Medové nástrahy

- Milan Tychler

Kdo by neměl rád med?! Skvělý přírodní produkt, opěvovaný, sladký, zdravý a já nevím co všechno. O medu se hovoří jako o daru z nebes. Jeho základem jsou především cukry, ale obsahuje celou řadu látek prospěšných našemu tělu. Vitamíny, důležité minerály, také bílkoviny a mateří kašičku. Med je také považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik a má schopnost ničit bakterie. Proto dříve nechyběl v žádné domácí lékárně. Ano, med dokáže léčit mnoho různých nemocí, ale především výborně chutná a nádherně voní.


Komu by to nechutnalo

Taky ho mám rád a rád si s ním sladím čaj, ale využívám ho i jinak. Kdysi mě napadlo, že by med mohl chutnat i rybám a určitě by se dal díky své konzistenci použít i jako „domácí“ dip na různé nástrahy. Od myšlenky byl jen krůček k tomu, abych to vyzkoušel, a už to začalo…


Medových nástrah je spousta

První, co jsem udělal, bylo to, že jsem vyhrabal staré extrudy, které už dávno v krabičce vyčichly, a použil jsem med na jejich oživení. Na lovišti jsem zkoušel na dvou prutech stejnou nástrahu s tím, že jedna byla namočená v medu a druhá jen tak, jak jsem ji z krabičky vyndal. Velmi brzy bylo jasné, že upravená nástraha zajímá ryby mnohem víc. Téměř dvojnásobný počet záběrů se prostě nedal přehlédnout. Navíc byly záběry na upravenou nástrahu mnohem upřímnější a zřetelnější. Byl jsem hezky zapatlaný, po nastražení jsem si musel vždycky pořádně umýt ruce, ale stálo to za to. S medem však nebyla jednoduchá práce, protože byl hustý až moc. Řekl jsem si, že ho rozředím troškou vody. Jenže to jsem si dal! Stačilo skutečně jen trošku vody a med už byl natolik řídký, že jeho původní vlastnosti dobře ulpívajícího dipu byly okamžitě pryč.


Starší si upravíme sami


Med na nich dobře drží

Byla to chyba, ale poučil jsem se. Nakonec jsem z této „chyby“ hodně vytěžil, protože jsem zjistil, že řídký roztok medu se dá velmi dobře využít k důkladnějšímu ošetření různých savých nástrah. Poréznější nástrahy řidší roztok nasají lépe a hlouběji, takže se z nich pak uvolňuje déle. To je výhodné zejména v době, kdy je záběrů méně, třeba proto, že na lovišti je méně ryb a déle jim trvá, než nástrahu najdou. Není to sice tak intenzivní, ale to vůbec nevadí a funguje to prakticky stejně, ne-li dokonce lépe. Osvědčilo se mi namočit různé nástrahy do medového roztoku, nechat je oschnout a medovou lázeň opakovat. Když znovu oschnou, už je nechám být, ale před lovem je krátce namočím do hustšího medového roztoku.

Hustotu medu si můžete upravit několika způsoby. Tím prvním je teplá vodní lázeň a alternativou k tomu je krátké ohřátí nádoby s medem v mikrovlnné troubě. A pak je zde samozřejmě už zmíněné naředění tekutinou. Ovšem tady velký pozor, protože k tomu stačí skutečně jen několik kapek!!!


Lepší než vodu je přidat sirup

Já jsem později při svých pokusech s různým ředěním dělal některé roztoky tak řídké, že se k jejich aplikaci dal používat i mechanický rozprašovač, a k oživení mnoha nástrah to bohatě stačilo. K ředění medu používám i různé sirupy, které dávají medu lehký nádech po ovoci, což je také celkem zajímavé. Ale do medu nemusíte přidávat vždycky jen sladké. Na některých vodách se mi například osvědčil i med s česnekem, perníkovým kořením, a dokonce i s pepřem, kari nebo chilli. Sladké s pálivým je dobrá kombinace a milují ji především kapři. Pár kapek ostrého chilli do medu dokáže někdy udělat skutečné divy a ryby pořádně rozparádit, takže jsou pak skutečně pořádně žravé.


Vodu s medem používám na úpravu pelet

Část nástrah vždycky připravuji dlouhodobějším postupem máčení a sušení, ale některé nechávám v normálním přírodním stavu a k jejich rychlému „povzbuzení“ používám velmi řídké roztoky, které aplikuji už zmíněným malým mechanickým rozprašovačem. Často se mi osvědčilo přestříknout nejen nástrahu, ale i celé krmítko, pokud právě lovím feederovým prutem.

Med funguje jako bezvadný přírodní posilovač a jeho výhodou je, že vám z loviště nikdy žádné ryby nevyžene, narozdíl od všelijaké chemie, se kterou je třeba zacházet velmi opatrně. K úpravě medem se hodí mnoho nástrah, ale nejlépe ze všech pečivo a různé extrudy. Extrudované nástrahy sice už většinou mají svou vůni i barvu, ale některé se prodávají i v provedení „natur“. Ty si můžete upravit podle sebe. Také můžete oživit nástrahy, které už svou vůni ztratily nebo ztrácí, což se časem děje se všemi nástrahami. Mnoho rybářů si vyrábí vlastní rohlíkové boilie, loví na kousky pečiva a snad každý používá pařenou housku. Tady všude se dá med uplatnit, pokud chcete udělat nějakou změnu.


Jednoduchá úprava chlebové kůrky

Na med velmi dobře reagují především kapři a cejni. Vždyť takzvané medovky jsou už dávno pověstné a někteří rybáři snad chytají jen na ně. Jsou tu ale i další ryby, které med ocení. Skvělou zkušenost mám s kombinací medu a polévkového koření Maggi. Na řece si takto ošetřenou nástrahu nenechá ujít žádný tloušť ani parma a skvělé výsledky přináší i v zimě. S těmito nástrahami chytám jak na plavanou, tak i feederem a musím říct, že jsem s nimi spokojený. Je to trošku práce, ale taková práce mě baví a radost z pěkné ryby je pak dvojnásobná.


Med milují především kapři

V poslední době med sice podražil, ale pořád je to věc dostupná snad v každém obchodě a nepotřebujete ho mnoho. Doma vám taky nebude nikdo nadávat, že to smrdí a podobně. Zkuste si trochu osladit život a rybám taky!

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (37 reakcí)

Přečteno: 16 469x
Průměrná známka: 1.11