Směsi z rybích mouček

- BCG

Na světě snad není boilie směs, která by prošla větším vývojem, než právě směsi z rybích mouček. Tyto směsi jsou jednou z nejúčinnějších návnad a na celém světě padlo za oběť rybím moučkám tisíce obřích kaprů. Na trhu se objevují stále rafinovanější směsi, které obsahuji rybí moučky, extrakty z mořských živočichů a řas. Vytvořit směs založenou na bázi rybích mouček není tak obtížné, ale vytvořit takovou legendární směs, která nachytá kapry vždy a všude, jako např. M.C.mix, HNV Ryba, Big fish mix, Liver Marine, GLM mušle a další, je poměrně složitá a nákladná záležitost.
Zatímco dříve se směsi skládaly z klasické rybí, masokostní a mnohdy i krevní moučky, jako objemová přísada se používala sojová kukuřičná či, pšeničná mouka. To celé se spojilo s vysokým množstvím glutenu a laktalbuminu, v těch lepších případech bylo použito velice malé množství mléčného proteinu. Dnes je situace ovšem jiná. Do směsí se přidávají rychle stravitelné a vysoce dráždivé tříděné rybí moučky vyrobené za studena, jako např. huňáčková, bílá rybí, GLM moučka, sardinková, krabí a ančovičková moučka. Již zmíněnou výhodou těchto mouček je, že jsou vyrobeny za studena, což v praxi znamená mnohem lepší chuťové vlastnosti a vysoké procento tuku, na rozdíl od klasické rybí či masokostní moučky, které tím, že jsou vyráběny při vysokých teplotách, ztrácí poměrně velké procento tuků a jejich chuť se stává až na hořklá. Tyto moučky jsou poněkud hůře stravitelné než tříděné moučky. Bílá rybí moučka se mnohdy používá jako objemová přísada, má poměrně vysoký obsah tuku, vyniká dobrou chutí a stravitelností. Ostatní moučky se používají jako dráždivá a chuťová složka. Mnohdy se do rybích směsí přidávají i ptačí zoby, které mají za účel zvýšit stravitelnost a atraktivitu směsi. Jako pojivo se stále častěji používá další ptačí zob sluis CLO, který nejenže působí jako pojivo, ale zajišťuje i vysoký průsak aromat a jiných aditiv do okolí návnady. V poslední době se rybí moučky míchají spolu s rozpustnými mléčnými proteiny. Výsledkem je dokonalá návnada s vysokým obsahem mléčných a rybích rozpustných proteinů spolu s rybími oleji. Jak se zdá, tyto kombinace jsou pro kapra značně přitažlivé, jelikož mu nabízejí jak lehce rozpoznatelné rozpustné proteiny, tak i tuky, které nejenže působí jako dráždidlo, ale také napomáhají kaprovi lépe a rychleji zpracovat proteiny. Mořské řasy působí jako vitamínová a minerální složka a zároveň jako dokonalý atraktor. Boilie z rybích mouček můžeme smíchat s jakoukoli příchutí. Tam, kde jsou hojně používány klasické rybí moučky, doporučuji kombinace spíše s ovocnými přísadami:

1/2kg HNV Ryba
10 ml Multimino
3 ml Glyc.esence Cranberry
1 kl. GLM extract
1-2 ml Fruit Cajouser

Další velice dobrou přísadou jsou oleje a esenciální oleje. Klasické oleje dodávají návnadě nejen potravinovou hodnotu, ale působí i jako atraktor. Zatímco esenciální oleje jsou dokonalé atraktory a pokud jsou smíchány s esencemi na bázi glycerolu, jsou částečně samoemulgující.

Ať je to jakkoliv podivné, tahle kombinace umí chytat ryby:
1/2 kg Big fish mix
10 ml Multimino
10 ml Salmon oil
2 kap. Es. olej Garlic nebo Mexican Onion

Další skvělou variantou je:
1/2 kg HNV Oloheň - ryba
10 ml Bioamino
10 ml Salmon oil
3 kap. Es.olej Asafoetida
4 ml exkluzivní esence losos

V podzimních měsících se vyplatí vyzkoušet např.:
1/2kg HNV GLM mix
10 ml Liquid Kelp Extract
3 ml GLM esence speciál
1 lžička Betain

1/2kg M.C. mix
2 ml Secret Agent
2-3 ml exk. esence Monster Crab
2-3 ml Sense Appel Shellfish

1/2 kg HNV Oliheň - ryba
2 ml esence speciál Squid Octopus
2 ml Secret agent
1 lžička Oliheň extract
1 lžička GLM extract

Ke všem uvedeným receptům je možno přidat chuťový stimulátor, osobně doporučuji apetit stimulátor Fish nebo Shellfish.
Mnoho úspěchú v honbě za monstry přeje BCG.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 6 763x
Průměrná známka: 1.52