Poklad nade dnem

- Matěj Šole

Komerční sdělení

Přestanu kouřit, omezím alkohol, začnu chodit do posilovny, začnu se učit anglicky. Že je Vám to povědomé? Tak to jsem se s největší pravděpodobností trefil do jednoho z mnoha novoročních předsevzetí, které si dáváte každý rok!


Radost byla zaslouženě z každého úlovku. Po letech jsem změnil montáž a zkusil něco nového. Zprvu jsem se toho velmi bál, ale jak se později ukázalo, nakonec jsem udělal dobře!

Abych se nemusel na konci roku ale stydět za to, že jsem to zase nedodržel, dal jsem si na tento rok předsevzetí, které bylo reálné, splnitelné a přitom pro mě jako kapraře tak prosté. Letos se budu věnovat lovu kaprů se samotnou pop-up nástrahou. Pár úspěšných výprav mám úspěšně za sebou a musím říct, že mě tento způsob lovu velmi nadchnul. Pro tento lov jsem použil jednu montáž, kterou jsem později zařadil do kategorie velmi úspěšných. Byl to pro mě takový poklad, který fungoval nad moje očekávání až neuvěřitelně dobře a pomohl mi k mnoha pěkným úlovkům. Dovolte mi tímto, abych se s Vámi podělil o svou úspěšnou sestavu, která mi pomohla k mnoha pěkným úlovkům. Když se tak nad tím zamyslím, v čem že je vlastně má montáž odlišná, s naprostou přesností odpovím, že je jiná, než montáž ostatních rybářů. Tuto montáž jsem poprvé použil na stojaté vodě, kde jsem chytal poprvé a nevěděl jsem, co od místních kaprů čekat. Pozoroval jsem místní rybáře, jakým stylem chytají a hlavně na co chytají. Foukačky, kukuřice a potápivé boilie s hooodně velikou výjimkou kombinace s plovoucím boilie, ale jinak žádná hitparáda se zde nekonala. Sice jsem od místních slyšel příběh, že zde zkoušeli zig-rig, ale bez úspěchu. A tak byla má strategie zcela jasná. Použít montáž, která bude zcela jiná, pro mě nová a hlavně pro kapry naprosto neokoukaná.


K sestavení úspěšné montáže používám návazcový materiál od firmy Carp´R´Us, který mám za dlouhé roky používání ověřený a tak vím, že se na něj mohu vždy spolehnout. Jako nástrahu používám dobroty od Karla Nikla, ale o tom až později.


Na úplný začátek si připravíme na náš návazec háček Centurion 2000 ATS vel. 6. Tento tip háčku je naprosto ideální z důvodu jeho tvaru. S plovoucí nástrahou je velmi chytlavý a při záběru se vždy, díky svislé poloze, ve které se nachází, zapíchne kaprovi spolehlivě do tlamy.


Skrz háček provlékneme obratlík Swivel vel. 8, který se bude na háčku v ramínku volně pohybovat a bude tak vytvářet přirozený pohyb naší nástrahy. Kapr se tak nebude díky tomuto přirozenému pohybu domnívat, že jde o lest a toto sousto bez jakéhokoliv váhání pozře.



Obratlík nemůže být pochopitelně úplně volný, proto provlékneme skrz háček stoper swivel rig Bead, který poslouží jako zarážka. Tuto zarážku umístíme do první poloviny obloučku (ze strany od ramínka). Nemusíte se bát, že by zarážka po háčku cestovala. Na háčku drží jako přilepená a i při delších hodech kde je potřeba trocha toho švihu, zůstane na svém místě.


V dalším kroku použijeme potahovanou šňůru Strip-X. Při tomto návazci je lepší mít šňůru úplně staženou, aby se plovoucí nástraha pohybovala přirozeně. Teoreticky by stačilo šňůru stáhnout pouze do jedné třetiny, tedy k bročku, který tam připevníme viz bod č.7, ale já osobně mám tuto montáž rád celou jemnou. Svléknutou šňůru pak navážeme na háček. Nikoliv vlasovou metodou, ale klasickým uzlem, jako obyčejný háček s očkem (nebo lopatkou).



Když máme šňůru navázanou na háčku, provlékneme skrz ni vlasové rovnátko Mouthsnagger shorty, které nám na sestavě slouží při záběru ke správnému otočení a zapíchnutí do kapří tlamky. Háček si sám o sobě najde cestu k vpichu v tlamce, ale chceme-li mít 100% jistotu, je zásek po záběru bude tutový, použijeme právě toto vlasové rovnátko, které je téměř živou napodobeninou červa.


Pár centimetrů pod háčkem (ideálně 3 – 5 cm) přidáme zátěžový brok Camo Shotz, který nám bude držet naši nástrahu v námi zvolené vzdálenosti nade dnem. Nutno dodat, že 3 – 5 cm je moje oblíbená vzdálenost při lovu na tvrdém dně. Délka se pochopitelně může lišit, pokud chytáme v bahně nebo řasách či travinách.



