15.Blýská se na lepší časy ?

-

5.MS Žen v plavané  Calcinaia 98 -  Arno river

Czech fishing team - 
Ivana Šulcová
Jana Sokolová
Jana Grešová
Petra Škeříková
Lucie Prádová
Diana Fröhlichová
Kamila Pecháčková
Libor Frohlich
Ladislav Kalina
Karel Netolický
Luca Pergreffi
Daniel Algery                           
Karolína Třešňáková                         
Hlavní sponzor: Andrea Collini - Colmic
Doprovodný tým: 
Milan Grešo
Jarda Práde
Jirka Škeřík

Ivana Šulcová - Lovosice  / umělecká kamenice
37 let,rybaří na závodech od 8 let
Absolvovala všech 5 MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech-29 kg na jezeru Žernoseky
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie- vylovení 2 kg kapra na „kaprobijku" kaprovou děličku Colmic za 20 vteřin od záseku za všeobecného úžasu početných diváků a neznalost Italů,kde je v Evropě ČR po příjezdu naší reprezentace a jejich zájem o ČR po našem úspěšném vystoupení.

Jana Grešová - Hradec Králové / na mateřské dovolené
28 let,závodí od 17 let
Zúčastnila se 3 MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech- 31 kg na M ČR v Hradci Králové na Labi
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie- Kapr přes 60 cm- byl z vody venku ani ne za 1 minutu od záseku.Úlovky červených kaprů a karasů-„Pohádková voda".

Jana Sokolová - Praha / bankovní úřednice
23 let,závodí od 15 let
Zúčastnila se 4 x MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech-15 kg při M ČR v Hluboké nad Vltavou.
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie- RYBY-Cefalo,bojovná mořská ryba.Bojovní 2-3 kg kapři rychle zdolávaní na pevnou udici.

Petra Škeříková - Vysoké Mýto / kadeřnice
20 let,plavané se věnuje 2 roky
Zúčastnila se 2 x MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech- 21 Kg na MS v Calcinaie a 1.místo v sektoru.
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie- Cefalo zdolávané na „kaprobijku Colmic" s amortizérovou  gumou 1,8
 mm ve třech dílech prutu a dva červení karasi ulovení při závodě.

Lucie Prádová - Liberec / studující
18 let,závodí od 10 let
Zúčastnila se 4 x MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech- 22 kg na Labi v Hradci Králové.
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie - Sumec velký,o váze přes 3 kg,vylovený dvě minuty před koncem závodu po sérii osmi neúspěšně zdolávaných ryb,ze kterého vypadla do podběráku „trojka" rotačka na třicítce vlasci-pozdrav od méně úspěšného rybáře...

Diana Fröhlichová - Hradec Králové / studující
20 let,závodí již 10 roků
Zúčastnila se 4 x MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech - 27 kg při M ČR juniorů v Hradci Králové
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie -Cefala a sumci  „pešegáta -ryby kočky", ve velikosti přes 50 cm délky a 2 kg váhy .

Kamila Pecháčková - Šumperk / státní úřednice
32 let,závodí od 8 let a znovu po patnáctileté přestávce 2 roky
Nováček na MS Žen
Největší  dosažená hmotnost úlovku na 3 hodinových závodech- 15 kg při M ČR v Týně nad Vltavou.
Největší rybářský zážitek z MS v Calcinaie - Jako nováček v týmu jsem čerpala veškeré poznatky jak z tréninku,tak i vlastních závodů pro další závodní aktivitu.Atmosféra na MS pro mně byla novinkou a tak doufám že tuto zkušenost zúročím v dalších rybářských sezónách.

Libor Frohlich-Hradec Králové / personální náměstek
49 let,závodní rybařině se věnuje přes 20 roků
Oficiálně trénoval na 7 MS 
...Věřil jsem,že naše závodnice mohou dosáhnout výsledku do  pátého místa a má víra se upevnila po absolvování tréninků,když všechny závodnice lovily vpodstatě stejné množství ryb okolo 8-10 kg za tři hodiny.Ukázalo se,že má náš tým na velmi dobrý výsledek při srovnatelném materiálním zabezpečení jaké mají dosud favorizované Italky,Angličanky nebo Francouzsky.Trénink našich závodnic nikdy neprobíhal v takové pohodě jako na tomto MS-všichni utvořili dokonalý tým a nakonec bylo nejobtížnější vybrat 5 děvčat,které nasadíme do vlastních závodů.

Karel Netolický- Kutná Hora / státní zaměstnanec
51 let,plavané se věnuje od r.1975
3 x vedl reprezentační výpravu na MS   -„ Táta družstva" 
...Absolutní spokojenost se spoluprácí v týmu....

