Co budeme pro lov potřebovat

-

V této kapitole si musíme vyjasnit jaký materiál a v jaké kvalitě budeme při lovu na plavanou potřebovat.  
  
Háčky: používáme vždy úměrné velikosti nástrahy a typu povodí.  
  nástraha  velikost háčku 
  1 bílý červ  20-16 
  2 bílí červi  16-14 
  3 bílí červi  14-12 
  5 a více červů  10-6 
  hnojáček  12-6 
- podle povodí volíme pro stojatou vodu háčky co nejjemnější, zatímco na vodě prudce tekoucí musíme použít háček poněkud větší 
foto 1 : háček a přiměřená nástraha 1:1 
foto 1 : háček a přiměřená nástraha 1:1 

Pro náš rybolov se výborně hodí háčky MUSTAD, KAMASAN, GAMAKATSU, VMC, Katana, Suehiro, Drenann. Jako příklad uvedu podle mého názoru nejlepší háček pro lov cejnů Gamakatsu 1810 ve velikostech 10, 8, 6. Tyto háčky jsou k dostání v barvě stříbrné, zlaté a bronzové. Na lov plotic se dobře hodí háček Mustad 220 N ve velikosti18-12 .  
Ještě k číslování háčků. Čím větší číslo háčku, tím menší háček ve skutečnosti je a naopak.  
Háčky menší  22-28 asi nenajdou u běžného rybáře uplatnění. Používají se totiž pro lov opravdu malých rybek-potěru, při závodech kde se z jakéhokoli důvodu nedá lovit větší ryba.  
Mezi nejlepší háčky patří série Drennan Team England.  

Vlasce: plavačkovou udici doporučuji sestavovat z vlasce kmenového a návazce. Kmenový vlasec používáme o průměru 0, 12-0, 18 mm a návazec obvykle volíme o průměru 0, 08-0, 15 mm. Z mnoha značek vlasců dostupných na našem trhu mohu jako kmenový doporučit Colmic Fender o průměru 
 Foto 2: vlasce tetan, xilo, platil. . .  

0, 10-0, 16 mm. Na návazce používám  značku DAMYL Tectan o průměrech 0, 06-0, 14 mm , MILO Krepton 0, 05-0, 08 mm, Colmic Xilo 0, 053-0, 104 mm nebo Maver  Excel 0, 05 - 0, 12 mm.  
Touto kombinací vytvářím udici odolnou proti oděru, dostatečně pevnou pro zásek a zdolávání , lehko manipulovatelnou pro udržení dokonalého kontaktu se splávkem, ale i snadno utrhnutelnou při vázce. Ve vázce utrhnu pouze návazec, který rychle vyměním za další z forpasovníku.  
Pro lov na odhoz s anglickým splávkem se hodí potápivé vlasce jako MILO Royale Affondante, Trabucco Diamond Sinking , Colmic MEK Nuclear nebo Maver TS sinking line.  
Investovat do opravdu kvalitního vlasce  se jistě vyplatí. Můžeme si dovolit navázat slabší návazec a s jeho pomocí nabídnout naši nástrahu mnohem přirozenějším způsobem než na silném vlasci. Tak se nám podaří ulovit mnohem více ryb, nebo je alespoń přimět k záběru, pokud je neumíme ještě bravurně zdolávat.   
 

Splávky 

Splávky v podstatě dělíme na pevné (pro lov na bič, děličku, bolonézku, klasický odhoz) a klouzavé (pro lov na odhoz).  
Obr. 1: pevný a klouzavý splávek  
  

Gramáž(nosnost) splávku volíme v závislosti na hloubce, síle proudění vody a počasí. Vždy tak, že na hlubší nebo proudnější vodu použijeme splávek s větší nosností. To proto, aby naše nástraha rychleji propadla do požadované hloubky a celá udice se včas srovnala. V případě silného větru použijeme také větší gramáž splávku, než na té samé vodě při pěkném počasí- to proto, že se splávkem do 1 g lze za větru stěží přesně nahazovat.  
Rozšifrování kódového značení malých splávků 
4 x 7  0, 07 gramu  4 x 14 0, 3   gramu 
4 x 8 0, 08 gramu  4 x 16 0, 5   gramu 
4 x 10 0, 1   gram  4 x 18 0, 75 gramu 
4 x 12 0, 2   gramu  4 x 20 1      gram 
 

Tvar tělíčka - tvar splávku volíme podle rychlosti toku vody a to tak, že na velmi proudné vody používáme splávky zavalité až kulaté a na vody stojaté a mírně tekoucí tzv. jehly, tužky. Správnost naší volby tvaru a gramáže splávku snadno prověříme při prvních proplaváních udice na zvoleném místě. Pakliže se splávek při nadržení výrazně nakloní- je jeho tvar málo zavalitý. Pokud se při nadržení vyhoupne splávek na hladinu, je jeho gramáž příliš malá.  
Při lovu spodových ryb v místech, kde nám pro svou velkou početnost znepříjemňují lov svým braním oukleje, je třeba použít splávky s větší gramáží než obvykle proto, aby nástraha rychleji propadla vrstvou ouklejí pomocí větší zátěže, kde na ni u dna již čekají cejni, plotice, podoustve. . .  
Foto 3: david a goliáš  _0, 2 g a 35 g.   
 

