Rybaření v očích mládeže

- Jiří Matěj

      Už se snažím delší dobu sesmolit nějáký článek, ale pořád se mi to nedaří. Tak se Vám zkusím přiblížit něco, v čem se pohybuji docela dost dlouho a vím, o čem mluvím, protože do mládeže taky patřím. Kdyby to někoho zajímalo, je mi 15 let, takže sem opravdu patřím. A teď pojďme rovnou k věci. Článek chci zaměřit spíše na tu mládež, která bere opravdu rybařinu vážně. Hledat ve všem ty záporné stránky mě už nebaví.
      Zamyšlení: Mládež? Tak pod tímto slovem si každý určitě vybaví své. Má své kladné i záporné stránky a v dnešní době určitě stojí za to si o ní pár věci objasnit, nebo by mohla taky vést rybařina ke zdárnému konci. Důvod, proč se o problémem mládeže zajímat, je prostý a tím je budoucnost našich vod. Mládež může časem naše vody určitě ovlivnit, ale je to o rybářích, jak jim půjdou příkladem a jestli jim budou vůbec vstřícní.
      Vím, že někteří lidé ztrácí chuť se snažit mládeži nějak pomáhat, ale vzpomenete si na své začátky? Určitě byly krásné a plné nadějí, tak je neberme ostatním mladým rybaříkům. Nebyly sice asi takové, jako má dnešní mládež, ale ten pocit vidět rozzářená očka mladého rybáře, který vytáhne svou první rybu, za to přece stojí, ne?
      Je pravda, že některá mládež zjevně nechce chodit na ryby, aby je měli třeba rádi a natož uctívali, ale boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Ale jak už jsem psal, nechme zápory na pokoji.
      Proč se věnovat mládeži? Tak důvodů bych viděl hned několik. Za prvé již zmiňovaná budoucnost vod. Která je podle mě v současném stavu dost nejistá a jestli se bude mládeži věnovat stále méně času, tak to půjde pomalu z kopce a to přece nechceme. Tímto bych chtěl poděkovat všem lidem, co se o děti v kroužcích apod. starají a zajištují jim co nejlepší podmínky a skvělou výchovu. Ale takových lidí je opravdu málo. Takže pokud máte někdo zájem a chuť zkusit práci s mládeží, za zkoušku určitě nic nedáte. Chce to dost odhodlání a trpělivosti a snad by vás to i bavilo. Je třeba taky počítat s nějákou finanční obětí.
      Určitě je důležité děti učit si vážit přírody okolo, stejně tak i ulovených ryb a zacházet s nimi pokud možno šetrně. Toto úsilí by ale nemělo přijít nazmar, já ze svých osobních zkušeností vím, že vedoucí většinou děti takto moc neinspirují, a to je velký kámen úrazu. Je třeba, aby vedoucí nebo osoba, která se o jejich výchovu stará, měla nějáký vztah k přírodě, jinak nemá nic z tohohle smysl.
      Vtloukejme do hlavy mládeži ať se chová slušně a upozorňujme je, jaké může mít jejich chování záporné účinky.
      Za druhé je určitě smutné ,když vidíte malého, který uloví rybu a není si jistý, co vlastně za rybky chytil, tak se chce třeba poradit s nějákým rybářem poblíž, a ten taky nemá ponětí o jakou rybu se jedná a plácne tak hloupost. Většina z nás by se určitě divila, kolik dospělých rybářů neví popř. nepozná dost našich ryb a to mají jít příkladem naší mládeži. Takže by se dospělí rybáři měli nad sebou zamyslet a nevěnovat se jen praxi, ale občas si prolouskat i teorii. Je dobré, když víme, co chytáme, a určitě není na škodu znát pár živočichů a rostlin a neříkat všemu rákos :-)
      Za třetí rybářský potěr vždy a nadále bude k rybařině jistě neodlučitelně patřit. Jak si mládež vychováme a naučíme, to vše je jen na nás rybářích, jakou si chceme udržet přírodu a v klidu chytat ryby. Takže zachovávejme nadále tradici a snažme se o ještě lepší výsledky než doposud.
      Mládež k rybařině prostě patří: To, že mládež k rybařině patří, je nesporné a naše mládež to opravdu dokazuje. O rybařinu je u naší mládeže velký zájem a čím dál tím víc kluků se touží stát „tichými blázny“. Určitě na tom není nic špatného, pokud budou pod kvalitním dozorem, a jednou z nich budou třeba i rybáři na světové úrovni! Vždyť naši mladí se na seriálech MS v plavané určitě neztrácí. Tak tedy doufejme, že i nadále to tak půjde a že se v naší malé republice najde stále více dobrých mladých rybaříků.
      Omezit přísun nových mladých členů? Taky zajímavá otázka, ale myslím, že odpověď na ní je jasná. Není důvod omezovat přísun členů, ale měla by se trochu zvýšit obtížnost testů, kterými si každý slušný rybář projde a částečně zvednout zápisné nových členů. Stávající zápisné je opravdu malé a větší přísun peněz by určitě pozvedl kvalitu výchovy nových členů. A navíc některé rybáře přestane lov ryb bavit a tak s rybařinou seknou, tím se podle mého názoru docela koriguje počet rybářů u nás.
      Jak to vidím já: jelikož se řadím mezi mládež, vidím to možná jinak než vy, ale zkuste to nějak skousnout. Zkusím vám vylíčit jak beru rybařinu já svýma dětskýma očima. Já rybařinu prostě miluji a někdy si připadám spíše jako ryba než jako člověk.-) U vody bych mohl být prakticky pořád a kvůli vodě sem neprožíval (někdy díky bohu) některý zážitky mých vrstevníků, ale v žádné případě toho nelituji a neměnil bych. Chytání ryb pro mne bylo z počátku spíše jako obživa, ale postupem času sem začínal mít ryby rád a dokonce je i uctívat. Docházel jsem k závěru, že ryby nejsou ve vodě jen pro potřeby člověka, ale že nepostradatelně do přírody patří.
      Začínal jsem se stýkat s kámošema kaprařema, kteří mě taky jako první dovedli na myšlenku chyť a pusť. Začal jsem jí provozovat ze začátku v menši míře tím, že jsem omezil počet ryb za rok na 10 ks, potom na 5 a loňskou sezonu jsem byl až na malou vyjímku bez ryby. Takže určitě stojí se zamyslet nad tím, když já jako 15 letý kluk dokáži ryby pouštět, proč by to nezvládli jiní? Tím bych ukončil mé povídání.
      Závěr: Věnujme se více mládeži! Touto větou bych začal poslední část mého krátkého povídání. Mládež za to stojí. A je v ní dozajista kus rybářské budoucnosti. No nic, nebudu už Vás více svým psaním trápit a ukončím to závěrečnou větou. Ať už dospělí nebo mladí rybáři, važme si toho, co máme a snažme se chovat k rybám co nejohleduplněji.

Autor: Jiří Matěj - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 3 353x
Průměrná známka: 1.57

NVedení rybářského kroužku

Část teoretická u mne začíná v září v klubovně, probíhá jednou týdně po dvou hodinách.

NJde o nás nebo o ryby?

Někdy je prostě lepší zříci se krátkodobých výhod ve prospěch trvalejších cílů a nechat ty, kdo pracují pro budoucnost naší rybařiny, dělat jejich práci.