Kormoráni v přímém přenosu

Kategorie: Všeobecné

V krátkém sledu mohli někteří z Vás vidět hned dvě reportáže o kormoránech - první byla vysílána ČT 1 v rámci cyklu "Z metropole", druhá byla publikována 14. 2. ve zprávách TV Prima.

Rybáři, kteří by měli o reportáž zájem ji mohou shlédnout v televizním archivu na:

ČT: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288835-z-metropole/217411058230006/

reportáž začíná v čase 12:24

TV Prima: http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-ftv-prima-14-2-2017

reportáž začíná v čase 9:55

Pro čtivé rybáře se nabízí reportáž, která vyšla v nejnovějším čísle časopisu Týden pod názvem:

"Kormoráni vs. rybáři".

Hospodářské oddělení Rady ČRS

Zdroj: http://www.rybsvaz.cz/

MAXXSKATER, 16.2.2017

Diskuse k bleskovce

bowman - Profil | Pá 17.2.2017 10:08:03

Situace s kormoránem si v ničem nezavdá se situací s divokými prasaty:-)))))

sindeji3 - Profil | Pá 17.2.2017 9:29:40

marmyš >> Všechno co je přemnožený by se mělo regulovat. Je to přemnožený kvůli lidské činnosti.

marmyš - Profil | Pá 17.2.2017 5:24:05

sindeji3 >> Tu pohádku o rovnováze povyprávěj myši,která ti vleze do auta. I špačkové,norci,vydry,bobři... by si ji rády vyslechli.

sindeji3 - Profil | Pá 17.2.2017 0:02:07

Já to nechápu. Proč se tady vede válka mezi ornitology a rybáři? To jsou všichni tak povrchní troubové co chrání jen své zájmy? Já jako rybář mám rád když jsou věci v přírodě v rovnováze. Jestliže člověk může za to, že ta rovnováha je porušena (ničením řek), tak se člověk musí postarat o to, aby jí vytvořil uměle. Jinak to pak už nepůjde spravit ani penězi.

colek - Profil | Čt 16.2.2017 21:45:25

ansa >> pokud necháš vylíhnout novou generaci tak jak se každej rok líhne, tak je to průser, co jsem psal bylo myšleno jako zlatá střední cesta, nikdo bohužel nedovolí mydlit dospělý ptáky přímo na hnízdištích,... tak alespon ty vejce

ansa - Profil | Čt 16.2.2017 20:22:54

colek >>
nemáš pravdu.jediný pár ktorý unikne Tvojej pozornosti sa za 10 rokov rozmnoží na viac ako 1000 kusový kŕdel. Redukcia populácie určitého druhu živočícha sa najúčinnejšie dosiahne redukciou reprodukcie schopných živočíchov daného druhu.
Tie tri nej.... ,ktoré uvádzaš nemajú nič spoločné so zákonitosťami prírody.

MAXXSKATER - Profil | Čt 16.2.2017 17:56:49

Willow >> Přesně tak, krajane ...

colek - Profil | Čt 16.2.2017 16:35:47

Jedinej možnej způsob jak redukovat je začít likvidovat snůšky.

Nejefektivnější - prostě jen ničíš, pokud možno tak aby nezačli snášet náhradní snůšku
Nejlevnější - nestřílí se, časově nenáročné.
Nejšetrnější způsob vůči přírodě. Nic netrpí.

Kormorán je dlouhověký tvor, plošným ničením snůšky bude za 20 let vidět efekt, ale zároveň zůstane v Evropě reprodukceschopná populace.

Denny - Profil | Čt 16.2.2017 15:55:01

Džoncek >> Mas svym zpusobem pravdu,ale o to je to prece horsi.Tyhle ptaci likviduji puvodni ryby a to prakticky vsude,pstruhove vody nevyjimaje.To,ze nezerou kapry v Cechach je dane jen tim,ze se tahle ryba opet diky cloveku uz nemnozi prirozene tak,jako tomu bylo kdysi,ale sypou se jich do vody tuny z umelych odchovu.Netusim,kolik jich kormorani porani,ale je zcela evidentni,ze pujdou po rybach,ktere jsou pro ne lepe polykatelne(strasne slovo).I to je vlastne spatne,protoze tim sypanim se zavre s odpustenim huba mnoha lidem,kteri na to nadavaji a tak na argument,ze je vsechno vyzrane,nastupuje laicky protiargument,vzdyt tam jsou kapri.Ziju v soucasnosti v mistech,kde kazdy rok,priletaji obrovska hejna kormoranu,kdyz se tahne k pobrezi trit bila ryba a mohu tva slova jen potvrdit.Presto,ze je zde kapr opravdu silne premnozeny,tak ho kormoran,aspon,co jsem dosud videl,lovi velmi zridka.Je to naprosto vyjimecny ulovek.Pritom zde kapr je prevazne nizky a dlouhy,jako puvodni sazan,takze pro kormorana na uloveni a pozreni v pohode,presto dava prednost salmonidum,dravcum a bile rybe.

