Kaprařina bez předsudků

- J.Dufek

Tento článek bych chtěl adresovat především mladým začínajícím rybářům, kteří jsou zahlceni kapitálními úlovky přes patnáct kilogramů z rybářských médií, plni představ o těch nej rybách. Pochopitelně by chtěli takovéto kapří obry také lovit, a to nejlépe ihned. K tomu je však zapotřebí nemalých finančních prostředků a to už ať na samotnou cestu nebo nákup náročnější kaprařské výbavy jakou je člun, echolot, elektromotor atd., ale k takovýmto lovům neodmyslitelně patří také stránka vyspělosti každého člověka-rybáře, jeho růstu a postupného vytyčování cílů a met. Protože zkušeností a etiky se jednoduše v žádné příručce nedoberete a je to, myslím, i dobře. Léta trvá, než se stane z člověka rybář, který může s čistým svědomím prohlásit, že začíná pomalu pronikat do tajů úspěšného lovu kaprů. Pokud bude mít člověk štěstí, bude rozumný a své cílové velikosti ryb bude posunovat vzhůru pozvolna, celý život bude mít před sebou stále se pomalu otevírající knihu, ve které se bude učit stále číst a bude získávat stále cennější zážitky.

jedna

Pokud rozumný nebude, a nebo bude mít tu „smůlu“, že se mu podaří ihned v začátcích ulovit jeden či několik těžkých exemplářů, nebude jednak už poháněn tou hnací silou, kterou jeho mnohem vyrovnanější kolega mít bude, nebude si tolik cenit těchto úlovků, nebude často ani s to logicky vyvodit důvody úspěchu svého počínání a v takovém případě povede velmi pravděpodobně jeho strmě vzhůru stoupající hmotnostní křivka úlovků opět stejně strmě i dolů a s ní i radost z lovu jako takového. Jednoduše řečeno, nahodilý úlovek trofejní ryby v zahraničí nebo na soukromé vodě z nikoho kapraře neudělá. Nebojte se, že takoví osmikiloví kapři vám neudělají „takovou“ radost. Kam mi sahá paměť, vzpomínám si, že před kaprařským boomem byla už pětikilová ryba považována za trofejní, a protože i těchto ryb bylo úspěšně zdoláno pomálu, nebyl důvod hledět výše, už toto byla vysněná hvězda na obloze pro mnoho zkušených rybářů.

Navíc kapři do deseti kilogramů váhy v našich vodách stále ještě ve slušné míře plavou, a to je nemalá výhoda, protože ne všichni z nás mají na nákladné cesty do zahraničí, kde jsou vysněné vody mnohdy i tisíce kilometrů od domova, což značně zdražuje již takto nákladný koníček. Na vodách, jako je například vyhlášená řeka Rio Ebro a přehrady na jejím toku ve Španělsku, je úlovek kapra kolem 15ti kg velice reálný, a to jednoduše proto, že kaprů takovýchto proporcí zde plave opravdu mnoho. Mé doporučení je ale rozhodně nejprve získat slušné znalosti a zkušenosti na domácích vodách a naučit se snášet i neúspěchy, protože ať jedete kamkoli, nejedete do krámu, ale na ryby, a tudíž je jakákoli smyšlená jistota úspěchu směšná.

jedna

Na domácích revírech lze kapry lovit s nesrovnatelně nižšími náklady ve srovnání se stále se zvyšujícími vzdálenostmi překonávanými za naší tradiční rybou. Pokud nám náklady za dlouhé cesty odpadnou, můžeme si dovolit investovat například do kvalitního krmení, které je například mnohem důležitější, nežli značka vašich prutů. Když si vyberete nějaký revír v okolí vašeho bydliště a sami si zvolíte svou strategii lovu od začátku až do konce, věřte mi, že radost z takto uloveného kapra v dané chvíli nebude na ničem tratit od návštěvy zahraničí, byť bude mít třeba o několik kilogramů méně, ale bude u horní hranice možných úlovků.

