Otevřený dopis účastníkům Středočeské uzemní konference RS - Nymburk 13/9/2008

Kategorie: Všeobecné

Zdravím všechny návštěvníky MRKu a zde předkládám plné znění otevřeného dopisu jež je určen delegátům Středočeské uzemní konference RS - Nymburk 13/9/2008 a bude přečten předsedou MO Poděbrady p. Petrem Linhartem a prosím o Vaše fundované názory a stanoviska a samozřejmě i připomínky, díky

Vážení delegáti

obracím se na Vás s tímto dopisem a chtěl jsem Vás jako obyčejný řadový člen Rybářského svazu jehož jsem 14 let členem požádat o několik minut Vašeho času a pokud možno o zamyšlení nad problémy, které mě v poslední době trápí. Sami jistě dobře víte, že za poslední dekádu zažila rybařina nejen u nás v České republice, ale v celé Evropě obrovskou explozi zájmu, veškeré techniky lovu jdou neustále dopředu, vývoj v návnadách a nástrahách je k nezastavení, také právní vědomí velké skupiny rybářů se díky bohu více přiklání k opravdovému sportovnímu rybolovu, kdy jediný trest pro rybu jež se nechala přelstít je blesknutí fotoaparátu, jsem rád, že do této stále se rozrůstajcí rybářské party patřím a s potěšením sleduji, že se přidávají stále další a další rybáři, kteří před kusem masa, preferují potěšení z toho, že dotyčnou rybu a nemusí být vždy rekordní, mohou oni nebo jejich kolegové chytit několikrát , mohu Vám z osobní zkušenosti říct, že neznám moc hezčích pocitů než svého kapříka po čase chytit znovu a sledovat jeho váhový přírůstek.


Myslím, že je to nejlepší rybařina co znám, ale samozřejmě nejsem ortodoxním nepřítelem rybářů, kteří rybu od vody odnesou, jsem nicméně přesvědčen, že budoucnost patří skupině první tedy té čistě sportovní, moje jistota pramení z toho, že dnes už rybaří naše děti a pro ně je samozřejmost rybu vrátit vodě a vůbec jim to nepřijde divné, pokud vše půjde dobře, naučí to zase svoje potomky a ryby mají vyhráno , je třeba touto cestou také poděkovat rybářským periodikum, jež i přes výhrady které k ním mám , velmi dobře působí svojí osvětou na rybářskou obec a tím získávájí stále další a další příznivce tohoto typu rybařiny, je to činnost nesmírně záslužná.

Zde začíná moje dilema s kterým se na Vás obracím jako na delegáty této konference , který nás má zastupovat a ventilovat názory řádových členů aby se donesly a byly slyšet na správných místech, proč se za celých 20 let neudělalo skoro nic pro to abychom protlačili jako prioritu opravdu sportovní nekrvavý rybolov a neustále máme obrovský strach cokoliv změnit v rybářském řádu s tím, že to musí nutně skončit katastrofou, jdeme raději naší Českou cestou vyjímek, mimořádných povolení, dodatků, které stejně nikdy nic nevyřeší a akorát většinou způsobí katastrofu na dané lokalitě kde jakákoliv výhoda stáhne rybáře z celé republiky a to nemůže vydržet žádný revír, na takto zatížených vodách ihned naroste počet konfliktů s Rybářskou stráží, kde nutno podotknout, že jim jejich práci vůbec nezávidím a vím samozřejmě, že blbci jsou všude a tak jsou i mezi námi členy Rybářského svazu bohužel, na druhou stranu nutno podotknout, že spousta konfliktů vzniká díky naprosto archaickému rybařskému řádu, který v moderní Evropě měl být dávno minulostí. I sami členové RS a znám jich hodně, říkají, že kvůli blbostem nemají čas řešit přestupky opravdu závažné, anebo , že na jejich řešení nemají síly, ono nastoupit proti 30 členému týmu naprosto ožralých rádoby rybářů kteří napytlují vše co chytí, po kolena odpadků a lahví všude kolem nich není žádná legrace, o proto je daleko jistější a pro celou věc spravedlivější se těmto vyhnout, a odebrat povolenku o 200 metrů dal rybáři jež je sám, střízliv, udržuje pořádek, vše pustí, ale provinil se zločinem lovu na tři udice, a tohle je bohužel at se nám to líbí nebo né realita a to je podle mého názoru vřed který je nutno odstranit, změnou rybářského řádu. Příkladů dalších je spousta, ale jste rybáři a určitě o nich sami víte.

