Zaměňované druhy, díl 2.: Plotice obecná vs. Jelec jesen

Kategorie: Všeobecné

Plotice obecná a jelec jesen patří mezi rybáři k nejčastěji zaměňovaným druhům. Kámen úrazu spočívá v tom, že jelec jesen má na rozdíl od plotice obecné nejen stanovenou dobu hájení, ale také stanovenou nejmenší lovnou míru. Často tak dochází ke sporům s členy rybářské stráže, kteří zjistí používání jesena jako nástražní rybičky na dravce a rybáři se hájí tím, že jesena považovali za plotici.

Jelec jesen
Jelec jesen je středně velká ryba s mírně zploštělým tělem a špičatými ploutvemi žijící v tekoucích, méně často i stojatých vodách. V Čechách je relativně vzácný, na Moravě hojnější. Běžně dorůstá délky kolem 40 cm, ale jsou zaznamenány i úlovky atakující šedesáticentimetrovou hranici. Oproti svým nejbližším příbuzným – jelci tloušťovi a jelci proudníkovi – má užší, méně zavalité tělo, o něco drobnější tlamku, relativně jemné ošupení, zahrocené ploutve, řitní ploutev spolu s břišními mají načervenalou barvu, ocasní ploutev je tmavě zbarvená. Oko je zpravidla tmavé.

Rybářský řád stanovuje pro jelce jesena nejmenší lovnou míru na pstruhových i mimopstruhových revírech na 25 centimetrů a dobu hájení na mimopstruhových revírech od 16. března do 15. června.

Plotice obecná
Plotice obecná patří mezi naše nejrozšířenější české ryby – najdete ji všude od malých, nepříliš tekoucích potoků po velké údolní nádrže. Dorůstá menších rozměrů než výše zmíněný jelec jesen – většina úlovků nepřesahuje 30 centimetrů, úlovky přes 40 centimetrů jsou již vzácností. Oproti jesenovi se vyznačuje o něco většími šupinami, načervenalým zbarvením ploutví a hlavně červenou oční duhovkou. Také zbarvení šupin je výrazně stříbřité, oproti jesenovi, jehož šupiny můžou mít zlatavý nádech. Patří mezi oblíbené nástražní rybky.

Na celosvazové úrovni nemá stanovenou nejmenší lovnou míru ani dobu hájení, ale můžete se s omezením lovu plotice potkat v bližších podmínkách jednotlivých územních svazů – před návštěvou revíru je nutné je nastudovat (například ÚS hl. m. Prahy na některých revírech stanovuje jak lovnou míru plotice, tak její dobu hájení).

Krátké zopakování rybářského řádu – Jaké ryby mohu použít jako nástražní rybku?
Jako nástražní rybku při lovu dravců se nesmí použít ryby lososovité, úhoř, chráněné druhy ryb a ryby nedosahující nejmenší lovné míry. To platí pro daný revír, na kterém lov provádíte – pokud například chytnete plotici na revíru, kde stanovenou nejmenší míru nemá a ponecháte si ji, nesmíte ji použít jako nástražní rybku v revíru, kde stanovenou míru má. To platí i za předpokladu, že ji koupíte v rybářských potřebách. Týká se to jak lovu na mrtvou rybku, tak lovu na rybku živou.

Petrův zdar!

Zdroj: https://www.rybsvaz.cz/?page=aktuality%2Faktuality&page_menu=&lang=cz&fromIDS=&test=&menu_id=&aktuality_tabulka=aktuality&aktuality_id=531&aktuality_zac=0&aktuality=rozbalit

MAXXSKATER, 7.7.2018

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.