Jednou z možností, když nemáte dostatek času, jsou soukromé revíry. Tam máte větší šanci na trofejní úlovek kapra v krátkém časovém úseku. Ti z vás, kteří chtějí mít za každou cenu větší šanci ulovit si trofejního kapra a nemají možnost cestovat do zahraničí, je lov na soukromých revírech vhodnou alternativou. Bývají zde obvykle menší omezení lovu a často i povolení lovit na tři pruty. K tomu máte k dispozici jistotu, že zde takováto ryba plave, což však může mluvit při rozhodování pro i proti. Naděje se stává reálnou možností, naproti tomu však ztrácíte pocit představivosti, pro který mnoho rybářů tento koníček miluje. Nemluvě o finanční stránce, která se dá srovnat výší denní povolenky s kvalitním krmením třeba s víkendem lovu na svazové vodě. Dalším neméně důležitým aspektem při rozhodování by měla být ztráta iluze, že ryby na soukromých vodách jsou krásné, silné a zdravé, a nejlépe nikdy neulovené. Mnohdy je bohužel na tyto ryby přímo žalostný pohled a to na radosti z úlovku mnoho ubírá. Ale proti gustu žádný dišputát.

jedna

Často začínajícím nadšencům přicházejí největší zklamání po podlehnutí „laciné“ reklamě, kterou se necháte zmanipulovat, a až po marném úsilí a bez valného úspěchu zjistíte, že tudy cesta za vaším vysněným úlovkem nevede. Na malé obměny zní téměř vždy zhruba takto: „Kupte si naší nástrahu, jeďte tam a tam a budete jistě také úspěšní.“ Bohužel z některých článků se už začínající kaprař (čtenář) nedočte celou pravdu. V podvědomí rybářů, jak jsem se několikrát přesvědčil, vzniká tzv. mýtus neomylného kaprařského lovce „poloboha“. Uvedu jeden příklad za všechny. Na jednom známém jezeře v Polsku o rozloze asi 500 hektarů se několika českým rybářům opakovaně podařilo ulovit fantastické kapry až do 26 kg. Seznámili čtenáře na jaký druh boilie je ulovili, už se ale nezmínili, že na tomto jezeře se z 95 % po většinu roku dá ulovit takováto ryba pouze v placeném úseku a na ploše o velikosti 2-3 ha. Zde se totiž kapři shlukují u výtoku teplé vody do jezera. Obsádka kaprů je zde poměrně malá a od jara až do zimy, kdy jsou kapři rozjetí po celém revíru, se dají ulovit velice obtížně. Pouze v mrazivém období roku se ryby z celého jezera shromažďují do oblasti, kde je teplota vody o několik stupňů teplejší. Na jiných místech máte velice malou pravděpodobnost úspěchu. Pokud nevane několik dní silný vítr, který teplou vodu rozředí na větší ploše, kapři se z tohoto úseku nevzdalují. Neznalý rybář, který by se sem chtěl v zimních měsících vypravit, nemá šanci se na tato místa dostat, protože jsou zarezervována a obsazena dopředu jinými rybáři.

jedna

Mé další doporučení pro začínající kapraře je v začátcích neexperimentovat s vlastními neozkoušenými levnými směsmi a vsadit na ozkoušené. Sám, když jsem začínal se specializací lovu kaprů na boilie, dělal jsem právě takové chyby, které mě jistě stály mnoho úlovků trofejních kaprů. Počet ulovených kaprů nad 10 kg, které se mi podařilo ulovit za posledních několik let, mě přesvědčil o správnosti mojí teorie sázky na osvědčenou kvalitu. Vše má svůj čas a tedy i doba, kdy si ulovíte kapra na vlastnoručně „uválené koule“ musí uzrát, ale potom jistě přijde.

Autor: J.Dufek - ®

Diskuse k článku (140 reakcí)

Tento článek vznikl za podpory firmy JetFish.
Přečteno: 20 215x
Průměrná známka: 1.42