Moje návrhy k zamyšlení

1/ bez omezení povolit lov na položenou až na čtyři udice s jedním návazcem, nebo nebo na takový počet udic kde počet návazců nesmí být dohromady vyšší než čtyři, lze různě kombinovat podle druhů vody.

ODŮVODNĚNÍ dodnes mi není jasné jaký by byl faktický rozdíl mezi výkladem pojmu dvě udice se dvěma návazci a nebo čtyři udice s jedním návazcem, dále v dnešní době kdy zaklínadlem je slovo ekologie není nic hezčího než ryba zaseknutá do tzv. kombajnu, ale to je podle našeho rádoby moderního řádu v pořádku, zde nevidím jediný rozumný důvod, proč ustanovení nezměnit, kdo chce chytat na dva návazce pro toho se nic nemnění, a ten z nás kdo tento jistě velmi sportovní systém nepreferuje si může vzít k vodě udice čtyři po jednom návazci. Ze všech úhlu pohledu jsou ve vodě stále jen čtyři návazce a RS ubyde 30 procent přestupků, které jsou naprosto zbytečné a malicherné.


2/ od 1.5. do 30.9. povolit lov nonstop bez omezení - povinost osvětlení lovného místa

ODŮVODNĚNÍ době kdy celá Evropská unie, včetně Slovenska, chytá bez jakkýchkoliv zásadních problémů nonstop, se u nás stále hraje s časem, a teoriemi, že ryba odpočívá apod., všude kolem nás už dávno přišli na to, že nejlepší ochranou před opravdovými pytláky jsou rybáři u vody, i ten pytlák se bojí, a pokud uvidí na břehu osvětlená místa kde probíhá noční lov, zdaleka se takovým místům vyhne a čím víc takových míst bude, tím méně budou mít prostoru pro svoje pytlačení a další podobné nekaloty, a proto zde není na místě obava z nárůstu pytláctví, ale opak bude pravdou, na malých revírech kde je všude vidět se v podstatě sníží na nulu, protože jeden rybář u vody zastraší všechny pytláky, osobní zkušenost, i přes porušení RŘ z mojí strany to stálo za to, za půl roku se ani jeden zahraniční dělník u vody neobjevil a ryby zůstali v revíru. Jako konečný výsledek se projeví, že RS bude mít o dalších 30 procent méně práce a může se opravdu zaměřit na závažné a naprosto neomluvitelné přestupky, podmírové ryby, počty ůlovků, apd.

Jsem velmi rád pokud jste vyslechli můj dopis až sem, věřím, že se nad mými návrhy v klidu zamyslíte a konečně dokážete jako naši osvícení zástupci dovést náš Rybářský svaz do Evropy 21 století, kde nebudeme hrát páté housle, ale půjdeme na špici, i kdyby vznikly nějáke dílčí problémy, veřte tomu bude to stát za to.

s úctou
Robert Boček
nar. 30.12.1968
MO Poděbrady

V Poděbradech dne 11.9.2008

Andy II, 11.9.2008

Diskuse k bleskovce

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 18:25:39

drozďák : já nežebrám, ty jsi tady uvedl sám něco, co předvádíš velmi tajemně za faktum. Já nezpochybňuji výši rozpočtu, může být v té výši. Zpochybňuji, že to jsou peníze rybářů, tedy ty které byly rybářům "zcizeny". Rybáři sami odvádějí a zatím velmi dobrovolně větší část svých plateb za možnost organizování, což já považuju za relikt smutných 70 tých let a skutečný stav revírů je vůbec nezajímá.

drozďák - Profil | Pá 26.9.2008 18:17:25

Tak čekej dál, nejsem tvoje informační kancelář a už vůbec nemám zájem na tom, abys mi olízal makovici a ve svých interpretacích používal dál.

