Ze zasedání Republikové rady ČRS (únor 2013)

Kategorie: Všeobecné

11.02.2013

Ze zasedání Republikové rady ČRS (únor 2013)

Pravidelné zasedání Republikové rady ČRS se konalo 7. února 2013. Hlavními body programu byla předběžná informace o hospodářském výsledku Rady ČRS v roce 2012 a rozdělení tržeb za celosvazové povolenky. Dále měla Rada projednat termínové kalendáře sportovních akcí na rok 2013.

V rámci kontroly usnesení se Rada vrátila k možným úsporám režijních nákladů celosvazového rybolovu. Na základě stanovisek územních svazů a kladného doporučení hospodářského odboru rozhodla o vydávání soupisů rybářských revírů pro držitele celosvazových povolenek ve dvouletém intervalu, tzn., že soupisy budou vycházet střídavě - jeden rok v plné verzi a druhý rok ve formě dodatku s aktuálními změnami. Dodatek bude platit vždy se soupisem z roku předchozího. Tato změna, kterou bezproblémově praktikují některé územní svazy v případě soupisů pro držitele územních povolenek, přinese v roce nevydání plného soupisu nezanedbatelnou finanční úsporu. Rada dále diskutovala některé ekonomické aspekty systému celosvazového rybolovu, zejména výši podílu z tržby náležejícího tomu územnímu svazu ČRS, v jehož působnosti se celosvazová povolenka prodala.

Předseda s jednatelem dále informovali členy Rady o dvou schůzkách s 1. náměstkem ministra zemědělství Ing. Žákem, jejichž tématem byla, mimo jiné záležitosti, i problematika výdeje rybářských lístků. Jako významná byla diskutována možnost úplného zrušení rybářských lístků. Byť dosavadní návrhy ČRS směřovaly především k odstranění neúměrných byrokratických překážek pro žadatele o vydání prvního rybářského lístku, alternativu naznačenou náměstkem ministra považuje svaz za mimořádně zajímavou. Ing. Žák vyzval zástupce ČRS, aby předložili návrhy na potřebnou legislativní úpravu. Jednání o problematice rybářských lístků budou pokračovat jak na úrovni vedení MZe, tak jeho odborných útvarů.

V hlavním bodu jednání se Rada seznámila s finančním výsledkem celosvazového rybolovu za rok 2012 a rozdělením čistého výnosu příjmů za celosvazové povolenky na jednotlivé územní svazy (tzv. redistribuce podle objemu úlovků dosažených na rybářských revírech konkrétního územního svazu). Přes původně očekávaný výraznější pokles částky určené k redistribuci, nebyl ve skutečnosti propad nijak vysoký. Rada ČRS zároveň projednala celkový finanční výsledek hospodaření na revírech, které má v užívání a na nichž platí územní povolenky všech ÚS ČRS (ÚN Orlík, ÚN Trnávka a VK Račice) a schválila podíl jednotlivých územních svazů pro úhradu nákladů podle docílených úlovků.

V dalším se Rada zabývala termínovými kalendáři sportovních odborů na rok 2013. Předložený plán akcí však nebyl definitivní, proto jej Rada vrátila sportovním odborům k opravám a doplnění.

Místopředseda ČRS Ing. Anders přeložil členům Rady závěrečnou analýzu současného využití střediska ČRS Štědronín u ÚN Orlík a nástin možných změn, které spočívají zejména v rekreačním využití. Rada ČRS o předložených alternativách nerozhodla s tím, že se na pravidelném dubnovém zasedání sejde přímo ve Štědroníně a případné změny využití posoudí na místě samém, po prohlídce celého areálu.

V různém informoval Ing. Štěpán, člen Rady a jednatel Jihočeského územního svazu ČRS, o nepříznivém výsledku soudního sporu ve věci náhrady škody způsobené na rybách v rybářském revíru vydrou říční. V tomto konkrétním případě soud žalobu Jč. ÚS ČRS zamítl s poukazem, že ryba v rybářských revírech je věc ničí. Dosavadní judikatura je v těchto případech nejednotná – od obdobných zamítavých rozsudků až po přiznání náhrad nákladů na vysazení ryb nad stanovený zarybňovací plán, kterými uživatel rybářského revíru nahradil ryby zkonzumované chráněnými živočichy.

