Co děláte s kukuřicí po utržení na poli?

Mám nějakou kukuřici utrženou na poli a nevím co s ní mám dělat-jestli sušit nebo vyloupat a taky jak uvařit ale nechci ji máčet jde to nějak?
Autor diskuse: žaky20 - Profil , 1.10.2012 všeobecné - nástrahy, návnady
10 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NŠinic - Profil | St 3.10.2012 16:15:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> Sušení není jediná varianta na uchování kukuřice. Elegantnější je sterilovat zrna vinným překvašením. Povím ti můj dnešní příběh:
Dopoledne jsem šel po Václaváku a co nevidím, na silnici leží čtyři klasy čerstvě utržené kukuřice. To tady stratili zemědělci stávkující proti evropským dotacím, pomyslel jsem si a klasy nacpal do kapes. Hned mě napadlo, že budu mít krmení pro ryby a ještě trochu čůča na oslavu. Cestou domů jsem si v Tesku koupil vodu v pěilitrovém balení, 1 kg cukru a jedno droždí a citron. Kukuřici jsem vyloupal, byly toho necelé dva půllitry. Vím, že kukuřice při vaření asi dvakrát nabyde, tak jsem ji raději vařil v pětilitrovém hrnci dvě a půl hodiny, až krásně popraskala. Mezi tím jsem odlil z láhve z Teska půlku vody a ruzpustil v ní cukr a pak tam nasypal zcezenou uvařenou kukuřici. Přidal jsem půlku droždí a půlku nakrájeného citronu, protože kvasinky milují kyselejší prostředí. Místo zátky jsem gumičkama utěsnil kousek igelitového pytlíku s mikrodírkou od jehly uprostřed, aby mohl malinko unikat vznikající kysličník uhličitý a nedostal se dovnitř venkovní vzduch, vznikl by místo vína ocet. Při pokojové teplotě bude do měsíce hotovo. Čůčo stočím a vypiju "kořalku už nepiju, bojím se metylu". Kukuřici nechám v nádobě a budu si postupně odebírat na chytání. I bez nálevu vydrží několik let a rybám moc chutná.
Poučení:
Udělej to jako já, ale místo čtyř klasů jich příště utrhní deset, pětilitrovku pak budeš mít akorát plnou a ne polopráznou jako bude ta moje. :-D

Nnofish - Profil | Út 2.10.2012 15:27:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vitalo >> další kurňa..... čti a dozvíš se, jak to uvařit bez namáčení za půl až třičtvrtě hodiny :-)

NDawemaster - Profil | Po 1.10.2012 19:45:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> Ještě abych dodal,to co jsem popsal níže je postup, když tu kukuřici vaříš čerstvě natrhanou...když jí usušíš tak ti ztvrdne na kámen a musíš jí před vařením namočit

NDawemaster - Profil | Po 1.10.2012 19:43:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> Když jí uvaříš ve vodě,tak ti normálně změkne...vždyť se takhle kukuřice vaří normálně k jídlu...stačí asi 20,30 minut vařit v neosolené vodě (když jí osolíš,tak bude vaření trvat déle a kukuřice bude tvrdší). a je měkká a dobrá ale musí se rychle spotřebovat nebo naložit a zavařit....

NJovánek - Profil | Po 1.10.2012 19:36:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 - >> Prosím tě, co je tak složitého na namáčení kukuřice? Vysypeš do kýble, zaleješ vodou a po 24 hodinách to uvaříš. Bez namočení ji budeš vařit dlouho a stejně to nebude vono.

Nmipa - Profil | Po 1.10.2012 19:13:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 - >> jen aby jsme to uvedli na pravou míru ... "ty přeci nekradeš, ale přemísťuješ z místa nadbytku do místa nedostatku" ... a basta - ne ? vždyť v tom má praxi skoro celý národ včetně těch našich "TOP" :-)))

NDawemaster - Profil | Po 1.10.2012 17:38:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

unudle >> Asi tak no....každý by si měl napřed zamést před svým prahem,než začne kázat ostatním....

