Začínáme s přívlačí II.

- Robur

Naviják

K prutu samozřejmě patří naviják. Velikostně bývají navijáky označovány čísly 1000, 2000, 3000 atd. Někdy jde řádkování i po pětistovkách. Znamená to však jen to, že daný výrobek z konkrétní modelové řady je menší, či větší. Ale například na vybraném prutu nám víc sedne 2000 od Shimana více než 2000 od Daiwy, protože ten může být celkově robustnější. Výrobci se vás budou navíc snažit ohromit počtem ložisek, či fantastickým složením slitiny, ze které je tělo navijáku vyrobeno. O opravdu spolehlivých navijácích se většinou hovoří až od ceny 2000 Kč, ale není to pravidlo, kterým se musíme řídit. Kolem 1000 Kč se dá velmi pěkně vybrat. Jenom je třeba dávat při výběru pozor, zda překlapěč navijáku není jen tenoučký drátek. Zda tam není příliš mnoho plastových komponentů atd. Dalším požadavek na naviják je to, že bude mít aspoň jednu náhradní cívku. Protože časem budete mít na jednu cílovou rybu oblíbenější 15ku návin a na jiném místě už situaci vyhodnotíte, že by se spíš hodila 18ka a je hloupost držet kvůli tomu dva navijáky. Postačí jen prohození cívky. Pokud budou cívky kovové, tím lépe, ale jedná se spíš o pocitovou a vizuální záležitost. Kvalita kovu začne hovořit až při zdolávání opravdu velkých ryb. Větší pozornost věnujte kapacitě cívky, raději mám ty, co jsou opticky širší, nedochází na nich tolik ke kroucení vlasce. Většina výrobců na cívce uvádí její kapacitu. Citlivá brzda navijáku je pak samozřejmostí a je převážně o zvyku, zda bude přední či zadní. Teoreticky je ta přední přeci jen oblíbenější, ale považuji to za kosmetický detail. Osobně si ještě všímám kličky, kterou chci z kovu a „pacička“ by měla pěkně sednout mezi prsty.

jedna jedna

Co na cívku?

Co na cívku? Nejčastěji používaný je klasický silon, prostě vlasec. Samozřejmě je třeba kalkulovat s tím, co chci chytat a zda jsou na revíru vázky. Podle toho zvolíme průměr. Při dnešní kvalitě vlasců se pokusím odhadnout, že střední přívlač se odchytá na vlasce mezi 0,14 – 0,20 mm. Je třebas i zvolit vlasec, který nemá tvarovou paměť a asi by neměl být nějak extra průtažný, abychom mohli cítit kontakt s nástrahou. Myslím, že v každém lepším obchodě vám něco doporučí. Osobně mám v oblibě silon Konger a zatím nemám důvod měnit, ale než jsem se k němu dopracoval, tak jsem se snažil vést evidenci, jak jsem byl či nebyl u daného produktu spokojený. Pokud máte naviják s více cívkami, pak je jasné, že můžete více experimentovat. Lze řešit i barevnost vlasce. Můj názor je, že to na funkci nemá nějaký super vliv. Výhodu barevnosti vidím hlavně v tom, že mám pohyb nástrahy pod lepší vizuální kontrolou. Důležité je hlavně věřit.

Pletenka. Tyto šňůry mají přednost ve své velké nosnosti a malé průtažnosti. Což se vyjadřuje i v jejich ceně, která je asi třikrát vyšší než u silonu. Cca 1 metr vyjde na 3 Kč. Pokud vám však „drahá“ šňůra zachrání 1 lepší wobler, tak máte náklady zpět. Pozor, silon ani pletenka nejsou odolné vůči štičím zubům, a to i když před nástrahu dáte návazec ze silnějšího průměru. Z úcty ke štikám to proto vůbec nezkoušejte.

Další věcí je navinutí. Pokud bude vaše cívka navijáku poloprázdná, budou vaše náhozy krátké, protože vlasec se bude z cívky pomalu odmotávat. Pokud bude cívka přeplněná, bude se vám vlasec kroutit a přepadávat přes hranu cívky. Optimální je mít stav cívky cca 1 mm pod okrajem, obzvláště u začátečníků si musíte vyzkoušet, kdy je to tak akorát. Pozor na začátečnickou chybu, kdy se vám na naviják vleze např. 300 metrů vlasce. Není důvod ho tolik kupovat. Stačí si koupit např. základní kolečko se 150 metry a to podvinout nějakou starou šňůrou, nebo cívku podlepit izolačkou. Většinou nenahodíte dál jak 50 metrů, takže máte bohatou rezervu jak na souboj s rybou, tak na nějaké to trhání.

jedna

Nástrahy

Je jich celá řada a jsou rybáři, kteří mají v oblibě jen jeden druh. Ale právě širší arzenál a barevná škála často rozhoduje o hranici mezi úspěchem a neúspěchem. Rozhodně to však není důvod investovat hned na začátku 1000 Kč. Pro vodění nástrah platí pár teoreticky dobrých pravidel, plus spoustu dalších drobností, jež mohou zvýšit pravděpodobnost záběru. Základní je asi to, že než sestoupíme úplně k vodě, prochytáme místa pod svým břehem. Nevyplašíme tak případného dravce číhajícího pod nohama. Pokud se snažím chytat systematicky a nástrahy měním, tak první by do vody měly letět návnady přírodního vzhledu. Pokud to ryby nezaujme, tak teprve pak by měl následovat nějaký fantastický či křiklavý vzor. Předejdete tím rozplašení místa či odpuzení ryb.