Barva tělíčka splávku- pokud neplánujeme lov těsně pod hladinou, nemá barva splávku žádný význam. Splávky s pestrobarevným tělíčkem mají stejnou užitnou hodnotu jako splávky nenápadné, jednobarevné. Je lhostejno, zda je barva tělíčka černá, červená či bílá.  

Barva anténky - v našich podmínkách je nejvíce používanou barvou reflexní červená nebo oranžová. Své opodstatnění má i žlutozelená, jež je lépe vidět na stříbrné hladině. Černou anténku použijeme při lovu proti slunci. Černou snadno „vyrobíme"tak, že přes barevnou anténku navlékneme tenkou černou silikonovou bužírku. Dlouhé anténky též můžeme „naproužkovat"černým nesmazatelným fixem. Takové, proužkované, anténky se hodí při opatrném braní ryb, kdy snadno rozeznáme i nepatrné připotopení splávku.  
Při vlnách a špatném braní ryb vyvažujeme splávek s dlouhou anténou tak, aby nad hladinou  zůstala jen polovina anténky. To zabrání pohupování splávku na vlnách a splávek se stane citlivějším.  
foto 4 : typy splávků tvary tělíček   
Foto 5: VX Gutmix  

Speciální splávky - v posledních letech se vyrábějí speciální splávky  pro lov na děličku(odkládací prut) na proudných vodách. Mají tvar čočky(mince se zaoblenými hranami). Spodní tyčka a anténka nejsou v jedné ose, ale anténka je nakloněná směrem dopředu. Tyto splávky v gramáži 1-30g vyrábí v nejvyšší kvalitě několikanásobný mistr Polska pan Gutkievitsch pod označením GUTMIX. Nejnovější verze těchto splávků má celé tělíčko bílé a dlouhou plochou anténku.   
Když jsem u výrobců velmi kvalitních splávků, nemohu se nezmínit o splávcích VAĎO. Ty vyrábí můj slovenský přítel František Vagyovský, u nás dobře známý několikanásobný  vítěz VC Mušova, spolu 
s Maďarem Atilou Bödöm. Atila vyrábí splávky pro italskou firmu Colmic a tak je kvalita splávků  
prodávaných pod obchodními názvy VAĎO, Bödö a Colmic shodná.  
Splávky VAĎO nemají na našem trhu, pro svou kvalitu, sortiment a příznivou cenu, žádnou konkurenci.  

Každý, byť sebelepší splávek, který není precizně vyvážen, má pro náš lov sotva poloviční hodnotu.  

Obr. 2: vyvážený splávek 
 
 
Broky a torpily: k vyvážení splávků používáme pevné broky  a průběžné torpily . Ke kvalitě broků musím poznamenat, že nesmí být příliš tvrdé, aby nepoškozovaly vlasec(stará nemoc domácích výrobků) , ani příliš měkké(neudržely by torpilu na daném místě). Z broků mohu doporučit výrobky MILO a Super Doux. Opravdu dobré broky jsou nepříliš tvrdé a jsou naříznuté do poloviny. Tvrdé broky by nám poškodili vlasec. Broky naříznuté přes polovinu jsou příčinou častého zamotání udice.  
Označení broků:  
 

Dinsmores:  
SSG 1, 9 gramu 
AAA 0, 8 gramu 
BB 0, 4 gramu  
1 0, 3 gramu  
4 0, 2 gramu  
6 0, 1 gramu  
8 0, 05 gramu
Milo:
SG  2, 57 gr
 SSG  1, 89 
AAA  0, 81 
BB  0, 40 
0  0, 39 
1  0, 29 
2  0, 27 
3  0, 22
4  0, 17 
5  0, 13 
6  0, 11 
7  0, 09 
8  0, 07 
9  0, 05 
10  0, 04 
11  0, 03 
12  0, 02 
13  0, 01 
14  0, 005 gr 
  
 
 
 

Obr. 3 : torpily dlouhé a zavalité 
 

 
foto 6 : broky a torpily 

  
Kvalitní torpily na našem trhu pocházejí především z dílen tuzemských výrobců. Torpily mají tvar podlouhlý  v gramáži 0, 2 -20 g (a), nebo spíše zavalitý (b) s gramáží 1-30 g.  

Autor: