Setkání rakouských chovatelů kaprů tentokrát ve znamení managementu vydry

Kategorie: Všeobecné

Ve dnech 15. a 16. března 2017 proběhlo setkání rakouských chovatelů kaprů Österreichische Karpfenzüchtertagung v Rosenau v Rakousku. Hlavním tématem setkání byl management stavů vydry říční. Na setkání se krom zástupců produkčních rybářů a chovatelů kaprů dostavili také zástupci Polska, České republiky, rakouského ministerstva zemědělství, lesnictví, životního prostředí a vod i rakouské agrární komory. Českou republiku zde prezentovali pracovníci Fakulty rybářství a ochrany vod a sekretariátu Rady ČRS.

Ukázalo se, že rybáři ve všech zastoupených státech mají obdobné problémy s vydrami a že rostoucí stavy vyder vyžadují neodkladné koncepční řešení ze strany státní správy. Dále se ukázalo, že stavy vyder bývají orgány ochrany přírody podhodnocovány. V rámci zasedání byla diskutována ochrana rybochovných zařízení proti vydrám - zkoušená byla celá řada prostředků - zvukových, pachových a jiných, ale jako skutečně účinná se ukázala pouze ochrana elektrickým proudem ve formě dostatečně vysokého elektrického ohradníku a regulace početních stavů lovem.

V Polsku i v Rakousku již byl odlov vyder v omezeném rozsahu povolen. V Polsku se dokonce ani nedaří naplňovat povolené kvóty. Výsledky sledování naznačují, že prováděný odlov nemá negativní vliv na celkovou populaci vyder v jednotlivých zemích - s ohledem na dostatek potravy, zlepšující se čistotu toků i absenci přirozených nepřátel stavy vyder spíše rostou, neboť reprodukcí snadno nahradí ztráty způsobené odlovem.

Věříme, že také u nás bude v dohledné době povolen řízený odlov vyder, neboť v současné chvíli představuje v řadě oblastí jeden z klíčových faktorů poklesu stavu lososovitých ryb na pstruhových rybářských revírech a odchovných kapilárách. Naším cílem není vyhubit vydru jako živočišný druh, ale udržet kmenové stavy vyder u nás v rozsahu, který umožní jak přežití populace vyder, tak přiměřené rybí obsádky. Lze se totiž oprávněně domnívat, že je chybou chránit jeden živočišný druh na úkor jiného.

Ing. Pavel Vrána, PhD., Hospodářské oddělení Rady ČRS

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 22.3.2017

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.