Využití dotace plzeňského kraje - závěrečná zpráva

Kategorie: Všeobecné

Zpráva o projektu účelové finanční dotace 1 000 000,- Kč z rozpočtu Plzeňského kraje na obnovu přirozených společenstev původních říčních druhů ryb v rybářských revírech Plzeňského kraje v roce 2012.

Projekt navazuje na rok předcházející, byl opětovně navržen ze stejného důvodu jako v loňském roce na základě zjištění úbytku reofilních druhů ryb v celém Plzeňském kraji. Důvodů úbytku původních říčních druhů ryb je celá řada, od predace rybožravých predátorů po civilizační faktory, které ve svém důsledku znemožňují přirozený výtěr ryb a tím jejich přirozenou obnovu.

Nejcitlivější jsou menší toky horského a podhorského typu a páteřní tok kraje, kterým je Berounka. Vysazováním ročních a starších jedinců lze překlenout nejcitlivější období vývoje rybích společenstev. Za tímto účelem bylo nakoupeno 392 760 ks jedinců v 8. druzích ryb. Každý dovoz a termín vysazení byl předem oznámen na krajský úřad, odbor životního prostředí, paní ing. Lhotákové. Z vysazování byl vždy pořizován protokol a fotodokumentace.

Český rybářský svaz, Západočeský územní svaz Plzeň, se dlouhodobě snaží eliminovat již zmíněné negativní vlivy každoročním vysazováním reofilních a ohrožených druhů ryb. Za tímto účelem vyčleňuje část finančních prostředků ze svého rozpočtu. Dotace krajského úřadu umožnila podstatně zkvalitnit zmíněnou snahu a podstatnou měrou se podílí na obnově původních říčních druhů ryb.

Nezbývá než konstatovat, že dotace na provedenou akci byla účelně využita a pomůže eliminovat negativní civilizační faktory. Skutečnost, že dnešní technologie jak při čištění odpadních vod, tak přístup správců vodních toků k odvedení povodňových průtoků nejsou ještě zdaleka na úrovni, aby odstranily již zmíněné negativní vlivy na rybí společenstva, nezbývá, než nadále pokračovat v doplňování nejohroženějších druhů ryb jejich vysazováním do volných vod.

Odkaz-foto: http://www.crsplzen.cz/novinky/130.html

foxxx, 8.12.2012

Diskuse k bleskovce

Chosé 2 - Profil | So 8.12.2012 17:42:04

Kolem Berounky je množství potoků, strouh a polí. Vše tato řeka pobere i s pestycidy, které se do ní splachují.
Potom nemůže fungovat přirozená reprodukce. Dobře, že alespoň takovým způsobem se najde finanční injekce na povzbuzení říčního toku. Kormoráni za všechno nemůžou." Za vším hledej člověka".

Dedekk - Profil | So 8.12.2012 15:35:01

Co nedokáže zlikvidovat člověk, to spolehlivě zlikviduje kormorán. A jsme opět na začátku.