Ladislav Kalina - Mělník
26 let,plavané se věnuje 13 roků
3 x trénoval družstvo na MS Žen
... Je s podivem,že jsme tak dobře zvládli toto,podle mne nejtěžší MS v historii ženské plavané. Obrovská vedra,fyzicky těžký způsob lovu a velká psychická zátěž po sobotním bezvadném výsledku.Lze jen všem zúčastněným poděkovat za jejich přístup k soutěži a další slova jsou už zbytečná,vždyť jsme druzí na světě....
 
 

Trénink
Vlastní závodní trať-fishing arénu-jsem již před časem představil v článku Rybářská posilovna.Takže jen krátce-Trať tvořily dva úseky,první mezi mosty přímo v Calcinaie a druhý-nově zbudovaný asi 500 m nad Calcinaiou.V prvním úseku byly sektory A,B,C a ve druhém horním sektory D,E.Podle nových pravidel F.I.P.S.e.d. je trénink povolen i v pátek a tak jsme se po pondělním příjezdu dostali na trénink čtyřikrát.V úterý jsme zasedli do ringu 1(celkem bylo vytyčeno 17 ringů jež představovaly vždy pět sektorů. „Jednička" byla v sektorech A1-5.
Dno bylo poměrně rovné s největší hloubkou na 11-13 m.Podařilo se nám zde ulovit několik karasů a kaprů a značné množství pešegát.Výsledek tohoto dne nás dobře naladil pro další tréninky.Ve středu jsme měli ring 5 v sektorech B 5-9.Tady jsme zkoušeli se značným úspěchem kaprové krmení Sensas 3000 s říční hlínou.Úlovek sumečků-pešegát se výrazně omezil a naopak stoupl počet ulovených kaprů a karasů.To značně ovlivnilo celkovou váhu ulovených ryb.Zato jsme se začali výrazně obávat o osud našich prutů,které nejsou stavěny pro lov velkých a ještě větších ryb.Tento problém vyřešil odpolední příjezd  Daniela a Luky s Karolínou,kteří přivezli „kaprobijky" Colmic,tlusté gumy,spoustu krmení a dalších potřebných maličkostí.Daniel se hned vrhl na úpravu prutů,instalaci amortizérů a zasvětil nás do techniky lovu na zdejší vodě.Významnou pomocnicí byla Karolína se svým precizním a pohotovým překladem.Čtvrteční trénink nás poslal do horního úseku na ring 14 v sektorech D 16-E 4.Na tomto úseku bylo velmi nerovné dno s častými větvemi.Tady jsme vyzkoušeli lov na 7-8 m dlouhé biče s neustálým přihazováním měkkého krmení.Většinu úlovku tvořili skaláci,scardole a tloušti.Ryby braly i na „brutální" udici s vlascem 0,18-0,16 mm(hlavní vlasec a návazec).Páteční trénink jsme měli osmičku- sektory C4-8 .Tady jsme spíše dolaďovali udice a snažili jsme se o rychlé a precizní vylovování těžkých ryb.Celá věda spočívala v tvrdém záseku,rychlém oddělení a dostatečně velkém tahu na rybu při zdolávání na topset.Každá větší ryba,které jsme hned od začátku nevysvětlili,kdo že je tu pánem situace,si na pána začala s chutí hrát a to často znamenalo ztrátu ryby.Hned po poledni jsme odjeli na hotel důkladně odpočívat a je třeba říci že všichni spali už v 22 hodin.To jsme ještě nevěděli jaké že se to zítra budou dít věci....