Denny - Profil | Čt 16.2.2017 15:38:24

Vítek >> Nejak jsem nepobral to sazeni stromu na brezich ve vztahu ke kormoranum.To jako aby meli vic odsedavek,ktere se po nekolika jejich navstevach meni v uboha sucha torza,svitici na dalku? :-)
Ne vazne takhle ne.Souhlasim s tim,ze na vine je clovek,to je neoddiskutovatelne,ale biologicke vztahy tim,ze likvidujes zivocicha,ktery je premnozeny v zadnem pripade nenarusis.I ta ochrana musi mit nejake meze a ochranari nesmeji byt zaslepeni.Ale stejne tak musi byt regulovan i ten odstrel,nebo jiny zpusob jejich regulace.Ona ta ryba nenarika a neni videt,tak to moc verejnost nezajima a nepali.Beda,kdyby se kormorani naucili sedat si na domy a nebo nejake pamatky,ktere by svym trusem nicili.To by jsi videl ten fofr,jak by najednou byl povoleny odstrel a udelali by se nejruznejsi vyjimky,jen proto,aby se jim v tom zabranilo a delali by to mozna ti sami ochranari,kteri dodnes kormorana obhajuji.Tim nemyslim konkretni osoby,ale urcita jejich oddeleni na okresech,krajich a ja nevim kde vsude jinde.

Jarin od Velké louže - Profil | Čt 16.2.2017 15:36:05

Pokud v této republice budou mít navrch lidé - rádoby ochránci a bude platná současná legislativa skutečně bude s rybí obsádkou velký problém a to bez rozdílu zda se jedná o sportovní tekoucí vodu či chovné rybníky. Až nastane doba ,kdy tito ochránci ponesou osobní odpovědnost a budou muset vzniklé škody uhradit ze svého, pak určitě změní názor. Prozatím jaksi nikdo z odpovědných funkcionářů nebo zákonodárců neřekl s prominutím na plnou hubu to podstatné. Rybáři vše platí ze svého , dělají ve svém volném čase a to proto aby naši potomci se nemuseli dívat do různých encyklopedií či videí jak kdysi vypadali ryby žijící v této republice.Dnes je období kdy v brzké době budou MO jednat na svých výročních schůzích. Součástí těchto jednání je i statistika kolik kg ryb v té či oné organizaci ulovili.Určitě bude zajímavé srovnání těchto čísel. V těchto reportážích byla zmínka o kormoránech. A co ti další predátoři ? Vydra , volavka. černý čáp, norek, psík mývalovitý a další. Myslím si , že je už nejvyšší čas toto náležitě řešit. Až brzo vyrazí agitátoři různých politických stran tak se jich ptejme zda za náš volební hlas také něco udělají ve prospěch našeho koníčku - rybaření a hlavně pro ochranu dosud zbylých ryb !!!!!

Denny - Profil | Čt 16.2.2017 15:29:09

Knapík >> Naprosty souhlas.Je cela rada druhu,ktere lide postupnym vybijenim temer vyhubili a to se tyka I ptaku.Mohl bych uvadet dost druhu,ale za vsechny treba sokol stehovavy,ktery byl,mozna jeste je v cervene knize a jen naslednou,tvrdou ochranou a nekde I umelou introdukci se tento dravec vraci zpet do prirody.

Knapík - Profil | Čt 16.2.2017 14:45:02

Willow >> nebo zneplodnit samce, to by byl taky funkční krok, možná se to díky hormonům v rybách přírodě nakonec podaří.

Willow - Profil | Čt 16.2.2017 14:15:02

Knapík >> A ještě jedna věc,samice která neodletí nepřitáhne další rok(y) mladé,kdybychom každý rok dokázali redukovat stav o 20-30%, tak by ta hejna řídla a přilétalo by méně a méně kusu.Všichni v této diskusi zapoměli,že se ten kormorán množí 2-3 ks na jednu samici a mládě žije s matkou 2-3 roky.TZN,když je sem nikdo nenaučí létat,tak vlastně žádné škody nevzniknou.Každý zastřelený kormorán zajistí to,že se tady během dalších 2-3 let nebude krmit několikanásobná populace.

Knapík - Profil | Čt 16.2.2017 14:05:50

zdevac >> já lovec nejsem, takže odlov jde mimo mě, pokud tedy náhodou nebudu mít to štěstí, že nějakého sundám prakem.