14. ME v plavané 2008 – tentokrát u nás!

- Ivan Görčöš

      Světe div se. Nemožné se stalo skutečností, a tak ve dnech 28. – 29. 6. se bude konat v Uherském Hradišti na řece Moravě velký světový podnik, důležitá událost závodní plavané – mistrovství Evropy. Lze očekávat velkou účast družstev (až 29 týmů z celé Evropy) s hvězdnými stálicemi jako je Anglie, Francie, Itálie nebo Belgie. Očekává se i zvýšená účast družstev z východnějších částí Evropy. Ovšem vůbec nejdůležitější je účast českého a slovenského družstva. Po dlouhé době má totiž naše mužská reprezentace šanci využít domácího prostředí ve svůj prospěch. Určitě se této příležitosti chopí i reprezentace slovenská, která má závodní trať tak říkajíc za humny, a tak se naskýtají možnosti téměř neomezených tréninků. Samotnému mistrovství bude ještě jako taková závěrečná generálka předcházet i velký mezinárodní závod družstev a jednotlivců Sensas Cup 2008 ve dnech 31. 5. – 1. 6. 2008, který je zařazen i do seriálu závodů Grand Prix.
mistrovstvi Evropy LRU plavaná 2008
      Kde se tedy bude závodit? Organizátoři připravili perličku pro závodníky a hlavně pro diváky, protože závodní trať povede téměř přes celé město Uherské Hradiště přes krásné a dobře přístupné úseky řeky Moravy. Závodní trať jako taková je rozdělena na dvě hlavní části. První je níž po proudu a naleznete ji před čistírnou odpadních vod. Jedná se o široký otevřený úsek řeky s téměř rovným a tvrdším dnem. Břeh je zde mírně svažitý, porostlý trávou. Hloubka je zde kolem 2,5 m. Výše po proudu před tenisovými kurty, kde mají rybáři z Uherského Hradiště i svou „základnu“, se nachází úsek druhý. Ten je více přírodní, řeka je v těchto místech možná o malinko užší a také hlubší. Hloubka se zde pohybuje kolem 4 m a dno je spíše bahnité, místy s kameny z břehového náspu. Břeh je svažitý, travnatý a těsně před vodou se mění v prudký svah, na jehož vrcholku se obvykle závodník usadí. Celá závodní trať je v těchto místech lemována chodníčkem a alejí s množstvím laviček, takže diváci budou mít naprostý komfort při sledování závodu.
      Ryb najdeme v řece Moravě velké množství. Dominantou závodů je vždy velký cejn. A cejni jsou tady opravdu nádherní a výstavní. Jsou to takoví ti praví „zlaťáci“, jejichž váha nezřídka překročí i 2 kg. Zdolat takovou rybu na vrcholovém závodě na jemné plavačkové náčiní je opravdový adrenalinový zážitek. Druhou dominantou jsou oukleje. Je jich tu obrovské množství. K lovu ouklejí se závodníci většinou uchylují v době, kdy nemohou chytit žádného cejna a potřebují získat alespoň nějaké body pro družstvo. Kdysi tu bývala i velmi slušná obsádka drobnější ryby jako je plotička, perlín nebo menší cejn. Bohužel vlivem teplých zim a přemnožení sumce tyto ryby z Moravy téměř vymizely. Nicméně na druhou stranu se můžeme všichni dočkat jednoho velkého překvapení. V Moravě je totiž v současné době tolik malých sumců, že možná některé týmy přímo postaví svoji taktiku na jejich lovu. Malý sumec se dá totiž na plavanou lovit velice úspěšně a dobře reaguje na krmení či spíše na nasekané žížaly v něm. Proto by se jednalo opravdu o světovou raritu, když by se na evropském šampionátu chytali sumci.
      Dalšího překvapení v úlovcích se můžeme dočkat kvůli nasazování ryb. Uherskohradišťští rybáři totiž nechtějí nechat nic náhodě, a tak už od loňského podzimu trať bohatě zarybňují. Již bylo nasazeno několik desítek tun ryb a další budou pravděpodobně následovat. Jelikož se jednalo o naprostou směsici, můžeme v úlovcích očekávat vše – od malinké oukleje či plotičky až po sumce, nebo dokonce i pořádného kapra.
mistrovstvi Evropy LRU plavaná 2008
      Závodní trať na řece Moravě je výjimečná i tím, že se zde dají použít všechny techniky plavané a se všemi se dá vyhrát sektor. Největším lákadlem, ostatně jako téměř na všech plavačkových závodech, je lov na dlouhé třináctimetrové pruty, tzv. plavačkové děličky. Ačkoliv tomu mnozí nezasvěcení říkají bidlo na žraloky, jedná se o nejpřesnější a většinou i nejúčinnější způsob lovu. Na děličce není žádný naviják, a proto je ryba zdolávána jen pomocí amortizační gumy ve špičce. A právě chytání velkých cejnů nebo sumců je s děličkou velmi adrenalinové. Nicméně v posledních několika letech ji v úspěšnosti na této trati předbíhá odhoz nebo bolonézka. Je to i z toho důvodu, že v období závodů je většinou sucho, a tak je průtok Moravy menší a stálý. Žádná velká až téměř povodňová jarní voda. Proto se ryby instinktivně kvůli rozruchu na břehu stahují více na volnou vodu, kam už na ně s děličkou nedosáhneme. Lov s odhozem patří k technicky nejnáročnějším technikám a myslím, že v tom budeme mít oproti zbytku Evropy značnou výhodu. V ostatních zemích se totiž loví většinou jen na děličku velmi přesným a jemným způsobem, zatímco odhoz na řece nikde moc praktikován není. Proto věřím, že pokud bude taktika vyžadovat právě takovéto chytání, mají naši závodníci šanci zazářit. Posledním stylem je lov ouklejí. Jedná se o velice zajímavý způsob, kdy závodník chytá na kratší biče kousek pod nohama, a za závod je schopen dobrý ouklejář chytit i několik stovek těchto drobných rybek! Když sleduje člověk lov ouklejí, je to jako sledovat koncert. Krmit, nához, ryba, krmit, nához, ryba. A to vše se prolíná do téměř jediného dlouhého okamžiku, který začne startovním hvizdem a skončí až spolu s koncem závodu. Ouklejky velké množství závodníků zcela neprávem podceňuje. Ale když člověk závodí na výsledek družstva, můžou být velmi užitečnou (až téměř neodmyslitelnou) součástí taktiky. O tom jsem se sám i několikrát v Uherském Hradišti přesvědčil na vlastní kůži.
mistrovstvi Evropy LRU plavaná 2008
      Jenže samotné mistrovství nejsou jen ty dva víkendové dny. Všechna družstva přijedou už v neděli večer a od pondělka začíná oficiální trénink, který si žádné družstvo nenechá ujít. Každý tým má šest závodníků, kteří chytají během tréninku v boxu vedle sebe. Na závod pak nastoupí pětice z nich, ale to už sedí v každém z pěti sektorů jeden závodník z každého družstva. Právě týden tréninku je ideální dobou pro odkoukání fíglů. Atmosféra je uvolněná a i závodníci jsou sdílní, není tedy problém se za některým z nich po tréninku zastavit a třeba i na něco zeptat, nebo jen tak prohodit několik zdvořilostních frází. I když vám samozřejmě neprozradí svoji taktiku na závod.
      V pátek večer po ukončení oficiálních tréninků následuje otevírací ceremoniál celého šampionátu, který začne v 18.30 na Masarykově náměstí v centru Uherského Hradiště. Celé to bude doplněno i zajímavým doprovodným programem a bohatým občerstvením v podobě stánků. Určitě stojí za to přijít se podívat. V neděli pak nezbývá, než vyhlásit vítěze. Vyhlášení výsledků a ocenění vítězů proběhne od 18.30 opět na náměstí v Uherském Hradišti. Závěrečný banket se pak odehraje v Redutě.
      Určitě se tedy bude jednat o akci opravdu velkou a věřím, že i perfektně připravenou. Proto bych do Uherského Hradiště rád pozval všechny rybáře, aby se přijeli podívat na tak ojedinělou věc, která se rozhodně každý den nevidí. Vždyť mistrovství Evropy je jednou z nejprestižnějších soutěží, jaké se v plavané konají. Ať už přijedete fandit nějakému týmu, nebo jen tak budete chtít příjemně strávit den či dva, věřím, že se v Uherském Hradišti na konci června potkáme!

