Čtvrtina vodních elektráren porušila zákon. Brala více vody, než mohla

Kategorie: Všeobecné

Letošní horké léto téměř vysušilo některá koryta řek. Situaci komplikovala část majitelů malých vodních elektráren, kteří nedodržovali takzvané minimální zůstatkové průtoky. Podle České inspekce životního prostředí jich byla víc než čtvrtina. Na čachry s vodou nejvíce doplatily Svratka, Sázava a Lužnice.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ctvrtina-vodnich-elektraren-porusila-zakon-brala-vice-vody-nez-mela-1gg-/domaci.aspx?c=A151005_152554_domaci_fer

yvana, 5.10.2015

Diskuse k bleskovce

Nachos - Profil | Út 6.10.2015 21:06:13

to zas někdo objevil ameriku ...

Honza7 - Profil | Út 6.10.2015 20:39:43

Bohužel ta situace byla ještě tragičtější, než je uvedeno v článku. Nechápu, že nebylo před vydáním stavebního povolení na MVE v stavební dokumentaci zadané technické řešení, které zajistí v původním korytu toku minimální průtok vody. Toho se dá docílit stavbou zdi před MVE, která pustí vodu přepadem do MVE pouze při dostatečném průtoku v korytě vodního toku.
Je to cenově dostupné, rychlé a jednoduché řešení. Bohužel za MVE stojí v mnoha případech poslanci i místní zastupitelé, kteří v rámci svých zájmů se neštítí ničeho a v rámci svého byznysu dochází k likvidaci vodních živočichů.