Běž se zeptat přímo na hospodářský odbor Rady ČRS, mě to stálo dost úsilí, než jsem se dostal k informacím a nevidím důvod, proč bych je měl podstupovat kdejakýmu trotlovi na potkání, tím méně tobě.

Nežebrej a funguj! Konec představení.

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 18:07:14

jen hlupák může říkat faktům konstrukce. Já popisuji pouze stav, který vedl k tomu současnému. Na to jsi se ptal. Ty myslíš, že to bylo jinak? Stále čekám na tvoji konstrukci 94 mega Rady z peněz rybářů.. komiku.

drozďák - Profil | Pá 26.9.2008 17:58:52

A už nečekám ani na tvoji odpověď. Lhaní a vymýšlení si různých schizofrenních kosntrukcí je doménou malých dětí, a to ještě ne zdaleka všech.
Ty těm svým bludům nejspíš věříš.

Kdyby tě někdo na základě faktů rozstřílel na cucky, tak ty budeš do roztrhání těla tvrdit, že ta bílá je ve skutečnosti černá a dotyčný je blbec.

Jako hlavní šašek v manéži jménem MRK si určitě zasluhuješ potlesk, bude existovat jistě nemálo jedinců, kteří se zrovna teď při pohledu na svůj monitor královsky baví.
Já ale ze sebe nikomu v této debatě vola dělat nehodlám, titul si vyhrál a spocitem vítězství můžeš pokračovat dál. Ale sólo. Na tohle nemám.

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 17:57:44

ano : poté byly dekrety přepsány státem na nového uživatele, nebyla to žádná vnitrosvazová aktivita. Kolik lidí vstupovalo dobrovolně do JZD? Vstoupili tam skoro všichni a dnes by neměnili.

drozďák - Profil | Pá 26.9.2008 17:53:47

A je to tady.
Rok 1973 byl tím rokem, kdy si stáhly ÚS až na jeden všechny dekrety z MO - tím pádem se staly fakticky uživately revírů?

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 17:50:43

drozďák : co se chtělo to se udělalo. Já ani ty v tom prsty nemáme. Kdopak asi sebral revíry králům, šlechticům, vzdali se jich dobrovolně?

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 17:48:28

bylo to v roce 1973, v době silné normalizace.... kterou jsi asi nezažil. Spousta lidí darovala pozemky grátis, měnila je pro budovatelské aktivity za účelem dohnat a předehnat západ za medaile, ti odvážnější za haléře. MO již nejsou uživately, ale chovají se tak. Mají k tomu mocný nástroj. Stanovy. Ale aby jsi si nemyslel, ty jdou velmi lehce očůrat. Kolik asi členů ví, co sněm odsouhlasí v Průhonicích? To zjistíš z nových stanov, ale kolik členů MO to ví? Nikdo.

drozďák - Profil | Pá 26.9.2008 17:42:54

A teď nastane opět dlouhé intermezzo a smolení sáhodlouhé odpovědi na úplně jiné téma, než se ptám....
Na jednoduchou otázku je jednoduchá odpověď. Pro člověka pracujícího s fakty a čísly piece of cake....

drozďák - Profil | Pá 26.9.2008 17:32:09

Jedna otázka: Územáky si stáhly dekrety z MO nebo jim je MO přinesly na stříbrnym podnose pod rypák? Jak že to bylo?

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 17:30:26

Vyjímečně s tebou souhlasím, ale právě proto má revír uživatele, který má plán, odpovídá za něj a ten tak nějak vrže. Loobistické kaproMO si jedou zcela po své kaprolinii a tak nějak nám nechovají, to co uživatel musí kurva plnit. Tak uživatel pokrčí rameny a vytvoří spolu s kámoši z MZe alespoň vyjímky na lov 24h, aby se ty nadlimitní zásoby kaprov tak nějak vstřebali.... Toho si povšimnou kaproparaziti, kteří začnou pištět, ďobat, podávat petice ve snaze ovládnout pozice a zahnat normálního rybáře dál od kaprobažin.

drozďák - Profil | Pá 26.9.2008 17:19:39

Kapr je výrobně nejlevnější ušlechtilá ryba, a to s velkým náskokem. Rybníků a stojáku s jakžtakž zachovalou hrází je u nás díky historickému vývoji jak nasráno. K žrádlu mu stačí šrot a obilí. O jakém drahém kaprochovu tady meleš?

