Nejlepší posilovač na světě

- Milan Tychler

Mnoho rybářů se obvykle snaží svou vnadicí směs ještě vylepšit tím, že přidají nějaký práškový nebo tekutý posilovač, a očekávají, že pak žádná ryba jednoduše neodolá a rybolov bude prostě skvělý. Spoléhají na sílu posilovačů, investují do nich nemalé peníze a výsledek – obvykle vůbec nestojí za řeč. Čím to je?

Vysvětlení může být hned několik. V první řadě je třeba uvědomit si jednu věc – posilovače je třeba správně dávkovat, protože jejich malé, nebo naopak velké množství má podobný výsledek – ryby buď nepřitáhne, nebo naopak odpudí. Posilovače staré několik let prodávané v „akci“ za zlomek původní ceny už obvykle nejsou k ničemu. V kalných a rychlých vodách je dávkování jiné než na vodách stojatých, stejně jako je rozdíl, přidáváte-li posilovač ve vodách studených, nebo teplých. Pravda je také to, že některé tekuté posilovače nejsou nic jiného než sladká a obarvená voda s trochou vůně, a kdybyste si koupili kvalitní sirup, uděláte lépe. S některými práškovými posilovači je to podobné.


Obyčejné mleté koření a jejich směsi jsou skvělé posilovače

Za ta léta, co se rybařině věnuji, jsem vyzkoušel mnohé a musím říct, že v té obrovské nabídce není mnoho výrobků, které by skutečně fungovaly. Naprosto rozumím tomu, že z některých můžete mít opravdu skvělý pocit, ale věřte, že „sílu“ vašeho krmení prověří jedině tak silné konkurenční prostředí, jakým jsou rybářské závody, nejlépe ligové. Jedině v konkurenčním prostředí se ukáže, zda posilovač, který jste použili v krmení, skutečně něco dělá, nebo ne. Dokonce i když jste celkem zkušení, můžete být dost často na vážkách, protože jen málokdy je všechno zcela jednoznačné.

Také mezi závodníky někteří posilovače používají a jiní ne a vzhledem k tomu, že jednou zvítězí ten a jindy onen, je jasné, že pouze v posilovačích tajemství úspěchu zcela jistě neleží. Já se jim nevyhýbám, ale jsem dalek tomu, abych posilovače v jakékoli formě přidával hned a do každého krmení, protože k tomu obvykle nemám žádný racionální důvod. Posilovač v mém případě funguje spíš jako taková „krabička poslední záchrany“. Jenže ani tato záchrana nebývá úplně stoprocentní. Zvláště ne na závodech, pokud ryby prostě nejdou a „zachraňuje se“ téměř každý. Pak to opravdu stojí za to.


Možností je nepřeberně

S posilovači to doopravdy není jednoduché. Přesto je někteří rybáři používají zcela automaticky při přípravě každého krmení, protože mají pocit, že když krmení pěkně voní především jejich nosu, bude vonět i rybám. Je škoda, že se nemůžeme pod vodou nadechnout nebo jiným vjemem posoudit, jak ryby tyto věci skutečně vnímají. Možná by nás to docela pobavilo. Faktem je, že když krmení hezky voní, je práce s ním mnohem příjemnější, než když pořádně páchne. Jenže ryby se ke každé variantě stejně postaví po svém, a tak se odehrává stejný děj stále dokola – jednou ryby chytíte, a jindy ne, protože pokud nejde o doopravdy kvalitní a funkční produkt, jeho množství prostě nesehrává v krmení vůbec žádnou roli. Nám to sice hezky voní, ale to je tak všechno. V této věci jednoduše není možné spoléhat se pouze na svůj nos. To je velmi chabý a nespolehlivý ukazatel.

Jsou samozřejmě výrobky, které jsou kvalitní, ale právě ty vyžadují určitou zkušenost, aby vám byly ku prospěchu. V opačném případě nadělají, nebo spíše vy si s nimi naděláte, více škody než užitku. Pak jsou to často mimo to, že si nezachytáte, ještě navíc vyhozené peníze.

Pokud s posilovači nemáte žádnou zkušenost, a přece jen byste chtěli vnadicí směs, ať už svou vlastní, nebo komerčně vyrobenou, nějak „vylepšit“, existují celkem spolehlivé prostředky jak to udělat. A dost možná, že byste měli začít právě u nich a pak teprve zkoušet něco jiného.


Jedna z velmi dobře fungujících věcí

My, řekněme, dříve narození máme dost zkušeností se spoustou různých komponentů, které jsme přidávali do vlastních směsí, protože komerčně vyráběné na trhu prostě nebyly. A ať si říká, kdo chce, co chce, spousta z nich je jen těžko překonatelná a jsou skutečně účinné. Náhražky těchto ingrediencí se používají i do dnes komerčně vyráběných produktů, ale to není totéž. Je to stejné jako rum a rumová tresť. Voní to podobně, ale účinky jsou poněkud jiné, řekl bych.

Osobně považuji za skvělý posilovač do vnadicích směsí mnohé koření, směsi koření a také různé tekuté potravinové přípravky. Přiznám se, že se k těmto věcem po letech vracím a seznávám, že vůbec nechápu, proč jsem se od nich vlastně odklonil. Tuto větu samozřejmě nemyslím úplně vážně, protože nepochybně vím, co za tím stálo. Touha vyzkoušet něco nového, možná lepšího a účinnějšího a určitě také pohodlnost. Je totiž velmi jednoduché koupit si jednoduše hotový balíček nebo lahvičku než mlít doma nějaké koření. Také bylo třeba ukázat, že jdete s dobou. Čas dozrál a ukázalo se, že už to nemám zapotřebí, a mnozí vědí, o čem to mluvím.


Závody skvěle prověří vaše směsi

Z tohoto důvodu jsem se zase začal víc než kdy jindy zabývat těmito věcmi a zase okolo mě voní perníkové a mnohé další jiné koření, tekuté polévkové koření, sladká karamelová pasta, pražené konopí, buráky a tak bych mohl pokračovat. Samozřejmě dál používám i výrobky komerční, ale pouze ty, které mě skutečně oslovily a mám s nimi dobrou zkušenost. Byl bych blázen, kdybych se jich vzdal. Ovšem mnohem častěji si zase zkouším k plné spokojenosti ty naprosto obyčejné věci, na které se už skoro zapomnělo, a mám z toho doopravdy radost.

Důležité pro mě je i to, že vím, co do krmení skutečně dávám, kolik tam toho dávám, a mohu se z toho snadno poučit a vyvodit nějaké závěry. A to je přesně to, co potřebujete, abyste se posunuli zase o kousek dál. Melu koření jak bába kořenářka a míchám si vlastní směsi. Ty pak uchovávám v plastové krabičce s víčkem. Je to pohodlné a praktické.


Cejni milují perník

Na závěr vám prozradím jednu věc – existují skutečně dobré výrobky, ale v zázrak opravdu nedoufejte. V tomto směru budou vždycky rozhodovat vaše zkušenosti a nic jiného…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (78 reakcí)

Přečteno: 28 729x
Průměrná známka: 1.38