Feeder v detailu 11 - Feederová guma

- Redakce

Feederová guma je vynikající doplněk feederových sestav, ale ne ve všech případech je zcela nezbytná. Vlastně je vždycky třeba velmi dobře vážit, zda má v koncové sestavě vůbec nějaké opodstatnění. Pokud ne, uděláte lépe, když ji nepoužijete. Jsou rybáři, kteří ji používají v každé sestavě, a rybáři, kteří ji nemají ve své výbavě vůbec. Můj názor je takový, že když ji budete používat s rozmyslem, má v koncové sestavě smysl.



Důvodem pro použití feederové gumy je především to, že dokáže eliminovat prudké výpady bojujících ryb a chrání tak slabší návazec před utržením. Používat by se měla především tehdy, pokud je v koncové sestavě velký nepoměr mezi nosností hlavního, čili kmenového vlasce a návazce. Tento nepoměr bývá mnohdy navíc umocněný těžkým krmítkem a tvrdším prutem. Jestliže používáte až dráždivě jemný návazec, což není v závodní rybařině nijak výjimečné, a krmítko má hmotnost třeba i více než 70 gramů, pak velká ryba dokáže urazit návazec jen oproti hmotnosti krmítka. Stačí jí na to jedno prudké škubnutí hlavou. Při silnějším kmenovém vlasci, těžkém krmítku a nutném použití slabého návazce nám prokazuje feederová guma velkou službu. Běžně se vkládá mezi hlavní vlasec a návazec, ale někdo ji dává nad celou koncovou sestavu.

Naopak při lovu s šestnáctkou na navijáku a čtrnáctkou návazcem je guma v sestavě holý nesmysl. Může dokonce snížit citlivost sestavy, pokud použijete příliš dlouhou a tenkou variantu. Utlumuje záběr a komplikuje zásek. Čím je guma delší, tím hůř. Jste-li zkušenější, můžete si dovolit i větší rozdíl v nosnosti mezi kmenovým vlascem a návazcem. Ovšem vždycky je to tak, že čím tužší prut máte a čím slabší návazec použijete, tím větší podstupujete riziko. Na trhu najdete několik výrobků a každý z nich má trochu odlišné vlastnosti. Liší se nejen barvou, což není podstatné, ale především svou průtažností.



Je dobré vědět, že měkké gumy stačí v sestavě pouhých 10 cm, protože je pružnější. Jestliže používáte gumu tužší, anebo silnější průměr, může to být i násobek standardní délky. Vždycky je dobré vyzkoušet si to v praxi a pak se držet jedné značky a zaběhlého postupu vázání sestavy.



Gumu spojujeme s vlascem obvykle pomocí malého obratlíku. Na měkké gumě uděláte bez problémů uzel, na tvrdé si můžete vypomoct kovovou spojkou. Je to celkem jednoduché. Na gumu navlečete kovový váleček, pak obratlík a pak gumu znovu protáhnete kovovým válečkem. Přitáhnete očko s obratlíkem k válečku a váleček zmáčknete. Spojení pak překryjte tenkou bužírkou.



Jestliže gumu použijete, vždycky překontrolujte pevnost spojení v uzlíku a přes uzlíky přetáhněte bužírku. Čím hladší je přechod, tím méně motání a nepříjemností. Gumové tlumiče můžete uvázat do zásoby, abyste je mohli rychle měnit, ale nevažte jich zbytečně mnoho. Guma rychle stárne a je třeba ji obměňovat.



Feederovou gumu nezaměňujte s gumovým amortizérem, který se používá v plavané. Tato guma má zcela jiné vlastnosti než guma feederová. Zatímco feederová guma se natáhne obvykle o jednu, maximálně dvě své délky, což záleží jednak na průměru gumy a také na výrobci, plavačkový amortizér se natáhne na sedminásobek i více. Pro potřeby lovu feederem není vhodná, i když i se v tomto směru podnikají různé pokusy.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (21 reakcí)

Přečteno: 18 916x
Průměrná známka: 1.53

NFeeder v detailu 12 - Krmítka, 1. část

Při závodním lovu se v našich podmínkách používají téměř výhradně klasická klecová krmítka s otevřenými konci.

NFeeder v detailu 10 - Pletenka a feeder

K lovu feederem je možné použít místo klasického monofilního vlasce také splétané šňůry