Oleje a Addit

- BCG

Esenční oleje, Objemové oleje, Addit Atract-Digest-Taste

Esenční Oleje


Stále častěji slýcháváme o Esenčních olejích ,ale co vlastně jsou , jak se používají a jakou plní funkci v boilie ? Es. oleje se vyrábějí lisováním (macerováním ) bud' koření nebo listů či jiných částí té či oné rostliny . Poté co se např.  listy Aloe vylisují se tekutina zní získaná ještě několikrát přefiltrovaná , aby se dosáhlo vysoké koncentrovanosti , kvality a absolutní čistoty es.oleje jsou k dostání bud' jako potravinové což je nejvyšší stupeň kvality , nebo jako vonné oleje do různých lamp a svíček , tuto variantu nedoporučujeme protože se jedná o nerafinovaný a odpadoví produkt z výroby potravinových es.olejů . Kromě toho že není uvedeno na lahvičce přesné dávkování, mají tyto odpadové oleje velice nežádoucí účinky v podobě pachuti a až odpudivé vůni , která kapra spíše odradí na míle daleko než přiláká. Es. oleje v potravinové kvalitě jsou bez chuti která již byla odstraněna díky filtraci a jejich dávkování je velice minimální , často se jedná o pět kapek najeden kilogram boilie mixu. Es.oleje fungují vlastně jako atrractory ( dráždidla ) , které se z boilí uvolňují v podobě mikro kapiček do okolí a zanechávají tak velice dráždivou pachovou stopu , která pomalu stoupá od dna až k hladině. Oleje můžeme kombinovat z jakýmkoliv aromátem dokonce pokud použijeme aroma na bázi glycerolu Es. oleje sním samoemulgují (přizpůsobují rozpustnost aromátu a svoji teplotě vody ) . Nám se nejvíce osvědčily kombinace Es . o .Cassia +Scopex , Es.o.Black pepper + Fresh Waterr Musschel nebo Caviar Elite ,Es.o. Asa Foedita +Salamon Elite nebo Ryba , Es.o. Bergamont + Strawberry , Crenberry Elite .Es.o. Amande + Ceame Elite , Brazil Nut Elite , Es.o.Madagaskar Clov (hřebíček ) + Tuti fruti , Strawberry . Ale nikde není psáno že se musíte držet těchto návrhů na mixy upřímně řečeno fantazii se meze nekladou , osobně již dlouho se chystám vyzkoušet kombinaci Es.o. Garlic (česnek ) + Peach (broskev ) .Es.o. jsou účinné po celý rok ovšem v letních měsících jsou nejúčinnější , spousta kaprařů na ně přísahá i při zimním lovu takže si nedělejte absolutně hlavu s tím kdy Es.o. použít lovíme s nimi jak v jarních , tak i v letních či podzimních měsících . A můžeme s klidem říci že zatím s úspěchem .

 

Objemové Oleje - Bulk Oils - Food Oils


Další z řady velice dobrých přísad do boiles jedná se o bud' parfémované oleje nebo oleje vyrobené lisováním mořských ryb. Doporučené dávkováni je 20 - 40 ml na jeden kilogram směsi , osobně dáváme přednost tak 30ml na jeden kilogram . Ale mnohdy postačí i méně zvláště když jej kombinujeme z aromátem či es.olejem . Oleje mají tu vlastnost že jsou v teplé vodě doslova vytlačovány z boilies v podobě kapek které stoupají k hladině . Oleje jsou také jenom částečně rozpustné takže nezanechávají jenom pachovou stopu nýbrž i tzv. potravinovou . O tom jak a které oleje míchat s aromátem se dá do nekonečna diskutovat , protože kombinací je tolik , že by nato nestačily ani tyto stránky . Většinou si musíte uvědomit že vám oleje budou plnit asi tak dvě funkce, bud' olejem podpoříte aroma protože unikající olej na sebe váže také částečně i vůni aroma nebo olejem docílíte jakéhosi podtextu např.kombinací Strawberry aroma a Macrel oil docílíte ovocného boile ale s mírným Macrelovým tónem což je vhodné hlavně na těch lokalitách kde je značná konkurence nebo prostě máte strach, aby si na vašem místě nikdo jiný nezachytal , protože jestliže se vám podaří naučit kapra na vaše boilie s Macrelovým olejem, kapr dá přednost raději tomu vašemu nežli nějakému kupovanému blafu (zjednodušeně řečeno ) . Je pravdou , že někdy to funguje na sto procent a někdy zase ne , ale každopádně olejem v boiles nic nezkazíte ba právě naopak . Pokud se rozhodnete pro použití olejů pořiďte si takové které obsahují Antioxidanty , které zabraňují žluknutí a plesnivění boilies . Nejlepší kombinace jsou Strawberry oil +Crenberry Elite Total Hemp oil + scopex , Salamon oil + Caviar + Es.o. Black Pepper , Macrel oil + Mega spice , Sardine oil + Monster Crab .