Kapr je nejlevnější, a proto je ho nejvíc a je všude cpán.

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 17:14:43

ali : ale jistě, mohu chápat vrahy Mašínovic, mohu chápat esesáckého vraha, který zplynoval Sáru a Egona, mohu chápat "pytláka" který zaspí u prutů a RS ho přistihne. Chápat lze cokoliv. Úplně jiná situace nastává, když musíš nastavit podmínky tak, aby systém fungoval. Nedělám si žádné ambice, ale je vzláštní, že i obyčejný rybář MRKovský odmítá pestré a slušné zarybnění územních revírů, výměnou za omezení historického, nákladného pseudosvazohospodařeníMO. To, že to odmítají bafuňáři má svoji logiku....

Kaprů je jak sraček, silný přebytek, proč se stále MO snaží kupovat brčálníky pro drahý kaprochov? No protože si je odchovají za územní prostředky a šoupnou do svých akvárií, za které od místních vyberou po tisícovce za povolenku. Když si nekoupí místní povolenku, zkasírují ho na brigádě.... Edit - hurá do Radlic, přijímají ještě?

ali - Profil | Pá 26.9.2008 16:42:05

Mrknato - ®: víš, správní hoší chtějí mít nahozeno 24h a ještě se u toho vyspinkat, chápeš? Víš jaká je to dřina ty klacky pořád stahovat! Víš vůbec kolik dneska stojí pípáky, se snad musej pořádně využít ne!? A když už mám na to tejden dovolenou tak přeci ten čas chci maximálně využít, chápeš? Když zrovna chrápu, tak mi ty klacky pohlídá kámoš, stejně nás vždycky jezdí víc, chápeš?

Mrknato - Profil | Pá 26.9.2008 15:57:04

AndyII : rozdělme to, co je možné a to, co by jsi si přál.

To, co je možné a při tom zajistí z peněz od rybářů (obecně) rovnoměrné a slušné zarybnění je dáno tím, kolik se prodá povolenek. Je zajímavé, že brigády měly být včleněny do příspěvku a vycucány. Ono by se ale totiž nic nestalo, pouze by se lehce promísili příjemci oněch peněz. Tedy skutečnost, že ve svazu je dost bezprizorních peněz není blud, ale fakt. To, že nehospodaří uživatel revírů, ale finance jen přerozděluje, naprosto zkresluje dnešní cenu rybaření a proto se leckdo domnívá, že kapr je v našich revírech pro zábavu.

To, co by jsi si přál, ohrožuje podstatu rybaření v tom, že kapra, kterého se vysazuje v našem ÚS 450tis. kusů musí někdo rychle ale průhledně odchytat, proto se vysazuje v tržní velikosti a zájmu o něj tedy odpovídá i jeho množství, které kupodivu ještě nestačí. Proto fungují jistá omezení, jejichž zrušení by vedlo k dalšímu tlaku na navýšení již tak extrémních násad kapra a to není k dalším funkcím normálního revíru možné.

Kapr je hospodářské zvíře, ale i u porážek hospodářstých zvířat musí platit určité limity. Proto si myslím, že zde není jiná varianta, než ponechat dosavadní stav. K tebou požadovanému rozvolnění lovu by muselo následovat další navýšení násad, nebo zvýšení ostrahy. Obojí stojí peníze. Ty se ale získávají od rybářů a vše má svůj limit. Proto jsem parodoval vaši snahu, jinou snahou, např. povolením lovu do čeřenu, někdo by chtěl lovit lukem, jiný zase harpunou. Tito zájemci tedy také nemají šanci? Proč si myslíte, že na tahu jste právě vy?