Mnozí se ptáte, proč stále klesá hladina vody na Orlíku?

Kategorie: Všeobecné

Mnozí se ptáte, proč stále klesá hladina vody na Orlíku? Zde je tedy odpověď, která je sice poněkud delší, ale chceme Vám poskytnout úplné a směrodatné informace:

V současné době, kdy stále trvá období hydrologického sucha, je prioritním účelem Vltavské kaskády zajištění minimálního odtoku v profilu vodního díla Vrané o velikosti 40 m3/s. K prázdnění dochází vždy, když je přítok do nádrže menší, než stanovený minimální odtok. Toto je ostatně i hlavní funkce nádrže (obecně), tedy zajištění vody pro málovodné období. Pokud bude sucho pokračovat, bude zásobní prostor nádrže Orlík využíván k zajištění minimálního odtoku v profilu Vrané a hladina bude dále klesat.

Plánovaná hladina vodní nádrže Orlík pro letní období letošního roku byla 347,90 m n.m. Za předpokladu, že by byly na tocích běžné průtoky, klesala by hladina postupně až do zimy na kótu 346,00 m n.m. V současnosti je však mimořádná situace, sucho stále trvá a pokles hladiny není nějakým vědomým potlačováním rekreačního účelu vodního díla Orlík, je to důsledek naplňování hlavního účelu Vltavské kaskády, kterým je právě zajištění minimálního odtoku.

Na zajištění minimálního odtoku z Vltavské kaskády spolupracují obě nádrže Orlík a Slapy, a to tak, že vodní nádrž Orlík se prázdní postupně až po kótu 334,60 m n.m. (dnes je na kótě 340,40 m n.m.), následně se pokles vodní nádrže Orlík zastaví a prázdní se vodní dílo Slapy až na minimální hladinu zásobního prostoru 246,60 m n.m. (dnes je na kótě 269,91 m n.m.) a pak se pokračuje prázdněním vodního díla Orlík až na minimální kótu zásobního prostoru 329,60 m n. m. Pokud by sucho dále pokračovalo, snížil by se odtok z Vltavské kaskády na hodnotu přítoku tak, aby hladina dále neklesala. Pokud naopak začne více pršet a přítok se zvýší nad minimálním stanoveným odtokem, nádrže se postupně začnou znovu plnit.

Pokud jde o vodní dílo Slapy, tam je nyní plánováné zvýšení hladiny kvůli snazšímu zazimování plavidel. Toto zvýšení však nebude mít vliv na dlouhodobý pokles hladiny na vodní nádrži Orlík, neboť ihned po tomto zvýšení je plánován pokles hladiny vodního díla Slapy na úroveň plánovanou v zimním období, tedy na kótu nejvýše 268,50 m n.m.

zdroj: https://www.facebook.com/povodivltavy

fotojakes, 14.9.2015

Diskuse k bleskovce

Žádné zápisy.