NNitram. - Profil | Po 1.10.2012 17:37:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> jj co jsem jich zamlada naskubal na opekani jeste tech mlecnych klasu to byly tuny:-)

Nunudle - Profil | Po 1.10.2012 17:36:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> Vykašli se na to, 8 z 10ti je tu chytrejch jak rádio, morálně dotčenejch pro pár kukuřic a pak jedou na černo v tramvaji, nebo překračujou rychlost v autě a to jim už nevadí. Hlavně, že si tu honí ego, ale na co je téma na to nejsou schopni smysluplně odpovědět.

NDawemaster - Profil | Po 1.10.2012 17:36:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> Jj právě no...navíc loni se ta kukuřice nakonec nechala shnít a zaorala se a teď to taky nevypadá,že by se jí někdo chystal sklízet,tak nevím proč někomu tolik vadí,že si pár klasů utrhnu....děcka v poli lítají,rvou kukuřici po desítkách a další desítky jen tak pošlapou,takže těch mých 15 klasů za rok je kapka v moři a alespoň byla ta kukuřice smysluplně využita - posloužila jako zdroj potravy,takže nic špatného na tom nevidím....

NNitram. - Profil | Po 1.10.2012 17:26:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ja ji mam na pude a podle potreby odebiram ,vetsinou je zachvilu tvrda jak sutr,pak staci namocit a uvarit. Taky ji normalne skubu na poli

NDawemaster - Profil | Po 1.10.2012 17:23:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 >> Nerozčiluj se,tady umí každej akorát moralizovat a dělat chytráka...já si taky občas na poli kukuřici utrhnu a co jako...cikáni to tady u nás na poli žerou jak kobylky a nikdo jim nic neřekne,tak se snad nikdo nepodělá z toho,že si sem tam uloupnu pár klasů a uvařím si je ve slaný vodě k jídlu. Vařená kukuřice mi chutná a to co prodávají v obchodech je hnus ještě horší, než to co roste u nás na poli. Jinak kukuřici můžeš pověsit na nějaké suché místo a nechat jí pořádně vyschnout a pak vyloupat zrna,která pak můžeš různě vařit a namáčet aby se dala použít na ryby,nebo se dá kukuřice naložit stejně jako bonduellka, co koupíš v obchodě,je to jen kukuřice v mírně slaném nálevu,žádná věda...

Nyvana - Profil | Po 1.10.2012 9:36:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

žaky20 - >> Jinak nech kuku v klasech a jak tady někdo píše vezmi jich pár,svaž je a pověs třeba na půdu na trámy.Krásně ti uschne a v zimě,když už se nedá jít na ryby,máš o práci postaráno.Já ji loupu ručně,dávám do krabic ještě doschnout a potom už ji dávám do sudu.Vydrží ti hodně dlouho,teda když ji nezkrmíš:-)No a když ji budeš potřebovat,tak si ji namočíš já tak 2-3dny a potom uvařím.

Nyvana - Profil | Po 1.10.2012 9:28:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

A napadlo někoho z vás,že nemusí tu kuku krást,ale zkrátka po sečení si ji dojít napaběrkovat?Někdo řekne za tu dřinu to nestojí,ale já radši si dám práci klidně budu chodit na pole,sušit,místa mám dost a budu mít krásnou celou kukuřici.Ona v tom obchodě za moc nestojí,je tam plno zlomků a já mám krásně celou a můžu si ji povařit a potom sterilovat do skleniček,dát různé příchutě a už jsme s cenou někde jinde.

NZajda - Profil | Po 1.10.2012 7:42:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokud bydlíš v rodinném domku, tak doporučuju z klasu stáhnout ty suché listy(neotrhat!!!), svázat vždycky dva klasy dohromady a pověsit někam pod střechu, aby vyschly. Zabezpečit proti ptákům, aby ti ji v zimě nevyzovali, protože hlad je sviňa..:-(