V závěru zasedání podali předseda s jednatelem ČRS obvyklou informaci o aktivitách funkcionářů a pracovníků Rady ČRS v období mezi zasedání Rady (viz. přehled pod čarou).

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 14. března 2013.




http://www.rybsvaz.cz/?page=reportaze%2Freportaze&lang=cz&fromIDS=

fotojakes, 11.2.2013

Diskuse k bleskovce

Goldy - Profil | Út 12.2.2013 7:08:14

terminator >> Taky Ti ubližovali.Nějaký Azbestos taky byl chudáček.Pionýr,svazák a kandidát na ksč..ty asi taky.

fotojakes - Profil | Út 12.2.2013 1:40:12

terminator >> Nejsem husa, rybařinu jsem studoval, u rybářů pracoval a starám se o klubovou vodu pro partu lidí, ne placenou sokromku. Ty povidáš o něčem o čem vlastně nic nevíš, jen se domníváš jak to je:-). Stejně jako jsou majitele soukromých vod, kteří bez skrupulí nakupují ryby přímo u svazových revírů, tak jsou hospodáři svazu co pod rukou prodávají ryby co měli jít do revíru.

terminator - Profil | Út 12.2.2013 0:53:05

fotojakes >> Ahaa,tak potrefená husa:-))) Já jsem vůbec nezkoumal čím se zabýváš. Ať se ti daří. Vše je otázka nabídky a poptávky,ať každý dělá jak umí a dále záleží na tom jak se mu pak spí. Nic osobního. Rád jsem si pokecal.

fotojakes - Profil | Út 12.2.2013 0:46:20

terminator >> Já si nikdy nevšiml na rybě štítku s původem:-) Kapr může být i z chovu a dá se narazit i na pár velkých kousků. Na podzim jsem si od jednoho drobného chovatele koupil čtyři kapry 14-19 kg a nemám důvod pochybovat o tom, že je odchoval. Projeli jsme spolu jeho rybníky, probrali možnosti dalších obchodů a navrhl změnu chovaných ryb, aby to snáze prodal a nemusel se dohadovat stále o cenách za tržního kapra.

fotojakes - Profil | Út 12.2.2013 0:39:25

terminator >> na svazovce je to stejné, jen si ty infrmace lidi tají:-) Jinak se ty trofejní ryby tahají dokola na Vrbenském i Labi

terminator - Profil | Út 12.2.2013 0:38:25

fotojakes >> Jo a to že nemusí vědět odkud ryby jsou...? Asi z akvárka ne? To je jako vykoupit kradený poklop od kanálu ve sběrně,oni také nemusí vědět odkud ty věci jsou.

terminator - Profil | Út 12.2.2013 0:34:08

fotojakes >> Pro mne je špatný každý rybář co loví ryby za účelem prodeje kamkoliv. A setkávám se téměř osobně s případy kdy se prodávají ryby Vietnamcům. A proti soukromým revírům pokud jsou vedeny regulerně nic nemám,je to podnikání jako každé jiné. Ale pro mne ztrácí to kouzlo rybolovu. Do té kádě na Zahradě Čech bylo vidět co tam plave, na soukromáku si to člověk přečte nebo prohlídne.

fotojakes - Profil | Út 12.2.2013 0:24:27

terminator >> Je to případ od případu, ale pro mě je nejhorší ten rybář, který svůj úlovek vezme a prodá do jiného revíru. Toho kdo tu rybu koupí nemůžu jednoznačně odsoudit, protože nemusí ani vědět odkud ryby jsou. Ten kdo si zaplatí povolenku s tímhle už nemá nic společného.

terminator - Profil | Út 12.2.2013 0:17:16

fotojakes >> Já vím, ale řekl bych na objednávku. Je to v nás,každý jsme nějaký a záleží na každém jak se k tomu postaví a tím vytvoří celkový obraz. Který je v současné době žalostný. Mluvím nejen o rybářích.

Bin Ládin - Profil | Út 12.2.2013 0:12:49

fotojakes >> Tak to jsou ještě horší jak masařky.. Podpůrci disneylandů:-))