 17.9.2013 22:34:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já bych schopnosti člověka v tomto případě moc nepodceňoval, ...když jde o "krk", je schopen všeho, a to doslovně !