Sobotní závod

Los určil do sektoru A Lucku Prádovou,do béčka Janu Sokolovou ,na céčko Janu Grešovou. Těmto sektorům vládl s kapitánským Céčkem na prsou Libor Frohlich.V déčku byla Petra Škeříková a éčko dostala Ivana Šulcová.Horním sektorům velel Láďa Kalina.Karel fungoval jako spojka mezi kapitány a jako hlavní občerstvovač.Po celé trati se s telefony pohybovali Luca s Karolínou a Daniel.Jako každý den našeho pobytu nastalo už od rána pekelné teplo.
Krmení Colmic-7 kg na kapry,3 kg základového 900 Fondo  a 1,5 kg PV 1 s dostatečným množstvím předem namočeného Mais torteau (spékaného kukuřičného šrotu) jsme spolu s doprovodným týmem, který tvořili Milan Grešo,Jirka Škeřík a „křovák" Jarda Práde namíchali podle Danielových představ.Dále jsme každé závodnici připravili 4 kg slepených červů.Pak už mohl začít závod.
Libor nechce svojí přítomností znervózňovat závodnice při tak důležitém základním zakrmení a proto odchází na most přes Arno.Má dokonalý přehled po sektoru C.Na signál krmení začíná pětiminutové bombardování řeky koulemi krmiva.Přichází signál chytat a závod naostro začíná.
Mezi prvními úlovky se objevují hlavně sumečci -pešegáta.Na druhém konci céčka již  však začíná řadit Jana Grešová,na děličku tahá hlavně těžké karasy.Na béčku Jana Sokolová drží krok se sousední Italkou a také Lucka na áčku patří mezi nejlepší.Podle stanovené taktiky loví Liborovi závodnice na kaprové děličky COLMIC.Po hodině závodu zapisují rozhodčí u každé závodnice počet ulovených ryb na viditelnou tabulku.Na počet jsme ve všech Liborových sektorech do 5. Místa,přitom však lovíme o poznání těžší ryby než soupeřky.To již spojka Karel přináší stejně dobrou zprávu z Láďových sektorů. Ve druhé hodině závodu je Jana Grešová lepší než její Italka.Jana Sokolová drží krok s domácí závodnicí a jen Lucka ztrácí čas při záběrech obřích kaprů,které nedokáže zdolat.Italové jsou šokováni výkonem našich závodnic a mohutným povzbuzováním ženou své závodnice k vytouženému zlatu.Do této atmosféry přijíždí majitel f. COLMIC pan Andrea Collini .Zděšení Italové ho seznamují se situací.Pan Collini s tlumočnicí se okamžitě zapojují do fandění našim závodnicím.Děvčata nejsou na italský temperament zvyklá a tak musí Libor naše závodnice uklidňovat.Po dvou hodinách se opět zapisuje počet ulovených ryb.Jana Grešová jede jako stroj pro vítězství v sektoru.Jana Sokolová je na béčku za Italkou druhá.Jen Lucka nemůže vytáhnout toho svého kapra.Sedm obrů jí utíká z udice a tak je evidentně nervózní.Libor ji uklidňuje a Lucka loví aspoň menší ryby.Ten její dvoukilák přece jen přichází,ocitá se ve vezírku jen jednu minutu před koncem závodu a Lucka se vyhoupává na 4. místo.
V déčku chytala Petra podle včerejší dohody na 8 m dlouhý bič a od začátku tahala slušnou frekvencí skaláky,scardole a karasi.Pak chytila po dvou neúspěšných zdoláváních pěkné cefalo a chvíli nato za sílícího větru totálně rozlámala při nahození bič.Mírná nervozita znamenala kratičké vyhození z rytmu,ale pak se při lovu na děličku vše vrátilo do původních kolejí.Výsledkem bylo slušné páté místo v sektoru,když nás od trojky dělilo pár deka.V éčku chytala Ivana zpočátku trochu rozpačitě,ale druhá a třetí hodina lovu pod Danielovým dohledem byla skvělá a celkové druhé místo za pozdější mistryní světa Simonou Pollastri bylo dobrým výsledkem.
Celkem jsme tedy dosáhli 1,2,2,4,5 a součtem14 obsadili druhé místo za domácí Itálií se součtem 10.Třetí Anglie ztrácela 8 bodů se součtem 22.První den jsme v součtu ulovili 60,76 kg ryb.Největší senzací bylo první místo Jany Grešové s absolutně největší váhou dne 21 280 g.Simona Pollastri- předloňská mistryně světa a největší favoritka doplatila na vylosování do sektoru E kde se chytalo menší množství ryb než na spodním úseku,na jedničku nachytala „jenom" 15580 g a tak měla v neděli co dohánět.Tak jen moc nezpychnout a dobře se vyspat na druhý den, abychom sobotní zázrak zopakovali. Noc plná napětí končí v 5 hodin budíčkem....   

