Šikovné ryby se svižně přizpůsobují extrémně toxickému prostředí

Kategorie: Všeobecné

Šikovné ryby se svižně přizpůsobují extrémně toxickému prostředí
Fundulové nejsou moc atraktivní svým vzhledem, ale díky rychlým evolučním změnám přežijí v jedovaté vodě, kde toxické látky tisícinásobně překračují běžné smrtelné koncentrace.

Fundulové mumioví (Fundulus heteroclitus, anglicky známí jako mummichog) jsou malí, nepříliš barevní, ale zato pořádně drsní halančíci. Žijí podél severoamerického pobřeží Atlantiku, kde obývají brakické a pobřežní vody, včetně slanisek. Tito halančíci jsou proslulí tím, že vydrží skoro neuvěřitelné věci. Zvládnou extrémní výkyvy slanosti vody, teploty mezi 6 až 35 stupni Celsia, extrémně nízký obsah kyslíku v prostředí, a také silné znečištění. Díky tomu jsou fundulové populární mezi vědci, kteří je rádi studují při embryologickém, fyziologickém i toxikologickém výzkumu. Dokonce to fundulům přineslo letenky do vesmíru, kam se podívali jako první ryby v historii. V roce 1973 se dostali na americkou orbitální stanici Skylab.
http://www.osel.cz/9137-ikovne-ryby-se-svizne-prizpusobuji-extremne-toxickemu-prostredi.html

yvana, 11.12.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Út 13.12.2016 12:24:14

Ono s tím extrémně toxickým prostředí to asi nebude tak žhavé, spíš to vypadá, že někdo špatně pochopil nějakou studii.
V případě, že by autor článku měl pravdu, tak mi není zcela jasné, čím by se rybky živily. Podle mě v dané lokalitě se budou vyskytovat i další organismy, které budou rybkám sloužit co by potrava. Jinak by musely pojít hlady.

Sizla - Profil | Po 12.12.2016 13:48:17

Jestli tím toxickým prostředím neni myšleno že poslouchaj rybaře na břehu.To bych pak chápal bejt tou rybou. ZAMRAZ MA!

u x a - Profil | Po 12.12.2016 13:20:03

co jim zbejvá...