Pepící a jejich definice

V poslední době jsem zde zaznamenal zvýšený výskyt odborného výrazu ‚Pepík‘, u něhož mi uniká jeho podstata. Proto jsem si dovolil vytvořit tuto otázku a pevně doufám že se dočkám fundovaných odpovědí, zejména ze strany největšího zdejšího pepíkoznalce. Trápí mne otázky zda jsou Pepíci původní, nebo introdukovaní, případně zda se vyskytují oba podruhy, zda jsou ohrožený, běžný, reliktní, zda vykazují známky migrace nebo jsou endemičtí, … Předem děkuji za vaše vyčerpávající odpovědi a přeji vám příjemnou diskusi.
Autor diskuse: Modrák - Profil , 12.5.2011 muškaření - ostatní

Pepík je

A) Pražský endemit57%

B) Introdukovaný1%

C) Kosmopolitní1%

D) Stav ducha6%

E) Diagnóza13%

F) Fenomen21%

Od 13.5.2011 hlasovalo 94 čtenářů.

Wildes - Profil | Pá 13.5.2011 13:19:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

:DD Citace z webu http://martin.markovic.sweb.cz/zizkovpepik.htm:

Specifický je Pepík žižkovskej křtěnej Vltavou. Pojem „žižkovskej Pepík“ vznikl na počátku 20. století na Žižkově. Žižkov bylo dělnické město, které bylo připojeno k Velké Praze až v roce 1929. Dodnes můzete na kanálech vidět nápisy...

Žižkovští pepíci byli většinou nádeníci, lidé, kteří měli existenční potíže. Avšak bavit se uměli! Chodili do hospody, kde se bavili. A žižkovský pepík se uměl bavit (na rozdíl od ostatních Pražanů), třeba i do rána a utratil třeba i všechny vydělané peníze.

Na počátku 20. století byla móda sak a klobouků. Aby mohl člověk do hospody, musel mít sako a pokrývku hlavy. Žižkovský pepíci to také vyřešili po svém. Nosili kostkovaná saka a specifické čepice – tzv. rádiovky. Žižkovskej pepík byl prostě rebel. Žižkovský pepíci měli i odlišnou mluvu. Žižkovskej pepík samozřejmě mluvil žižkovským dialektem, jenž je některými jazykovědci označován jako „spisovná pepíčtina“.

Pepíci na Žižkově byli velmi tolerantní. Tato tradice dodnes přetrvává na Dolním Žižkově (mezi ulicemi Seifertova a Koněvova, dolů od Seifertovy ulice, viz mapa). Žižkovskej pepík neřeší své problémy v hospodě , neboť ví, že tam nic nevyřeší. Na Žižkově může sedět v hospodě každý, můžete si kecat, co chce a pokud tím někoho neotravuje, nic se mu nestane, protože „každej je nějakej“.
------------------------------------
Takže za sebe - něco na te Praze bude :DD

mildas - Quinn - Profil | Pá 13.5.2011 10:28:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pepik prazsky-debilni vznikl az hromadnym najezdem krupanu do Pepikova a jejich zpepikovatenim. Krupan si pak myslel, ze pepik je blb, pricemz je to casto soused z vedlejsi vsi.



Pote, co Prahu zaplavili krupani a ta jim radoby lehla k noham, zacal Prazak objevovat krupanov, bo zjistil, ze vsichni obyvatele vsi jiz pepikuji v Praze a ma tam klid.

Pali - Profil | Pá 13.5.2011 10:27:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Označenie "Pepíci" je pravdepodobne pôvodne slovenský výraz, označujúci Čechov všeobecne, asi tak, ako sa v češtine označujú Nemci "Fricové", obe označenia vychádzajú z osobného mena. Americkí vojaci Nemcov nazývali "Krauts", Nemci hovorili Rusom "Iwan". Záhoráci volajú bratislavčanov "Paštikári".
Čechom sa u nás niekedy hovorí aj Čehúni, ale to je vlastne z maďarčiny, kde sa používa výraz "Cseh" (Maďari nemajú hlásku "ch") a Slováci to nejako prebrali.
Rakúšania zas hovorili ešte aj Slovákom "Tschechen" a je v tom celkom slušný chaos.

Pepíkom teraz držíme palce v hokeji, keď už to tí naši hokejisti tak pekne poondiali...

yvana - Profil | Pá 13.5.2011 9:17:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> No tak Pepík má moc podob třeba Josífek,Pepánek,Pepča,Joska po pravdě má tolik podob,že je s toho člověk jelen.Jestli myslí Pražský Pepík tak to byl jedině Pepa Zíma:-)

jindraŠ - Profil | Čt 12.5.2011 23:36:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!



Slovník nespisovné češtiny uvádí u slova pardál i další výklad tohoto slova z argotu, tj. mluvy podsvětí, resp. spodiny (ve Slovníku nespisovné češtiny je argot chápan pouze argot historický, tj. do druhé světové války), pardál - vagabund, kuplíř, pasák, později též "pražský Pepík".
Co dodat :-))

mildas - Quinn - Profil | Čt 12.5.2011 22:58:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Modrák - >> Pepík je odborny vyraz zakomplexovaneho burana, ktery si vyndrancoval vlastni vodu a zoufale hleda vinika vsude jinde, jen ne v sobe. To je Pepík z mrku.

Pepík z nemrku je taktez vyplodem zakomplexovaneho burana chodiciho v silonovych teplakach i na msi. Jeho komplex vsak vychazi z umastene manzelky a frustrace z zivota proklouznuvsiho mezi prsty.