Nedělní závod

Při losování nám pomohla telepatie.Losoval Karel jako vedoucí týmu ale Libor s Láďou mu šli trochu „pomoci".Napřed jsme se s Liborem dohodli na tom,jaké číslo v kterém sektoru potřebujeme a pak jsme na ně usilovně mysleli.Karel pak toto číslo ve čtyřech případech z pěti pod naším dohledem vytáhl.To šokovalo ostatní vedoucí týmů a tak byly naše obavy z losování ty tam.
Jana Grešová na áčku,Jana Sokolová na béčku a Petra Škeříková na céčku u Libora.
Ivana Šulcová na déčku a Lucka Prádová na éčku u Ládi.
Od samého začátku nás bedlivě sledovali rozhodčí a tak nám chtěli znepříjemnit život a vyvést naše závodnice z rovnováhy.
Libor opakuje sobotní taktiku a odchází na most.Tentokrát však na druhém místě od mostu sedí Petra.Její základní zakrmení je perfektní a to je dobré znamení pro další vývoj závodu.Přesto,že má v sektoru loňskou mistryni světa-Angličanku Wendy Locker,hned od prvních minut závodu dokazuje,kdo je pánem sektoru C.Taktiku držet se Italek a nepustit před sebe Angličanky splnila nad očekávání.Petra vítězí v céčku a exmistryně světa se propadá až na 9. místo.
V béčku je s Janou Sokolovou italská favoritka Simona Pollastri.Na cestě za zlatem ji podporuje několik stovek domácích fandů.Získání zlata bylo jednou z podmínek Simonina sponzora f. TUBERTINI ,který jí hradil před MS dvouměsíční tréninkový pobyt v Calcinaie.Druhou podmínkou bylo trénovat alespoň 5 hodin denně.Řvoucí dav žene Simonu k fantastickému výkonu s hmotností úlovku  přes 31 kg.Jana Sokolová má labilnější povahu a proto Libor většinu času tráví u ní.Jana se však s atmosférou závodu vyrovnává velice dobře a dvě hodiny se drží na předních místech.Pak však v zápalu boje přidává do krmiva větší množství červů a koule se rozpadají po dopadu na hladinu.Toto malé zaváhání stačí k tomu aby deset metrů vzdálená soupeřka správným krmením Janě přetáhla velkou rybu,Jana ztrácí a propadá se na konečné 7.místo v sektoru.Děvčata opět lovila na kaprobijky COLMIC,při plavané s nevídaným háčkem č.6,na háčku byla doslova koule červů.
Jana Grešová na áčku nasadila dokonce háček č.4 .Vždyť v sobotu v těchto místech Lucka nevytáhla sedm kaprů.Jana jako by se chtěla za Lucku pomstít,těch sedm kaprů má ve vezírku za první hodinu.Ve druhé hodině zdolává dokonce kapra s délkou přes 60 cm a váhou nad 3 kg.Domácí diváci jsou šokováni její technikou,kdy při rychlém zdolávání kaprů ještě stačí přesně přihazovat krmení.Je vidět,že přípravě včetně posilování věnovala nejvíce času.Kapři na tomto místě jsou už asi vychytáni a počet úlovků  poslední hodinu klesá.Celková hmotnost úlovku 24 340 g představuje vítězství v sektoru,ale na celkově vítěznou Simonu Pollastri schází přesně 1 kg ryb.Jana je tedy STŘÍBRNÁ.
Ivana chytala od začátku na děličku velké ryby,mezi nimi cefalo a velkého kapra a tak o jejím dobrém umístění nebylo pochyb.Asi uprostřed závodu zasekla na „kaprobijku" cefalo jako hovado a to předvedlo svůj životní tanec.Když se po pár minutách zdálo,že Ivana vyhraje tento souboj ,cefalo prudce vyrazilo ke břehu a to byla geniální taktika.Těžce namáhaný topset s gumou na prasknutí musela Ivana sklopit za záda a přetížený prut praskl.Ivana popadla uvolněný vlasec,omotala jej okolo ruky a chtěla rybu podebrat.Vlasec však nemohl pružit a tak se cefalo dalším divokým výpadem osvobodilo.Příroda zase jednou ukázala svou převahu nad špičkovým rybářem s perfektní  technikou (prut,udice).Konečná trojka v sektoru D,za Italkou a Angličankou ,které lovily na spodním forhontu,byla dobrým výsledkem.Lucka držela s Italkou v první půlhodině krok také díky famóznímu zakrmení.Pak se však ryby dostali do sloupce a tak bylo potřeba vyměnit děličku za bič.Nedařilo se nám dostat Lucku do správného rytmu a z toho pramenila určitá nervozita.Když se vše zdálo v pořádku,přišel záběr od kapra,který odstrojil celou udici 0,18-0,18mm a bylo znovu na čem pracovat.Nakonec jsme znovu přešli na děličku a začali mohutně krmit tvrdými koulemi na dno-2-3 na jedno nahození.Tato taktika však bohužel  přinesla jen záběry ryb 3.velikosti,na jejichž zdolání již Lucka neměla potřebný dostatek sil.Osm utržených ryb nás příliš nepovzbudilo.Čas se rychle krátil a bylo nutno alespoň jednu velkou rybu vytáhnout.Lucka pomalu propadala beznaději,ale má víra byla nezlomná.Tady nepomůže žádný bůh,je třeba zmobilizovat poslední zbytek fyzických i duševních sil a věřit sám sobě.Deset minut před koncem závodu přišel ten správný okamžik.Ryba po záseku dobře seděla a velmi tvrdě bojovala.Lucka tenhle životní boj dokázala vyhrát a dvě minuty před koncem vylovila obřího sumce .Udice však dostala zabrat a tak přišel ke slovu bič.První ryba spadla a druhá byla vylovena 5 vteřin po konci závodu-tak putovala hned zpátky do řeky.Tahle ryba nás stála dobrých 5 míst.Lucka obsadila 10.místo v sektoru a byla značně zklamaná.Tak to někdy bývá,když najedou jen velké ryby na vaše krmení.
Libor se přesouvá k italskému kapitánovi,který dostává do vysílačky celkové výsledky ze všech sektorů.Konečně je vše sečteno.Italové se radují z vítězství a my jsme druzí.Při vzájemných gratulacích přiznávají Italové,že z našich děvčat měli velký strach.Naše technika lovu je prý lepší než u Italek a tak si do poslední chvíle nebyli jisti konečným výsledkem.V náš neprospěch asi rozhodlo celkové mládí našeho družstva,jenže my budeme rok od roku starší.....
Celkem jsme dosáhli umístění 1,7,1,3 a 10 .Se součtem 22 obsadili druhé místo za Itálií a tak nebylo o našem konečném úspěchu pochyb.