jedna

Plandavky, asi první vláčecí nástrahy. Bývají vyrobeny z kovu. Pořizovací cena začíná na 30 Kč a od zlaté a stříbrné lze přejít k různým fantastickým potiskům či holografickým nálepkám. Mohou mít ještě ocásek a jsou zakončený obvykle trojháčkem. Hmotnostně jdou od 1 gramu do několika desítek gramů. Imitují zraněnou rybku. Vodí se poskoky, pocukáváním. Snahou jakoby ji udržet ve sloupci na jednom místě nebo ji jen jednotvárně táhneme. Její největší předností je, že s ní dohodíme nejdál ze všech váhově srovnatelných nástrah.

jedna

Rotačky, jejich efekt spočívá v rozruchu, který ve vodě dělají tlakovou vlnou. Tahají se z 90-ti % jednotvárně, kdy proměnná může být hlavně rychlost tažení s případnými propady nástrahy, kdy se nenavíjí. Barvy stříbro, zlato a fantastické vzory. Cena začíná na 30 Kč a směřuje výše. Někdy se dělají i tzv. tandemy, cyankáli, zvukovky atp. Je vhodná pro začátečníky, neboť neklade velké nároky na umění prezentovat nástrahu. Jejich nevýhodou je překrucování vlasce, čemuž nezabrání ani použití obratlíku.

Gumové nástrahy

Materiál posledních 25-ti let. Jde o různě tvarovaná tělíčka s více či méně nápaditým ocáskem, který nástraze dává život a šíří ve vodě vibrace. Barvy jsou od přírodních odstínů přes glitry, po neonové vzory až po věrné napodobeniny rybek či vodních živočichů. Velikostně patří od mikronástrah po nástrahy na sumce či mořskou havěť. Pořizovací cena začíná na 3 Kč a stoupá většinou ke 20 a více Kč, závisí na velikosti nástrahy a taky na renomé výrobce. Nastražují se na jigový háček se zátěží nebo se vyrábí modely, které mají zátěž i háček v sobě. Nástrahu můžete prezentovat pod hladinou, ve sloupci, či jenom orat dno.

jedna

Kopyto – tělo rybky, ocásek ve tvaru kopýtka, který vytváří vibrace. Pravděpodobně nejrozšířenější typ umělé gumové nástrahy.

jedna

Smáček, hit poslední doby. Dokonalá imitace rybky, nejčastěji potěru. Nástraha sama o sobě nemá žádnou akci, tu musíme vtělit prací prutu. Asi nejpopulárnější je v menším provedení od cca 3 cm, ale najdete exempláře i přes 20 cm určené na štiky a candáty.

Co se týče gumových nástrah, tak je osobně dnes považuji za dost zprofanované. Tím, že jsou levné a je jich celá škála, tak si je kupuje skoro každý. Když se pak k tomu přidají rybáři začátečníci, kteří chytají stylem odhoď, pak přitáhni k sobě, tak se na mnoha vodách stane, že ryby už gumy moc nechtějí.

Woblery

Představují „drahou“ raněnou rybku. Dělají se různé verze, ať už velikostí, materiálem či vzhledem. Cena obvykle začíná na 100 Kč a s každým woblerem se pracuje trošičku jinak. Asi je dobré je rozdělovat podle toho, kde ve vodě pracují: tedy plovoucí /floating/, potápivé /sinking/ a středně potápivé. Pozor, nastavením nořítka plovoucího wobleru se dosáhne toho, že též sestoupí ke dnu, ale pokud přestanete navíjet, tak wobler postupně vystoupá zpět k hladině. I to je moment, kdy dravec může zaútočit, takže cílené stoupání wobleru zpět k hladině patří ke způsobu vedení nástrahy. Materiálem bývá často balza a plast. Vedení či pohyb nástrahy je různě trhaný, přerušovaný, nástraha se nechává klesat či sama stoupá. Klesání je ovlivněno nastavením přední lopatky (nořítka). Aby nedošlo k omylu. Wobler už s nastaveným nořítkem koupíte, výše napsané neznamená, že na nástraze sami nastavujete sklon lopatky. Tato možnost bývá jen asi u promile woblerů.

jedna jedna

Pokud se rozhodnete wobler zakoupit, tak doporučuji začít s nějakou plovoucí verzí, abyste mohli nástrahu lépe pozorovat a seznámit se s jejím chodem. Navíc se plovoucí nástrahy méně trhají, protože nikdy neklesnou na dno, respektive je musíte tahat dost rychle, abyste je vůbec patřičně zanořili. I když je utrhnete, pořád je naděje, že vyplave, tedy za předpokladu, že je neutrhnete v potopeném stromě a nástraha nevisí za háčky.

text: Robur
foto: Robur, Mr.Stick

Autor: Robur - ®

Diskuse k článku (51 reakcí)

Přečteno: 21 291x
Průměrná známka: 1.45