Feeder v detailu 10 - Pletenka a feeder

- Redakce

K lovu feederem je možné použít místo klasického monofilního vlasce také splétané šňůry. Mezi pletenkami jsou velké rozdíly a hned na začátku musím říct, že se tu nebudu zabývat jednotlivými značkami a vyzdvihovat jejich vlastnosti, protože i šňůry se mezi sebou v některých vlastnostech docela podstatně liší. Jedno však mají společné – neprůtažnost, respektive průtažnost tak malou, že vůbec nestojí za řeč, a to je to podstatné.



Neprůtažnost pletenky můžete velmi dobře využít ve svůj prospěch. Hodí se perfektně na podstatné zviditelnění záběrů, pokud lovíte ve velké vzdálenosti, a také v době, kdy ryby berou opravdu slabě a záběry se projevují jen doslova milimetrovými pohyby špičky. V tu chvíli dokáže pletenka hodně pomoct. Vlákna Spectra a Dyneema, ze kterých se šňůry vyrábí, jsou v tahu pevnější než ocel. Nosnost pletenky, která je při stejném průměru oproti monofilnímu vlasci vždycky o mnoho vyšší, ale není zvlášť podstatná. Při lovu feederem jsou nosnosti vlasců, které obvykle používáme, naprosto dostatečné.




Z tohoto pohledu se zdá být pletenka dokonalá, ale právě její zdánlivě dokonalá vlastnost, neprůtažnost, má i své negativní stránky. Celkem znepříjemňuje zdolávání ryb a zvláště tužší pruty v ruce při zdolávání přímo drnčí. Neprůtažná šňůra nedovoluje používat příliš slabé návazce a malé háčky. Silnějším rybám stačí jen rychleji škubnout hlavou a tenký návazec spojený s neprůtažnou pletenkou prostě praskne. Malé háčky, které připevníte na silnější návazce, se zase při zdolávání těžších ryb z rybí tlamy snadněji vyříznou a ryby vám prostě padají.



Tyto negativní vlastnosti se dají eliminovat tak, že do koncové sestavy vložíte feederovou gumu nebo použijete před koncovou sestavou alespoň pět metrů obyčejného vlasce. Obě varianty působí v sestavě jako tlumič. Nic ale není dokonalé a s rizikem přetržení návazce musíte počítat vždycky. Znamená to, že je třeba zasekávat opatrněji, a při zdolávání ryb je na místě větší opatrnost.



Mnohé šňůry silně šustí v očkách prutu, což se také někomu nemusí moc líbit. Některé šňůry jsou sice velmi pevné, udává se u nich malý průměr, ale jsou ploché. Kladou vodě velký odpor a k lovu na tekoucích vodách se absolutně nehodí a nejsou ideální ani na vody stojaté. Některé šňůry zase velmi trpí otěrem a brzy jsou celé chlupaté. Že tím rapidně ztrácí nosnost, je víc než jasné a už na ně není spolehnutí. Navíc sbírají drobné pevné částečky, jsou nasákavější a hůře se s nimi hází.



Při použití pletenky je tedy třeba velmi dobře zvážit všechna pro a proti. V některých situacích jsou skvělými pomocníky, avšak pro běžné podmínky je jejich využití diskutabilní. Jsou rybáři, kteří se dokážou velmi brzy s pletenkou „spřátelit“, ale je mnoho takových, kteří jí nepřijdou na chuť nikdy. Přesto si myslím, že i k feederovému lovu zcela jistě patří. Jen je třeba použít ji v tu správnou chvíli, aby skutečně přinesla nějaký hmatatelný užitek.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 15 058x
Průměrná známka: 1.59

NFeeder v detailu 11 - Feederová guma

Feederová guma je vynikající doplněk feederových sestav, ale ne ve všech případech je zcela nezbytná.

NFeeder v detailu 9 - Vlasec na feeder

Možná bude chvíli trvat, než naleznete ten, který vám a vašemu způsobu lovu bude nejvíce vyhovovat