Přehrada na Bečvě být nemusí. Podle ochránců přírody je ideální variantou boční poldr

Kategorie: Všeobecné

Unikátní tok řeky Bečvy má být přerušen vodním dílem (přehradou) Skalička. O existenci poldru se v území mezi Hranicemi na Moravě a Valašským Meziříčím uvažuje už dlouhodobě, ale prakticky ze dne na den byl změněn poldr na přehradu. Stát již začal vykupovat pozemky, přestože samotná přehrada není jediným řešením protipovodňových opatření. Skupina ekologických organizací a odborníků z univerzit – Spojená Bečva – v pondělí 16. ledna na Univerzitě Palackého v Olomouci představí alternativní variantu bočního poldru, která by tak zachovala bez překážek tok poslední štěrkonosné řeky u nás, na jejímž toku nestojí přehrada.Informovala o tom Barbora Hertlová z Hnutí DUHA Olomouc.

Zdroj: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prehrada-na-becve-byt-nemusi-idealni-variantou-je-bocni-poldr

MAXXSKATER, 12.1.2017

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Čt 12.1.2017 22:27:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Výstavba velkých vodních děl je konečně v posledních letech kriticky více vnímána. Přicházíme s každým zbytečným velkým vodním dílem o jedinečnost dané lokality. Většina problémů, které vznikly s vodu je v drtivé většině díky činnosti člověka, který necitlivě zasáhl do krajiny. Odvod dešťové vody ( ve velkých městech a průmyslových center ) do kanalizační sítě způsobuje z dlouhodobého hlediska nedostatek podzemní vody v těchto lokalitách.
Měli by jsme se poučit z minulosti, kdy naši zemi zasáhly záplavy. Žádné vodní dílo v případě 100 a nebo 200 -leté vody nedokáže danou lokalitu ochránit. Tyto díla totiž nejsou stavěny pouze na ochranu obyvatel v dané lokalitě, ale především slouží jako zdroj pro výrobu elektřiny. Na většině těchto děl je snaha energetiků si surovinu držet a proto se upouští voda na přehradách až na poslední chvíle. Proto záplavy v roce 2002 a 2010 měly takový rozsah.
My se musíme snažit vodu udržet v místě jejího dopadu, tím docílíme dostatečně silné zásoby podzemní vody, které se budou schopny doplňovat. To co zůstane v podzemí, pak nebude mít devastační činnost nad zemí.
Velké vodní díla dnes mají smysl pouze v zásobě kvalitní vody, která bude sloužit jako zdroj pro pitnou vodu.

Rožnovák - Profil | Čt 12.1.2017 20:31:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsou chvíle, jako tato, kdy s ochránci přírody dosáhnu absolutního souladu. Nelíbí se mi o nic víc, smáznout pěkný kout řeky pod veledílem, které má vše spasit. Zajímalo by mě kolik plánovačů a činitelů zavítalo do onoho kraje a důkladně zhodnotilo dopady, než vyslovili ono magické slovo Přehrada a začali se plácat po ramenou jak to skvěle vymysleli.