7.Nástrahy

-

      Správně zvolená a nastražená nástraha může velmi podstatně ovlivnit náš konečný úspěch při rybolovu. Stejně tak špatně zvolená nástraha bude důvodem našeho zklamání.Není důležitý jen druh nástrahy  ( červi,žížaly,houska,řasy...),ale i její velikost a čerstvost.
      Často autoři tvrdí,že je dobré v létě lovit na nástrahy rostlinného původu ( houska,řasy,těsto) a zjara,na podzim a v zimě zase na nástrahy živočišného původu( červy,žížaly,patentky). To je podle mého názoru absolutní omyl.Ve studené vodě se totiž žížaly a červi ani nepohnou a jsou tak nepříliš vábnou nástrahou.Když je voda studená,tak ryby velmi pomalu tráví ,málokdy berou důvěřivě a nemají zájem jak o velká sousta tak o „tvrdé" nástrahy.V tuto dobu je ideální nástrahou napařená veka,rybářský chleba nebo burison.
      Naproti tomu v teplých měsících jsou ryby neskutečně žravé a rády se vrhají na velká sousta.V tom případě musíme nastražít bytelné sousto ,jakým žížala nebo několik červů bezesporu je.
      Ale i když ryby dobře berou, oťukávají nástrahu a pak ji s důvěrou polykají,tak se stane ,že najednou přestanou brát.Zpravidla bývá problém v nástraze.Červi jsou „vycucaní"- zbyli z nich jen kůžičky a to se rybám nelíbí.Je pak nejvyšší čas nastražit nové a případně poněkud snížit jejich počet.Obvykle se pak pořádné záběry znovu dostaví.
      Samozřejmě,že nezanevřeme v zimním období na živočišné nástrahy jako jsou pinky-malí červení červi nebo patentky.Ty předkládáme na malém háčku (vel. 18-22) a v malém počtu

Autor: