8 filmů, které by měl rybář vidět

- Top-ArmyShop.cz

Komerční sdělení

Dnešní článek se nebude věnovat ani tak instruktážním klipům nebo dokumentům, kterých je nepřeberné množství, ale naopak populárním filmům s rybářskou tématikou – nebo alespoň takovým, kde rybáři představují hlavní či jiným způsobem důležité hrdiny. Vybrali jsme 8 nejlepších snímků podle hodnocení na ČSFD a krátce uvedeme, o čem filmy vypráví a třeba vás obsahem či příběhem zaujmou více, než střílečky a thrillery plné efektů a krve. I když některé níže uvedené snímky třeba svou odborností nepřekypují, není od věci se vzdělat spíše kulturně v této oblasti, kterou máme všichni rádi.



Zlatí úhoři (86%)

Zfilmovaná povídka Oty Pavla vypráví o dětství prožitém v okolí řeky Berounky, kde se malý chlapec učil s tatínkem rybařit. Většina času je ve filmu věnována malebným a poetickým scénám v přírodě, avšak téměř idilycký nádech je kontrován probíhající druhou světovou válkou se všemi krutostmi a nespravedlnostmi. Spolu s možná o něco známějším filmem Smrt krásných srnců se jedná o jeden ze skvostů české kinematografie z dílny režiséra Karla Kachyni.




Na zlatém jezeře / On Golden Pond (86%)

Dalším z filmů, u kterých můžete zkontrolovat techniku a vybavení při rybolovu, je snímek z roku 1981 s obsazením jako např. Henry Fonda nebo Jane Fonda. Film je situován do rodinného pobytu na Zlatém jezeře na severu USA, kde popisuje mezigenerační střety prarodičů, rodičů a dítěte. Výsledkem tohoto dramatu je uvědomění si mnoha ztracených let odmítáním rodinného kontaktu. Jednou z krásných scén je lov velké ryby nespecifikovaného druhu, kde vzniká vztah mezi tvrdohlavým dědečkem a ještě tvrdohlavějším vnukem z města.


Sponzorem tohoto článku je outdoorový e-shop a armyshop Top-ArmyShop.cz, který nabízí vedle armádní výstroje i vybavení pro kempování a přežití v přírodě či u vody. Díky léty a mnoha lidmi prověřené kvality inspirované vojenskými technologiemi a materiály můžete například výběrem armádního spacího pytle ušetřit oproti nákupu v klasickém sportovním obchodě i několik tisíc při srovnatelné kvalitě! Dále naleznete v nabídce stany, kepmingové nádobí a nábytek, oblečení nebo boty do přírody. Top-Armyshop je nejpopulárnější český obchod tohoto druhu – dle hodnocení na serveru heureka.cz jej doporučuje více, než 98% zákazníků!



Na rybách s Johnem / Fishing with John (82%)

Šestidílná populární série o výpravě 5 herců na ryby za svým známým, Johnem Luriem. Součástí snímku jsou i parodující komentáře (možná si vzpomenete na film Bohové musí být šílení), takže se určitě u sledování pobavíte. Spíše než o dokumentu či filmu můžeme hovořit o jakýchsi střípcích z dovolené okořeněných o netradiční styl humoru hlavního protagonisty a plných rybářských scén z celého světa.




Bílá velryba / Moby Dick (80%)

Film podle kultovního románu Hermana Melvilla popisuje život na velrybářské lodi Pequod spolu s příběhem kapitána Achaba (Gergory Peck), který kdysi přišel o nohu v boji s právě bílou velrybou. Řada postav se podobá biblickým výjevům; někdy je Moby Dick spojován k biblickému Leviatanovi a děj je jakousi metaforou k hledání životního štěstí. Vše natočeno v drsné atmosféře na lodi a v přítomnosti krvácejících velryb.


TIP 1: Pořádný nůž


Vedle tipů na filmy si zaslouží pozornost i pár tipů na vybavení k vodě pro nadcházející sezónu. Kvalitní nůž ocení nejeden rybář – a co teprve, když se jedná o nejprodávanější nůž na světě od roku 2011? Řeč je o mistrovském noži Bear Grylls Ultimate Fixed Blade od značky Gerber, který je k mání již za 1680 Kč! Vedle bezkonkurenční úrovně zpracování nabízí ještě další vychytávky, jako např. ocelovou hlavici pro použití jako kladivo, píšťalku, pouzdro s integrovaným brouskem, křesadlem pro rozdělání ohně nebo návodem pro řešení obtížných situací v přírodě. To vše v jednom noži! Přesvědčte se sami, bude se vám líbit!