Výsledky

Jednotlivci:
1.  Simona Pollastri               součet um  2            46620 g Itálie
2.  Jana Grešová                                      2            45620 g ČR
3.  Milena Camporesi                              3            34600 g   Itálie

7.  Ivana  Šulcová         5     28300 g ČR
12. Petra Škeříková       6    28140 g ČR
16. Jana Sokolová         9    23220 g ČR
29.  Lucie Prádová        14 15860 g ČR

Celkem bylo klasifikováno 90 závodnic.

Družstva:
1.  Itálie                          21  170380 g
2.  Česká Republika        36  141140 g
3.  Anglie                        48  119380 g

Celkem bylo klasifikováno 16 družstev.  

Zamyšlení nad naším vystoupením v Calcinaie

Prvním důležitým bodem od kterého se začala odvíjet naše úspěšná cesta,byla loňská inspekční cesta na Arno do Calcinaie.Sebrali jsme první důležité poznatky o vodě,rybách a způsobu lovu i o potřebném nářadí.Financování takových cest rybářským svazem by mělo být v budoucnu samozřejmostí.Obětavá celoroční práce Libora,Karla a Ládi na technickém zajištění naší výpravy přinesla také svoje ovoce.Nepotkal nás žádný kiks a všechny případné problémy byly odstraněny dříve než mohly nastat.Závodnice věděly rok dopředu co je čeká a měly čas se důkladně připravit.Snad jen nabrání dostatečné kondice bylo u některých závodnic trochu podceněno.Výrazně nám pomohl Franta Pervanger ze Švýcarska,když sebral dostupné informace z italského tisku a hbitě je přeložil.Škoda,že nemohl na MS triumfovat s námi.
Pomoc Luca a Daniela zasluhuje uznání a ocenění Českým rybářským svazem.
Je škoda,že neměli trenéři z finančních důvodů možnost připravit soustředění na nějaké kaprové vodě,což by byla jistě cesta,jak pozvednout výkonnostní úroveň reprezentace.Domácí sponzoři nemají o plavanou pražádný zájem.Silného zahraničního sponzora zase bez perfektních výsledků jen těžko získáte.Přední evropské týmy sponzorují aerolinie,velké bankovní domy nebo domácí výrobci rybářských potřeb.O tom se nám zatím jen zdá.
 Doufejme,že náš úspěch přinese lepší finanční zabezpečení týmu,když o materiální zabezpečení projevila zájem firma COLMIC.
Snad se začne blýskat na lepší časy.... 
 
 

Pro úplnost musím dodat i výsledky dalších našich družstev na mezinárodním poli v roce 1998 :

MS mužů v Chorvatsku - Zagreb ,veslařský kanál:  jednotlivci    4.  Richard Konopásek
       družstva           12.  Česká Republika

MS juniorů  v Belgii - Gent, veslařský kanál :  jednotlivci       41. Vít Kratochvíl
       družstva     13. Česká Republika
MS kadetů,klubů a ME mužů jsme se pro nedostatek financí nezúčastnili.
 
 

 

Autor: