Levná svítící číhátka

- Ivo Kocich

Každý rybář se nejednou dostane do situace, kdy je příliš velká tma na to, aby dohlédl na svá číhátka. Mám na mysli rybáře, který preferuje lov s tradičními číhátky zavěšenými mezi očky prutu, nikoli HI-TECH rybáře, který používá elektronické signalizátory záběru se zvukovou a světelnou signalizací, dálkovým odposlechem a kdoví čím jiným. Takovýto styl rybařiny mě zkrátka neláká.
Používání fosforových číhátek se mi moc nezamlouvalo, protože bylo zapotřebí často číhátka osvětlovat baterkou. Další z levných variant, a to zapálená svíčka ve skleněné, nebo plastové nádobě se mi taky neosvědčila za větru, nebo deště. Proto vám předkládám návod, jak si vyrobit svá vlastní svítící číhátka s minimálními finančními náklady. Tak tedy, co budete pro jejich výrobu potřebovat:



Materiál:
  1. 1 ks baterie 9V
  2. 1 ks konektor na 9V baterii
  3. 2 ks svítících diod - ledek
  4. 2 ks odporů (ideální odpor okolo 6 kilo ohmů (jinak ale stačí v prodejně říct, že to potřebujete k propojení 9V baterie s ledkami, oni vám už něco doporučí)
  5. cca 2 m jakékoli tenké a elastické dvojlinky
  6. 1 korková zátka
  7. 1 plastová krabička, do které se dá umístit 9V baterie s prostorem pro konektor a vodiče (osobně jsem použil krabičku, ve které se dříve prodávala jedlá soda)
  8. tenký vázací drát
  9. 2 ks těsnících gumových kroužků do vodovodních baterií
  10. 2 ks plastových pouzder z Kinder vajíček
  11. izolační páska
  12. lepidlo na gumu
  13. rychloschnoucí nevodivý tmel
  14. 2 ks větších hřebíků (volitelně)


Nářadí
  1. elektrická pájka, cín, kalafuna
  2. tenký hřebíček, nebo šídlo
  3. nůž
  4. kleště cvikačky
  5. vrtačka


Výrobní postup:
  1. Pájkou, ostrým nožem, nebo vrtačkou udělejte do krabičky pro uložení baterie dva otvory takového průměru, jaký průměr má vaše dvojlinka.
  2. Dvojlinku přecvakněte kleštěmi uprostřed (měly by vám vzniknout dva asi metr dlouhé kusy) a oba konce provlečte do krabičky. Uvnitř krabičky udělejte na obou dvojlinkách po uzlu, asi 5 cm od konce vodičů. Tyto uzly zabrání násilnému vytažení káblíků z krabičky. Z konců vodičů odstraňte izolaci a naneste na ně malé množství cínu.
  3. Pomocí pájky spojte dva kladné vodiče s kladným pólem konektoru baterie a zbylé dva záporné vodiče sletujte se záporným pólem konektoru baterie. Takto vzniklé pájené spoje důkladně omotejte izolační páskou.
  4. Opět pájkou, ostrým nožem, nebo vrtačkou udělejte otvory do dolních částí plastových pouzder z Kinder vajíček. POZOR! Budete-li používat nůž, buďte opatrní, plast je v této části křehký, můžete udělat díru větší, než je zapotřebí. Vzniklými otvory provlečte volné konce dvojlinek a opět udělejte na těchto dvojlinkách uzly, asi 1,5 cm od konců vodičů. Na koncích vodičů odstraňte izolaci a naneste pájkou cín.
  5. Z korkové zátky, jejíž průměr by měl být menší, než je vnitřní průměr pouzder z Kinder vajíček, odřízněte 2 plátky o síle cca 5 mm. Do obou těchto plátků propíchněte tenkým hřebíčkem, nebo šídlem 4 otvory, a do těchto otvorů v každém z těchto plátků zasuňte nožičky ledky a odporu.
  6. Na spodní straně korkových plátků sletujte k sobě jednu nožku ledky a jednu nožku odporu a na zbývající dvě nožky naletujte zvlášť kladný a záporný vodič patřičné dvojlinky. POZOR! Při pájení nožiček od ledek postupujte co nejrychleji (pájet max. 5 sekund), jinak by se mohla ledka zničit. Nadbytečné konce nožiček ledek a odporů odcvakněte kleštěmi.
  7. Jakmile budete mít dopájeno, připravte si malé množství rychloschnoucího tmelu, na každé z číhátek budete potřebovat kuličku o průměru cca 1,5 cm. Vláčným tmelem pečlivě obalte spodní část korkové zátky s pájenými kontakty a snažte se do něj i vmáčknout uzel, který jste si vyrobili na dvojlince tak, aby vám na spodní straně korkové zátky vznikla pokud možno polokoule, z jejíhož středu bude vyčnívat dvojlinka. Tmel zde slouží jako zátěž číhátka a zároveň jako stabilizátor polohy světelného zdroje uvnitř skořápky z Kinder vajíček.
  8. Poslední fází je výroba oček k zavěšení na vlasec na horních částech skořápek z Kinder vajíček. Tenkým hřebíčkem, nebo šídlem propíchněte skořápky v jejich horní části čtyřikrát tak, aby se vzniklými otvory dal protáhnout vázací drát. Otvory by měly ležet v rozích pomyslného obdélníku o straně 3x5 mm. Vázací drát omotejte pevně 3x okolo gumového izolačního kroužku a to tak, aby konce drátů byly od sebe vzdáleny 5 mm. Konce vázacího drátu provlečte otvory ve skořápkách, a drát několikrát pevně zatočte a zbytek odstřihněte. Místo, kde se stýká gumový kroužek se skořápkou potřete lepidlem na gumu, aby se zacelily otvory, kterými jste provlékli vázací drát. Po zaschnutí lepidla přestřihněte gumový kroužek asi v pozici 4 hodiny.


Tím je výroba číhátek hotová, stačí jen zapojit konektor na baterii, a zvolat: "BUDIŽ SVĚTLO!" :-) Jen pro doplnění: ty dva větší hřebíky můžete ohnout, zapíchnout do země pod pruty a připevnit k nim vodiče číhátek.

Autor: Ivo Kocich

Přečteno: 20 092x
Průměrná známka: 1.61