První stranu našeho návazce již máme hotohou a tak se pustíme na druhý konec montáže, kde uděláme smyčku, skrz kterou provlékneme převlek Anti tangle sleeves, který je nepostradatelným pomocníkem proti zamotání. Bez této pomůcky si již své návazce nemohu představit, neboť si již nepamatuji, kdy jsem měl naposledy při nahazování zamotanou svou montáž.


Do připraveného očka na šňůrce navlékneme rychlo výměnný obratlík Quick change swivel. Tento rychlo výměnný obratlík má výhodu v tom, že dle potřeb můžeme libovolně měnit návazce, aniž bychom musely něco krátit, stříhat či kousat. Postačí jen stáhnout převlek Anti tangle sleeves a návazec prostě vyměnit za jiný.


Anti tangle sleeves přetáhneme přes rychlo výměnný obratlík Quick change swivel. V tuto chvíli máme již návazec hotový.



Hotový návazec v celé své kráse. Přesně takto by měl návazec vypadat nejenom na obrázku, ale i na dně. Pokud Vám vynáší plovoucí boilie cenný návazec, máte nepřiměřenou zátěž k plovoucí nástraze a je potřeba přidat na gramáži zátěžového broku.


Na hotový návazec navlékneme plovoucí boilie požadované velikosti. Dle velikosti boilie použijeme gumičku nebo kousek šňůry, který se nachází mezi obratlíkem a boilie zarážkou (tento materiál prochází středem boilie). Něco nám přeci musí boilie držet u obratlíku.


Prezentovaná montáž včetně nástrahy. Přesně takto by to mělo vypadat pod vodou. Pokud uděláte vše správně, věřte mi, že nabízíte kaprům velmi neodolatelné a hlavně neokoukané sousto. Takto prezentovanou nástrahu kapři v našich vodách často nevidí a tak se nebudou bát takovéto sousto s chutí spolknout.



Krásné úlovky na sebe nenechají dlouho čekat. Sám jsem byl účinností této montáže překvapen. Tento lysec s mohutnou tlamou měl háček díky vlasovému rovnátku zapíchnutý krásně v koutku tlamky.

Tato montáž mi přinesla mnoho pěkných úlovků, a pokud jde o počet, tak mnohdy jsem byl jediný, kdo měl záběr(y). A důvod byl jednoduchý. Chytal jsem totiž jinak, než všichni ostatní a díky tomu jsem se odlišil natolik, že byla má prezentovaná nástraha neodolatelným soustem pro proplouvající kapry. Někdy stačilo pouze nahodit na správné místo a záběr přišel ještě dříve, než jsem stačil došponovat řetízkový swinger. Přiznávám, že doteď nechápu úspěšnost této montáže, které jsem zprvu nevěřil, ale ve chvíli, kdy přišel první záběr, druhý, třetí… měl jsem jasného favorita. Byl to pro mě jakýsi poklad nade dnem, který fungoval téměř okamžitě. Pokud mi počasí hrálo do karet a přineslo slunečnou oblohu, které fungovalo s touto montáží jako sladké na vosu, měl jsem o akci u vody postaráno.


Ať už šlo o záběr od ryby jakékoliv velikosti, důležité bylo, že si montáž připsala na své konto další úspěch. Na záběr nebylo nutné dlouho čekat. Pokud byl kapr nablízku, tomuto soustu prostě neodolal.

Celý úspěch přikládám tomu, že se nástraha volně pohybovala po ose ramínka až do první poloviny obloučku háčku. Když jsem si tuto montáž zkoušel poprvé nanečisto v akvárku, abych věděl, jak se celá tato sestava pohybuje v akci, byl jsem až neuvěřitelně překvapen, jak se tato nástraha i s háčkem chová. Ve chvíli, kdy jsem shlédnul několik zahraničních i tuzemským videí, které prozrazují, co se děje pod vodou, bylo mi zcela jasné, proč je tato montáž úspěšná. Kapři totiž přijedou na krmné místo a prsními ploutvičkami zvíří okolí. Vše, co se volně pohybuje, seberou s naprostou důvěrou a to, co se jim zdá podezřelé, nechají ležet tak, jak to našli. My si pak říkáme, že jsme neměli za celý den, víkend či týden ani jeden jediný záběr a že ryby tam asi ani nenajely a přitom bychom se divily, co všechno nám kolem montáže plavalo. Přirozenost nástrahy je přitom tím jediným, co potřebujeme k úspěchu!


Tento šupináč byl ulovený pouze půl hodiny po nahození. Byl to jen důkaz toho, že atraktivní nástraha na neokoukané montáži dokáže kapra vyprovokovat k záběru daleko rychleji, než běžná, potápivá nástraha na okoukané montáži.

Věřte tomuto článku nebo ne, ale jedno je jisté. Máme poklad nade dnem a neumíme toho využít. Tolik let jsem se bál chytat na samotnou plovoucí nástrahu a přitom je to tak jednoduché a hlavně účinné.


Úlovek v podobě 16-ti kilového šupináče byl pro mě tou největší odměnou za projevenou důvěru k této montáži. Byla to jakási třešnička na dortu. Zajímavostí je, že jsem zkoušel tuto montáž prvně na nové a tím i neznámé vodě, kde jsem netušil, jak na ni budou ryby reagovat.

Za Nikl team Matěj Šole

Autor: Matěj Šole