Desítky let bez údržby: Rybníky Vyškovska jsou plné bahna, uznávají rybáři

Kategorie: Všeobecné

Vyškovsko – Jsou v mizerném stavu. Tak hodnotí rybníky na Vyškovsku většina rybářů. Jak sami podotýkají, podepsala se na nich především zanedbaná péče. Nádrže jsou podle nich zanesené stovkami metrů krychlových bahna. A jeho odstranění je velmi nákladné. Své o tom vědí vyškovští rybáři i radnice: společně nedávno odbahnili Malý Kačenec. Nyní má být na řadě rybník v rousínovské místní části Vítovice.

Zdroj: http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/desitky-let-bez-udrzby-rybniky-vyskovska-jsou-plne-bahna-uznavaji-rybari-20160829.html

JaMi, 31.8.2016

Diskuse k bleskovce

Honza7 - Profil | Čt 1.9.2016 6:01:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je vidět, že riziko zanesených rybníků a nádrží si začínají uvědomovat i jiní lidé, než pouze rybáři. Konečně lidem začíná docházet, že zanesené nádrže nepovedou k tlumení dopadů rozmarů přírody. Loňské letní měsíce ukázaly jak je důležité mít dostatečné zásoby vody. Nádrže plné bahna jsou nám k ničemu.
Je skvělé pokud tohle riziko si uvědomí i zastupitelé v městech a obcích. Společně s rybáři pak náprava těchto rybníků jde rychleji. Velmi mi by pomohlo, kdyby v lokalitách, kde je nějaká ekologická zátěž za zákona pomohl stát. Převoz ekologický závadných sedimentů na vybrané skládky stojí dosti velký finanční obnos a v mnoha případech vlastníci a uživatelé těchto zatížených nadrží za nic nemohou, poněvadž je stále dost podniků, které se zbavují svého odpadu vodní cestou.