Člověk šlechtí trpaslíky

Kategorie: Všeobecné

Rybáři selektivně loví větší ryby, zatímco menší jedinci téhož druhu často ze sítí vyklouznou.... Z rybářských sítí neunikají přednostně jen nedospělí jedinci, ale i podprůměrně velcí dospělí. Ti tak získávají evoluční výhodu a v populaci začínají převládat, protože na rozdíl od svých větších konkurentů předávají své geny další generaci, která je tím pádem v průměru o něco menší než ta předchozí.

Mění se genetické složení populace, a pokud tlak trvá příliš dlouho, geny pro větší těla zcela vymizí. I kdybychom se potom nakrásně rozhodli rybolov omezit, ryby už zůstanou menší, protože jim bude chybět genetický nástroj umožňující, aby se větší jedinci v populaci opět prosadili.

http://tech.ihned.cz/hnfuture/c1-59195970-clovek-slechti-trpasliky


A netýká se to náhoudou i sportovního rybolovu a těch druhů ryb, které se u nás přirozeně vytírají? Také pouštíme malé ryby, které v některých případech jsou malé proto, že rostou pomaleji než jiné stejně staré ryby, a dáváme jim konkurenční výhodu v rozmnožování před rychle rostoucími jedinci, které nepouštíme.

Martin M., 26.1.2013

Diskuse k bleskovce

osprey - Profil | Po 28.1.2013 22:11:13

Mrknato >> Já jsem psal, že po několika letech, kdy jsem pstruhovku měl, ji letos mít nebudu.

A tak by se dalo pokračovat. Piš si, co chceš, ale pod svým jménem nebo ty moje citové výlevy kopíruj.

Mrknato - Profil | Po 28.1.2013 22:06:22

osprey >> Psal jsi, že se rybolovu na pstruhovkách již několik let neúčastníš na "protest" hospodaření Jč.ÚS. Co vím, tak hospodář Jč.ÚS p. Hladík psal v Rybářství, že na vybraných revírech bude hospodařit nehospodařením, tedy tak, jak si to představuješ ty. Defakto tě vyslyšel a je to asi jediný svaz, který sáhl k takovému to průkopnickému "hospodaření".....

Mrknato - Profil | Po 28.1.2013 22:01:07

osprey >> Jestli jsem je překroutil, tak se omlouvám. Nebyl to jeden tvůj příspěvek ale minimálně tři, které měly podobný obsah a to ten, že tam kde se neloví (u Vás), se původní druhy ryb samy doplňují. Popisoval jsi hafo potočáků, v jiném i hejna lipanů. Dával jsi to jako protiklad, (náhradu) násad průmyslové ryby. Tvůj názor ti neberu, ale na revírech které znám já, se to neděje.

osprey - Profil | Po 28.1.2013 21:27:45

Mrknato >> Musím říct, že ty moje slova dost překrucuješ. Když už mě cituješ, tak buď to, co jsem opravdu napsal anebo mě nejmenuj.

Dík za pochopení.

nofish - Profil | Po 28.1.2013 21:24:48

Saddám >> hele teď jsi trošku mimo realitu v tom, jak se o dělá v rybřském provozu, nebo se nechápem :-)
Většina dravců k výtěru se vezme tak, že se prostě odloží na podzim z výlovů. To samé bílá ryba pro zarybnění (když náhodu někdo koupí droboť, místo kapa).
V revírech se dravci k výlovu asi ani neloví. Někde se dávají na revíry hnízda pro candoše. Tam by se měli ale teda vytírat ti chytří candáti, co nebyli uloveni a měli by mít to chytré potomstvo :-)) Někde se odlovují pstruzi, ostré atd., ale kolik takových vod je a na kolika z nich se ty populace ryb radikálně nemění díky zásahům člověka (nové druhy- potravní konkurence, povodně - změna prostředí a tak) ?

Základní článek byl o mořských rybách. Tam se tomu dá i trošku věřit, když se zatahují celá hejna obrovskými sítěmi. Hejna, která jsou třeba "samostatně žijící populací ryby jednoho druhu".
Jsem to psal hned, že tady je to prostě zase jenom narážka na to, aby se pouštěly velké ryby - ale narážka narazila :-)))

Saddám - Profil | Po 28.1.2013 21:12:08

nofish >> Tos na to kápnul. A většina těch dravců se bere kde? Doby, kdy třeba naše MO lovila v revíru agregátem štiku už jsou dávno pryč. Prostě si je kupuje na výlovech. A tam vatkou nebo nevodem proplouvají ty malé ryby aby se v revírech množili a rozčilovali rybáře.
No to je volovina, viď? A ti co nekupují a loví generačku v revíru uloví a rozmnoží ty línější a prťavé. No to je druhej gól.
Celá tahle diskuse je pouze neumětelská aplikace , možná i solidního výzkumu na něco úplně jiného. Jen se to prostě hodí.

nofish - Profil | Po 28.1.2013 20:55:28

Saddám >> hele nic proti člověče, ale to co popisješ se dělá maximálně na tom výzkumáku. Jinak se prostě vytírá co je a hotovo. Hlavně pokud jde o ty dravce.

Saddám - Profil | Po 28.1.2013 20:55:05

Martin M. >> Nemusíš. Dokonce k tomu nesouhlasu nemusíš mít ani důvod, natož nějaké informace.

Saddám - Profil | Po 28.1.2013 20:52:38

M0RGAN >> Jak je to u vás nemohu posoudit, ale u nás tomu tak není.

Saddám - Profil | Po 28.1.2013 20:50:35

Mrknato >> S tím se ztotožňuji.

Mrknato - Profil | Po 28.1.2013 15:43:08

šmudla007 >> U nás to je nemlich stejné, jako u Vás a nejen s potočákem. Ovšem sů tu špecifiká. Osprey psal, v jedné diskusi, že u nich přirozený výtěr potočáka, lipana existuje, je dostatečný, jen ty kurwy rybářský si dovojej tam rybařit..... a to prej je špatný.

Edit : ...ale zase si ho cením, že rezignoval na pozici redaktora v závodním serveru, plného mistrů republiky.