mistrovstvi Evropy LRU plavaná 2008

PROGRAM

23. 6. - 26 .6. 2008 - pondělí - čtvrtek

10:30   1. signál na vnadění, začátek 1. tréninku
13:30   2. signál, ukončení 1. tréninku
15:00   3. signál na vnadění, začátek 2. tréninku
18:00   4. signál, konec 2. tréninku

27. 6. 2008 - pátek

10:30   1. signál, vnadění, začátek oficiálního povinného tréninku
13:30   2. signál, konec povinného tréninku
18:30   oficiální otevření 14. ME v LRU plavaná 2008 v Uh. Hradišti – nám. T. G. Masaryka , Uh. Hradiště

28. 6. 2008 - sobota

08:30   1. signál, odchod závodníků na stanoviště
10:25   2. signál, vnadění
10:30   3. signál, začátek 1. závodu
13:25   4. signál, 5 minut do ukončení 1. závodu
13:30   5. signál, konec 1. závodu

29. 6. 2008 - neděle

08:30   1. signál, odchod závodníků na stanoviště
10:25   2. signál, vnadění
10:30   3. signál, začátek 2. závodu
13:25   4. signál, 5 minut do ukončení 2. závodu
13:30   5. signál, konec 2. závodu
18:30   slavnostní vyhlášení výsledků a předání medailí a cen, nám. T. G. Masaryka, Uh. Hradiště
19:00   závěrečný banket – prostory objektu REDUTA, nám. T. G. Masaryka , Uh. Hradiště

      Na shledanou u vody!

Autor: Ivan Görčöš - ®

Diskuse k článku (18 reakcí)

Přečteno: 11 766x
Průměrná známka: 1.35