 

Addit Atract , Addit Digest , Addit Taste.


Tyto přísady od fy.NUTRABAITS byli do nedávna ještě pro České kapraře doslova TABU , a přitom se jedná o jedny z nejlepších přísad do boilie mixů . Ale co to vlastně jsou a jakou plní funkci v boilie samotném ? Začneme tedy od začátku. 

 

Addit Atract ( A.A. ) je vlastně dráždící směs která obsahuje : Ornithin , Glutamin , Lysin , Alanin , Methionin , Leucin , Butyric , Taurin , Glycin , Betain HCL , Carrier . Tyto látky i když vypadají velice chemicky, jsou vlastně pro kapra neškodné, právě naopak, dokáží stimulovat kaprovy smysly natolik, že jeho pozornost se upne pouze na nástrahu z které vycházejí tyto stopové prvky. A . A . je vlastně potravní dráždidlo které pracuje zhruba na tomto principu. Přestavte si, že jdete po ulici a náhle vás doslova praští přes nos neodolatelná vůně, v tu chvíli jdete doslova po čuchu a nedáte si pokoj dokud nenaleznete její zdroj. Pochopitelně kapra asi nenapadne, že někde něco prodávají , ale že se někde nalézá zdroj potravy,. která má do přirozenosti velice blízko. Dávkování do směsi je 3 - 6 g na jeden kilogram mixu , pokud jste se rozhodli pro použití všech tří additiv měli by postačit 3 g na jeden kilogram. 

 

Addit Digest (A .D .) je směs která obsahuje : Tripsin,Lactosu , Casein , Sodium Glycerophosphat , Citric Acid , Bromealin . Tyto látky působí na kapra jako povzbuzovače trávení , to znamená, že napomáhají kaprovy zpracovat potravu (boilie ) , štěpit tuky , rozkládat proteiny a plně využívat vitamínů . Ovšem my z toho máme tu výhodu, že kapr má pochopitelně větší spotřebu potravy a tudíž se šance na záběr o sto procent zvyšují .

 

Addit Taste  ( A.T. ) je Další z additiv od fy . Nutrabaits. Jedná se o povzbuzovač chuti který se skládá z  Lactosy , Glutamic Acid , Inosine - 5 - Monophosphate , Adenosin - 5 - Monophosphate Monosodium Glutamate. Tyto látky fungují zhruba na tomto principu.Každý z vás jistě někdy žvíkal např. ovocnou žvíkačku a vzpomeňte si na tu vlnu chuti, kterou jste stále víc chtěli vysát z oné hmoty a dokonce vás ač nevědomky přinutila si vzít ještě jednu a nebo okamžitě po jejím vyžvýkání jste konzumovali již další . A teď' si přestavte kapra , který má před sebou vaše boilie v kterém je obsaženo A. T . + A . D . + A . A . co to sním udělá? Additiva jsou navrhována tak aby. nejlépe pracovaly společně, ale můžete je použít i zvlášť , a to v dávkováni 3 - 4 g najeden kilogram mixu .

Autor: BCG - ®

Přečteno: 4 476x
Průměrná známka: 1.6