Dej si pohov, kámoši! / Grumpy Old Men (78%)

Skvělá komedie o dvou postaších sousedech, kteří spolu prožívají nejen radosti, ale především si dělají naschvály – soupeří o přízeň nové sousedky, o to, kdo nachytá více ryb na nedalekém jezeře a především, kdo chytí obrovského legendárního sumce. Mnoho scén se odehrává právě na rybách, takže si film skutečně užijete. Natočen byl i druhý díl (Dej si pohov, kámoši! 2) vyprávějící o přistěhování italky a přestavby rybářského obchodu na restauraci, což stařici nechtějí přijmou a snaží se restauraci zlikvidovat.




Teče tudy řeka / A River Runs Through It (75%)

Americké drama režírované Robertem Redfordem s Bradem Pittem v hlavní roli se věnuje příběhu dvou bratrů, které jejich otec přivedl k rybaření. Svá mladá léta prožívají odděleně – jeden z bratrů odjíždí na studia a z druhého se stává novinář, který propadl hazardu a vede neuspořádaný život. Po několika letech se společně s otcem sejdou na rybách, načež je zhýřelý bratr Paul zavražděn. Konec filmu pak patří vzpomínkám a bilancování již starého otce při rybolovu.


TIP 2: Originální armádní svetr


Výběr správného oblečení je vždy zásadní a jistě víte, že počasí netřeba podceňovat. O tom ví své i vojáci, kteří venku tráví mnoho času, jsou na to také náležitě vybaveni a jejich výstroj je tomu uzpůsobena. Proto i na ryby doporučujeme obléci vojenský svetr vz. 95, který se barvou a stylem ideálně hodí do přírody a kvalitou vás jistě ohromí – vždyť si jen stačí prohlédnout armádní výprodeje, kde se i po použitých kusech jen zapráší. Armádní svetr vz. 95 můžete pořídit již za 429 Kč!




Ostrovní zprávy / The Shipping News (74%)

Hvězdně obsazené romantické drama (Kevin Spacey, Julianne Moore, Kate Blanchett) vypráví příchod syna Quoyla po smrti své ženy z New Yorku do zapadlého rybářského městečka v drsné přírodě New Foundlandu. Zde postupně nabývá ztracenou sebedůvěru, poznává malebnou přírodu a dozvídá se něco o sobě a svých předcích. Z původního ňoumy se z něj stává vážený novinový redaktor. Tento film vás zaujme spíše prostředím, než ukázkou toho, jak v Americe chytají ryby.




Stařec a moře / The Old Man and the Sea (73%)

Jestli si pamatujete na povinnou četbu ze základní či střední školy, určitě vás název filmu zaujal – ano, hovoříme o filmové adaptaci novely Ernesta Hemingwaye. Hrdinou je zde starý a odvážný kubánský rybář na cestě za chycením velkého mečouna a především bojující sám se sebou a zpovídající se moři. Do příběhu se zamotá i banda nenasytných žraloků, takže se nejedná pouze o melancholicky laděný snímek. Pro příznivce klasiky rozhodně doporučujeme!


TIP 3: LED svítilna


Určitě jste nejednou zažili „rybačku“ nebo pobyt v přírodě na více dní. Potom jednou z nezbytností je pořádná baterka, čelovka či jiná svítilna. Moderní LED baterky vydrží na jedno nabití svítit i desítky hodin a navíc nevykazují takovou poruchovost a krátkou životnost ve srovnání s obyčejnými žárovkami. Proto posledním tipem, co si vzít s sebou, je LED lucerna Camping Way za pouhých 890 Kč. Má v sobě celkem 36 diod, přičemž svítit lze i v úsporném režimu s 18 diodami. Nespornou výhodou je vedle klasického zapojení do sítě i solární dobíjení a když ani sluníčko nekouká, tak mačkáním speciálního klipu si energii vyrobíte sami.

Autor: Top-ArmyShop.cz

Přečteno: 21 769x
Průměrná známka: 3.01